Natrag   Forum.hr > Društvo > Pravo > Nekretnine

Nekretnine Vlasništvo, posjed, gruntovnica, porezi i dr.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 06.01.2022., 15:52   #1
Kupnja tricky gradjevinskog zemljista na siguran i pametan način

Pozdrav, nakon detaljnije analize potencijalnog gradj. zemljista za kupnju - trebam stvarno pomoc, savjete kako pametno dalje s kupnjom jer :

1) prodavatelj veli da prodaje zemljiste kakvo god da je s odredjenom cijenom a pritom geodetska izmjera i medje sa susjedima nisu tocne skroz (cca. 40ak m2 fali od 990m2) i susjedi su gadno prekrsili PP uvjete, takodjer ocekuje da ja kao kupac tijekom i nakon kupnje rjesavam geodeta, pravne stvari i susjede koji su prekrsili PP uvjete max (dolje)

2) susjed desno je uzgleda o svom trosku sagradio zidanu ogradu 1.2m ali pritom sa krovistem od pomocne gradjevine ulazi 1m u zemljiste sto je sve zabranjeno, rostilj otvor drito ide isto na zemljiste umjesto da je 4m dalje itd.

3) susjed lijevo postavio spremnik za propan butan plin odmah uz zivu ogradu i zicu uz zemljiste koju je isto sam postavio itd.

4) daljnji susjed 50m dalje sa stupa vuce strujni kabel sa zemljista do svoje kuce 50m dalje umjesto da je trazio stup kod sebe

https://ibb.co/Hhp5BYp
https://ibb.co/yRBm1HH
https://ibb.co/dtD0223

Zemljiste je samo po sebi interesantno ali je poradi stvari gore tricky za kupiti pa trebam savjete iskusnih & pametnih ljudi kako ipak kupiti a rijesiti sve ove probleme efikasno & pametno

Hvalaaaa
maslac3 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2022., 17:35   #2
Iz tvojih prvih postova o tome terenu vidljivo je da si poprilična neznalica po pitanju nekretnina, kupoprodajnih odnosa i gradnje uopće.
Zato, ako nemaš mogućnosti formalno angažirati građevinski stručnu osobu koja bi te vodila u tome poslu, nemoj.
Ili daj, pa se budeš učio na svojoj koži i platio tu školu na nekom drugom mjestu.
Mešetarenje zemljištem ipak traži da odmah reagiraš dok si u kontaktu sa nekom osobom, a ne da dolaziš na forum pitati kako dalje.
mack1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2022., 17:50   #3
Quote:
mack1 kaže: Pogledaj post
Iz tvojih prvih postova o tome terenu vidljivo je da si poprilična neznalica po pitanju nekretnina, kupoprodajnih odnosa i gradnje uopće.
Zato, ako nemaš mogućnosti formalno angažirati građevinski stručnu osobu koja bi te vodila u tome poslu, nemoj.
Ili daj, pa se budeš učio na svojoj koži i platio tu školu na nekom drugom mjestu.
Mešetarenje zemljištem ipak traži da odmah reagiraš dok si u kontaktu sa nekom osobom, a ne da dolaziš na forum pitati kako dalje.
Ne znam cemu stav gore... mislim da je uvijek dobro pitat za drugo, trece itd. misljenje - stoga i ovaj post gore
Ali ovakvi tvoji postovi zbilja ne vidim cemu uopce sluze

Formalno pitam 1-2 frenda koji su iskusniji od mene u ovome ali opet zasto ne bih extra neformalna druga, treca itd. misljenja & iskustva pitao i ovdje, to je i svrha foruma
maslac3 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2022., 19:50   #4
Stav je to iz mojih 30+ godina rada kao ovlašteni arhitekt i urbanist. I kao investitor i graditelj svoje kuće i pratitelj gradnje više njih. I riješene hrpe problematičnih situacija na parcelama svojim i tuđim. I kao osoba koja je prodavala i kupovala nekretninu. I rješavala hrpu papira i priključaka i u konačnici educirala druge kako pripremiti nekretninu za investiciju.
Ti jednostavno ne možeš znati pravo stanje stvari iz razgovora sa nekim, već pregled te i okolnih parcela mora napraviti ovlaštenik i dati o njoj svoje mišljenje. Recimo, Zakon o legalizaciji je omogućio legalizaciju svega i svačega. Kako znaš da susjedi imaju nelegalne građevine? Možda i nisu nelegalne, pošto je Mrakica omogućila legalizaciju i protivno prostornom planu. Što ako se npr. budeš morao udaljiti sa zgradom 5 m od spremnika za plin? I još recimo 5 m od roštilja? A stup bude i HEP-ov i HT-ov, pa budeš pokušao uskladiti premještanje dva različita infrastrukturna voda. I još želiš iz jednog pristojnog gradilišta napraviti dva mini gradilišta koje želiš maksimalno iskoristiti. A od puta za drugu parcelu koju budeš dobio preparcelacijom, se moraš možda odmaknuti 5 m.
Plus što se čudiš ko pura glisti normalnim stvarima kao npr. da površina parcele ne odgovara stanju u papirima ili što prodavatelj ne mari za površinu nego prodaje parcelu takva kakva je. I ne želi vratiti kaparu. Pa naravno da prodaje cijelu parcelu i da ne želi vratiti kaparu. Kao što je nažalost normalno i da se stanje u papirima ne poklapa sa stanjem na terenu, gdje je tek zadnja homogenizacija barem približila stanje u kartama stanju na terenu.
Od tuda moj savjet i moj stav. Ne mora ti se sviđati, ali ti nisi zagrebao niti površinu problema. Pitaj i dalje frendove, pitaj i ovdje na forumu, pitali su i oni na Viru, ...... da ne nabrajam dalje sve naše bisere moderne gradnje. Pa je sve danas kao dobro i legalno, dok ne dođe udar VI i više i pokaže stvarno s(r)tanje stvari.
Edit: drugo, treće i bilo koje mišljenje nestručni osoba je upravo to - mišljenje. Na temelju nepotpunih informacija.
mack1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.01.2022., 17:56   #5
Quote:
maslac3 kaže: Pogledaj post
Ne znam cemu stav gore... mislim da je uvijek dobro pitat za drugo, trece itd. misljenje - stoga i ovaj post gore
Ali ovakvi tvoji postovi zbilja ne vidim cemu uopce sluze
Pitao si za mišljenje i mack1 ti je dao mišljenje/savjet, i sve ti je dobro napisao.
On je arhitekt i ima iskustva s tim.

A ja se isto 30+ godina bavim nekretninama.
Evo , pročitaj ovaj post:
https://www.forum.hr/showpost.php?p=9...postcount=1405

To sam forumašu koji me na drugoj temi baš podhebavao misleći kako je pametan i upućen pokušao skicirati pred kim se pravi pametan.

I mogao bih knjigu apisati o takvim svojim iskustvima, a sve vezano uz nekretnine.
Što ti misliš, što ja radim za laptopom? Da visim na ovom foumu jer nemam što drugo raditi i krade bogu dane?
Samo danas sam pregledao i proučio možda i više od 50 nekretnina koje su u oglasnicima ili na javnim dražbama...
Kad se pojavi neka nekretnina poput ove koju ti gledaš, za većinu nekretnina ću u 15 minuta online naći sve podatke o vlasništvu, dimenzijama, prostornim planovima,... a za 5-10 minuta na nekretnini ću znati sa 90% sigurnosti da li će biti problema sa međama, sa parcelacijom ili susjedima...
I nisam ja jedini koji se time bavi, ja sam čak i napisao da se time bavim više iz hobija...
...ono, zima , korona, nemam što pametno raditi...

Da je ta parcela stvarno neka jako dobra prilika, misliš da bi baš tebe čekala?

Quote:
Formalno pitam 1-2 frenda koji su iskusniji od mene u ovome ali opet zasto ne bih extra neformalna druga, treca itd. misljenja & iskustva pitao i ovdje, to je i svrha foruma
Pazi koga tražiš savjet.
thortwins is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.01.2022., 21:31   #6
Quote:
Stav je to iz mojih 30+ godina rada kao ovlašteni arhitekt i urbanist. I kao investitor i graditelj svoje kuće i pratitelj gradnje više njih. I riješene hrpe problematičnih situacija na parcelama svojim i tuđim. I kao osoba koja je prodavala i kupovala nekretninu. I rješavala hrpu papira i priključaka i u konačnici educirala druge kako pripremiti nekretninu za investiciju.
Ti jednostavno ne možeš znati pravo stanje stvari iz razgovora sa nekim, već pregled te i okolnih parcela mora napraviti ovlaštenik i dati o njoj svoje mišljenje. Recimo, Zakon o legalizaciji je omogućio legalizaciju svega i svačega. Kako znaš da susjedi imaju nelegalne građevine? Možda i nisu nelegalne, pošto je Mrakica omogućila legalizaciju i protivno prostornom planu. Što ako se npr. budeš morao udaljiti sa zgradom 5 m od spremnika za plin? I još recimo 5 m od roštilja? A stup bude i HEP-ov i HT-ov, pa budeš pokušao uskladiti premještanje dva različita infrastrukturna voda. I još želiš iz jednog pristojnog gradilišta napraviti dva mini gradilišta koje želiš maksimalno iskoristiti. A od puta za drugu parcelu koju budeš dobio preparcelacijom, se moraš možda odmaknuti 5 m.
Plus što se čudiš ko pura glisti normalnim stvarima kao npr. da površina parcele ne odgovara stanju u papirima ili što prodavatelj ne mari za površinu nego prodaje parcelu takva kakva je. I ne želi vratiti kaparu. Pa naravno da prodaje cijelu parcelu i da ne želi vratiti kaparu. Kao što je nažalost normalno i da se stanje u papirima ne poklapa sa stanjem na terenu, gdje je tek zadnja homogenizacija barem približila stanje u kartama stanju na terenu.
Od tuda moj savjet i moj stav. Ne mora ti se sviđati, ali ti nisi zagrebao niti površinu problema. Pitaj i dalje frendove, pitaj i ovdje na forumu, pitali su i oni na Viru, ...... da ne nabrajam dalje sve naše bisere moderne gradnje. Pa je sve danas kao dobro i legalno, dok ne dođe udar VI i više i pokaže stvarno s(r)tanje stvari.
Edit: drugo, treće i bilo koje mišljenje nestručni osoba je upravo to - mišljenje. Na temelju nepotpunih informacija.
Quote:
thortwins kaže: Pogledaj post
Pitao si za mišljenje i mack1 ti je dao mišljenje/savjet, i sve ti je dobro napisao.
On je arhitekt i ima iskustva s tim.

A ja se isto 30+ godina bavim nekretninama.
Evo , pročitaj ovaj post:
https://www.forum.hr/showpost.php?p=9...postcount=1405

To sam forumašu koji me na drugoj temi baš podhebavao misleći kako je pametan i upućen pokušao skicirati pred kim se pravi pametan.

I mogao bih knjigu apisati o takvim svojim iskustvima, a sve vezano uz nekretnine.
Što ti misliš, što ja radim za laptopom? Da visim na ovom foumu jer nemam što drugo raditi i krade bogu dane?
Samo danas sam pregledao i proučio možda i više od 50 nekretnina koje su u oglasnicima ili na javnim dražbama...
Kad se pojavi neka nekretnina poput ove koju ti gledaš, za većinu nekretnina ću u 15 minuta online naći sve podatke o vlasništvu, dimenzijama, prostornim planovima,... a za 5-10 minuta na nekretnini ću znati sa 90% sigurnosti da li će biti problema sa međama, sa parcelacijom ili susjedima...
I nisam ja jedini koji se time bavi, ja sam čak i napisao da se time bavim više iz hobija...
...ono, zima , korona, nemam što pametno raditi...

Da je ta parcela stvarno neka jako dobra prilika, misliš da bi baš tebe čekala?

Pazi koga tražiš savjet.
Hvala puno na komentarima & savjetima

Parcela nikako nije dobra prilika - inače bi davno bila prodana, medjutim borim se da za naše planove bude dovoljna....npr. geodetski je oštećena cca. barem par% je manja površinski (geodetsko mišljenje + brza izmjera), dakle ima nekih možda total 920-940m2 max. (cca. 20.5 x 46) Znači ja ne mogu imati 2 x 500m2 nikako, ali iz općine su mi rekli da mogu se osloniti na slijedeće u PP-u --->„Iznimno za izgradnju samostojeće obiteljske kuće najmanja dopuštena površina građevne čestice može iznositi 400m², uz uvjet da se građevna čestica nalazi u okruženju već formiranih građevinskih čestica“.

Dakle, plan je imati 2 nove kc nakon geodetskog elaborata i parcelacije (svaka kc po cca. 460-470m2). Ideja je da svaka kc ima kuću za smještaj 8 ljudi, bazen, terasu i roštilj, i da su na kraju te 2 kuće spojene (dvojni objekt), svaka kuća sa max. 140m2 (70m2 prizemlje, 70m2 1 kat) ali nakon kupnje cijelog zemljišta bih mogao financijski graditi samo na jednoj kc, na drugoj tko zna, za 10ak godina tek možda.
Plan je da svaka kc ima svoj zasebni cestovni pristup, jedna ima redovni pristup dok druga kc isto ima put/cestu sa svoje strane međutim tu su cestu susjedi (njih 4-5) stvorili i izgleda djelomično i ozakonili jer vidim da je npr. općina vlasnik 1/2 nekih cestica (ukljucujuci i manju moju cca. 1/2 od 170m2).
Geodetski se izgleda moram pomiriti sa činjenicom da su susjedi preuzeli tih nekih 60-80m2 jer jedna je međa dosta čvrsta/zid i geodetske mjere su OK a druga strane je žica i živa ograda ali se trenutni vlasnik izgleda nije bunio...tako da geodetski moram priznati poraz i kupiti zemljište koje će biti na kraju manje 60-80m2 i provesti to onda svuda. Slijedeća stvar je da moram vidjet sa susjedom što i kako jer je npr. sa krovom pomoćne građevine ušao 1m a roštilj sa velikim dimnjakom i otvorom stavio na među
Međutim, velim....plan je krenuti sa gradnjom na samo jednoj parceli (ovoj sa normalnim pristupom cesti i bez HEP stupa, blizine plin spremnika itd.)....druga će čekati. Tako da tražim sada rješenje kako to sprovesti u djelo, arhitekt i geodet već proučavaju sve...odvjetnik isto.

Zasad se čini da bi moglo sve biti OK ali na slijedeći način - trebam savjete / mišljenja iskusnijih :
1) arhitekt provjeri da na mogu graditi što želim na obje kc
2) geodet složi elaborat, međe, parcelaciju da imam 2 kc od 460-470m2 svaka.
3) da bi 1) i 2) mogli napraviti - trenutni vlasnik izgleda treba tražiti pravo služnosti puta od par vlasnika parcela na putu do te druge kc. Navodno kad to dobije - onda se može formirati posebno ta druga kc sa svojim pristupom putu i naravno prva posebna kc s kojom je sve OK.

U roku mjesec dana kad se riješi 3) i 1) i 2) potpisujemo predugovor i dajem 10% nepovratnu kaparu i dalje rješavam parcelaciju & susjede i dalje idem s gradnjom na onoj normalnoj kc. U idućih x godina rješavam pravno sve što treba za drugu kc (ugovor s općinom, HEP stup, susjede itd.)

P.S. Udaljenost od spremnika propan-butan je 3m tako da je to ok, od roštilja 4m isto ok, od HEP stupa 5m isto OK, od međa 4m isto OK, svaka parcela od puta 5m isto OK.

Mišljenje za plan & boldano gore za korake dalje ?
maslac3 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.01.2022., 19:45   #7
Quote:

Parcela nikako nije dobra prilika - inače bi davno bila prodana,
I sad ti , tako neiskusan u svemu, ideš u nešto što su upućeniji zaobišli?

A dobro...
Možda taj tvoj zahvat na kraju završi na javnoj dražbi...

Quote:
3) da bi 1) i 2) mogli napraviti - trenutni vlasnik izgleda treba tražiti pravo služnosti puta od par vlasnika parcela na putu do te druge kc. Navodno kad to dobije - onda se može formirati posebno ta druga kc sa svojim pristupom putu i naravno prva posebna kc s kojom je sve OK.
Je li taj put u katastru namjenom naveden kao put?
Je li bio put 1996. godine? Je li asfaltiran?

Quote:
U roku mjesec dana kad se riješi 3) i 1) i 2) potpisujemo predugovor
Klasa optimist.
thortwins is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.01.2022., 23:32   #8
Quote:
Klasa optimist.
BolajiBadejo is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2022., 01:08   #9
biti ces gepekovan na kraju
klingonac_worf is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2022., 08:54   #10
Puno nepoznanica. Prvo gradiš zgradu koja će biti dvojna, a pozivaš se na odredbe za samostojeću. Dalje, pozivaš se na obiteljsku kuću, a gradiš kuću sa dva stana. Govoriš o putu, a ne znaš da li je put ili čestica s pravom služnosti. I nadam se da ta čestica u kojoj je općina suvlasnik nije dio projekta jer ti to prolongira stvari za godinu dvije najmanje.
Još će ispast da su ti odnosi sa susjedima najmanji problem.
I radio bi neki biznis i prodavao apartmane
mack1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2022., 12:50   #11
Quote:
BolajiBadejo kaže: Pogledaj post
Quote:
klingonac_worf kaže: Pogledaj post
biti ces gepekovan na kraju
Stvarno ne znam čemu se vas 2 javljate uopće ovako...vaši ovakvi komentari su apsolutno nepotrebni
maslac3 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2022., 14:46   #12
Quote:
I sad ti , tako neiskusan u svemu, ideš u nešto što su upućeniji zaobišli?

A dobro...
Možda taj tvoj zahvat na kraju završi na javnoj dražbi...

Je li taj put u katastru namjenom naveden kao put?
Je li bio put 1996. godine? Je li asfaltiran?

Klasa optimist.
Za većinu građevinara s lovom dotično zemljište nije zanimljivo jer ne mogu nešto super bajno izgraditi...za neke koji žele 1 veću vilu na cijekom zemljištu - ima puno boljih prilika s kojima se ne moraju zezati godinama za x stvari....tako da ova moja shema dobro upada tu

Taj problematični put je asfaltiran do zemljišta (nisam ziher za širinu), čak i susjed niže u ulici želi isto koristiti dotični i radi pripreme već, put su osmislili susjedi prije par godina i krenuli ga provoditi pravno i na terenu.
Za par kc put je naveden kao put gdje je vlasništvo fizičko 1/1.
Za par kc put nije naveden već je spomenuto pravo služnosti na toj kc za te i te kc.
Za par kc put nije naveden kao put niti je zavedeno pravo služnosti za ikoga ali par susjeda uredno koristi taj put pješke, auto itd.
Trenutna manja kc od zemljišta ima 1/2 fizičko vlasništvo, 1/2 vlasništo grad.

Quote:
Puno nepoznanica. Prvo gradiš zgradu koja će biti dvojna, a pozivaš se na odredbe za samostojeću. Dalje, pozivaš se na obiteljsku kuću, a gradiš kuću sa dva stana. Govoriš o putu, a ne znaš da li je put ili čestica s pravom služnosti. I nadam se da ta čestica u kojoj je općina suvlasnik nije dio projekta jer ti to prolongira stvari za godinu dvije najmanje.
Još će ispast da su ti odnosi sa susjedima najmanji problem.
I radio bi neki biznis i prodavao apartmane
Good point to i mene zeza kako riješiti....
Dakle, moram "složiti" da imam za mjesec-dva max. 2 kc od 460-470m2 svaka...jer npr. možda ću silom prilika morati prodati tu drugu kc i sl., tko zna...ili ću se zezati s tom drugom kc npr. x godina sa susjedima, gradom itd. pa nek je ona posebna kc.
Na ovoj prvoj kc bi zadovoljio uvjet za min 400 m2 za kc tj. „Iznimno za izgradnju samostojeće obiteljske kuće najmanja dopuštena površina građevne čestice može iznositi 400m², uz uvjet da se građevna čestica nalazi u okruženju već formiranih građevinskih čestica“.... i ona bi bila samostojeća x godina ali građena na međi sa drugom kc i drugom budućom građevinom s kojom bi činila za x godina tek dvojni objekt jer npr.

(1) Utvrđuju se slijedeće granične vrijednosti za izgradnju obiteljske kuće:
a) najmanja dopuštena površina građevne čestice za izgradnju obiteljske kuće iznosi:
- za dvojne i ugrađene građevine: 300 m2

...
(1) Utvrđuju se slijedeće granične vrijednosti za izgradnju višeobiteljske kuće:
a) najmanja dopuštena površina građevne čestice za izgradnju višeobiteljske kuće iznosi:
- za dvojne građevine: 400 m2

Gore sam dao detalje za taj drugi problematični put za drugu kc...nije problem da mi prolongira stvari za godinu dvije najmanje kad ionako nemam lovice za graditi na drugoj kc idućih 10-15g
Gradnja za rentanje, prodaju i/ili vlastito uživanje je nešto što se nažalost u HR mijenja s godinama tako da bih bio spreman za sve opcije

Što kažeš za shemu / way forward? Ostvarivo, moguće?

Smeta mi što čak i neki ljudi sa iskustvom i znanjem predstavljaju probleme / stavke u ovoj priči kao da se radi o stvaranju života na Marsu a drugi susjedi tamo rade 3x gore / teže stvari nego ja

Dakle, molim lijepo ne potencirano problematizirati i bevezno komentirati kao neki drugi ovdje nego jasno predočit problem i moguće opcije rješenja npr. ako je zemljište poradi susjeda manje za cca. 70m2 koje imam sve opcije jer ne želim izgubiti godine na to već graditi :
1) prihvatiti stanje na terenu kakvo je i zavesti novo stanje i izgubiti 70ak m2, kreniti s gradnjom na novoj kc1 na 470m2
2) djelomično prihvatiti stanje kakvo je (npr. za kc1) i tražiti susjeda lijevo nadoplatu izgubljenih m2, kreniti s gradnjom na novoj kc1 na 470m2 kad se to riješi za par mjeseci
3) djelomično prihvatiti stanje kakvo je (npr. za kc1) i tražiti susjeda lijevo pomjeranje međe (ali npr. kc2 što bi mu više odgovaralo isto možda), kreniti s gradnjom na novoj kc1 na 470m2 kad se to riješi za par mjeseci
4) ne prihvatiti stanje i sporiti se dok sudski ne presude u moju korist i tek onda graditi jer ne mogu graditi ništa dok traje spor
5)...
Mišljenja ?
maslac3 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2022., 15:20   #13
Tebi još nije jasan pojam samostojeće građevine. O tome sam govorio kad sam ti rekao da uzmeš stručnu pomoć u investiciji.
A međe? Pa valjda kupuješ stanje takvo kakvo je. Ili ne? Mislim, to je pitanje ugovora, a ne naknadnih sporova.
Edit - kojih par mjeseci za rješavanje spora, smiješan si
mack1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2022., 15:27   #14
Quote:
Tebi još nije jasan pojam samostojeće građevine. O tome sam govorio kad sam ti rekao da uzmeš stručnu pomoć u investiciji.
A međe? Pa valjda kupuješ stanje takvo kakvo je. Ili ne?
Da, istina - nije mi full jasno....arhitekt još proučava slučaj pa pitam za mišljenja ovdje

Gore sam naveo "međa-opcije" što su mi geodet i odvjetnik rekli ugrubo...svaki sa svoje strane...pošto ne bih želio izgubiti godine već max par mjeseci i kreniti graditi, trebam opet mišljenje iskusnih koje opcije i ideje bi bile za ovaj moj slučaj u HR ponajbolje
maslac3 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2022., 15:49   #15
Quote:

1) prihvatiti stanje na terenu kakvo je i zavesti novo stanje i izgubiti 70ak m2, kreniti s gradnjom na novoj kc1 na 470m2
2) djelomično prihvatiti stanje kakvo je (npr. za kc1) i tražiti susjeda lijevo nadoplatu izgubljenih m2, kreniti s gradnjom na novoj kc1 na 470m2 kad se to riješi za par mjeseci
3) djelomično prihvatiti stanje kakvo je (npr. za kc1) i tražiti susjeda lijevo pomjeranje međe (ali npr. kc2 što bi mu više odgovaralo isto možda), kreniti s gradnjom na novoj kc1 na 470m2 kad se to riješi za par mjeseci
4) ne prihvatiti stanje i sporiti se dok sudski ne presude u moju korist i tek onda graditi jer ne mogu graditi ništa dok traje spor
5)...
Možeš samo prihvatiti stanje na terenu i ništa drugo. Na temelju čega bi ti tražio od susjeda da pomiču međe ili da ti nešto plate?

Ako se zaigraš sa susjedima, formiranje tih tvojih čestica može trajati godinama.

Čak i da je sve ok sa susjedima i da svi naprave svoj dio posla odmah, trebat će jedno 4-6 mjeseci samo da se formiraju te čestice. Ako katastar i gruntovnica nisu usklađeni to može trajati i duže.

Tko ti je rekao da se to može napraviti za mjesec dana te gadno slagao odmah u startu

Glede puta, jel zaveden u evidenciju lokalne samouprave kao nerazvrstana lokalna cesta?
BolajiBadejo is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2022., 15:51   #16
par mjeseci??? prije par godina, pa zalbe, ovo, ono, pola zivota ce ti proci a i onda ti nije jamstvo da opet nece biti problema.
klingonac_worf is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2022., 16:02   #17
Quote:
par mjeseci??? prije par godina, pa zalbe, ovo, ono, pola zivota ce ti proci a i onda ti nije jamstvo da opet nece biti problema.
Ako mu je sve idealno, onda se čestice mogu formirati u 3-4 mjeseca, ali brže od toga nikako.

A ne da mu sve nije idealno nego daleko od idealnog
BolajiBadejo is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2022., 16:47   #18
Susjedi su ogradili svoje. Tko zna kad. I nitko se nije bunio. I sad bude neki Maslac to kupio i išao se suditi. A u ugovoru mu bude pisalo da kupuje sve bez problema. Tko će mu biti svjedok? Sadašnji vlasnik? Bude se advokat fino naplatio, ima osiguranih 5% plaće narednih podosta godina.
mack1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2022., 19:12   #19
Quote:
Susjedi su ogradili svoje. Tko zna kad. I nitko se nije bunio. I sad bude neki Maslac to kupio i išao se suditi. A u ugovoru mu bude pisalo da kupuje sve bez problema. Tko će mu biti svjedok? Sadašnji vlasnik? Bude se advokat fino naplatio, ima osiguranih 5% plaće narednih podosta godina.

Quote:
Ako mu je sve idealno, onda se čestice mogu formirati u 3-4 mjeseca, ali brže od toga nikako.

A ne da mu sve nije idealno nego daleko od idealnog
Quote:
Desni susjed je ogradio zidom i brojke štimaju više-manje....lijevi susjed je čini se uzeo 70ak m2 max., ima žičanu ogradu i neka stablaca cijelom dužinom (dakle, nije tvrda međa). Naveo sam opcije gore - najvjerojatnije se moram pomirit sa stanjem i potpisati predugovor s kaparom sa stanjem terena kakvo je, opcije 2 i 3 su da geodet izmjeri sve i kad onda budem znao stvarno stanje vidim sa lijevim susjedom što kaže - ako bude tvrd, ništa....opet se vraćam na opciju 1 i potpisujem sa gubitkom...za slučaj da bude ipak pristao na neku od opcija 2 i 3 - onda potpisujem predugovor s kaparom i extra člankom da rješavam dalje ispravak površine i međe s lijevim susjedom koji se složio.

Quote:
Možeš samo prihvatiti stanje na terenu i ništa drugo. Na temelju čega bi ti tražio od susjeda da pomiču međe ili da ti nešto plate?

Ako se zaigraš sa susjedima, formiranje tih tvojih čestica može trajati godinama.

Čak i da je sve ok sa susjedima i da svi naprave svoj dio posla odmah, trebat će jedno 4-6 mjeseci samo da se formiraju te čestice. Ako katastar i gruntovnica nisu usklađeni to može trajati i duže.

Tko ti je rekao da se to može napraviti za mjesec dana te gadno slagao odmah u startu

Glede puta, jel zaveden u evidenciju lokalne samouprave kao nerazvrstana lokalna cesta?
Slažem se....katastar i gruntovnica su 100% usklađeni. Geodet mi veli da ako je 1) tj. prihvaćanje stanja - onda mu treba 1 mj. za sve. Opcije 2 i 3 - veli par mjeseci (kao i ti), opciju 4 ne preporuča, opcije 5 nema

Provjeravam taj put....gore sam naveo što znam zasad, nisam ziher da je zaveden kao nerazvrstana lokalna cesta, javim...
maslac3 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2022., 19:16   #20
Quote:
A gledaj... to ovisi od slučaja do slučaja... u krajnjoj liniji ipak je on prešao među. I nije isto je li to zidana ograda koja stoji 30 godina, ili nedavno napravljena, ili je tek nekakva živica koja se razrasla...
Najvažnije je koliko to tebi kao potencijalnom investitoru znači - ako ti baš ta kvadratura fali , ili širina čestice...
Naravno, ovisi i s kime ćeš se kvačiti, koliko i čime ti možeš susjedu spuštati kajlu ako se ne možeš dogovoriti... mrkva i batina.

Naravno da će ti u slučaju takvih natezanja susjed zauzvrat opstruirati ishođenje dozvola... kako kažeš, to onda potraje godinama... a uvijek postoje 'metode' kako se susjeda udobrovolji na suradnju (sve legalno, molim).

Zato takva čestica u pravilu može biti interesanta samo ako ju kupiš jako jeftino, a i tada vrijedi samo onome tko se time bavi i može si priuštiti natezanje godinama...
thortwins is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 05:17.