Quote:
hrvat22 kaže:
kontekst je dalmacija..
valjda kroničari znaju što je dalmacija.. ljudevit upada u dalmaciju i stade je pustošiti..knez borna iz svojih utvrda udara na ljudevita..dalmatinski knez borna umire da bi na molbu naroda bio postavljen knez vladislav..patrijarh fortunat dolazi u grad zadar u dalmaciji...ljudevit napušta sisak i odlazi srbima narodu za koji se kaže da zaprema veliki dio dalmacije ..ljudevit napušta srbe i odlazi u dalmaciju..
shodno navedenom kroničari znaju za pojam dalmacija i znaju tko je u toj dalmaciji ali nisu čuli za srbe zato i pišu "narod za koji se kaže" da zaprema veliki dio dalmacije" i da ljudevit ostavlja srbe i odlazi u dalmaciju..sami kontekst govori da se vjerojatno radi o nečem drugom..
prema tome srbi u to vrijeme nisu oko vrbasa i save i to dokazuju bizantski izvori..oni su vjerojatno južnije oko crne gore.. ono što je oko vrbasa i save su nekakvi toponimi koji su slični srpskom etnonimu.. u ovoj situaciji moguće objašnjenje je da ljudevit bježi na područje rijeke vrbas ali tko tamo boravi po meni nije jasno.. ili da zaista bježi srbima ali negdje prema jugoistoku bosne.. inače sam dokument uopće ne govori o ikakvoj sličnosti ili povezanosti sorba i naroda balkanskih srba što znači da kroničari ne stavljaju znak jednakosti između te dvije skupine odnosno oni nemaju informaciju da bi netko sa teritorija lužice selio na balkan..
što se tiče hrvata i spomena istih.. kako bi to kroničari napisali da je ljudevit iz naroda hrvata udario na bornu iz naroda hrvata..? oni po meni mogu za njih koristiti nazive u smislu pripadnosti nekoj geografskoj cjelini.. ili pisati o detaljima ljudevitove smrti a ne znaju tko je narod srba koji zauzima veliki dio dalmacije..taj isti narod koji zauzima veliki dio dalmacije uopće se ne spominje u kontekstu pobune.. spominju se braničevci, bugari, timočani ali neki veliki narod između njih, borne i ljudevita se uopće ne spominje..
|
I taj "veliki" narod se u bitkama ne spominje ni kao saveznik Ljudevita, ni kao saveznik Franaka odnosno Borne. Dakle vjerojatno se radi o raštrkanoj skupini preostalih romanofonih vlaja stočara kako je rekao naš Liudewitius. A moguće da je među njima bilo i nešto Avara.