Tema: Brokeri
Pogledaj jedan post
Old 16.12.2021., 20:58   #1602
Quote:
Simpson kaže: Pogledaj post
Ima li tko da se selio iz drzave u drzavu, a da je bez problema mogao nastaviti istog brokera? I ako da, koji broker je bio u pitanju?

Da pojasnim ukratko pitanje - trenutno zivim u Kanadi, ali ne vjerujem da cu ovdje ostati duze od jos nekoliko godina. Sve kanadske banke su se nedavno rijesile svih nerezidentskih investment accounta. Ne znam sto se tocno promijenilo u regulacijama, ali ljudi su poludili. Po 25 i vise godina su klijenti svojih banaka, i po 10+ godina zive izvan Kanade, i sad odjednom im zatvaraju accounte. To samo po sebi vjerojatno i ne bi bila tolika drama, ali Kanada ima razne tax-free i tax-deferral accounte, pa je to expatima jako veliki problem, jer tamo gdje sada zive takvi accounti najcesce ne postoje, ili nisu priznati.

E sad, tu krecu preporuke za razne brokere, medju ostalim i IKBR, koji je koliko vidim dostupan i u HR?

Eto, ako se netko selio, volio bih procitati kakvo je bilo iskustvo.

Hvala unaprijed!
Da vise puta - iz HR u Australiju i sada iz Aus u Portugal - nije bilo vecih problema - koristim IBKR dugi niz godina - IBKR ima urede po glavnim financijskim sredistima i ovisno o tome gdje si porezni rezident je koja ce te od njihovih sestrinskim kompanija imati pod kisobranom - svaka drzava i njihovo financijsko tijelo zahtjevaju posebne regulative. Proces je jednostavan - u drzavu u koju dolazis biti porezni rezident - otvaras novi IBKR account - treba ti Tax file number/OIB, dokumenti koji dokazuju da si rezident. Nakon sto se racun odobri preko njihovog CS-a otvaras zahtjev za internal fund/position transfer sa racuna s kojeg saljes (Oba racuna moraju biti u tvoje ime - onaj s kojega saljes i koji prima iste pozicije/cash) . Posalju ti Letter of Autorization i nakon sto ga vratis treba 2-3 tjedna da odobre transfer - vjerovatno prolaze kroz standarne money laundering provjere. Meni je cijeli proces trajao mjesec dana - problem je ako zivis od trejdanja kao ja zadnjih 10ak dana bi trebao prestati sa aktivnostima kako bi odredili tocne pozicije i preostali cash. Preostali cash koji ti dode biti ce u promjenjen u valutu zemlje u kojoj si otvorio novi racun i to je to.
kronos88 is offline  
Odgovori s citatom