Pogledaj jedan post
Old 25.10.2021., 14:09   #3927
Quote:
ray_barone kaže: Pogledaj post
Pitanje iskusnijima.

https://www.njuskalo.hr/nekretnine/n...oglas-35611838
https://www.index.hr/oglasi/novalja-...m2/oid/3118490

Apartman je bio oglašen na proljeće za 89900 eura, imam screenshot iz 5. mjeseca na mobitelu.

Pa su ga stavili gore krajem 9. mjeseca za 92000 eura da bi danas osvanula cijena od 95000 eura.

Stalno ista agencija, gospođa koja se javila tvrdi da nema šanse da je bio gore po nižoj cijeni i naravno apartman je svaki put ''upravo prodan''.

U čemu je caka?
Čemu oglašavati nešto što se u biti ne prodaje i može li se to kome prijaviti?
Što u biti oni tu muljaju i kakva je to navlakuša?

A čini mi se da ima više takvih primjera jer aktivno kupujem nešto i svako malo naletim na sličan primjer, ali ovo je prvi koji imam baš dokumentirano.
Ima više vrsta muljaža.

1. Neke "agencije" su ukrale tuđi oglas (prekopirale ga s Njuškala), pa koriste tvoje javljanje na taj lažni oglas da ti uvale neku drugu nekretninu. Ti se javiš na ovaj oglas, a oni ti kažu "taj je prodan, ali imamo jedan sličan".

2. Neke agencije daju 20 oglasa po namjerno previsokim cijenama (te nekretnine ni ne žele prodati, drže naivne prodavatelje kao mamce za nekog drugog), da bi u gomili preskupih nekretnina prodale neku nekretninu koja ima realniju cijenu, i nju zapravo žele prodati. Velik je novac od provizije u igri, to je igra velikih brojeva. Prodajom jedne jedine nekretnine "agencija" zaradi jako puno novca, pa joj se isplati 20 drugih klijenata raditi budalama.

3. Neke "agencije" rade po meni sramotnu stvar - istovremeno su i posrednici na tržištu, ali i prodaju vlastite nekretnine. Onda je ovo iz toče 2 još izraženije. Ako je "agent" izgradio zgradu s 5 stanova u npr. Španskom, te ih želi prodati za 2000 eura/m2, interes mu je podići "prosječnu cijenu stanova u Španskom", da bi njegovi stanovi izgledali "povoljno". Onda nađe 25 ljudi koji prodaju neke druge stanove, nagovori vlasnike da ih preko njegove "agnecije" oglase po 2500 eura/m2, neke prodavatrelje nagovori a neke oglas jednostavno prekopira i stavi cijenu 2500 eura/m2...

4....itd,itd. Neke agencije se vjerojatno bore protiv nekih drugih agencija...
Gugenheim is offline  
Odgovori s citatom