27.09.2021., 08:08
|
|
.
Registracija: May 2014.
|
Quote:
WXW kaže:
Stvar je u tome da se ne mogu sve grupe u cjelini karaktezirati kao desne ili lijeve.
Zaboravio sam spomenuti jednu skupinu navijača Borussia Dortmund. Da, dobro ste pročitali. Iako su u cijelini neutralni ima jedna podgrupa (zaboravio ime) sa oko 80 članova koja je desno orijantirana. Pitanje je samo vremena kako dugo će opstati bez podrške ostalih navijača i policijskom represijom.
Imao sam prilike, tj. imam redovito pričati sa jednim Nijemcem, old school style, tu je negdje blizu 50-tih. Navijač je Magdenburga. Njihova lokalna rivalstva, opčenito u Njemačkoj su veća od rivalstva Dinamo-Hajduk, Zvezda-Partizan ili slično, gledano u navijačkom smislu. Njihove utakmice u 2. ili 3. ligi osigurava više policajaca nego kod nas na spomenutim derbijima.
Njemačka ima 85 milja stanovnika, ne navijaju svi za 2 kluba nego ih ima bezbroj. Tako su i ekipe. Nas je 4 milja i navijači su u 90% raspoređeni na 2 kluba. I opet je moguće da jedan njemačli klub u 2. ligi ima po brojnosti jaču ekipu. Jednostavno, to su druge dimenzije.
Stvar je u tome da u Europi igraju samo konfekcijski klubovi poput Bayerna, Werdera, Borussije i slični. Mada Borussija ima jednih od najboljih navijača u Europi, njihova tribina sa 25t stajačih mjesta impresionira.
Jedan Frankfurt je u jednoj sezoni dokazao šta su njihovi navijači. Pitanje je samo koliko je taj klub u stanju konstantno igrati Europu da bih se njihovi navijači mogli dokazivati.
Za kraj, njima su utakmice lokalni derbiji, derbiji regije, gradski derbiji, imaju ok stadione, dosta gledatelja i jake ekipe.
Gledao sam reportažu o tom Babelsberg-u. Tipično antife, neishranjeni zatupljeni klinci, smijeh. Ni oni iz St. Paulija nisu bolji. Zapale cijeli grad na G8 u Hamburgu i protiv policije su i onda dok ih na utakmici protiv Dresdena ovi tuku zazivaju policiju u pozitivnom smislu. Tipično zatupljena socijalna masa.
|
Mislis na Union od BVB?
Gesendet von meinem SM-T595 mit Tapatalk
|
|
|