Pogledaj jedan post
Old 24.05.2021., 07:41   #93
Quote:
ovidu001 kaže: Pogledaj post
Iz navedenog proizlazi, da roditelj ne može koristit poreznu olakšicu uvećanog osobnog odbitka po osnovi uzdržavanja djeteta ako je uzdržavani član ostvario primitke (u bruto iznosu) po osnovi nesamostalnog rada a u svezi prijašnjeg rada ostavitelja koji se isplaćuju nasljednicima, zatim primitke od najma stana i primitke od ostvarenih kamata na oročenu štednju u 2018. godini prema podacima dostavljenim putem Obrasca JOPPD od strane banke u ukupnom iznosu većem od 15.000,00 kuna na godišnjoj razini.
U vašem slučaju problem je taj da su sva baš sva tri izvora primitaka toliko dvojbena, a tek sva tri zajedno prelaze neznatno limit.
Da bilo koji od tih primitaka bude osporen, makar i djelomično, ne prelaze liit.

Problem je i taj što se tim prelaskom limita ne gubi okakšica od recimo 500-tinjak kuna, nego kako sam shvatio više od 8000 kuna.
To meni već zbog ovoga baš i ne izgleda kao smisleni porezni sustav, koji tako rigorozno kažnjava samohranog roditelja.

Kažem, bez obzira na sve drugo ja bih kontaktirao medije i pojedine saborske zastupnike.

Quote:
I sad mi moj frend - porezni stručnjak tumači da se svi primici kod cenzusa od 15 t kn gledaju u bruto iznosu - a za najam stana se gleda razlika primitaka i izdataka samo kod razrezivanja poreza za taj primitak, znači umanjenje se ne računa
Puno tih tumačenja se uzima zdravo za gotovo, jer se ljudi iz struke jednostavno ne žele kvačiti s poreznom upravom oko toga - posao im ovisi o tome.
U članku 17. definira se 'oporezivi primitak' ...

Iznos iz ugovora o najmu mogao bi se tumačiti kao oporezivi primitak u punom iznosu, ali mogao bi se tumačiti i tako da je oporezivi primitak samo ono što se oporezuje - dakle 70%.

Još važnije - na taj iznos već je plaćen porez - nekih 500 kuna po djetetu? - dakle je to već oporezovani primitak!

Ovaj primitak po sudskoj presudi - što točno tamo piše?
Kako je sročena presuda?
Što piše u obrazloženju?
... tužiteljici se dosuđuje iznos.... koji će se isplatiti nasljednicima po odluci o ostavini kao ... bla bla...

Nadalje, i tu se postavlja pitanje definicije 'oporezivi primitak'.

Doprinosi nisu oporezivi primitak, štoviše, nisu niti isplaćeni djeci.

Quote:
- pogledao i JOPPD obrazac - u svim godinama oročenja kamata je pripisana 31.12. za proteklu godinu, osim za 2018. godinu - vjerojatno jer je 31.12.2017. bila nedjelja pa su kamate isplaćene 02.01.2018. za 2017. godinu i 31.12.2018. za 2018. godinu - totalni peh
probat ću još u OTP banci vidjeti jer za 2017. nema pripisanih kamata što je neispravno
Isplata dvije godišnje kamate u jednoj kalendarskoj godini. Zar je to ugovor o oročenju baš na godinu dana i sklopljen krajem godine i kamata se obračunava i isplaćuje baš krajem godine?
thortwins is offline  
Odgovori s citatom