Quote:
T-3000 kaže:
Definitivno se slazem, no mi smo premalo trziste ne bas velike kupovne moci pa se niti ne pokusavaju probiti ovdje. Ali opet cudi me da nema veceg interesa drugih supermarketa da se probijaju u HR.
|
Zapravo, nije uopće u tome caka. Inače se ni ES nebi "probio". Fora je u tome da to zapravo koče "domaći igrači" poput Konzuma (bez obzira kaj Todorić više nije u jednadžbi), Plodina, KTC-a itd. Vjerovao ili ne. Svi do jednog su dobro politički povezani.
Slučajno znam te stvari "insiderski". Kaj se hrane i supermarketa tiče. Lidl je recimo trebao biti 5 godina ranije na tržištu no što je, Kaufland i Billa isto. S time da je Billa samu sebe autogolirala radi svojih poteza pa se maknula s tržišta. ES, Aldi i drugi već godinama polako rovare, gledaju, pripremaju teren za ulazak itd.
Neki će to napraviti (ES), neki za sad ili možda na kraju uopće neće. Ulazak HR u EU im je dodatno odškrinuo vrata malo.
Jer realno, govoriš o "premalom tržištu", a svi oni su prisutni u Sloveniji koja je po veličini tržišta trećina našeg. Slična kupovna moć, malo bolja možda. I malo niži PDV.
Znači, nije definitivno do toga. A interes je daleko veći nego što misliš, zapravo.