Quote:
Kerefek76 kaže:
Složio bih se sa ovim.
Cijena zlata može samo rasti.
Naravno, trejdanjem možete uhvatiti oscilacije i zaraditi 10, 20 možda i 30% ali nije to point.
Glavni smisao zlata je očuvanje vrijednosti kroz duže vrijeme.
Da se ne zavaravamo...vrijedi ono što kaže i kolega Jasper1.
U kritičnim situacijama zlato vrijedi vrlo malo. Zamijenit ćeš zlatnik od unce za obrok ako treba ili kao u opkoljenom Sarajevu kupiti izlaz. Isto to može i svežanj novčanica. U ratnim uvjetima najviše vrijedi hrana i oružje.
Današnji problem je taj što svako trejdanje zahtijeva vrijeme i znanje. Vrlo lako je nekima od vas govoriti o trejdanju jer već imate i iskustva i znanja a i vremena. Problem je taj što ne shvaćate da puno ljudi ne želi provoditi vrijeme gledajući i proučavajući indekse, vijesti i predviđajući moguće trendove.
Ja sam se time bavio do kraha 2008. Bio sam u dionicama i hvala Bogu izvukao se sa neznatnim dobitkom. I od onda mi se ne da trošiti na vrijeme jer sam zaključio da je to opsesija koja troši čovjeka. A to je loše.
Bavim se svojom profesijom i izgrađujem u tome jer znanje je zaista moć i nitko ti ga ne može uzeti.
O bitcoinu ne želim ni razmišljati jer je to pak opsesija na n-tu, ne samo da imaš psihološki pritisak od dnevnih oscilacija, tu je i puno složeniji sustav trgovanja. Probao sam, hvala, ne hvala. To je čista magla. Tko kaže da sve razumije taj ili laže jer zna da ne razumije ili misli da zna što je puno gore. U HR možda šačica ljudi stvarno razumije kriptotržište, ostali misle da razumiju.
Ono što hoću reći je da cijenu zlata drajva u prvom redu geopolitika jer je zlato uz energente jedna vrsta oruža u geopolitčkim igricama a nažalost po sve nas nalazimo se u kritičnom periodu kad se centar moći seli sa zapada na istok. To je proces koji traje već najmanje 2 decenije a trajat će možda još 2 decenije i u tom vremenu gledati ćemo nevjerojatne uspone i padove svih vrsta asseta osim onih bazičnih a to su hrana, nafta, plin i zlato. Oni će uvijek držati neku svoju osnovnu vrijednost bez obzira na sve. Kriptovalute se tek trebaju dokazati ali sumnjam u to pošto je kriptovaluta u biti derivat el. energije a energija se dobiva iz urana, ugljena, mazuta i plina (ove pizdarije sa suncem i vjetrom zanemarite).
|
Meni zlato uopće ne spada po važnosti u neke bazične asete.
Hrana, nafta, plin, oružje, razni industrijski metali definitivno da. Bez zlata se nekako da živjeti