Natrag   Forum.hr > Društvo > Kutak za školarce i studente > Upomoć, spašavajte!

Upomoć, spašavajte! Za sve one koji su zaglavili na nekom detalju

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 11.04.2024., 13:33   #4281
Quote:
plavikaktus kaže: Pogledaj post
Mislim da je sve dobro receno, ali mozda malo na ruku onima kojima se cini da postoji neka razlika izmedu malog i velikog broja bacanja. Za primjer, neka oboje imaju jednake sanse, 70% da ubace. Tada ce stvarno kako je receno oboje imati ocekivani ukupni score od 70% ubacaja, tj jednake sanse da pobjede.
Da je sansa, odnosno vjerojatnost biti jednaka da ijedan od njih pobijedi, vrijedi samo kad je vjerojatnost pojedinog ubacaja 50%. Tad je 1-0.5 = 0.5, pa se to fino u formuli moze zamijeniti.

Quote:
plavikaktus kaže: Pogledaj post
Dr. Carbs, sumnjiv mi je malo ovaj tvoj arr. Mozes si raspisati na papiru sve kombinacije za 70% i za broj bacanja 1 i 2 umjesto 5 i 10 (ili mozda 2 i 4) da se uvjeris da je isto pa probaj vidjeti sta se desava s tvojom formulom. Naravno samo ako ti se da, tj. ako nisi uvjeren sa ovime sto drugi pisu
Nije isto, tad prednost ima prvi, i mislim da je dobro izracunao. On je vec to raspisao za opcenit p, razliku u sansama, i onda napravio funkciju formula, i onda tu ubaci p.

Pa za formula(0.5) je dobio 0, tj. da su sanse jednake, a za formula (0.7) = -0.02232...
capttawish is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.04.2024., 07:43   #4282
Ups, zaletio sam se, isprike!

Doduse, nisam posve uvjeren da mozes rec da prvi ima vece sanse ako imaju sanse pojedinog bacanja razlicite od 50%. U najmanju ruku, ako je sansa 30% (a ne 70%) mislim da drugi ima vece sanse. A mozda zavisi i od toga je li 5 i 10 bacanja ili neki drugi broj, ali nisam siguran
Old 14.08.2024., 11:24   #4283
Upomoć!

Molim pomoć za očajnu studenticu građevine koja ne kuži zadatak i cijenila bi njegovo detaljno objašnjenje. Može li tko pomoći?!

https://ibb.co/sRrJQjY
Ranee is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.08.2024., 12:27   #4284
Quote:
Ranee kaže: Pogledaj post
Molim pomoć za očajnu studenticu građevine koja ne kuži zadatak i cijenila bi njegovo detaljno objašnjenje. Može li tko pomoći?!

https://ibb.co/sRrJQjY
Koji deo zadatka, ili resenja, nije jasan?
Dragan is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.08.2024., 22:10   #4285
Quote:
Dragan kaže: Pogledaj post
Koji deo zadatka, ili resenja, nije jasan?
Hvala, pomoć je stigla preko privatne poruke te je očajna studentica shvatila zadatak. Za slučaj druge nedaće otvorit će svoj profil.

Zadnje uređivanje Ranee : 18.08.2024. at 22:21. Reason: ispravak
Ranee is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.01.2025., 13:25   #4286
pomoć.
Dvije cijevi istodobno napune bazen za 6 sati. 2/3 bazena napunit će se ako je jedna cijev otvorena 5 sati, a druga 1 sat. Za koje vijeme bi se bazen napunio svakom od cijevi?
Old 19.01.2025., 09:36   #4287
Sustav dvije linearne jednadžbe s dvije nepoznanice, sedmi osnovne.

Nepoznanice x i y označavaju dio bazena koji za sat vremena napuni prva (druga) cijev. Ukupni volumen možeš označiti kao V.
Odgovori s citatom
Old 19.01.2025., 20:13   #4288
Kod takvih zadataka trebaš razmišljati koliko "posla" svaka cijev napravi u jednom satu. Ako prvoj cijevi treba x sati da napuni bazen, onda u jednom satu napuni 1/x bazena. Istom logikom, druga cijev u jednom satu napuni 1/y bazena. Zajedno će u jednom satu napuniti 1/6 bazena.
To ti je dovoljno za započeti, pokušaj dalje sam pa javi ako negdje zapneš.
Old 01.03.2025., 23:45   #4289
U boci se nalaze plinovi u omjeru 1:3:4. Udio plina x je 12,5 %. Ukupni volumen plinova y i Z je 17,5 L. Koliki je ukupni volumen plinova i koliki je volumen pojedinačnih plinova. Rješenje za ukupni volumen je 20 L. hvala
biende is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.03.2025., 02:37   #4290
To da je "Udio plina x 12,5 %" je suvišan tekst: iz postavke zadatka (1:3:4) jasno je da plin x čini 1/7, plin y čini 3/7, a plin z čini 4/7 ukupnog volumena.

Dakle, plinovi y i z zajedno čine 7/8 ukupnog volumena, a njihov volumen je 17,5 L - koliki je onda ukupan volumen?
Odgovori s citatom
Old 05.04.2025., 14:40   #4291
Ako je 1:3:4, onda ima ukupno 1+3+4=8 dijelova. Prvi čini 1/8 ukupnog volumena, drugi 3/8, a posljednji 4/8(iliti 1/2).

Poslano sa mog 23124RA7EO koristeći Tapatalk
Barometar is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.04.2025., 14:53   #4292
Naravno, osmine . "Moje" sedmine su tipfeler(i) - što se može vidjeti iz druge rečenice posta .
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 03:16.