Quote:
nevenb kaže:
Vidim, i Winston im smeta.... da je bio rasist.... čekam da Ameri sada sruše sve spomenike koji podsjećaju na mrskog robovlasnika G. Washingtona
p.s. Kubanci će likovati, viva la revolucion!
|
Churchill je nedvojbeno bio ekstremni rasist i ratni zlocinac. Mnogi njegovi citati bi se savršeno uklopili u Hitlerov Mein Kampf. Npr:
"Ne slažem se da pas u psećoj kućici zadržava svoje pravo na tu kućicu iako je možda vrlo dugo ležao u njoj. Ne priznajem to pravo. Ne priznajem, na primjer, da je velika nepravda učinjena Crvenim Indijancima u Americi ili crnim ljudima Australije. Ne priznajem da je nepravda učinjena tim ljudima zbog činjenice da je jača rasa, rasa višeg reda, rasa veće mudrosti, da se tako izrazim, došla i preuzela njihovo mjesto."
(
eng. original)
ili jos jedan Churchillov citat:
"Ne razumijem ustručavanje oko korištenja nervnih plinova. Ja čvrsto podržavam korištenje nervnih plinova protiv neciviliziranih plemena."
Od samog citata jos je mozda zanimljivija apologetika istog od strane BBC-ja:
https://www.bbc.com/news/magazine-29701767
jer ipak je Churchill, iako zlocinac, prebitan za britanske nacionalne mitove da ga se ne bi branilo od njegovih vlastitih rijeci.
Ali rusenje spomenika je vjerojatno kontraproduktivno za anti-rasisticke ciljeve, a nastali kaos je i vjerojatni cilj. BLM i slicne organizacije su debelo financirane iz oligarhijskih fondacija, za razliku od prijasnjih pokreta MLK-a, Malcolm X-a i Black Panthers Party pa se i ciljevi BLM uvelike razlikuju od tih prethodnika. Ove potonje oligarhija nije financirala vec je financirala njihovo istrebljenje (ukljucujuci i fizicko).
Kako to biva u sponzoriranim organizacijama oni na vrhu su svjesni tko ih financira i koju agendu su placeni provoditi, ali oni na nizim organizacijskim nivoima to ne znaju i vjerojatno ne dijele s njima ciljeve i stavove.
No mozda malo kaosa u imperijalnom centru, dok nije krvav, i nije lose za ostatak svijeta koji moze dobiti mali predah.
Umjesto uklanjanja spomenika kao sto je Churchillov ja bih pokraj spomenika dodao i "spomen-ploču" sa gornjim njegovim citatima. To bi bilo puno edukativnije od scena rusenja. Mozda bi se poneki Churchillov fan malo i zapitao zasto je taj covjek jedan od najvecih britanskih povijesnih heroja umjesto proskribirani povijesni zlocinac...