Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest

Povijest Politička, društvena, kulturna, univerzalna povijest.
Podforumi: Vojna povijest i tehnologija, Domovinski rat

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 04.03.2021., 16:12   #1
Crna Gora: "Bjelaši" i "zelenaši" od 1918. do danas

Aktualna politička zbivanja nerijetko podsjete na sto godina od prijelomnih povijesnih događaja s kojima se vrlo često uspoređuje kao pogonsko gorivo politike.

1918 godine nestala je Kraljevina Crna Gora koja je inkorporirana u novu državu, s time da je crnogorska vladarska kuća Petrović-Njegoš morala napustiti Crnu Goru.

1918 godine u prosincu se organizira, a u siječnju 1919 godine započinje akcija crnogorskih nacionalista, koji se u zapisima spominju i kao zelenaši.
Kontra njih su lojalisti ( a.k.a bjelaši) koji sa srpskom vojskom idu u odmazde naspram tih zelenaša.

Započinje bratoubilački rat u Crnoj Gori koji će po nekim podacima trajati od 1919-1929.

Crnogorska vlada u izbjeglištvu bila je smještena u Italiji.
Naposljetku, srpska je vojska suzbila ustanak i okončala borbu crnogorskih suverenista.
Old 04.03.2021., 17:00   #2
Bilo je oružanih sukoba, ali "bratoubilački rat" je koliko znam jako pretjerani termin.
Old 04.03.2021., 19:54   #3
Quote:
Zoran Oštrić kaže: Pogledaj post
Bilo je oružanih sukoba, ali "bratoubilački rat" je koliko znam jako pretjerani termin.
Ok.
Nije bio rat..
Ratno stanje ?

Ali, i taj pojam zelenaši i bjelaši nisu primjereni.

Možemo li dogovoriti novi naziv..
Npr.
Crnogorski oružani konflikt 1919-1929. ?
Old 06.03.2021., 12:39   #4
Crnogorski komiti je naziv koji se koristio unutar crnogorskog organiziranog otpora srpskoj okupaciji Crne Gore.

Komiti - lat; comes, iregularni vojnik

Unatoč što je u Italiji postojalo nekoliko garnizona sa crnogorskim dobrovoljcima do 1922 godine, koji su se prebacivali na teritorij Crne Gore, antisrpska akcija nije uspjela..

Navodi se da je do 1929 godine trajao poluorganizirani otpor, ali je očito nestalo financiranje i organiziranje i time je okončana snaga za daljnje pružanje otpora i stvaranje aktivnosti koje bi značile ozbiljnu akciju protiv Beograda.
Old 06.03.2021., 18:08   #5
Quote:
E-Absynthe kaže: Pogledaj post
(...) Komiti - lat; comes, iregularni vojnik (...)
Komita je oružani pobunjenik protiv turske vlasti, a latinsko comes znači jednostavno "pratilac, drug" (HJP).
Al dente is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.03.2021., 19:18   #6
Quote:
Komiti - lat; comes, iregularni vojnik
Quote:
Al dente kaže: Pogledaj post
Komita je oružani pobunjenik protiv turske vlasti, a latinsko comes znači jednostavno "pratilac, drug" (HJP).
Uvijek me uhvati jeza kad E-Absynthe nešto objavi, jer znam da će biti ovakvih proizvoljnosti isisanih iz prsta među nečim što je točno - a tako smuljano, da je teško razdvojiti što je što. A kad mu kažeš "pa daj malo provjeri detalje", on digne galamu da ga politički progonimo i zabranjujemo mu da bude kreativan i da moderator dozvoljava samo službene povijesne dogme iz doba SFRJ i tak. Pa već tri mjeseca, umjesto da uči, marljivo šalje okolo dopise prikupljajući podršku da moderatora treba smijeniti, jer gnjavi s bezveznim detaljima.

Od latinskog "comes" naravno i "komitet". Inače na grčkom "komes". U engleskom odatle "count", grof ili knez.

U skokovom etimologijskom rječniku nema riječi komit ili komita. Ali na više mjesta spominje glagol "komiti", npr. na str 312 u članku "češati", navodi se "komiti kukuruz" u značenju "komušati". ima li tu kakve veze, ne znam; lingvistika je užasno zaguljena.

Također se spominje "komitadžija", ali i oblik "komita", navodi prema francuskom comite (str. 474), pa onda na str . 107 drugog sveska opet navodi oblik "kumiđ" za "čovjeka koji zapovijeda mornarima na lađi", od talijanskog comito, pa dodaje »Od francuskog comité (od lat. commettere, ne od comes) je komita m, odatle na tur. -ci komitadži.

I sad, ako ga zapitam odakle mu to da je "comes" na latinskom "iregularni vojnik", dodat će to na listi razloga zašto me treba smijeniti.
Old 07.03.2021., 10:41   #7
Pitanje "zelenaša" i "bjelaša" jako se napuhuje, i pritom se u prošlost Crne Gore projiciraju današnje razdjelnice iz njihovog političkog života. Jer "zelenaši" su također Crnogorce shvaćali kao dio srpskog nacionalnog korpusa, samo su priželjkivali rješenje koje bi bilo barem nalik na status Bavarske u Njemačkoj, a nešto mi govori i da bi njihov oružani otpor bio dosta slabiji da nije bilo talijanskih prstiju u svemu tome.
rustaveli is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2021., 12:15   #8
Quote:
Uvijek me uhvati jeza kad E-Absynthe nešto objavi, jer znam da će biti ovakvih proizvoljnosti isisanih iz prsta među nečim što je točno - a tako smuljano, da je teško razdvojiti što je što. A kad mu kažeš "pa daj malo provjeri detalje", on digne galamu da ga politički progonimo i zabranjujemo mu da bude kreativan i da moderator dozvoljava samo službene povijesne dogme iz doba SFRJ i tak. Pa već tri mjeseca, umjesto da uči, marljivo šalje okolo dopise prikupljajući podršku da moderatora treba smijeniti, jer gnjavi s bezveznim detaljima.
Zahvaljujem se nastojanju da ja budem bolji nego što jesam..Hvala Zorane, doista.
Svijestan sam da moje znanje nije zadovoljavajuće po mnogim kriterijima, i s time se hrvam kako znam i umijem.
U pravu si što nisam točno i precizno naznačio što je citat, a što je moj zaključak, ali i kada sam to učinio ( sjeti se citata Vladimira Velebita o Brozu, i Ivanu Rukavini...)već si se držao svog "oštrog" pravila suzbijanja svega što nije u opisu svoje osobne službene ideologije koje zastupaš.
Dakle i da pokušam citirati, ti ćeš nepoželjne izbaciti, izbrisati, ukloniti..
Tvoj motiv je pod svaku cijenu spriječiti i najmanji pokušaj propitkivanja i kritike, a to ćeš objasniti revizijom koja nije dopuštena.
A, to nije revizija već to je forum.
Forum gdje prilazimo iz svog znanja, svog mišljenja, svog iskustva, svog poimanja, i gdje umrežujemo izrečeno i stvaramo sadržaj iz kojeg proizlazi sloboda riječi i stava, oko kojeg se ne moramo nužno složiti, ali možemo naučiti razumijeti razlike..
To je forum. Drugačija mišljenja oko istog. To je pogonsko gorivo kvalitetnog foruma, ali posve razumijem tvoj osobni stav da je tvoja osobna želja spriječiti isto jer ne želiš riskirati da netko kritizira tekovine NOB-a.
A, tekovine NOB nisu slabe da se ne smiju kritizirati. Naprotiv.

Tvoju smjenu nisam zazvao zbog mojih osobnih htijenja. Nimalo.
Ti jesi kvalitetan forumaš, ali kao moderator "namrtvo ubijaš" svaku raspravu, sve vagaš, svaki zarez, svaku rečenicu, sve se provjerava na stotu, i to je u redu sve dok ljudi ne shvate cjelinu, a ta cjelina jest da nastojiš pokriti forum osobnom ideologijom pod pokrićem stečenih civilizacijskih tekovina.
Ja sam dužan reagirati na isto iz razloga da forum sačuva promet i smisao.
Pitao si ranije koliko je ljudi otišlo, ili koliko ih bojkotira forum ?
Ja ti neću reći njihova imena, ali znaj da ih je do sada previše.
I to ide i na tvoju štetu jer ne vjerujem da to činiš namjerno već ne razumiješ kako tvoje "suspenzije" široko djeluju na članstvo pdf.
Quote:
Od latinskog "comes" naravno i "komitet". Inače na grčkom "komes". U engleskom odatle "count", grof ili knez.

U skokovom etimologijskom rječniku nema riječi komit ili komita. Ali na više mjesta spominje glagol "komiti", npr. na str 312 u članku "češati", navodi se "komiti kukuruz" u značenju "komušati". ima li tu kakve veze, ne znam; lingvistika je užasno zaguljena.

Također se spominje "komitadžija", ali i oblik "komita", navodi prema francuskom comite (str. 474), pa onda na str . 107 drugog sveska opet navodi oblik "kumiđ" za "čovjeka koji zapovijeda mornarima na lađi", od talijanskog comito, pa dodaje »Od francuskog comité (od lat. commettere, ne od comes) je komita m, odatle na tur. -ci komitadži.
Hvala na trudu.
I hvala što nisam dobio sankcije.

Pojašnjenje comesa;

1. comes (latinski), srednjovjekovni latinski višeznačni naziv za upravitelja srednjovjekovnih teritorijalnih jedinica i za visoke dvorske službenike (knez, župan).
2. comes, comitis - prijatelj, drug
3. Komiti su pripadnici malih vojnih grupacija, naoružani članovi nacionalno-oslobodilačkih komiteta

Iz svega navedenog ja osobno sam bez ičije stručne pomoći, na osnovu osobne procjene, iz šturog znanja koje posjedujem usudio sam pomisliti da je to neregularna naoružana grupa paravojske koje sam u otvaranju teme nazvao - iregularnim vojnicima..
Očito sam pogriješio..
Smijem li napisati paravojska ?
Ili iregularne naoružane grupe ?
To nisam skovao da ikoga uvrijedim, ili da promjenim postojeće podatke već u samoj želji kreiranja nove teme...
Quote:
I sad, ako ga zapitam odakle mu to da je "comes" na latinskom "iregularni vojnik", dodat će to na listi razloga zašto me treba smijeniti.
Upravo takav stav da imaš prema svima, da dopustiš tu slobodu izražavanja, da potičeš da se iznose i osobni stavovi koji ne ometaju cjelinu, promet pdf. bi se povećao, a uz tvoj angažman i poznavanje materije povijesti možda bi bio najbolji moderator umjesto suprotno od toga..
Old 07.03.2021., 12:16   #9
Quote:
Hvala na ispravku.
Pogriješio sam u nastupu.
Old 07.03.2021., 12:18   #10
Quote:
rustaveli kaže: Pogledaj post
Pitanje "zelenaša" i "bjelaša" jako se napuhuje, i pritom se u prošlost Crne Gore projiciraju današnje razdjelnice iz njihovog političkog života. Jer "zelenaši" su također Crnogorce shvaćali kao dio srpskog nacionalnog korpusa, samo su priželjkivali rješenje koje bi bilo barem nalik na status Bavarske u Njemačkoj, a nešto mi govori i da bi njihov oružani otpor bio dosta slabiji da nije bilo talijanskih prstiju u svemu tome.
Ključna je stvar; da Italija nije financirala crnogorske suvereniste koliko bi uopće i postajala ideja otpora srpskoj invaziji ?

I prekidanjem pomoći Italije crnogorskoj izbjegličkoj vladi prestaje i postojanje otpora..
Old 07.03.2021., 12:46   #11
Smijemo li računati da je dolaskom fašista na vlast u Italiji 1922. prekinuto financiranje crnogorskog otpora, a ta se godina iz svega napisano izvjesno pokazuje kao ključna godina..
Izbjeglička crnogorska vlada i vladarska kuća Petrović-Njegoš imaju obiteljske veze sa kućom Savoya pa su iz toga mogli utjecati da se nastavi podrška crnogorskim nacionalistima u Crnoj Gori, to naprasno nestaje.

Amerikanski Glas Crnogorca nije bio dovoljno snažan da podržava otpor.
Old 07.03.2021., 13:47   #12
I eto, opet je napisao cijelu plahtu oko svoje trivijalne greške.

Quote:
Tvoj motiv je pod svaku cijenu spriječiti i najmanji pokušaj propitkivanja i kritike, a to ćeš objasniti revizijom koja nije dopuštena.
Grubo trolanje.

Quote:
Iz svega navedenog ja osobno sam bez ičije stručne pomoći, na osnovu osobne procjene, iz šturog znanja koje posjedujem usudio sam pomisliti da je to neregularna naoružana grupa paravojske koje sam u otvaranju teme nazvao - iregularnim vojnicima..
Očito sam pogriješio..
I on i dalje ne shvaća svoju jednostavnu grešku. A čak mu nisam osobito ni zamjerio, samo se pridružio ispravci koju je dao drugi forumaš. I morao je dodati gornje trolanje, kao, eto, opet ga bez veze napadam i branim tekovine NOB i SR.
Old 07.03.2021., 14:29   #13
Quote:
Očito sam pogriješio..
Nisi sam nego si pročitao na onom linku wikipedije hr.wikipedia.org/Crnogorski_komiti što si ga stavio:

"Komiti na crnogor. ćiril. Комити (latinski comes, u prijevodu neregularni bojovnik, pripadnik neregularne vojne formacije) naziv je za crnogorske domoljube koji su se od 1916. do 1929. oružano borili za slobodu Crne Gore, najprije u Prvom svjetskom ratu protiv austro-ugarske vojske, a od 1918. godine pod krilaticom "Za Pravo, Čast i Slobodu Crne Gore" (pod tim nazivom je izvrsna FB povijesna stranica) za nezavisnost Crne Gore od kraljevine SHS.
Općenito su crnogorski komiti poznati i po nazivu Zelenaši (po podjeli na "zelene" i "bijele" u povodu tzv. Podgoričke skupštine)..."
I engleska wikipedija potvrđuje kasniji razvoj latinskog "comes ('kompanjon', ali otuda specifična povijesna značenja, vojna i civilna)"

Općenito se smatra da balkanski komiti dolazi od engleskog Committee, koja se koristi kao posuđenica u turskom jeziku. Znači komiti kao članovi revolucionarnog odbora, komiteta.

Crnogorski pravoslavci se pod snažnim utjecajem Sime Milutinovića Sarajlije do kraja WWI nacionalno smatraju Srbima, ali onda pod utjecajem raznih povijesnih događanja, oko polovica njih razvija snažnu crnogorsku nacionalnu samosvojnost.

Što se tiče moderatora Oštrića, potpuno si u pravu, on ograničava slobodu govora na pdf Povijesti tako da ljudi nemaju volju objavljivati.
lavore is offline  
Odgovori s citatom Received Infraction
Old 07.03.2021., 15:35   #14
Quote:
lavore kaže: Pogledaj post
Što se tiče moderatora Oštrića, potpuno si u pravu, on ograničava slobodu govora na pdf Povijesti tako da ljudi nemaju volju objavljivati.
Ograničavam slobodu govora nekim jednostavnim pravilima. U ovom slučaju, nije bilo ograničenja - samo jednostavna ispravka. Vidimo da na hrvatskoj Wikipediji piše pogrešno, dakle, treba ispraviti. Nemaj uvolje pisati oni kojima se ta pravila ne sviđaju.
Old 07.03.2021., 17:05   #15
Quote:
Nisi sam nego si pročitao na onom linku wikipedije hr.wikipedia.org/Crnogorski_komiti što si ga stavio:

"Komiti na crnogor. ćiril. Комити (latinski comes, u prijevodu neregularni bojovnik, pripadnik neregularne vojne formacije) naziv je za crnogorske domoljube koji su se od 1916. do 1929. oružano borili za slobodu Crne Gore, najprije u Prvom svjetskom ratu protiv austro-ugarske vojske, a od 1918. godine pod krilaticom "Za Pravo, Čast i Slobodu Crne Gore" (pod tim nazivom je izvrsna FB povijesna stranica) za nezavisnost Crne Gore od kraljevine SHS.
Općenito su crnogorski komiti poznati i po nazivu Zelenaši (po podjeli na "zelene" i "bijele" u povodu tzv. Podgoričke skupštine)..."
I engleska wikipedija potvrđuje kasniji razvoj latinskog "comes ('kompanjon', ali otuda specifična povijesna značenja, vojna i civilna)"

Općenito se smatra da balkanski komiti dolazi od engleskog Committee, koja se koristi kao posuđenica u turskom jeziku. Znači komiti kao članovi revolucionarnog odbora, komiteta.
To bi išlo:
Comes - Comitatus - Comitatenses - Committere - engleski koji postaje posuđenica u turskom jeziku Committee - balkanski Komiti

Na hrvatskoj wikipediji trebali su prikazati cijeli lanac a ne skratiti.
Nadam se da više neću pisati na pdf Povijest dok ...
lavore is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2021., 19:31   #16
Quote:
Komita nije isto što i komiti pa tvoja ispravka ne drži vodu.

Latinsko "comes" ima više izvedenica. U srednjovjekovnim ispravama comes curialis značio je dvorskog župana. Enciklopedija.hr:
" Služba dvorskoga suca razvila se iz one dvorskoga župana (lat. comes curialis), koji se na hrvatskom dvoru u drugoj polovici XI. st. nazivao i tepčija."

Nasuprot njemu imamo comesa terrestris iliti zemaljskog župana:
"Ključne riječi
Veliki Kalnik; arhontologija; kapetan (capitaneus); kaštelan (castellanus); zemaljski župan (comes terrestris); stotnik (centurio); pristav (pristaldus); srednji vijek.
https://hrcak.srce.hr/136432

U srednjovjekovnoj Hrvatskoj comes (komeš) znači župana (špana) iliti mađarizirano Ispana.

Dakle i crnogorski komiti i turski komite i hrvatski komeši imaju zajedničku latinsku osnovu, ali imaju sasvim drugo prilagođeno značenje.

Znači ne možeš reći da je tvoj "komita" ispravan, a absynteovi komiti da nisu i da ne znače to što je navedeno na wiki. Neispravna je samo etimologija na wiki.
Pitinakis is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2021., 19:32   #17
Quote:
To bi išlo:
Comes - Comitatus - Comitatenses - Committere - engleski koji postaje posuđenica u turskom jeziku Committee - balkanski Komiti

Na hrvatskoj wikipediji trebali su prikazati cijeli lanac a ne skratiti.
Nadam se da više neću pisati na pdf Povijest dok ...
Ja sam isto rekao da neću, ali kad vidim ovu nepravdu ne mog izdržati.
Pitinakis is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2021., 23:18   #18
Quote:
To bi išlo:
Comes - Comitatus - Comitatenses - Committere - engleski koji postaje posuđenica u turskom jeziku Committee - balkanski Komiti (...)
Ne, ne bi "išlo", jer si pomiješao latinske pojmove nepovezanih etimologija - (1) comes, comitis "pratilac, drug" (od com "s, sa, zajedno" + oblik od ire "ići") i (2) committere (od com "s, sa, zajedno" + mittere "poslati, staviti, javiti, posvetiti..."). Sličnost latinskih osnova (com)it- i (com)mitt- je čista slučajnost.

Usput budi rečeno, a na Povijesti smo pa je zgodno, ovo comes, -itis (dakle korijen se čita /komit/) je posuđeno u praslavenski kao *kъmetь i otud nam kmet.
Al dente is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2021., 07:16   #19
Quote:
Ne, ne bi "išlo", jer si pomiješao latinske pojmove nepovezanih etimologija - (1) comes, comitis "pratilac, drug" (od com "s, sa, zajedno" + oblik od ire "ići") i (2) committere (od com "s, sa, zajedno" + mittere "poslati, staviti, javiti, posvetiti..."). Sličnost latinskih osnova (com)it- i (com)mitt- je čista slučajnost.
Jeste, ne bi išlo, onda wikipedija na hrvatskom i wikipedija na srpskohrvatskom griješe, nije Comes. Jedino ako nemaju neko dodatno objašnjenje.

John Phillips, Makedonija: Vojskovođe i pobunjenici na Balkanu, ur. IB Tauris, 2004., tvrdi da je engleski Committee ušao kao posuđenica u turski jezik i onda završio kao Komiti u balkanskim jezicima.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Prije neki dan obljetnica smrti kralja Nikole.
"Stogodišnjicu od smrti kralja Nikole I Petrovića-Njegoša, sahranjenog, 5. marta 1921. godine u San Remu, Italija antenam.net/o-borbi-kralja-nikole-u-egzilu-za-opstanak-crne-gore-protiv-velikosrpske-okupacije-i-nasilne-aneksije-crnogorske-drzave"

Crna Gora i dan danas pati od svoje povijesti, jučer:
antenam.net/sam-prkosi-koloni-sa-trobojkama-za-pravo-cast-i-slobodu-crne-gore
lavore is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2021., 15:51   #20
Quote:
Prije neki dan obljetnica smrti kralja Nikole.
"Stogodišnjicu od smrti kralja Nikole I Petrovića-Njegoša, sahranjenog, 5. marta 1921. godine u San Remu, Italija antenam.net/o-borbi-kralja-nikole-u-egzilu-za-opstanak-crne-gore-protiv-velikosrpske-okupacije-i-nasilne-aneksije-crnogorske-drzave"

Crna Gora i dan danas pati od svoje povijesti, jučer:
antenam.net/sam-prkosi-koloni-sa-trobojkama-za-pravo-cast-i-slobodu-crne-gore
Hvala ti na ovim podacima.

Ispada da je Crna Gora protupravno ukinuta kao suverena država.
Naravno, Pariz i London su odobrili nezakonitu aneksiju.
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 14:47.