Problem je sljedeci: dosad nisam radio elektroinstalacije samostalno,a po struci sam elektrotehnicar.Naime izgradio sam ljetnu kuhinju i hocu samostalno da izvedem instalaciju (bez plasticnih cijevi).. jasan mi je ormaric sa osiguracima-kako redati i kopcati ali ima par majstorskih fora koje me interesuju..ehhh sada dolazi problem...
Namjeravao sam sa glavne kutije sa osiguracima uvezati dovod i skopcati ga na FID sklopku i spustiti u iskopani rov sve do novog ormarica u kuhinj sa 3 osiguraca 1x16A(3 uticnice),1x16A(3 uticnice) i 1x10A rasvjeta.
Ovo je sigurno najgora slika na forumu ali bilo mi je najjednostavnije uraditi u Paint-u za 2 min.,a ko se razumije vrlo lako ce se snaci.
Moja pitanja za iskusne su :
1)da li mi je bolje ici samo desnom stranom i slagati uticnice ili ovako kako sam ja zamislio sa jednom kutijicom na prvoj uticnici i onda samo nastavljati ili za svaku posebno postaviti razdjelnu kutiju,ako budem isao ovako kao na slici puno manje kabla treba,a isto se postigne?
2)da li ustemavati kablove u elemente ili samo gipsom lijepiti?
3)na dnu slike se vidi problem sa sijalicom: da li mi je bolje direktno sa osiguraca dovod na prekidac i odvod do sijalice ili ugraditi razvodnu kutiju i opet u oba slucaja moram sa rasvjetom preci preko kablova koji vode za lijevi dio objekta?
Pravim majstorima moja su pitanja smjesna jer se vise tice
pravila i
estetike tj.
ISKUSTVA nego strujnih krugova,a misljenja sam da ce ovo svakome dobro doci.
Unaprijed hvala
slika :
http://postimg.org/image/jqvyav5dh/