Pogledaj jedan post
Old 07.02.2023., 20:09   #11
Quote:
dje-CAk kaže: Pogledaj post
Meni je to stvarno zanimljiva tema i zato sam i otvorio ovu temu da se malo više diskutira o tome i da se dođe do nekih zaključaka. Npr. uvijek sam se pitao jesu li dvije osobe istih godina, koje se jednako bave sportom i imaju jednaku masu, visinu i građu, a hrane se dijametralno suprotno, jesu li jednako "zdrave"? Ako jedna osoba živi na burgerima, burecima, masnom itd., a druga jede puno voća i povrća, mahunarki i sve što se već smatra pod zdravo. Naravno, ako isključimo genetske faktore ili pretpostavimo da im je i to isto... kroz godine može li osoba koja se lošije hrani dobiti povišen tlak, dijabetes, kolesterol i druge bolesti ako je tjelesno u formi i nema povišenu tjelesnu težinu? I je li osoba koja se zdravo hrani isključena iz tih rizika potpuno ili barem više od prve osobe? Evo jedan primjer iz stvarnog života, jedna kolegica s faksa je fizički izgledala dobro, nimalo povišena tjelesna težina, zgodna cura, čak i fizički je bila aktivna, i na sistematskom krvna slika joj je pokazala povišene masnoće.
Bavljenje sportom ne daje po defaultu zdravlje. Ne mozes raditi sto i kako hoces bez ikakvih posljedica po organizam. Sve utjece na nas, bilo dobro bilo lose. Cinjenica je da postoji veliki rast slucajeva karcinoma pogotovo debelog crijeva i kod sve mladjih dobnih skupina sto dovodi do zakljucka da krive stvari jedemo. E sad mozemo za to kriviti genetiku, losu srecu i sl., ali hrana prolazi kroz crijeva i definitivno ima svoj utjecaj. Gdje tocno uperiti prstom, pa mislim da to svatko tko ima zrno razuma moze i sam zakljuciti, ali ga iz nekog razloga isto tako zanemaruje pa jede sve i svasta misleci da mu nece nista biti. Ili nema drugog izbora nego kupiti bas to na akciji. Kako god, hrane se s time i mala djeca sto ce i njih brze pribliziti razvoju bolesti negoli njihove roditelje u istoj dobi. Mislim primjer je primjenjiv i na tipa cigarete. Svjestan si rizika, ali svejedno ga prihvacas/ignoriras.

S druge strane, imamo i mikronutrijente kojih u danasnjem nacinu prehrane ima sve manje. Uzet cu sad plosni primjer kako netko moze dobiti visoki krvni tlak i srcanu insuficijenciju, a da je cijeli zivot bio fizicki aktivan, hranio se zdravo i imao normalan BMI te zdravu genetiku. Znaci dogadja se cesto kod zena u reproduktivnoj dobi da imaju obilne menstruacije sto posljedicno dovodi do niskog zeljeza i rezervi zeljeza u organizmu. Prehranom im je to tesko dodatno nadoknaditi jer nije da prozdiru jetrica svakodnevno. Ne uzimaju nadomjestke. Dugotrajni nedostatak zeljeza i njegovih rezervi oslabljuje srcani misic i s vremenom nema dovoljno snage da radi optimalno svoj posao te posljedicno nastaje visoki krvni tlak. A osoba nit jela nit pila. Zdravo zivila kako bi se reklo.
Daleko od toga da se krvni tlak ne moze razviti i od nepravilne prehrane koja dovodi do pretilosti i stvaranja plaka na krvnim zilama, naravno.

Jos jedan primjer je što kao osoba sa Crohnovom bolesti iz iskustva znam da je nacin prehrane pola zdravlja. Jer samo sa adekvatnom prehranom odrzavam se u fazi remisije sto rijetko koja osoba sa takvom dijagnozom moze reci.
No ima i tu druga strana, jer nije da jedem namirnice iskljucivo iz organskog uzgoja sto povlaci isto pitanje koliko unosim stetnih kemikalija u sebe i njihov posljedicni efekt na crijeva.

Ima nazalost previse rizicnih faktora oko nas, hrana je samo jedan od njih. Neke stvari, zbog nacina zivota, ne mozemo birati, ali neke definitvno mozemo.
brzi gonzales is offline  
Odgovori s citatom