Natrag   Forum.hr > Kultura i zabava > Književnost

Književnost Čitam, dakle jesam
Podforumi: Mali literarni kutić, Klub knjige

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 11.07.2005., 19:29   #1
Scenarij

je li itko od vas napisao scenarij?
ako jest, je li ga ponudio?
ako jest, kome i kako?
je ili mu prošlo?
sad kad se javi tribuson...
late bloomer is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.07.2005., 22:14   #2
jednom godisnje ministarstvo nudi lovu za financiranje kratkometraznih i dugometraznih filmova.
vjerojatno imaju neku komisiju koja cita scriptove pa onda dijeli pare...to se odvija pocetkom rujna cini mi se.

inace, kad napises scenarij posaljes ga nekom producentu pa ako on smatra da vrijedi, trazi ulagace...ili mozes biti sam svoj producent pa snimat indie filmove.

nisam napisala scenarij btw, tako da ti ne govorim iz prve ruke
Odgovori s citatom
Old 11.07.2005., 22:52   #3
Quote:
darin kaže:
jednom godisnje ministarstvo nudi lovu za financiranje kratkometraznih i dugometraznih filmova.
vjerojatno imaju neku komisiju koja cita scriptove pa onda dijeli pare...to se odvija pocetkom rujna cini mi se.

inace, kad napises scenarij posaljes ga nekom producentu pa ako on smatra da vrijedi, trazi ulagace...ili mozes biti sam svoj producent pa snimat indie filmove.

nisam napisala scenarij btw, tako da ti ne govorim iz prve ruke
svejedno, fala.
ma znam za sve to više manje, pa sam baš zato i htio iz prve ruke iskustva. ne bih baš iz neba pa u rebra poslao nekom producentu scenarij, a znam da u biti producent i redatelj idu s nekim scenarijem koji su odabrali na taj natječaj. ti kontakti me jebu. ma nema veze, ionako još ima brdo posla do napisanog scenarija.

late bloomer is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.07.2005., 23:19   #4
upravo u tome i je problem male zemlje.
sto ti moras imati jako dobra poznanstva da bi se uspio isfurati.
sve ostalo je iz neba pa u rebra.

koliko ti filmova u hr znas da su snimljeni od nekih totalno no-name autora, indie-style?
Odgovori s citatom
Old 11.07.2005., 23:47   #5
jako malo.
a s obzirom na posjećenost topica, jako malo ljudi se i okuša u takvom nečemu. možda bi bilo pametnije da sam ga stavio na 'film'. opet, ovdje su oni koji pišu...
late bloomer is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.07.2005., 17:14   #6
HRT isto tako otkupljuje scenarije. Najcesce preko dramske redakcije (programa?), iako i ostale to vjerojatno rade. Znam za djecju da se bave otkupom scenarija.

Nije mi jasno kakva iskustva iz prve ruke imas. Ako si napisao scenarij, nazovi Ministarstvo kulture, pitaj kada je rok za predaju scenarija, koji su uvijeti i gdje mozes dobiti obrasce za prijavu.

Zatim odi do Hrvatske autorske agencije, registriraj svoj uradak za 100 kn (+22% PDVa) na godinu dana i spreman si.

Sumnjam da Matanic i Bresan vise na forumu da bi dobio iskustva iz prve ruke.
Odgovori s citatom
Old 15.07.2005., 21:03   #7
savjet: ajde na stranicu www.teatar.hr i na tamosnjem forumu se raspitaj za scenarij
Old 19.07.2005., 12:50   #8
Ja sam svojevremeno kad je Nova TV raspisala natječaj za scenarija za prvu Hrvatsku sapunicu poslala scenarij, stvarno sam si dala truda, razradila epizodu po epizodu, ali na kraju nikad ništa od toga, nikad nisu niti snimili sapunicu.
Old 19.07.2005., 12:54   #9
Quote:
Romantica kaže:
razradila epizodu po epizodu, ali na kraju nikad ništa od toga, nikad nisu niti snimili sapunicu.
jebeš dio sa snimanjem..
jesu li ti barem odgovorili da su pročitali?
jesu li ti išta odgovorili?
Elysium is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.07.2005., 12:59   #10
ja pisala sapunicu prije... ali odustala. premalo maste imam za sve one zavrzlame...

sad pisem roman i ide mi ok. vidjet cemo dalje...

e da i pjesme pisem.

pisete scenarije za film, seriju, nesto trece?
Miss_B is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.07.2005., 13:09   #11
Čekala ja strpljivo i čekala i onda po..zdila i nazvala ih da bi mi gospođa rekla da se odustalo od snimanja. Rekla sam im da su mogli biti korektni pa odgovoriti, da to nije način ... žena reče da ona nije kriva ni za što, vjerujem da nije, ali da su ispali smeće ... jesu. Moram priznati da me je takav neozbiljan stav doista zabolio i da sam se osjećala doista jadno. A da su išta pročitali ... sumnjam. Veliko za taj potez Nove TV
Old 19.07.2005., 13:14   #12
Do sada sam napisala dvije knjige, imala sam puno i ospjela ih objaviti. Prava za jednu od te dvije je otkupila i jedna izdavačka kuća iz Beograda koja je nedavno naručila da napišem još jednu kao nastavka na prvu. I sada upravo radim na njoj.

Pjesme pišem povremeno, ali ne poeziju već kao tekstove za naše pjevače.
Old 19.07.2005., 13:21   #13
Quote:
Romantica kaže:
Prava za jednu od te dvije je otkupila i jedna izdavačka kuća iz Beograda koja je nedavno naručila da napišem još jednu kao nastavka na prvu. I sada upravo radim na njoj.
to te ja pitam

ovo s neodgovaranjem je klasika.. boli prvi put. možda i drugi. ako ne očeličiš, onda slobodno odustani, barem moje viđenje istog..

više me zanima kako je vani, je li sličan pristup piscima i onima koji pošalju određene materijale na natječaj?

još jednom za uspjeh za knjigu..
smije se znati tematika?
Elysium is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.07.2005., 14:00   #14
Quote:
Romantica kaže:
Do sada sam napisala dvije knjige, imala sam puno i ospjela ih objaviti. Prava za jednu od te dvije je otkupila i jedna izdavačka kuća iz Beograda koja je nedavno naručila da napišem još jednu kao nastavka na prvu. I sada upravo radim na njoj.

Pjesme pišem povremeno, ali ne poeziju već kao tekstove za naše pjevače.
Hej Romantica, zanima me prodaja prava na autorsko djelo.

Koje su cake???
Old 19.07.2005., 14:17   #15
Ovako,

Hvala Vam
Do sada sam izdala dvije knjige
Roman/novelu - U raljama sudbine
Priručnik za roditelje - Od kolijevke do fakulteta i za tu su u Beogradu otkupili autorska prava.

Što se tiče otkupa autorskih prava to ti je kod mene išlo ovako. Moju je knjigu ta izdavačka kuća primjetila na ZV na sajmu knjiga i zamolila moju izdavačku kuću da im daju moj broj telefona. Kontaktirali su me i pitali da li sam zainteresirana. Naravno da sam bila. Dogovorili smo iznos za kojim im dajem prava da idaju knjigu. Poslali su mi Ugovor, potpisala sam ga i u roku 2 mjeseca knjiga je izdana i novac je uredno sjeo par dana iza toga, dakle doista su bili fer i korektni. Mogli su jednostavno uzeti knjigu malo je preraditi i izdati-od kuda bi ja to znala. O njima doista sve najbolje.
Dakle možeš i sam ponuditi materijal/knjigu izdavačkim kućama van Hrvatske, ako su zainteresirani dogovoriš se za iznos, potpišeš ugovor i to je to.

Napomena: mnogi misle da otkupom autorskih prava gube pravo da oni budu navedeni kao autori knjige - ja sam i dalje uredno navedena kao autorica knjige.
Old 19.07.2005., 14:30   #16
HVALA NA ODOGOVORU.

Meni su preporučili vlastitu nakladu.

Old 19.07.2005., 14:40   #17
Tko ti je to preporučio?
Jesi li pokušao kontaktirati izdavačke kuće? Odi na stranicu www.knjiga.hr tamo ćeš ih nači brdo. Kontaktiraj jednog po jednog ( najbolje preko mail-a ) i pitaj dali su zainteresirani da im pošalješ materijal na uvid. Nadam se da će ti se posrečiti.
Pokušaj i izvan Lijepe naše. Za Sloveniju upiši ZALOŽBA, za Makedoniju IZDAVACKA KUKA, a za Bosu i SCG znaš več.
Probaj, želim ti puno uspjeha i držim fige.
Old 19.07.2005., 14:52   #18
Quote:
Romantica kaže:
Tko ti je to preporučio?
Jesi li pokušao kontaktirati izdavačke kuće? Odi na stranicu www.knjiga.hr tamo ćeš ih nači brdo. Kontaktiraj jednog po jednog ( najbolje preko mail-a ) i pitaj dali su zainteresirani da im pošalješ materijal na uvid. Nadam se da će ti se posrečiti.
Pokušaj i izvan Lijepe naše. Za Sloveniju upiši ZALOŽBA, za Makedoniju IZDAVACKA KUKA, a za Bosu i SCG znaš več.
Probaj, želim ti puno uspjeha i držim fige.
Hvala ti puno.

ND
Old 20.07.2005., 01:19   #19
Quote:
Elysium kaže:

više me zanima kako je vani, je li sličan pristup piscima i onima koji pošalju određene materijale na natječaj?
Znam samo za par natjecaja koji su na engleskom iz Amerike. Uglavnom, prijavljuje se 3000+ ljudi, pa onda to citaju stotine 'readera'...

Ako zelis poslati scenarij nekom producentu i napises "bok ja sam Siljo, evo moj scenarij u attachmentu, vidimo se" nece ga ni pogledati. Moras imati agenta jer ako posaljes materijal, a da u to nije upleten agent, onda ga ne diraju. Jer dobivaju puno tih "Siljo" scenarija i moguce je da ih neki "Siljo" tuzi da su mu ukrali ideju jer se on prvi sjetio da neki vanzemaljci napadaju zemlju i da ih sve spasi neki pilot.

Zato vecina novih scenarista u tom svijetu pise tzv. spec (speculation) scenarije. Uglavnom se radi o materijalu za koji nemas pravo, pa je jasno da ga ne smiju ni snimati. Dakle obrada neke knjige, drugi dio Mostova okruga Maddison, novi nastavak Batmana, epizoda Friendsa... sve sto nije tvoje smijes napisati. To je ogledni primjerak. Ako se producentima svidi, onda ce ti reci da si nadjes agenta i mozda ce htjeti procitati nesto originalno i tvoje.

Ako na kraju uspijes, dobijes minimum $50,000 po pravilima WGA. Pa se zato to i isplati milijunima koji godisnje napisu scenarij iz ciste dosade.
Odgovori s citatom
Old 11.09.2005., 23:09   #20
Quote:
Romantica kaže:
Ovako,

Hvala Vam
Do sada sam izdala dvije knjige
Roman/novelu - U raljama sudbine
Priručnik za roditelje - Od kolijevke do fakulteta i za tu su u Beogradu otkupili autorska prava.

Što se tiče otkupa autorskih prava to ti je kod mene išlo ovako. Moju je knjigu ta izdavačka kuća primjetila na ZV na sajmu knjiga i zamolila moju izdavačku kuću da im daju moj broj telefona. Kontaktirali su me i pitali da li sam zainteresirana. Naravno da sam bila. Dogovorili smo iznos za kojim im dajem prava da idaju knjigu. Poslali su mi Ugovor, potpisala sam ga i u roku 2 mjeseca knjiga je izdana i novac je uredno sjeo par dana iza toga, dakle doista su bili fer i korektni. Mogli su jednostavno uzeti knjigu malo je preraditi i izdati-od kuda bi ja to znala. O njima doista sve najbolje.
Dakle možeš i sam ponuditi materijal/knjigu izdavačkim kućama van Hrvatske, ako su zainteresirani dogovoriš se za iznos, potpišeš ugovor i to je to.

Napomena: mnogi misle da otkupom autorskih prava gube pravo da oni budu navedeni kao autori knjige - ja sam i dalje uredno navedena kao autorica knjige.
imala si srecu jer dolazis iz Hrvatske, sto je jos kod nas pomalo aktuelno. Ja napisala i knigu, i scenario i dramu i, na zalost, ako nemas para da sve sam isfinansiras, tesko da mozes bilo sta da uradis. Ako napises neku "komercijalu" tu i tamo, mozda neko pomogne, ali ako je u pitanju umetnost... nema sanse.
Npr. Nasim knjizevnim nebom vladaju ljudi koji su unistili srpsku knjizevnost. Nije se pojavio dobar srpski roman u zadnjih 15 god. Nagrade, tipa Ninova nagrada, dodeljuju je politicki podobnima (cini mi se da je i kod vas ista situacija) i onima koji imaju dobru finansijsku potporu. Neces verovati, ali 5 trenutno najcitanijih domacih knjiga, napisalu su ljudi sa ne zavrsenim srednjim skolama. Ja sam procitala recimo desetak odlicnih romana, mladih ljudi koji nemaju sansu to da objave... jer im za 500 do 1000 primeraka treba izmedju 2000 i 4000 eura.

Da bi ti kritiku napisao neko od onih sto "vedre i oblace" srpskom knjizevnoscu, tarifa je sledeca

200 eura za bilo kakav komentar, ali se ne garantuje da ce biti pozitivan

400 eura za objektivnu kritiku

600 eura za pristojnu varijantu

1000 eura za pozitivnu kritiku....

no, da ti ne kukam... Drago mi je sto si uspela...
novosadjanka is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 06:16.