Pogledaj rezultate ankete: Procjena broja onih koji su emigrirali od ulaska u EU do 10.05.2018. (imali prebivalište u Hrvatskoj
|
< 70 000
|

|
19 |
5.01% |
70-100 000
|

|
16 |
4.22% |
100-130 000
|

|
24 |
6.33% |
130-160 000
|

|
24 |
6.33% |
160-190 000
|

|
29 |
7.65% |
190-220 000
|

|
47 |
12.40% |
220-250 000
|

|
36 |
9.50% |
>250 000
|

|
184 |
48.55% |
|
|
07.05.2018., 16:26
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Aug 2006.
|
Utjecaj "egzodusa" na rast plaća, standarda i robusnosti na krize u Hrvatskoj (III)
Posto je prosli topic zabrazdio u neke cudne vode, evo treceg nastavka (A New Hope).
Originalni post koji je otvorio prvi topic:
Quote:
RealBear kaže:
Mislim da je došlo vrijeme da se malo detaljnije pozabavimo pozitivnim efektima emigiracije prema zemljama EU nakon spuštanja barijera prema hrvatskoj radnoj snazi kojoj svjedočimo.
U medijskom prostoru Hrvatske možemo čuti uglavnom zloslutne, katastrofičarske priče i reportaže s autobusnih kolodvora, obojane patetikom, sablažnjivanjem te posljedičnim raspravama o "opstojnosti", "rodnoj grudi" te "demografskom slomu".
Osobno imam potpuno suprotno stajalište i u potpunosti podržavam (da ne kažem potičem i nagovaram) sve one koji mogu, dovoljno su mladi, obrazovani i znaju strane jezike da emigriraju. Ne samo zato što smatram da će im biti bolje (jer naravno neće svima biti bolje u inozemstvu), nego zato što smatram da će njihov odlazak u Hrvatskoj napraviti dubinske i korijenite promjene tkz. "game changer" nakon kojih mnoge stvari neće biti iste.
Idemo odmah s pozitivom:
Odlaskom jednih ojačava se pregovaračka snaga onih kojih ostaju
Svejedočimo da rastu realno i bruto i neto plaće te da vlada nadmetanje političara oko snižavanja stopa poreza na dohodak (pogotovo ovih koje "gađaju" programere, inženjere i liječnike recimo). Kuknjava poslodavaca će biti sve veća, zahtjevi radne snage će biti sve veći tako da imamo još ohoho prostora do ekvilibrija ovdje. Bila bi zabluda smatrati da će svima jednako porasti plaće, jer se to u sličnim zemljama nije dogodilo. Starijim zaposlenicima, neobrazovanoj i "nezapošljivoj" radnoj snazi te onima koji su bili vezani na potrošnju onih koji odlaze plaće će vjerojatno padati.
Očekivano pokretanje novog investicijskog vala
Kako će se stvoriti prilično velika rupa i nedostatak radne snage (po meni će peak biti 250 - 300 tisuća iseljenih), oni koji imaju kapital će se morati okrenuti investicijama u kapitalno intenzivne djelatnosti, automatizaciju i svekoliko podizanje produktivnosti. Kao što smo vidjeli u raspravama na temi "Ubrzanje oporavka" najbogatiji Hrvati leže na jako velikim količinama cash-a. Jedini način da ne počnu realno gubiti na njemu će biti investicije, jer ako ne budu investirali, ovi koji su emigrirali te ovi doma kojima će se plaće povećati počet će ih nezaustavljivo stizati i prestizati (zapravo to prestizanje se već događa).
Veliki suficit tekućeg računa platne bilance i priljev kapitala
Kao što vidimo doznake iz inozemstva rastu i rast će još jače, a kako je recentna povijest EU pokazala emigracija nije jednosmjeran proces. Naime oni kojima dosadi vani vratit će se sa ozbiljnom količinom kapitala doma, a doma će se uvjeti nužno morati promijeniti za prihvaćanje toga kapitala bez ucjena birokracije i lokalnih šerifa. Istih onih koje će najviše pogoditi smanjenje poreza na dohodak pa će ako ne žele kolektivan odlazak u pučku kuhinju morat biti puno ljubazniji po šalterima i uredima. Suficit tekućeg računa dalje vodi do urušaja i aktivnih i pasivni kamata, što su sve iznimno dobre vijesti (barem za onih 99%).
Povećanje robusnosti u slučaju globalne svjetske krize
Kako novi financijski slom nikad ne možemo zanemariti (niti baš biti sigurni kad bi mogao oplesti), pripremati se na njega može na dva načina:
a) Potpuno se izolirati od vanjskog svijeta poput preppers-a.
b) Otići vani i namlatiti lovicu dok se još može.
Naime, ako se doista slomi (napominjem da se ne zna baš kad bi se moglo "slomiti") puno je bolje biti recimo u Njemačkoj pa ako se i dobije otkaz može se vratiti u Hrvatsku s značajnim kapitalom za preživljavanje do oporavka (oburužan stečenim vještinama, lovom, iskustvima i stranim jezicima). Altrernativna situacije bi bila da se globalni slom dogodi, a svi su manje-više zarobljeni u Hrvatskoj kao što je bio slučaj 2008. Po meni jedan od glavnih razloga zašto recimo Poljska nije skoro pa osjetila zadnji financijski slom je bila robusnost koju su imali zbog lovice zarađene u UK.
Troškovi stanovanja i cijena poljoprivrednog zemljišta će biti niži
Ovdje su neke stvari očigledne pogotovo što se tiče kontinentalne Hrvatske (pogotovo Slavonije ) da je vjerujem svima jasno. Ono što ja predviđam da će se dogoditi u Slavoniji recimo je veliko okrupnjivanje poljoprivrednog zemljišta zbog pada cijena, a što će konačno dignuti produktivnost tamo (nakon svih ovih godina bacanja novca na poticaje i potpore). Uz napomenu da će cijena nekretnina na Jadranu porasti, jer će ih u budućnosti moći kupiti i populacija koja upravo iseljava.
Dakle potencijal je tu, kako će se sve okrenuti te hoće li emigracija preći "kritičnu masu" pa od Hrvatske napraviti Haiti ili Bosnu i Hercegovinu zapravo ne ovisi o onima koji idu nego o onima koji ostaju. Hoće li se pak oni koji ostanu znati prilagoditi novonastaloj situaciji nije ipak do kraja jasno, ali to ćemo lako prepoznati ako obratimo pažanju na recimo:
* Da li se smanjuje stopa poreza na dohodak?
* Da li će bogati krenuti u kapitalne investicije?
* Da li će se skršiti birokratske barijere za ulaganja?
* Da li će oni uhljebljeni i koji žive na tuđoj grbači pristati na stagnaciju i relativno nepovoljniji položaj?
Za kraj uvodnog upisa evo par znanstvenih članaka koji se bave tematikom, naravno potpuno zanemarenih od sijača straha i pesimizma po medijskom prostoru.
Does emigration increase the wages of non-emigrants in sending countries?
http://wol.iza.org/articles/does-emi...countries/long
The Effect of Emigration from Poland on Polish Wages
http://www.cream-migration.org/publ_.../CDP_29_12.pdf
|
Zamolio bi forumase da malo pripaze na pravila foruma i podforuma, ovo nije tema o zivotu u Irskoj, cijenama paradajza na Islandu, politici domacih ili stranih politickih stranaka i sl.
|
|
|
07.05.2018., 18:14
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2018.
|
meni je najzanimljiviji dio rasprave bio ghosts vs zombies, nisam promisljao o tome dok realbear nije skrenuo paznju na to
ima na ovom linku vise:
https://www.cgdev.org/sites/default/...eople-come.pdf
uglavnom, jedina prednost 'zombi ekonomije' na nekom prostoru je da ima vise stanovnika - a vrlo je upitno koliko bi to trebao biti cilj... bolje imati gradove, pa i cijele regije unutar drzave koje su prazne (ili ne nuzno prazne, ali znatno rjede naseljene), ako iz ovog ili onog razloga ekonomska aktivnost koja je nekad imala smisla na tom podrucju vise smisla nema
u krajnjoj liniji, ljudi koji odlaze u egzodus kazu da im je bolje, dakle svi pobjeduju - a upravo i ovaj pritchettov tekst govori o tome. egzodus sprecava/preokrece trend pada zivotnog standarda 'ostasama', a trenutno povecava standard 'egzodasima'...
moze se reci mozda da su gubitnici starci koji su ostali, ali prije svega u emotivnom smislu - kako je rekao onaj jedan stariji slavonac iz egzodaskog videa kojeg je linkao richie - 'covjek se zapita, gdje smo pogrijesili'...
|
07.05.2018., 18:27
|
|
Registrirani korisnik
|
da se nadovezem na taj zadnji dio, prichett govori da mozda i nismo nigdje pogrijesili, naziva to 'nezgodnom istinom' i kaze da se jednostavno vremenom, zbog faktora izvan kontrole policymakera optimalna populacija na nekom prostoru moze smanjiti... dakle, moguce je da je slavonija jednostavno osudena na to da u njoj zivi znatno manje ljudi nego prije 10g., i u tome u principu nema nista lose
|
07.05.2018., 20:22
|
|
The Dude
Registracija: May 2007.
|
Mene bi zanimalo da li možemo utvrditi koliko je otprilike ljudi otišlo od 01.07.2013? Jer to je glavna pretpostavka cijele teme. Ukoliko je RealBear u pravu, radi se o nekih ~240000 ljudi, dok mi se čini da je klapalo tvrdio da se radi o puno manjem broju ~50000.
Kauzalni utjecaj nestanka 200000 ljudi sa zavoda za zapošljavanje zbog egzodusa je prilično veći ako je RealBear u pravu... Ako se radi o klapalovim brojevima, onda moraju postojati drugi faktori...
Minimalna brojka je ona DZSa o formalnim odjavama (da li se tu radi o trajnim odjavama ili uključuje i odjave na 5 god?).
Nakon toga gledamo prijave u EU članicama (prvenstveno Njemačka), eurostat i slično...
Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk
|
|
|
07.05.2018., 20:26
|
|
Registrirani korisnik
|
znam da je u jednom linkanom (od strane richiea) videu bilo receno da je vecina hrvata u njemackoj podrijetlom iz bih... nije dan izvor podataka, ali ako je to tocno onda je to u skladu sa onim sto klapalo govori
moj osobni subjektivni dojam je da je ipak realbear blize istini, al tko ce ga znat... nije ni iduci popis stanovnistva tako daleko
|
07.05.2018., 21:09
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2008.
|
Quote:
z_k kaže:
Mene bi zanimalo da li možemo utvrditi koliko je otprilike ljudi otišlo od 01.07.2013? Jer to je glavna pretpostavka cijele teme. Ukoliko je RealBear u pravu, radi se o nekih ~240000 ljudi, dok mi se čini da je klapalo tvrdio da se radi o puno manjem broju ~50000.
Kauzalni utjecaj nestanka 200000 ljudi sa zavoda za zapošljavanje zbog egzodusa je prilično veći ako je RealBear u pravu... Ako se radi o klapalovim brojevima, onda moraju postojati drugi faktori...
Minimalna brojka je ona DZSa o formalnim odjavama (da li se tu radi o trajnim odjavama ili uključuje i odjave na 5 god?).
Nakon toga gledamo prijave u EU članicama (prvenstveno Njemačka), eurostat i slično...
|
Već smo utvrdili da je samo od negativnog prirasta ( potpuno provjerivi podaci) Hrvatska od 2013-te izgubila 51000 stanovnika.
51000 hrvata manje da niti jedan nije otišao van! Stvarno podatak za zamisliti. (Od početka krize tamo 2007 izgubili smo cca 100 000 ljudi zbog negativnog prirasta)
Na to smo pribrojili konkretne brojeve egzodaša za Njemačku, Austriju, Švedsku i Irsku (bili su konkretni linkovi, ne da mi se sad tražiti), procijenili smo ostalo i tako smo došli do brojke od cca 200 000 - 300 000 hrvata manje od ulaska u EU. To je dakle jedina stvar gdje se ja i RealBear slažemo
Klapalo s druge strane debelo potcjenjuje egzodus a niti gleda negativni prirast.
200 000 manje nezaposlenih i bdp koji u apsolutnom iznosu još nije dosegao razinu iz 2008 godine usprkos povećanom turizmu to i potvrđuje.
|
|
|
07.05.2018., 22:09
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2015.
|
Vratit ćemo se još puno puta zašto su duhovi puno bolji nego zombiji, idemo malo pogledati s druge strane horizonta događanja.
Odnosno rasčlaniti zašto je jedinstvena stopa od 12% poreza na dohodak neminovna koji god "junaci" bili na vlasti.
Idemo pogledati djelatnosti kod kojih zaposleni imaju više od 9.000 kuna neto prosječne plaće (sortirano po broju zaposlenika):
https://www.dzs.hr/Hrv_Eng/Pokazatel...ace/Place.xlsx
https://www.dzs.hr/Hrv_Eng/Pokazatel...%20izvori.xlsx
Podaci su za broj zaposlenih + rast plaća u odnosu na prosjek 2015. (sve po JOPPD obrascu da bude usporedivo):
- (13171), (22.4%), J 62 Racunalno programiranje, savjetovanje i djelatnosti povezane s njima
- (8374), (19.1%), J 61 Telekomunikacije
- (5209), ( 9.5%), M 72 Znanstveno istraživanje i razvoj
- (4691), (21.0%), C 26 Proizvodnja racunala te elektronickih i optickih proizvoda
- (4441), ( 2.1%), C 21 Proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka
- (1431), ( 1.6%), C 19 Proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda
- (1015), (-2.7%), H 51 Zracni prijevoz
- (864), ( 7.0%), B 06 Vadenje sirove nafte i prirodnog plina
Mislim da se jasno vidi tko ovdje ima najjaču pregovaračku pozicije i kojoj vrsti kadra su porasle plaće preko 20% u zadnje tri godine.
Tu naravno treba pridodati liječnike, inžinjere drugih struka, veterinare, kuhare u boljim restoranima i hotelima te slične profile za kojima postoji globalna potražnja.
Postavlja se pitanje šta će se dogoditi s plaćame kod ovih najprobitačnijih zanimanja s globalno utrživim znanjima i vještinama u sljedeće tri godine.
Prvo ide UK, pa onda Holandijum i Austrijum, čak će i Švicarci primati sve više i više "egzodusaša", naravno sve to povrh Irske, Njemačke i Skandinavije gdje ovi koji su friško emigrirali
grade mreže i stječu status i poznanstva.
Neto plaće ovdje u sljedeće tri godine ubrzavaju s rastom, odnosno kod ovih za koje vlada najveća potražnja plaće rastu min. 30% u sljedeće tri godine.
Kako to poslodavci ne mogu financirati sami morat će alfa-uhljebi uletit s flat-taxom od 12%, inače ništa od "digitalizacije".
Kako će nove valove "Superhik reformi" objasnit napaćenom narodu ne bih znao. Računam na njihovu ingenioznost. :klap:
|
07.05.2018., 22:11
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2009.
|
Prirodni priraštaj od 2011. do 2017. uključujući i nju je minus 89 000, ako je vjerovati podacima DZS.
Uz to DZS je i dao podatak o nekih minus 70 000 ljudi manje koji nije nisu rezultat negativnog omjera rođenih i umrlih. Meni se čini da je taj broj na razini Hrvatske barem duplo veći ne uključujući Hrvate iz BiH ili državljane Srbije s hrvatskim papirima.
|
07.05.2018., 22:38
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
z_k kaže:
|
Kad DZS izađe s podacima za par mjeseci pokazat će brojku od preko 140.000 iseljenih samo u zemlje EU od 2013-2017. Kod doseljenih u Hrvatsku imamo sigurno priličan broj penzionera tj. bivših gastarbajtera. Naime i prije ulaska u EU smo imali 7-8 tisuća doseljenih godišnje iz ostatka EU.
Tako da neće biti nekih spektakularnih razlika između moje brojke od 200.000 iseljenih iz Hrvatske te brojki DZS-a koji će uključivati 2017. godinu.
Ljudi se jednostvano ne odjavljuju jer zakonski ne moraju, a moraju se i prijavit i odjavit recimo u Njemačkoj čiji su službeni podaci najprecizniji i time najrelevantniji za statističke modele.
Naravno nisu se svi iseljeni zaposlili, išli su gore i djeca i supružnici. Isto tako ovi egzodusaši s hrvatskom putovnicom koji su imali prebivalište u BiH da nisu pobjegli kod Mutti vršili bi pritisak na hrvatsko tržište rada i onemogućavali rast plaća.
|
07.05.2018., 23:06
|
|
dečko koji obećava
Registracija: Apr 2007.
|
Quote:
z_k kaže:
|
pitanje je skakljivo. moze medo rec ovako a klapalo onako ali ako je razlika od 200k ljudi zapravo iz bosne, onda se postavlja pitanje koliko ono ima hrvata, pravih hrvata - u hrvatskoj. mozete zaboravit na 4milje onda, bice dobro ako hrvata ima 3ipo milje. slicna stvar je i sa srbima, naprosto prazni se bosanski bazen, to je ta pretpostavka.
|
07.05.2018., 23:50
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2009.
|
Stalno se spominje egzodus u EU, eventualno Kanada.
Ostale prekomorske zemlje se ne spominju. Vjerovatno u ukupnom zbroju nisu jako bitne. Ali lokalno mogu biti bitne.
Npr moj razred u osnovnoj, nas22. Danas ih je 4 "preko bare". A nisam cuo da je itko otisao u EU.
S tim da od te 4 osobe ,u pitanju su 3 "mjesovita braka " tj jedan supruznik roden i odrastao preko bare. Cetvrta osoba se u hr ozenila pa su skupa otisli.
I svi djeci daju "američka" imena,dakle planiraju se uklopiti a ne vratiti doma sa dolarima za 5 god.
|
|
07.05.2018., 23:53
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2010.
|
Koliko ja vidim DZS od kraja 2012. do kraja 2016g biljezi 64.000 iseljenih i 7.000 doseljenih hrvatskih drzavljana iz EU (i jos toliko doseljenih EU stranaca).
DZS pod iseljene vodi trajno odjavljene i privremeno odjavljene ako se nakon godinu dana ne vrate i ne jave u MUP.
Sto se tice dobi 65+ u tom razdolju je gotovo dvostruko vise odjavljenih iz RH nego doseljenih u RH.
Treba imati vidu da do 2012g odjavljivanje nije bilo obavezno (prekrsajno kaznjivo), a da se nakon pristupanja uniji privremeno odjavljivanje na MUP-u (cime se zadrzava prebivaliste u RH) moze jednostavno dokazivati papirom da si se prijavio negdje u EU (ranije ti je za dokaz trebala ne bas lako dobavljiva strana dozvola boravka ili slicni papir).
Privremenim odjavljivanjem se dakle nakon godine dana ulazi pod iseljene, zadrzava prebivaliste, a nestaje rizik prekrsajne kazne i odjavljivanja po sluzbenoj duznosti.
Stoga ocekujem da ce DZS podaci s vremenom (ubrzo) iz podcjenjemosti vanjskih migracija preci u blagu podcjenjenost te zatim u precijenjenost podataka o iseljenima (nakon sto se privremeno odjave svi koji su iselili jos prije 2012g).
|
|
08.05.2018., 00:02
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Jan 2015.
|
Standard raste zbog skupljanja radnog iskustva onih koji se spremaju van jer rade za male pare poput mene a to ke ona generacija 90 koje ima dosta ali ne zadugo. Ako privatnog isplaćuje crkavice a sinu kupi mercedes, normalno je da će radnik ići raditi van u pogon mercedesa a ovome xe nestajati radna snaga ovdje sto znaci pretvaranje privatnika u sljakera i seljenje pogona u BIH lol. Potrošnja je jedan od čimbenika BDPa i on se diže zbog rasta potrošnje terenaca iz dijaspores sto će stvoriti manje cijene nekretnina ali i definitivno egzodus jer se nikome neće isplatiti imati nekretninu u kojoj će imati do posla vise nego Slavonac ako se razumijemo. Vani ne postoje balkanske cijene stanova gdje se kredit isplati vise od podstanarstva.
|
|
|
08.05.2018., 00:04
|
|
ljep,a i pametan pas
Registracija: May 2006.
|
Quote:
RealBear kaže:
Kad DZS izađe s podacima za par mjeseci pokazat će brojku od preko 140.000 iseljenih samo u zemlje EU od 2013-2017. Kod doseljenih u Hrvatsku imamo sigurno priličan broj penzionera tj. bivših gastarbajtera. Naime i prije ulaska u EU smo imali 7-8 tisuća doseljenih godišnje iz ostatka EU.
Tako da neće biti nekih spektakularnih razlika između moje brojke od 200.000 iseljenih iz Hrvatske te brojki DZS-a koji će uključivati 2017. godinu.
Ljudi se jednostvano ne odjavljuju jer zakonski ne moraju, a moraju se i prijavit i odjavit recimo u Njemačkoj čiji su službeni podaci najprecizniji i time najrelevantniji za statističke modele.
Naravno nisu se svi iseljeni zaposlili, išli su gore i djeca i supružnici. Isto tako ovi egzodusaši s hrvatskom putovnicom koji su imali prebivalište u BiH da nisu pobjegli kod Mutti vršili bi pritisak na hrvatsko tržište rada i onemogućavali rast plaća.
|
dosta ljudi se odjavljivalo jer to i nije bilo moguće ( ne znam kako je sada )
jer ako i pokušaš napraviti u policiji odjavu, oni te traže adresu gdje ćeš živjeti vani i gdje ćeš raditi, i jednostavno u hr birokraciji prije (opet ne znam kako je sada ali sumnjam da se to promjenilo ) , odjava da samo kažeš da jednostavno nećeš boraviti u hr nije bila moguća
a onda kad odeš ti se ne da trošiti lovu, vrijeme i živce na takvu glupost
ne znam zašto država ne pojednostavi taj sistem odjave i to je to
|
|
|
08.05.2018., 00:14
|
|
Registrirani korisnik
|
Ok, ajmo se onda malo igrat s prognozama oko brojki iseljenih iz Hrvatske po DZS podacima za 2017. (za 2016. smo imali 36,436).
Moja prognoza je 45.000 i uzima u obzir fazni pomak od cca. 18 mjeseci s kojim se "egzodusaši" odjavljuju iz Hrvatske (dok im se "gore" ne ustabili situacija).
|
08.05.2018., 00:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2013.
|
Čini se da će Mutti i dalje nastaviti bez milosti usisavati radnike s ovih prostora:
Njemačkom gospodarstvu prijeti gubitak 525 milijardi eura, ako do 2030. ne riješe jedan ključan problem
https://dnevnik.hr/vijesti/svijet/nj...---516325.html
Quote:
Njemačkoj bi do kraja sljedećeg desetljeća moglo nedostajati 4,9 milijuna radnika a ovaj nedostatak njemačko gospodarstvo bi mogao stajati 525 milijardi eura, proizlazi iz studije savjetničke tvrtke Korn/Ferry kako prenose njemački mediji u ponedjeljak.
"Najveću štetu od nedostatka radne snage mogle bi pretrpjeti tvrtke u uslužnom sektoru, uključujući i financijski sektor kojima bi do 2030. moglo nedostajati 1,2 milijuna radnika", proizlazi iz studije "Nedostatak talenata" savjetničke tvrtke Korn/Ferry a iz koje citiraju njemački mediji. Isto tako će biti pogođena i strojarska industrija, glavna njemačka izvozna grana.
|
Original članak sa puno više informacija kog zanima, doduše na njemačkom:
https://www.welt.de/wirtschaft/artic...e-Billion.html
Ako se već dosad to nije desilo, za sve koji ostaju u HR je vrijeme da krenu tražit povišice jer imaju temelja, osobito ako su bitne karike u firmi. 
|
|
|
08.05.2018., 00:36
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2009.
|
Za povisicu je manje bitno koliko si tu bitan.
Bitnije je koliko si vani trazen.
|
|
08.05.2018., 09:45
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2011.
|
Danas ujutro Šterc iznosi podatak da ako se ne napravi zaokret da će Hrvatska za 10 godina imati oko 3 milijuna stanovnika (milijun manje nego sad).
Kako će Hrvatska funkcionirati u tom slučaju?
Trenutno 4 milijuna stanovnika:
1) 1,4 milijuna radnika (od toga 400 000 na državnim i lokalnim proračunima)
2) 1,25 milijuna penzića
Za 5 godina prema mojem mišljenju 3,5 milijuna stanovnika:
1) 1,1-1,2 milijuna radnika (od toga oko 430-450 tisuća na državnim i lokalnim proračunima)
2) 1,27-1,3 milijuna penzića
Za 10 godina prema Štercu 3 milijuna stanovika:
1) 800-900 tisuća radnika (od toga 450-500 tisuća na državnim i lokalnim proračunima)
2) 1,3 milijuna penzića
Prema mojem mišljenju, broj penzića i zaposlenih na državnoj i lokalnim sisama će imati stagnaciju i blagi rast, s druge strane biti će značajan pad radnika u privatnom sektoru.
Za koliko godina će se sve raspasti?
Za koliko godina će PDV ići gore?
Za koliko godina će uvoditi harač po uzoru na Jacin?
Za koliko godina ide potpuno novi porez - porez na nekretnine?
Mogu li doznake iz inozemstva ublažiti apokalipsu?
Kakve su šanse da 100-150 tisuća uhljeba na državnoj i lokalnim razinama dobije otkaz?
|
|
|
08.05.2018., 09:55
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2018.
|
Quote:
Gatecrasher kaže:
|
Ne brini zi za njih. Ima ogroman bazen dobro obrazovanih ljudi u Ukrajini, Bjelorusiji, Rusiji. Uvesti će kvote i ljudi će doći. Problem riješen.
|
|
|
08.05.2018., 09:58
|
|
The Dude
Registracija: May 2007.
|
Quote:
RealBear kaže:
Ok, ajmo se onda malo igrat s prognozama oko brojki iseljenih iz Hrvatske po DZS podacima za 2017. (za 2016. smo imali 36,436).
Moja prognoza je 45.000 i uzima u obzir fazni pomak od cca. 18 mjeseci s kojim se "egzodusaši" odjavljuju iz Hrvatske (dok im se "gore" ne ustabili situacija).
|
Vidis, to mi prije nije palo na pamet... Taj broj bi mogao imati prilicnu inerciju (i ako stane egzodus on bi mogao nastaviti rasti). Moguca je situacija da se obitelj odseli gore, a jedan od roditelja ili predskolska djeca ostanu jos prijavljeni (npr. porodiljni, naknade za rodjenje), tako da bi pomak mogao biti i vise od 18 mjeseci...
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:05.
|
|
|
|