|
|
22.09.2022., 17:52
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2017.
|
Hrana za divlje ptice
Bok, neznam za bolju temu da pitam nego ovdje.
Hranim divlje ptice, najviše vrapci dolaze. Volio bi kupiti hranu za njih. Do sada sam kupovao u zooplusu ali vidim da je loše kvalitete. Većina hrane bude bačena na tlo i ostaje ležati dok ne istruli. Tako da 15kn/kg samo izgleda povoljno. Gdje je dobra mješavina za divlje ptice po normalnoj cijeni. Ako nema nigdje u HR nešto takvo, predložite mi koje sjeme da uzmem pojedinačno pa da sam napravim mješavinu.
|
22.09.2022., 18:13
|
|
Registrirani korisnik
|
Evo recimo ovo:
https://www.as-shop.hr/product-page/...-golubove-10kg
izgleda super jeftino, 6kn/kg. Jel bi to bio dobar izbor?
|
26.09.2022., 19:10
|
|
spameričina prijateljica
Registracija: Nov 2002.
|
Vidim da već nekoliko dana čekaš na odgovor koji očito nitko ne zna. Ne znam ga ni ja, ali mi pada na pamet da bi možda mogao kontaktirati s udrugom AWAP pa njih pitati - ovo je link na FB jer im redovna stranica ne radi.
|
|
|
26.09.2022., 22:50
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2012.
|
Ja sve hranim psenicom i lojnim pogacama
Vrabaca imam ko u priči,dođe pokoja grlica i još neke male pticice i svi siti i zadovoljni 
|
|
|
27.09.2022., 08:49
|
|
Četverotrećinaš
Registracija: Jul 2010.
|
Hrana za vanjske ptice
Imamo običaj preko zime hraniti vanjske ptice crnim neoljuštenim suncokretom, plus lojne pogače obješene na stabla.
Međutim, a ja stvarno ne znam što se tu desilo, od toga da si 50 kg suncokreta mogao dobiti za 125 kn, došli smo do toga da su cijene otišle na 300-350 kn za tih 50 kg (a to nam je minimum i ovisno o jačini zime, znao sam još uzimati dodatno).
Ima li netko ideju gdje nabaviti jeftinu hranu za ptice (dakle u rangu 2.5-3 kn/kg) ili ima viška suncokreta za dobre svrhe?
|
|
|
27.09.2022., 18:42
|
|
Registrirani korisnik
|
Hvala Vam na odgovorima.
Uzeo ja tu hranu pa ćemo vidjeti. Javim dojmove.
Koje lojne pogače dajete, gdje ih nabavljate ili radite svoje? Jedino to mi još fali. Gledam Pet Centar: https://www.pet-centar.hr/versele-la...nta-4-5kg.aspx
50kom, 81kunu
Nekako mi svi pričaju da bacam novce. Znao sam za novu godinu kupit vatrometa za 1000-1500kuna, to je bilo bacanje novaca. Sad kupim ptičje hrane za 450kn i cijelu zimu mi cvrkuću ptice na vrtu. Onda dođu i predatori, pa vidiš vjetrušu, sokola, sovu...
|
28.09.2022., 17:58
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
_MK_ kaže:
Imamo običaj preko zime hraniti vanjske ptice crnim neoljuštenim suncokretom, plus lojne pogače obješene na stabla.
Međutim, a ja stvarno ne znam što se tu desilo, od toga da si 50 kg suncokreta mogao dobiti za 125 kn, došli smo do toga da su cijene otišle na 300-350 kn za tih 50 kg (a to nam je minimum i ovisno o jačini zime, znao sam još uzimati dodatno).
Ima li netko ideju gdje nabaviti jeftinu hranu za ptice (dakle u rangu 2.5-3 kn/kg) ili ima viška suncokreta za dobre svrhe?
|
Gdje su najjeftinije lojne pogače?
Na njuškalu ima suncokreta za 5-6kn/kg. Ne znam za dostavu.
|
28.09.2022., 18:06
|
|
Četverotrećinaš
|
Uglavnom nema dostave suncokreta... Ova hrana za golubove - ne znam, kod mene uglavnom dolaze manje ptice (vrapci, sjenice, neka čuda s crvenim repićima) i bojim se da većinu toga ne bi mogle strpati u kljun.
Idem ja pitati AWAP, možda imaju štogod pametno za reći.
Lojne pogače se znaju naći u Lidlu, a ima Zooplus velika pakiranja.
|
|
|
29.09.2022., 16:35
|
|
Registrirani korisnik
|
Mislim da kod ove hrane za golubove najveći je suncokret koji ionako jedu vrapci. Vidjet ćemo, mislim da će biti puno bolja od zooplusove Lilebro koja je večinom pšenica i nije bila najbolje prihvaćena, ovdje je puno više različitosti sjemenja.
Zooplus Lilebro lojne pogače su neke loše kvalitete, pojedene su ali kad vidim koliko je to tvrdo i neko praškasto ne liči mi na nešto zdravo. Mislim da je iz pet centra Versele-laga kugle su puno bolje po sastavu, bar koliko vidim udio proteina i masnoće je bolji, a i na oko izgledaju prirodnije. Cijenom je prije zooplus bio povoljniji. Za 100kom je bilo 100kn, sada je 160kn. Isto kao u Petcentru. Lidl neznam kakve je kvalitete ali cjenovno je isto oko 160kn, barem bio prošle godine za 6kom je bilo 8kn.
|
29.09.2022., 17:14
|
|
Četverotrećinaš
|
Meni su isto Lidlove pogače bolje. Pitanje je samo koliko će ove godine koštati.
Kad ti stigne hrana, vidi iz prve ruke čemu je to slično. Bojim se da ima velikih i vrlo tvrdih komada zrnja. Kukuruz se spominje, a to ništa manje od goluba ne bude moglo konzumirati.
|
|
|
29.09.2022., 18:19
|
|
Registrirani korisnik
|
Na slici se vidi da je mljeven, nadam se da je to tako. Mljeven kukuruz je ok hrana za vrapce.
|
29.09.2022., 22:48
|
|
spameričina prijateljica
|
Ako se nekome da s time zafrkavati, ima na YT-u filmić o izradi lojnih pogača i lojnih valjaka za ptice. Ne znam kako to funkcionira, bojim se da bi se kod mene u Zagrebu otopilo.
Link.
P. S. Najviše uputa ima na slovenskom ako se kome da igrati s Google Translate.
P. P. S. DZPPP-ORNITOLOŠKI LABORATORIJ ima inače niz filmića na kojima, vjerujem, da se mogu naći i upute o prehrani vanjskih ptica, a možda se s njima može i kontaktirati.
|
|
|
30.09.2022., 07:54
|
|
spameričina prijateljica
|
Imaju i telefon. Nadam se da ovi podaci još vrijede: link.
|
|
|
09.10.2022., 16:16
|
|
Registrirani korisnik
|
Ajd jedno glupo pitanje. Pseća hrana, pogotovo ova jeftina, je puna žitarica. Kakva bi bila kao ptičja hrana? Ljudi hrane kruhom koji nije dobar, dali bi im to bila povoljna alternativa?
Ja neću, al čisto me zanima.
|
09.10.2022., 20:44
|
|
spameričina prijateljica
|
Nagađam. Ne bi pticama ništa bilo da tu i tamo pojedu koje zrno dehidrata, baš kao što je i moje pseto neki dan maznulo hranu mačkama, ali mislim da na dulji rok - ni pticama ni psima - ne bi bilo korisno. Najblaže rečeno.
|
|
|
24.11.2022., 17:27
|
|
Registrirani korisnik
|
UUUUU Lidl je pretjero sa cijenom.
Drugi tjedan na akciji hrana za divlje ptice.
Ja nabavio mješavinu po 7kn sa poštarinom(AS shop), Lidl 15-16kn/kg.
Suncokret oko 17kn/kg sa poštarinom(AS shop) s tim da sam uzeo i bijeli i šareni i crni, Lidl šareni suncokret 25kn/kg.
Lojne kugle 18kn/kg (Pet centar), Lidl 24-25kn/kg.
Interesantno je da su manja pakiranja u Lidlu isplativija nego veća  , hehe.
|
24.11.2022., 17:49
|
|
Četverotrećinaš
|
Ja sam na kraju popustio i kupio 50 kg suncokreta za 1€ po kilogramu... Nisam imao ništa pametnije i jeftinije na raspolaganju. Uzeo sam iz Zooplusa još 200 kuglica, pa kako bude.
|
|
|
26.11.2022., 09:00
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2014.
|
Imate mali pet shop na tržnici Dolac(ispod u hali), imaju odličnu ponudu sjemenja u rifuzi po ok cijenama. Kupujem suncokret tamo, 16kn je kila.
|
|
|
28.11.2022., 08:47
|
|
...pahuljice padajte...
Registracija: Sep 2003.
|
Vidjela sam u Lidlovom katalogu da ce uskoro opet u ponudi imati hranu za divlje ptice, pa kome treba nek baci oko...
|
|
|
28.11.2022., 16:03
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2020.
|
Mogu li divlje ptice jesti hranu za nimfe?
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 22:39.
|
|
|
|