Natrag   Forum.hr > Društvo > Aktualno

Aktualno
Podforumi: AI - Umjetna inteligencija

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 18.06.2025., 11:07   #1
Slovenci se žale na loš tretman na hrvatskoj obali, kao alternativu vide Crnu Goru i Grčku

Quote:
Žale se na cijene i tretman, kažu da se ne osjećaju dobrodošlima i da to više nije Hrvatska kakvu su voljeli i kamo su rado dolazili na more.

No, da ima nezadovoljnih turista, nije ni čudo jer cijene koje se uredno dižu uoči sezone više nisu iznimka, nego praksa koju primjećuju i u susjednoj Sloveniji. Tako su se jutros na slovenskom radiju Aktual posvetili dobrih pet minuta pritužbama Slovenaca koji se u Hrvatskoj sve češće osjećaju kao bankomati, a ne kao dobrodošli gosti.

Sukus je bio da se gosti žale na cijene i tretman, da se ne osjećaju dobrodošlima i da to više nije Hrvatska kakvu su voljeli i kamo su rado dolazili na more. Zbog visokih cijena moglo se čuti kako su Crna Gora i Grčka bolji izbor.
https://www.poslovni.hr/hrvatska/slo...-grcku-4488869
Mr. White is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.06.2025., 11:20   #2
Za utjehu susjedima, to više ni Hrvatima nije Hrvatska kakvu su voljeli i kamo su rado dolazili na more.
Old 18.06.2025., 11:25   #3
Ne žale se samo oni, žalimo se i mi. Bit će kuknjave kad padnu brojke
Old 18.06.2025., 12:20   #4
Ali brojke nikako da padnu. I ja se nadam padu, ali evo, lipanj raste kao nikad. Ne kuzim te turiste.

A sto se tice Slovenaca, nista od te kuknjave. Stizu autom do Istre za sat vremena, neka probaju tako do Budve.
veruda is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.06.2025., 12:46   #5
Svi kmeče a na plažu ne možeš a da ne nagaziš na nečiji peškir. U plićacima blato.
Odgovori s citatom
Old 18.06.2025., 12:55   #6
Slovenci pokupovali pol Krka i četvrt Istre. Što bi tek bilo da nije skupo... a svojim sugrađanima valjda smještaj doniraju mukte, jer svi su puni.
wasx is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.06.2025., 14:56   #7
Dakle, Slovenci su se svih onih godina napetosti i raznih ucjena prema RH od njihove države osjećali dobrodošlo a sad se nešto promijenilo?
Pa sad nitko ni ne doživljava Slovence, smirile se tenzije jer više nemaju o čemu kmečati i sad je napkon mir, nema provokacija. Možda im to fali?

Osjećaju se kao bankomati? Ne znam ali mislim da je tretman prema gostu iz Slovenije, Njemačke, Italije, Poljske... isti. Zašto se drugi ne žale na to nego su izuzetno zadovoljni sa komunikacijom sa stanovništvom, puno puta sam naletio na izuzetno dobre komentare u vezi toga. Ekipa doslovno ističe kako su im Hrvati super...

Što se tiče cijena već je zamorno svake godine slušati jedno to isto...
Old 18.06.2025., 15:23   #8
treba samo usporediti ponudu u Grčkoj i u Hrvatskoj. Jednako rasklimani krevet u jednako sfušanom apartmanu s pogledom na kontejnere dobiješ u Grčkoj cca 30 posto jeftinije nego u Makarskoj, U Albaniji je sve to još jeftinije, posebno restorani i kafići
Tratin20 is online now  
Odgovori s citatom
Old 18.06.2025., 16:20   #9
Quote:
Tratin20 kaže: Pogledaj post
treba samo usporediti ponudu u Grčkoj i u Hrvatskoj. Jednako rasklimani krevet u jednako sfušanom apartmanu s pogledom na kontejnere dobiješ u Grčkoj cca 30 posto jeftinije nego u Makarskoj, U Albaniji je sve to još jeftinije, posebno restorani i kafići
Samo što se to isplati turistima koji dolaze avionom, oni koji na odmor idu automobilom imaju drugačiju računicu.
Old 18.06.2025., 16:32   #10
Quote:
Winter Snake kaže: Pogledaj post
Samo što se to isplati turistima koji dolaze avionom, oni koji na odmor idu automobilom imaju drugačiju računicu.
Stoji. Isto tako stoji da se uz magistralu otvara sve više dućana jer ova niža klasa gostiju koja dolazi autima kupuje na veliko u dućanu ko i mi i opskrbe se za 7 dana.

U 30 km od mene se u zadnje 2-3 godine otvorili jedno 10-ak hipermarketa uz cestu koji uglavnon žive od sezone, nije to slučajnost.

A u restoranima koji su duplo skuplji nego prije 3 godine dominira zaleđena hrana iz metroa sve to više.

Kolike god cijene nabijemo nećemo propasti jer apartmani će uvik biti povoljni a dućani puni jer su to najjeftinije opcije za ekipu koja ide autom i blizu smo im.

Jel taj turizam ima smisla i donosi ikome tko nije tajkun išta osim onima koji iznajmljuju apartmane i prodaju pizze i sladolede to je već dobro pitanje.
bambus88 is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.06.2025., 16:37   #11
Quote:
Winter Snake kaže: Pogledaj post
Avionom je jeftinije. Auto troši i na parkingu i na loko-vožnji, cestarina, trajekt... Probao sam i jedno i drugo, avion je neusporedivo jeftiniji i ne stresiraš se satima da stignem na odredište
Tratin20 is online now  
Odgovori s citatom
Old 18.06.2025., 16:46   #12
Quote:
bambus88 kaže: Pogledaj post
Stoji. Isto tako stoji da se uz magistralu otvara sve više dućana jer ova niža klasa gostiju koja dolazi autima kupuje na veliko u dućanu ko i mi i opskrbe se za 7 dana.

U 30 km od mene se u zadnje 2-3 godine otvorili jedno 10-ak hipermarketa uz cestu koji uglavnon žive od sezone, nije to slučajnost.

A u restoranima koji su duplo skuplji nego prije 3 godine dominira zaleđena hrana iz metroa sve to više.

Kolike god cijene nabijemo nećemo propasti jer apartmani će uvik biti povoljni a dućani puni jer su to najjeftinije opcije za ekipu koja ide autom i blizu smo im.

Jel taj turizam ima smisla i donosi ikome tko nije tajkun išta osim onima koji iznajmljuju apartmane i prodaju pizze i sladolede to je već dobro pitanje.
Mi imamo manjak restorana, i onda svakakvi ljudi otvore i svatko im kuha.
A budući da je premalo restorana i puno turista, uvijek se nađe naivaca koji sjednu jesti u takvim restoranima koji imaju lošu uslugu, a jako visoke cijene.

Nas nema ni 4 milijuna, a Dalmacija, Kvarner i Istra skupa ne znam imaju li milijun i po stanovnika.
A natječemo se s državama tipa Portugal i Grčka koje imaju 10 milijuna. Oni automatski imaju više dobrih kuhara, konobara, restorana itd.

Dok se turisti ne opamete, takvi žnj restorani će ih legalno pljačkati.

Ali očito ima i restorana/klubova/slastičarni koji znaju svoj posao jer se inače ne bi toliki turisti vraćali i pričali lijepo o Hrvatskoj.

Quote:
Tratin20 kaže: Pogledaj post
Avionom je jeftinije. Auto troši i na parkingu i na loko-vožnji, cestarina, trajekt... Probao sam i jedno i drugo, avion je neusporedivo jeftiniji i ne stresiraš se satima da stignem na odredište
Naravno da je jeftinije, ali imaš puno ljudi kojima putovanje avionom ne odgovara. Zato smo mi pretežno auto destinacija.
Old 18.06.2025., 16:50   #13
Neka se nitko ne uvrijedi, Dalmatinka sam, Srbi su mi draži gosti od Slovenaca. Slovenci su pokupovali kuća i kuća te iznajmljuju mukte drugim Slovencima. A pitam gdje žive, ispade uz granicu i onda se prave da ne razumiju hrvatski; pritom, čujem da slušaju Prijovićku. Nisu mi simpatični.
Crna Milena is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.06.2025., 17:07   #14
Quote:
Crna Milena kaže: Pogledaj post
Neka se nitko ne uvrijedi, Dalmatinka sam, Srbi su mi draži gosti od Slovenaca. Slovenci su pokupovali kuća i kuća te iznajmljuju mukte drugim Slovencima. A pitam gdje žive, ispade uz granicu i onda se prave da ne razumiju hrvatski; pritom, čujem da slušaju Prijovićku. Nisu mi simpatični.
Meni i hrvati u globalu nisu nešto simpatični a hrvat sam al štoćeš

Neznam to dijeljenje po nacionalnosti mi je uvik bullshit. Ili si čovik ili nisi.

Većina slovenaca koja je pokupovala tu nekretnine su al pari nasim tajkunčićima koji imaju male firme i firmice i koji mi također idu na jetru. Ne igra tu nacionalnost puno. Ili si normalan ili si bahat i pun sebe i to je to.
bambus88 is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.06.2025., 17:12   #15
Slovenci dolaze u svoje kuće i apartmane, kupuju u mnogobrojnim trgovačkim centrima i dovode svoje državljane.Kod mene u zgradi 30%Slovenaca, nema dana slobodnog cijelo ljeto, samo se izmjenjuju.Baš se pitam kakve koristi ima lokalna zajednica/Država.Nešto malo od poreza i prometa u dućanima s druge strane; hrpa smeća, gužve, korištenje prirodnih resursa(u prvom redu vode)...
morgen is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.06.2025., 17:52   #16
Quote:
morgen kaže: Pogledaj post
Slovenci dolaze u svoje kuće i apartmane, kupuju u mnogobrojnim trgovačkim centrima i dovode svoje državljane.Kod mene u zgradi 30%Slovenaca, nema dana slobodnog cijelo ljeto, samo se izmjenjuju.Baš se pitam kakve koristi ima lokalna zajednica/Država.Nešto malo od poreza i prometa u dućanima s druge strane; hrpa smeća, gužve, korištenje prirodnih resursa(u prvom redu vode)...
Al ovo rade i svi drugi državljani koji su pokupovali kuće koje smo im mi prodali. Uključujući i hrvate iz unutrašnjosti.

Ljudi su to kupili. Realno i ja bi sebi volio kupiti neku kućicu na planini ili obali i otoku koja će mi služiti ko vikendica za odmor, tko nebi.

Meni je smiješno da takve ljude uopće brojimo u turiste. Oni su praktički ljudi s boravištem na moru, jedna sasvim druga kategorija ljudi.
bambus88 is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.06.2025., 17:59   #17
Ti mitovi o jeftinoj Grckoj postoje samo na ovom forumu, na neuglednom severu izdaju 12 kvadrata za 100 eura posle 10.7, a na izmisljene takse od turista ukradu milijarde.
Jedino povoljno su pravi outleti u okolini Soluna gde su popusti 70-80%.
-invisible- is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.06.2025., 18:03   #18
Quote:
bambus88 kaže: Pogledaj post
Al ovo rade i svi drugi državljani koji su pokupovali kuće koje smo im mi prodali. Uključujući i hrvate iz unutrašnjosti.

Ljudi su to kupili. Realno i ja bi sebi volio kupiti neku kućicu na planini ili obali i otoku koja će mi služiti ko vikendica za odmor, tko nebi.

Meni je smiješno da takve ljude uopće brojimo u turiste. Oni su praktički ljudi s boravištem na moru, jedna sasvim druga kategorija ljudi.
Ček, ti ne shvaćaš o čemu se govori? Nije problem što su "kupili kućicu" nego što ilegalno iznajmljuju cijelo ljeto i krše zakone. Više štete nego koristi. I ne, nisu samo tajkuni u pitanju. Desetke tisuća imaju svoje nekretnine, uglavnom u Istri i na Krku.
Hiawatha87 is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.06.2025., 18:33   #19
Upravo tako; više štete nego koristi, posebno ako se dugoročno sagleda situacija.Smeće će biti veeeliki problem, a ni vode neće biti zauvijek. Jednom devastiran i preizgrađen okoliš ostaje tako zauvijek!Ni za mene to nisu klasični turisti.HR državljani su barem iz poreza i doprinosa sudjelovali u izgradnji infrastrukture koju svi koriste. Tako se u našoj zgradi zbog od silne potrošnje vode zna često zaštopati odvod pa i septička traži stalno održavanje pa ja kad dođem na dva tjedna sa klincima često imam neugodnosti zbog toga.Razumijem te njihove goste, oni su tu sada i tko zna kada opt,pa bacaju u školjku svašta, bučne klime rade 24 sata, feštaju dugo u noć...
morgen is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.06.2025., 18:57   #20
Meni nikako nije jasno da država ne može stati tomu na kraj, ili preciznije ne želi.
U RH je oko 110 tisuća privatnih iznajmljivača, u RH 110 tisuća Slovenaca ima svoju nekretninu, a gdje su još Austrijanci, Nijemci Talijani, Česi, Slovaci, Bosanci..., neka svaki peti renta ilegalno, koliko je to love.
Baš me zanima, što bi bilo da imam kuću ili apartman
u Kranjskoj Gori, ili negdje u Austriji, pa da je tamo
ilegalno iznajmljujem, kako bi prošao.
water strider is online now  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 20:01.