Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest > Vojna povijest i tehnologija

Vojna povijest i tehnologija Od praćke do ratova zvijezda.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 09.02.2010., 22:31   #1
SS- isključivo s vojnog stajališta

Pozz ljudi.Zanima me vaše mišljenje o SS-u , znači stavimo na stranu politiku, logore i tu recimo ne vojničku starnu, Govorim o ss divizijama, o načinu njihove borebe, fanatičnoj odanosti cilju za koji su se borili(iako je bio pogrešan). Po meni su ss jedinice bile daleko najbolje obučene , najsposobnije, najčvršće postrojbe u njemačkoj vojsci, i što se tiče borbene sposobnosti uz američke marince apsolutno najkvalitetnije postorjbe drugog svjetskog
fr77 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.02.2010., 23:09   #2
Lijepo od tebe kaj si otvorio temu o meni

pardon gazda i modovi, al moral sam
Old 09.02.2010., 23:13   #3
Elita elite uz naravno ruske udarne jedinice u WW2.
crvenkapica4 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.02.2010., 23:19   #4
Quote:
fr77 kaže: Pogledaj post
Pozz ljudi.Zanima me vaše mišljenje o SS-u , znači stavimo na stranu politiku, logore i tu recimo ne vojničku starnu, Govorim o ss divizijama, o načinu njihove borebe, fanatičnoj odanosti cilju za koji su se borili(iako je bio pogrešan). Po meni su ss jedinice bile daleko najbolje obučene , najsposobnije, najčvršće postrojbe u njemačkoj vojsci, i što se tiče borbene sposobnosti uz američke marince apsolutno najkvalitetnije postorjbe drugog svjetskog
SS je imao svoju striktno vojnu granu koja se zvala Waffen-SS i molim moderatore da promjene naslov u isto...
Valerian is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.02.2010., 23:27   #5
Šta mislite kad bi uspoređivali marince i Waffen-SS , na čiju bi stranu stali
fr77 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.02.2010., 01:01   #6
Quote:
Marince...

Moras razgraniciti njemacki SS od raznih divizija koje su bile sastavljene od stranaca, koji su mahom stupali u SS radi sopstvenih interesa.

Nekoliko clanova moje obitelji su bili u 13. brdskoj... Prvom prilikom su prebjegli u partizane, sa 2 MG42, nekoliko Kar98 i pratecom opremom...

S druge strane, dobar broj pripadnika SS divizija formiranih u Francuskoj, Belgiji i ostalim evropskim drzavama i drzavicama su se borili do smrti u Berlinu, jer se su znali da se nema smisla predavati Rusima...

Ovi moji su imali druge planove, inace ni ja ne bi bio ziv danas... Najgore od svega je sto bi se vjerovatno isto moglo reci i da nisu bili u toj nesretnoj diviziji i da su cekali "oslobodjenje" u svojim domovima...
...ska is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.02.2010., 16:46   #7
Quote:
Kao Talijan, na pobjednickoj, koja god to bila

Salu na stranu, gledajuci samo obuku tesko za odluciti, jer i jedni i drugi su bili iznad regularaca, no kasnije su se zbog gubitaka i ekspanzije dobro razvodnili.

Jos uvijek biram Svabe, ako zbog niceg drugog, onda zbog "sarca".
Marinci ne hvala, ne zelim bit u rovu sa vodom u kojem je najaca mobilna strojnica pretesko govno iz prvog svjetskog sa premalim spremnikom .
Old 10.02.2010., 18:45   #8
Pošto bi i u Waffen SSu i u Marincima (a treba spomenuti i američke PARA brigade) uvijek bio u žiži borbe, na korak od metka u čelo, zapravo i nema neke razlike.

Odlučilo bi tko ima bolji duvan i čije čizme su nepropusnije za vodu.

Ovako, čisto estetski, švabe su veći šmekeri, osobito poslje kad su počeli nosit kamuflažne odore.
The Sydney was a Chatham class light cruiser, capable of 25.5kts and armed with eight 6in guns. By now the Emden was somewhat below peak condition, and her own top speed was probably somewhat below its 24.1kt best. When the Sydney appeared at 9.15 am on 9 November, the Emden stood and fought.
otompotom is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.02.2010., 19:22   #9
prvo treba odvojiti wafen ss od cuvara logora i ostalih govana a onda jos unutar wafen ss-a treba razluciti 1ss panzer division(LAH),2sspzDiv (das reich),3sspzDiv(totenkopf),5sspzDiv(wiking),9sspzD iv(hohenstaufen),10sspzDiv(frundsberg),11ss pzgrDiv(nordland),12sspzDiv(hjugend) te samostalne tigar bojne od ostatka wafen ss-a koji su sacinjavali pripadnici drugih naroda i koji su ponekad dobro odrađivali svoj posao a ponekad lose pa cak i losije nego regularni wermaht u najgorim danima. tu jos imaju nama poznatije na ovim prostorima 7 i 13 ss divizija i one spadaju u nekakvu sredinu kvalitete zajedno sa 16,17 i 18 ss div a i takve su bile nocna mora partizanima.
Mustang51 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.02.2010., 19:26   #10
Ovako, čisto estetski, švabe su veći šmekeri, osobito poslje kad su počeli nosit kamuflažne odore.[/QUOTE]

pa mislim da su marinci u osobnoj opremi bili bolje opremljeni od ss-a pa cak mozemo reci da su njihove odore(krojem i materijalom)napravile standard koji je pracen sve do kraja 90-tih pa u dobrom djelu svijeta jos i danas a australci imaju maskirnu saru temeljenu na marinskoj sari iz ww2
Mustang51 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.02.2010., 19:34   #11
Jel postojala kakva veza između divizija hitlerove mladeži i Waffen SS-a, jesu li ti klinici po uključenju u borbe priključivani SS jedinicama, pošto sam čitao da su većinu zapovijednika tih postrojbi činili veterani istočnog bojišta većinom okorjeli SS-ovci, fanatični nacisti
fr77 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.02.2010., 20:09   #12
pa mislim da su marinci u osobnoj opremi bili bolje opremljeni od ss-a pa cak mozemo reci da su njihove odore(krojem i materijalom)napravile standard koji je pracen sve do kraja 90-tih pa u dobrom djelu svijeta jos i danas a australci imaju maskirnu saru temeljenu na marinskoj sari iz ww2[/QUOTE]

Dobro, da pojasnim, čisto subjektivno estetski.
The Sydney was a Chatham class light cruiser, capable of 25.5kts and armed with eight 6in guns. By now the Emden was somewhat below peak condition, and her own top speed was probably somewhat below its 24.1kt best. When the Sydney appeared at 9.15 am on 9 November, the Emden stood and fought.
otompotom is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.02.2010., 20:27   #13
Dobro, da pojasnim, čisto subjektivno estetski.[/QUOTE]

dobro,dobro i ja patim pomalo na flectarn i zao mi je sto nasi nisu uzeli nju umjesto ove digitalne
Mustang51 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.02.2010., 21:01   #14
Quote:
otompotom kaže: Pogledaj post
pa mislim da su marinci u osobnoj opremi bili bolje opremljeni od ss-a pa cak mozemo reci da su njihove odore(krojem i materijalom)napravile standard koji je pracen sve do kraja 90-tih pa u dobrom djelu svijeta jos i danas a australci imaju maskirnu saru temeljenu na marinskoj sari iz ww2
Ameri su definitivno bili bolje opremljeni, premda je kvaliteta proizvoda bila neupitno visa, dizajn nije bio svugdje blistav, posebice kacige.

Quote:
otompotom kaže: Pogledaj post
Odlučilo bi tko ima bolji duvan i čije čizme su nepropusnije za vodu.
Duvan kazes, onda Ameri ....cizme, ispada ipak Svabe, bar po "Commanders At War: Battle of the Bulge" gdje lik uzme njemacku i americku cizmu, obuce ih i stavi noge u lavabor.
Americka je vec "zaplivala" nakon minute, sto me je iznenadilo.

SS nije bio drugacije opremljen od vojske, minus svog kamo uzorka.
Old 10.02.2010., 21:32   #15
Quote:
Alte kaže: Pogledaj post
Duvan kazes, onda Ameri ....cizme, ispada ipak Svabe, bar po "Commanders At War: Battle of the Bulge" gdje lik uzme njemacku i americku cizmu, obuce ih i stavi noge u lavabor.
Americka je vec "zaplivala" nakon minute, sto me je iznenadilo.
To sam baš gleda nedavno, kaže lik da je američka na prvi pogled bolja, jer je robusnija i napravljena od tvrđe kože i kad bi se održavala kako treba da bi trebala bit bolja od njemačke koja je od mekše i laganije kože... Ali u praksi njemačka pobjeđuje, pa su njemci harali snijegom dok su ameri završavali u bolnicama zbog problema sa stopalima (ako se ne varan baš u toj Ardenskoj bici je spomenut podatak od par stotina vojnika u bolnici zbog čizme)

Doduše osim čizme ni njemci nisu bili baš gospodari snijega...Ruska uniforma je tu carovala, šta je u neku ruku i normalno, ipak je to njihov trener i njihovo vrijeme
MEP is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.02.2010., 11:58   #16
Quote:
MEP kaže: Pogledaj post
Doduše osim čizme ni njemci nisu bili baš gospodari snijega...Ruska uniforma je tu carovala, šta je u neku ruku i normalno, ipak je to njihov trener i njihovo vrijeme
Cak ni Rusi nisu bili dobro opremljeni na pocetku rata za zimske i arkticke uvjete, ustvari ako pogledas bilo koju vojsku ww2, svi su prvo "opekli" na nizim temperaturama. Americke trupe koje su bile 1944 najbolje opremljene, na granici rastrosnog, nisu imale zimske uniforme i odjecu, dapace Njemci su po zimi 1944 sisali zapadne saveznike sto je gotovo paradoksalno iz ocitih razloga.

Isto tako ni Sovjeti nisu bili oduvijek eksperti za zimsko ratovanje, to je Zimski rat najbolje pokazao kada su posali ukrajinsku 44. diviziju u arkticke uvjete.
Ne samo da su cizme bile lose, vec i uniforme nisu bile dobro dizajnirane, nije bilo snjeznih verzija, tako da su zuto smedi Sovjeti, finskim snajperistima na terenu, strsali kao cir na guzici.
Finci hranili ljude masnom i vrelom hranom, a Sovjeti svoje ljude crnim kruhom i cajem na minus 40
Tek nakon toga Sovjeti uce, zatim dolazi red na Njemce 1941/42 i Saveznike neovisno u Italiji i zapadnoj Europi 1944/45.
Old 11.02.2010., 13:17   #17
Quote:
Njihova najveća vrijednost bili su odanost i moral. Vještine nisu toliko dolazile do izražaja i tu bih uvijek u prvi plan stavio Fallschirmjägere koji su definitivno bili najbolje čime su Nijemci raspolagali (sjeti se samo Monte Cassina).
fgzcvijetic is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.02.2010., 17:07   #18
Quote:
Jel postojala kakva veza između divizija hitlerove mladeži i Waffen SS-a, jesu li ti klinici po uključenju u borbe priključivani SS jedinicama, pošto sam čitao da su većinu zapovijednika tih postrojbi činili veterani istočnog bojišta većinom okorjeli SS-ovci, fanatični nacisti
Osim 12. SS Panzer divizije Hitlerjugend i nije bilo neke veće poveznice.
pripadnici te divizje su mahom bili tolki klinci (navodno je tamo bilo čak i 14. godišanjaka ) da su im u redovnu opremu , mjesto cigareta stavljali bombone...
Odgovori s citatom
Old 11.02.2010., 17:58   #19
Quote:
Legion kaže: Pogledaj post
Osim 12. SS Panzer divizije Hitlerjugend i nije bilo neke veće poveznice.
pripadnici te divizje su mahom bili tolki klinci (navodno je tamo bilo čak i 14. godišanjaka ) da su im u redovnu opremu , mjesto cigareta stavljali bombone...
I te klince nisu mogle savladati 1944 kod Caena daleko nadmočniji Saveznici i sva njihova elita. Odbili su i par naredbi da se povuku jer su ostali istureni pa su bili opkoljeni i opet se velika većina izvukla.
Taubi is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.02.2010., 18:29   #20
Da Ameri su je posprdno zvali Baby Division....sve dok se nisu susreli sa njom onda je bilo krvavo, klinci su fakat bili tvrdi, gotovo "fanaticni" u obrani i ne samo to vec i dosta dobro izvjezbani, naime tadasnji prvi zapovjednik HJ div. Fritz Witt potpuno je zanemario sve silne regulacijske gluposti i stvorio vlastiti sustav brzih i realnih vojnih vjezbi pritom upotreblajvajuci bojevu municiju.
Sve je bilo postavljeno prema cilju sto brzeg stvaranja combat ready jedinice bez imalo sminke.
Zanimljino, politicki "ser kenj" sati su prvi izletjeli sa liste
Problema je bilo posebice u napadu gdje je bilo dosta nekoordinacije izmedu jedinica i tipova oruzja.
Takoder je bilo velikih problema u vodstvu, tako da je jedan dio casnika LSSAH prebaceno u tu diviziju tvoreci jezgru (cak su zadrzali i LSSAH cuffband-e).
U opremi je bilo specificno da ej divizija dobila veliku kolicinu uniforma "talijanskog uzorka" sto je bilo gotovo specificno za tu diviziju u Normandiji.

@Legion, da bilo je 14 godisnjaka, imas onu poznatu snimku di Amer skida zarobljenom klincu kacigu sa glave. Umjesto cigareta i alkohola su dobivali cokoladu i slatkise
Ovaj nema 14, ali uvrh glave 18, vidi lice....

Zadnje uređivanje Alte : 11.02.2010. at 18:34.
Alte is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 12:53.