Da....Kinezi su dobili po lampi, a i oni koji naručuju će popušiti lovu ako su naručivali dan-dva prije donošenja zakona kod njih. Nažalost, dešava se situacija da naručenu robu koja je bila "na stanju" oni nemaju na stanju...s obzirom da je već plaćeno, govore ljudima da uzimaju nešto drugo sa shopa, ali, normalno, kako ustvari nemaju bogznakaj na skladištu, ustvari nemaš što naručiti za isti iznos.
Poglavito je ovo osvrt na Fasttech koji će vjerojatno propasti zbog ovog (nadam se), jer se sad ako odete na shop točno vidi što ustvari oni imaju na stanju....a to su atomizeri od prije 6 godina koje nitko nije htio kupiti.
S jedne strane to je užas, jer FT nije Aliexpress i ne vraćaju lovu, jer mogu....s druge strane, ovo će izgleda srediti situaciju sa klonovima i ljudi će morati kupovati više originala (većina, mi koji znamo kako koristiti internet ćemo se uvijek snaći, ali mi smo u velikoj manjini).
To bi trebalo dovesti do veće prodaje originalnih proizvoda, pa bi oni nekom zdravom logikom trebali pojeftiniti....pod naglaskom na zdravu logiku, koja pak ima svoju problematiku, a ona je slijedeća :
1. Ljudi su gramziva gamad i neće snizit cijene originala, jer zašto bi ako ljudi kupuju.
2. Velika većina "high end" proizvođača proizvodi u Kini, s obzirom na vjerojatno poskupljenje proizvodnje u Kini zbog novog zakona, postoji mogućnost da umjesto snižavanja cijene zbog povećane prodaje, ustvari dignu cijenu zbog poskupljenja proizvodnje.
3. Proći će sad neko vrijeme dok se sve stabilizira i kupci neće imati išta pametno za kupiti, što dovodi do toga da vape industrija pati zbog Kineskog zakona jer sve se uglavnom proizvodi u Kini, tako da će i proizvodi low end i mid range segmenta potencijalno jako poskupiti što zbog istog razloga kao i high end segment, što zbog toga da se trgovci za povećanje cijena mogu izvlačiti na novi kineski zakon.
4. Veseli me potencijalno uništenje tržišta jednokratnih uređaja koji su taman počeli preplavljivati shopove, jer će sigurno poskupiti zbog toga što su kinezi uveli provjeru kvalitete na državnoj razini (nadam se da je tako), a pola tih govana gotovo sigurno ne prolaze istu provjeru. Daj bože da zamre taj segment...iako sumnjam da će se to desiti jer klinci koji to uglavnom kupuju ne kuže pravu vrijednost novca, njima svejedno
Biti će ovo zanimljivih idućih 6 mjeseci