Quote:
zrixy kaže:
Jednosoban stan bi po meni trebao imati odvojenou u spavaću sobu. Barem sam ja živjela u takvom jednosobnom. A garsonjera odvojenu spavaću nema. Doduše moj svekrva i svekrva su živjeli u stanu od 42m2 koji nije imao odvojenu spavaću sobu a kuhinja je od boravka/sobe bila odvojena dijelimično zidom a djelomično harmonika vratima. E sad u što to spada?
Poslano sa mog SM-A546B koristeći Tapatalk
|
Točno, nekad davno (prije 90tih) je jednosoban stan imao kuhinju sa stolom za jelo ili bez stola i ODVOJENU sobu za boravak i spavanje u kojoj je ovisno o veličini kuhinje možda i bio stol za jelo.
Jedna jedina soba, ali ne kuhaš pored kauča kao u garsonjeri.
Quote:
pro forma kaže:
Ako pod odvojenom spavaćom sobom misliš na stan s DB + spavaćom sobom, to se u Zagrebu naziva dvosobnim stanom. DB + dvije spavaće je trosoban stan, a DB + tri spavaće je četverosoban. Zbog te semantičke nelogičnosti mi je uvijek bilo nejasno u čemu je na ZG tržištu razlika između jednosobnog stana i garsonijere, ali evo ispostavlja se da je samo stvar u tome jesu li kuhinja i blagovaonica odvojene od sobe (jednosoban stan) ili je riječ o kuhinji i sobi u open spaceu (garsonijera).
Npr. ovo je jednosoban stan, s DB-om odvojenim od kuhinje i blagovaonice:
https://www.njuskalo.hr/nekretnine/j...oglas-40006716
|
Obično je razlika između garspnijere i jednosobnog i u površini, za odvojenu kuhinju treba nekoliko m2 više.
Quote:
zrixy kaže:
Nelogično do bola ali eto....mi smo uvijek posebni po nečemu pa tako i po ovome. [emoji37]
Poslano sa mog SM-A546B koristeći Tapatalk
|
Ne znam što je tu točno nelogično?
Svaka odvojena soba je soba bez obzira kako je koristio.
Quote:
proab kaže:
Ne baš... ima toga i drugdje. Soba je soba. Ne kaže se jednospavaćnosobni stan.
Rekla mi frendica da su u Švicarskoj brojali joj u sobnost i kuhinju, blagavaonu... sve što je prostorija (osim hodnika i kupaone)
U češkoj isto sobe broje sve, ali je jasno je li kuhinja u sklopu neke od soba ili je odvojena.
|
U Švicarskoj uobičajeno stan sa 2 spavaće sobe označe kao 3,5 sobni stan.