Natrag   Forum.hr > Društvo > Lijepa naša > Zagreb

Zagreb Dan i noć u metropoli

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 09.03.2025., 13:37   #1
Zagrebački galebovi

Uz vrane, posljednjih godina Zagrepčanima koji žive blizu Jakuševca sve više problema stvaraju galebovi, posebice zimi kada to odlagalište smeća, na kojemu je i velika količina organskog otpada, postaje idealno hranilište za te ptice.

Jakuševec je poznata europska lokacija za galebove pa se tijekom zimskih mjeseci ondje hrani gotovo 20 000 jedinki, no problem je u tome što su se počeli gnijezditi u okolnim naseljima šireći prljavštinu i izmet.

Naš slušatelj iz Borovja pokušao je naći "službeno" rješenje za taj problem i evo što nam je rekao:

- Za početak sam se obratio Gradu koji me je uputio na drugu instituciju, druga institucija me je uputila na ministarstvo, a u ministarstvu su mi odgovorili da su galebovi tu zbog otpada. Kako mene nije zadovoljio taj odgovor tražio sam nešto konkretnije tipa što možemo napraviti i radili se nešto vezano uz prekomjerni broj galebova, no odgovor nisam dobio.

Zato smo mi potražili savjet vodećeg stručnjaka za galebove, biologa koji je odmah dao do znanja tu rješenja nema.

- Da znam odgovor na to pitanje bio bih vjerojatno dosta bogat čovjek, naime zapadna Europa se s urbanim galebovima bori već pedesetak godina bez većih uspjeha.

Čak i da se odjednom zatvore sva smetlišta u Zagrebu, problem se ne bi riješio jer otpada ima uokolo grada te bi oni i dalje dolazili kod nas tijekom zime, smatra Jurinović no dodaje da galebovi, osim na gnjezdilištima, nisu agresivni, a niti ne prenose opasne bolesti za ljude, barem koliko je za sada poznato.

2015. godine u izvještaju Centra za peradarstvo, koji radi kao podužnica Veterinarskog instituta, kod ulovljenih 878 galeba, tek kod jedne ptice su pronašli virus gripe podtipa H13N6, no on je specifičan isključivo za galebove.

https://radio.hrt.hr/radio-sljeme/ob...ebovi-12046328
Odgovori s citatom
Old 09.03.2025., 13:38   #2
Odgovori s citatom
Old 09.03.2025., 16:14   #3
Ne znam za Novi Zagreb, ali na Jarunu, samom jezeru, ih isto ima jako puno. Čitava jata plivaju ili lete.
-skyfall- is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.03.2025., 18:53   #4
Ja ih nikad nisam vidio dalje od Hrelica.
Mozda prelete do Borovja ili toplane,ali ne sjecam se cak niti toga.
Na Savi ih recimo ima.
zacky is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.03.2025., 20:48   #5
postoje riječni i morski galebovi. ovi naši bi trebali biti riječni ali čujem neš da se ljudi iz VG i NZG žale da se pojavljuju i morski

neke galebove sam prije dosta godina par puta vidio u centru ali su davno nestali tak da nemam dojam da su se proširili ovamo. to je izgleda problem baš za tih nekoliko kvartova
deadmau5oman is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.03.2025., 10:41   #6
Ljudi: ptice mi seru po balkonu, to prenosi boleštine, stalno kriči, smeta me
galebovi i općenito životinje u i oko grada: uzeli su mi prostor za život, hranim se njihovim smećem, moram prilagoditi prostor za gnijezdo i životne navike njima, buče s automobilima i prijevozom, noći su osvjetljene, dezorijentacija, tjeraju me, ubijaju nas mačke i zračnice

Ne znam, žalosno, tragedija.
Old 19.03.2025., 13:58   #7
Quote:
deadmau5oman kaže: Pogledaj post
postoje riječni i morski galebovi. ovi naši bi trebali biti riječni ali čujem neš da se ljudi iz VG i NZG žale da se pojavljuju i morski
neke galebove sam prije dosta godina par puta vidio u centru ali su davno nestali tak da nemam dojam da su se proširili ovamo. to je izgleda problem baš za tih nekoliko kvartova
Galebovi su prekrasne ptice i ja sam sretan da ih sada imamo u Zagrebu. Što se ljudi imaju "žaliti" zbog toga, smiješno?!
Inače, ti koji kažu da se "pojavljuju i morski galebovi" su u pravu i to je istina! Ja se dobro razumijem u ptice i zadnjih godina primjećujem da u Zagrebu ima puno više pravih morskih galebova nego onih manjih, poznatih kao "riječni"! Baš ih često promatram na Jarunu i ti morski uglavnom budu u ogromnim jatima na velikom jezeru. Primijetio sam jedno 3 vrste onih najvećih morskih galebova, koji se smatraju pučinskima, i oni su postali stalni stanovnici našeg grada, što me više nego veseli!
Forumas-zg is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2025., 14:03   #8
Jel se mješaju riječni i morski,pa dobijaju hibride
Ili se svatko drži svoga jata?
zacky is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2025., 20:44   #9
Quote:
zacky kaže: Pogledaj post
Ja ih nikad nisam vidio dalje od Hrelica.
Ni ja.
Kak je drugdje , sjeverno od Save i na istok, ne znam.
Odgovori s citatom
Old 19.03.2025., 20:51   #10
Quote:
MinMo kaže: Pogledaj post
Ljudi: [I]ptice mi seru po balkonu
Ovo bi nas trebalo usrećiti?

Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:04.