STARLINK-PITANJA (puno)
Živim u manjem mjestu (selu - 100-tinjak kućanstava) i tehničke mogućnosti za bilo koju mrežu (sve ionako idu preko T-com-a) su očajne - a bolje biti neće u dogledno vrijeme.
Kako mi je posao velikim dijelom vezan uz dobru internet vezu, kako plaćam puno, previše, za malo (t-com magentu cca 30-ak eura - brzine znaju pasti i ispod 1Mbps!), počeo sam razmišljati o Starlinku.
Znam inicijalnu cijenu, cijenu pretplate..., ali:
1. Koliko se uređaja može 'kačiti' (laptopi, mobiteli, kompjutori, video-nadzor, itd...) na taj jedan priključak i rade li svi jednakom brzinom/kvalitetom ili se ona smanjuje povećanjem priključenih uređaja?
2. S obzirom na nemalu cijenu - postoji li mogućnost da se, npr. trojica susjeda dogovorimo i uzmemo jedan priključak koji ćemo koristiti sva trojica (s po 4-5 priključenih uređaja) i je li to legalno? Budući da nas Starlink stoji u tom slučaju manje od bilo kojeg drugog zemaljskog operatera po kućanstvu.
3. Ukoliko mi financijska kalkulacija dozvoli - mogu li Starlink ugovor (i s kim) zaključiti na firmu/udrugu (pa mi cijela priča ide u trošak poslovanja.
4. Jasno mi je da cijeli uređaj (antenu) ne mogu nanašati sa sobom i seljakati kako mi se prohtje - pa me zanima domet (od antene do uređaja).
5. 99% komunikacija obavljam nekim od programa tipa whatsapp, viber, telegram, skype, signal, WeChat..., ali mi je jasno i da trebam nekakav SIM broj. Dakle, mogu li u isti uređaj staviti prepaid SIM nekog operatera, za slučaj da nisam kod kuće u wifi-u, da me netko može nazvati na taj broj i sl.
6. Postoje li tehničke mogućnosti da se spajam nekako na vlastitu Starlink mrežu na daljinu (npr. u Splitu sam ili Berlinu, a antena mi je kod Zagreba)?
Puno pitanja, znam, ali biti ću zahvalan na svakom odgovoru...
|