Pogledaj jedan post
Old 03.02.2023., 22:33   #9
Quote:
dje-CAk kaže: Pogledaj post
Naravno da se smije linkati tema dalje, to je čak i poželjno, tako da samo naprijed. Moja ideja ove teme je da se priča o koristima i štetnosti pojedine hrane, pogotovo one koja se najviše medijski propagira i one koja se najviše pljuje, ali naravno i svega ostaloga što ide s tim.
Evo jesam.

Kaj se tice koristi ili stetnosti neke hrane, mislim da je to kao kod lijeka, sve je otrov, samo ovisi o dozi.
Kod hrane se radi o kolicini.
I ono sto se smatra losom hranom, tj. slabe nutritivne vrijednosti po meni ima svoju ulogu u psihickom zadovoljstvu koje donosi jelo.
Bar onim ljudima kojima je hrana uzitak a ja sam jedna od tih.
Ne mogu si cesto priustiti prekomjerne kalorije, ali bi mi bilo teze kad bih se zauvijek patila odricuci se onog sto volim a ne spada u zdravo po danasnjim normama.

Problem vidim i u velikoj kolicini hrane koja se danas proizvodi a kako bi se sva ta hrana i prodala, moraju se stalno smisljati novi clanci u kojima se pise sto se vec pise. Sto dovodi do zbunjenosti i ne zna se tko tu koga.

Raznovrsnost prehrane je relativno novijeg datuma, do kraja prve polovice proslog stoljeca jelo se manje-vise ono sto je raslo lokalno, ljudi su zadovoljavali svoje potrebe za vitaminima iz dostupnih namirnica.
Vjerujem da su datulje bile super hrana u krajevima gdje rastu, tim vise sto bas i nemaju preveliki izbor namirnica obzirom na klimu ali u nasem podneblju se sasvim dobro hranilo i bez njih.

Danas se ima i moze, sto je istovremeno dobro i lose jer se od sveg tog izbora lako ode u drugu krajnost i onda se mukom rjesava visak kila.
Pak Lena is offline  
Odgovori s citatom