Pogledaj jedan post
Old 14.05.2021., 12:14   #125
Quote:
eutow kaže: Pogledaj post
Mislim, malo mi je blesavo linkati na ovoliko osnovni izvor, al ajde...
https://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=57760

Kažu to, dakle, oni koji normiraju jezik. Ako želiš govoriti standardnim dijalektom, moraš poštovati njegova pravila, po definiciji, kao i kod svakog drugog dijalekta. Kao, govoriš kajkavski ali npr. u futuru 1. rabiš pomoćni glagol "hoću"? To onda nije kajkavski nego neka pseudokajkavska zmešancija, as simple as that. Isto je sa standardom.
Naravno da je standardni jezik uređen, to se podrazumijeva. Jezik je uvijek skup pravila, pa tako i standardni jezik. On je stabilan, svi ga razumiju. Primijeti da to ne ovisi o prihvaćanju raznih "savjeta" i "pravila".

Quote:
Jest, tako je! Ali - preskripcija je ona koja je stvorila standard. Ako ju ne namjeravaš slijediti, nema smisla niti tvrditi da govoriš standardom. (Ja nikako ne mislim da se standard mora slijediti uvijek i svugdje, za sebe ne očekujem da ga slijedim ma u ne znam koliko službenoj situaciji.)
Dakle, standardni jezik ostvaren je samo ako se slijede sve preskriptivističke i lingivstički neutemeljene upute? Zabranjeno je upitati koga gdje ide jer u nekim priručnicima piše da je to pogrešno iako svi tako govore?

Jezični priručnici nisu usklađeni, u njima vlada kaos. Različite upute, različiti savjeti, različita pravila. Čak su i riječi u rječnicima naglašene svakako. Kako ćeš riješiti taj problem? Što onda znači "posve po standardu"? Dalje, ako prihvatiš da su samo neki priručnici "oni pravi", znači li to da autori "loših" priručnika zapravo ne znaju standardni jezik?

Quote:
Ako je to pohvala meni - nema puno smisla, u prvom redu jer me nisi čuo kako govorim, pa nemoj onda hvaliti moj govor. Da, između ostaloga trebala bi se u standardu slijediti i naglasna norma, i znam da nju uopće ne znam (najočitije - kad čitam poeziju na standardnom hrv. moram drastično "rekalibrirati" svoj izgovor da stvar zvuči kako spada).
Nije pohvala tebi; nisi poseban po tome što govoriš besprijekorno. I ne trebam te čuti da bih to tvrdio.

Quote:
Ne čini mi se smislenim reći da je standard toliko polifunkcionalan - da, on se očekuje u službenim javnim situacijama, stručnom diskursu, i sl. Ali npr. svakodnevni razgovorni stil ne može biti standardan ili standardiziran - pa to bi bila očita kontradikcija.
Što ti sad znači "toliko polifunkcionalan"? Pa to je njegovo osnovno obilježje. Standardni jezik nije mistično biće s kojim komuniciraju samo odabrani, koji onda nama smrtnicima prenose "što kaže norma", "što nije dobro" i "čemu se daje prednost". Standardni jezik ostvaruje se svakoga dana (razgovorni stil itekako je važan), hrvatski građani znaju ga i njime se služe. I oni ga uređuju. To ne znači da je standard nestabilan.

Pročitaj članak koji si linkao. Posebnu pozornost obrati označenim dijelovima.

Quote:
standardni jezik, u lingvistici, naziv za nadregionalni idiom koji je posebno odabran, normiran i kodificiran, autonoman, polifunkcionalan, elastično stabilan u vremenu i stabilan u prostoru, koji je sredstvo javne komunikacije svih društvenih slojeva u nekoj jezičnoj zajednici, koji je u odnosu na druge idiome prestižan, najprošireniji i najneutralniji.