Quote:
Zdenko-ZG kaže:
Napominjem da s obzirom na konfiguraciju tog zemljišnog pojasa moguće je više manje pristup samo kroz balkonska vrata iz mog stana. tako da taj pojas nitko od ostalih 8 stanara u ulazu nikad nije koristio niti je u tih 20 godina izarzio namjeru da koristi.
Po logici stvari i postoječoj situaciji smatrao sam da taj zemljišni pojas pripada na korištenje stanu tim više što nitko od ostalih stanara nije u proteklih 20 godina bilo čime prigovarao na moje korištenje istog, a svih tih 20 godina taj sam zemljiišni pojas sam uređivao i održavao.
Sad moje pitanje bi bilo kako to regulirati vezano uz dosjelost.
|
ZVDSP regulira da građevina i zemljište na kojoj je sagrađena čine neodvojivu cjelinu. Ti već jesi suvlasnik na cijeloj nekretnini, jednako kao i svi drugi suvlasnici.
Stoga je besmisleno uopće raspravljati o nekom stjecanju dosjelošću po pitanju vlasništva.
Kada je u pitanju posjed, ti već odavno imaš miran posjed tog djela dvorišta. Koliko sam razumio , drugi suvlasnici zapravo i nemaju neki pristup u to dvorište osim kroz tvoj etažni dio (stan). Tko god bi htio tebi osporiti taj posjed, zapravo bi to mogao jedino tužbom.
U praksi, može se u međuvlasničkom ugovoru definirati da uz tvoj etažni dio (stan) ide i isključivo pravo korištenja tog djela čestice. To bi se moglo upisati i u etažni elaborat, ali opet uz suglasnost svih suvlasnika.