|
|
17.03.2019., 16:18
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2014.
Lokacija: Milion kilometara od nigdje,na autoputu bratstva i jedinstva
|
Nasilje kao kazneno djelo, a ne prekrsaj!
Potaknuta prosvjedom SPASI ME i slucajevima nasilja u HR odlucila sam otvoriti ovu temu.
Kakva su vasa iskustva sa CZSS, socijalnim radnicima, policijskim sluzbenicima kad je nasilje u pitanju. Znate li da na potezu Dubrovnik - Split - Sibenik, postoji samo 1 sigurna kuca, u Splitu koja moze primiti samo 5 osoba!
Mene zanima, iako vise ne zivim u HR, ali sam i sama zrtva obiteljskog nasilnika, koliko treba da zakon stupi na snagu, sto sve treba regulirati? Vjerujem da na ovoj temi ima ljudi koji se bolje razume u zakonske procedure - pravilnike, propise...
Na koji nacin utjecati da se izgradi jos sigurnih kuca?
Ministarstvo zdravstva salje knjizice za obavezan pregled dojki i na temu raka maternice, moze li se na isti nacin slati svima postom i knjizica o svim oblicima nasilja - adrese gdje potraziti pomoc?
U drustvu ne postoji uopce svijest da su i muskarci zrtve nasilja!
Samo sam par misli izbacila iz glave, zanima me, sta mislite dragi ljudi, sta moze se uciniti po pitanju poboljsanja zivota i sigurnosti u HR.
MOLIM NE TROLAJTE I NE PISITE GLUPE KOMENTARE - PRIJEDLOGE, IDEJE, ISKUSTVA PISITE. HVALA.
Ovu temu otvaram s ciljem da usporedimo gdje je HR, a gdje druge naprednije zemlje, sto se moze promijeniti u HR, na koji nacin zaposliti vise socijalnih radnika? Na koji nacin poboljsati SUSTAV. Znam da je sustav trul, da puno toga treba mjenjati, ali odakle poceti - eto tko se bolje razumije, voljela bih cuti prijedloge.
|
|
|
17.03.2019., 16:55
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2009.
|
Nema tog poboljšanja sustava koje će riješiti problem nasilja bez promjene načina razmišljanja iz kojega to nasilje izrasta.
|
|
|
17.03.2019., 18:06
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2014.
Lokacija: Milion kilometara od nigdje,na autoputu bratstva i jedinstva
|
Quote:
Lord Byron kaže:
Nema tog poboljšanja sustava koje će riješiti problem nasilja bez promjene načina razmišljanja iz kojega to nasilje izrasta.
|
Sve ja to shvacam, ali promjene nece doci od:
NISTA SE NECE PROMIJENITI - stava.
Kako mozemo promijeniti? Sta uciniti?
|
|
|
17.03.2019., 18:55
|
|
Preacher
Registracija: Feb 2013.
|
Trebaš mijenjati cijelo društvo, a to je malo teže od izgradnje sigurnih kuća
|
17.03.2019., 19:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2009.
|
Quote:
Splićankaa kaže:
|
"mi" nikako. Jebiga.
Cijenim svaku inicijativu, ali sam skeptičan prema pojavljivanju ozbiljne društvene sastavnice koja bi se ozbiljno uhvatila u koštac s obrazovnom, preventivnom i sudskom komponentom problema.
S jedne strane, Internet je prepun zgražanja na neku trenutnu aferu. S druge strane, u nekom od ovih realitya pojavila se cura koja je rekla da ona traži bogatog muškarca, i u hrpi hejterskih komentara našao se i komentar "trebala bi upoznati Daruvarca".
Pa se ti nadaj.
|
|
|
18.03.2019., 06:47
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2011.
|
Quote:
Splićankaa kaže:
Ovu temu otvaram s ciljem da usporedimo gdje je HR, a gdje druge naprednije zemlje, sto se moze promijeniti u HR, na koji nacin zaposliti vise socijalnih radnika? Na koji nacin poboljsati SUSTAV. Znam da je sustav trul, da puno toga treba mjenjati, ali odakle poceti - eto tko se bolje razumije, voljela bih cuti prijedloge.
|
Situacija u Hrvatskoj je barem statistički bolja nego u 'naprednijim' zemljama iako se može raspravljati o tome koliko se napada prijavi kod nas u odnosu na naprednije zemlje, tj. koliko bi te razlike trebalo korigirati. Npr. imamo 10x manje prijavljenih napada na 1000 stanovnika i duplo manje prijavljenih pljački nego Njemačka., te preko 100x manje otmica. Doduše, Njemačka je tu iznimka jer smo mi sasvim u istoj razini kao Švicarska i Austrija po otmicama - istih gotovo da i nemamo.
Istok i jug Europe generalno imaju daleko manje prijavljenih krađa, napada, silovanja, pljački, seksualnog nasilja itd. u odnosu na sjever i zapad. Dio toga je sasvim sigurno izostanak vjere u sustav, ali pitanje je u kolikoj mjeri. U konačnici, sasvim sigurno je da ni 'najnaprednija' društva svijeta ne uspjevaju napraviti mnogo da iskorijene nasilje.
Lako moguće da ono što se kod nas smatra jednom od glavnih kočnica razvoja - taj rodijačko-ortački mentalitet - održava veću društvenu koheziju i zapravo dovodi do manje nasilja.
|
|
|
19.03.2019., 23:54
|
|
Građani protiv feudalaca
Registracija: Mar 2015.
Lokacija: Narod ne postoji. Postoji sporazum pojedinaca. Distopija. Nesvrstanost. Neopredjeljenost.
|
Nadam se da je vijest doprla do Požege..
|
|
|
20.03.2019., 10:47
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2015.
|
A nasilje će se dokazivati na temelju "časne riječi žrtve" bez ikakvog straha od sankcije za lažno prijavljivanje.
Globalizacija i tehnološki napredak donose smanjivanje raspoloživih radnih mjesta, pogotovo tradicionalno muških zanimanja, pa je ovo odličan način da država pozatvara muškarce od kojih nema ekonomske koristi. Nasilje je gotovo uvijek posljedica neimaštine, a u budućnosti se očekuje da će je biti sve više.
|
|
|
20.03.2019., 10:53
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2009.
|
Quote:
Knosos kaže:
A nasilje će se dokazivati na temelju "časne riječi žrtve" bez ikakvog straha od sankcije za lažno prijavljivanje.
Globalizacija i tehnološki napredak donose smanjivanje raspoloživih radnih mjesta, pogotovo tradicionalno muških zanimanja, pa je ovo odličan način da država pozatvara muškarce od kojih nema ekonomske koristi. Nasilje je gotovo uvijek posljedica neimaštine, a u budućnosti se očekuje da će je biti sve više.
|
Kad nema koristi, onda ce se jos odvesti u minus troskovima zatvora? Nije bas logicno.
Nasilje nije bas posljedica neimastine, neimastina je samo opravdanje. Nasilje je posljedica odgoja.
|
|
|
20.03.2019., 11:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2018.
|
Quote:
Lord Byron kaže:
|
Kako nema?
Bivši sistem je to izuzetno dobro regulisao; nasilnika su već u milicijski/policijskoj stanici dobro nabubali i još mu kaznu naprtili pa je nasilnik bio manji od makovog zrna.
Danas je demokracija,danas se filozofira u smislu;šta bi bilo - kad bi bilo.
|
|
|
20.03.2019., 11:40
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2009.
|
Quote:
Wanted123 kaže:
Kako nema?
Bivši sistem je to izuzetno dobro regulisao; nasilnika su već u milicijski/policijskoj stanici dobro nabubali i još mu kaznu naprtili pa je nasilnik bio manji od makovog zrna.
Danas je demokracija,danas se filozofira u smislu;šta bi bilo - kad bi bilo.
|
Neki ce reci da je to bilo nasilje sustava nad pojedincem.
Drugi ce reci taste of your own medicine. 
|
|
|
20.03.2019., 12:36
|
|
Preacher
Registracija: Feb 2013.
|
Jedna moja kolegica je rekla popu da ju muž tuče, a pop joj rekao da ona mora zadovoljiti svog muža.
Eto, takvi društveni odnosi se neće promijeniti nekakvim "inicijativama"
|
20.03.2019., 13:32
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
lukarak kaže:
Kad nema koristi, onda ce se jos odvesti u minus troskovima zatvora? Nije bas logicno.
Nasilje nije bas posljedica neimastine, neimastina je samo opravdanje. Nasilje je posljedica odgoja.
|
Nažalost čitav post mi se izbrisao, ali summa summarum, dok ne izmisle neki novi rat da reduciraju broj nepoćudnih muškaraca (nezaposlenih, nezaposlivih) preko medija vrše 24/7 harangu u kombinaciji sa zakonima koji bi trebali olakšati kontrolu po socijalni mir (sigurnost elite) potencijalno opasnog dijela populacije.
Hipotetska situacija: Ostaneš bez posla na gradilištu, moraš vijest nekako saopćiti ukućanima (ženi). Usput popiješ “koju” za hrabrost. Dođeš doma i umjesto razumijevanja, nakon što prošapućeš da si dobio otkaz žena ti počne govoriti da si govno, luzer, niškoristi i još te pljune u lice. Ti je u svom jadu ošamariš (ili se izdereš da te čuju susjedi) i gotovo. “Kazneno djelo”, u postupanju presumpcija krivnje itd.
Mogućih varijacija na temu je nebrojeno mnogo.
Nasilje je gotovo uvijek posljedica egzistencijalne nesigurnosti.
Ne treba stvari promatrati iz svoje vizure.
Ne liječe se simptomi, nego uzroci, ako ti je namjera liječiti..
|
|
|
21.03.2019., 09:19
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2006.
|
Quote:
Splićankaa kaže:
|
Ako u članku dobro pišu, mogućnost da se drugačije tretira već postoji.
...Postojeći zakoni, iako manjkavi u nizu stvari, ipak nude ozbiljnije kvalifikacije: postojeći Kazneni zakon u članku 323.a precizno opisuje upravo ono što se prije mjesec dana dogodilo djevojci ispred staračkog doma na zagrebačkom Črnomercu kao kazneno djelo nasilničkog ponašanja koje se goni po službenoj dužnosti i za koje se počinitelja kažnjava zatvorskom kaznom u trajanju do tri godine! ...
Quote:
Knosos kaže:
Nažalost čitav post mi se izbrisao, ali summa summarum, dok ne izmisle neki novi rat da reduciraju broj nepoćudnih muškaraca (nezaposlenih, nezaposlivih) preko medija vrše 24/7 harangu u kombinaciji sa zakonima koji bi trebali olakšati kontrolu po socijalni mir (sigurnost elite) potencijalno opasnog dijela populacije.
Hipotetska situacija: Ostaneš bez posla na gradilištu, moraš vijest nekako saopćiti ukućanima (ženi). Usput popiješ “koju” za hrabrost. Dođeš doma i umjesto razumijevanja, nakon što prošapućeš da si dobio otkaz žena ti počne govoriti da si govno, luzer, niškoristi i još te pljune u lice. Ti je u svom jadu ošamariš (ili se izdereš da te čuju susjedi) i gotovo. “Kazneno djelo”, u postupanju presumpcija krivnje itd.
Mogućih varijacija na temu je nebrojeno mnogo.
Nasilje je gotovo uvijek posljedica egzistencijalne nesigurnosti.
Ne treba stvari promatrati iz svoje vizure.
Ne liječe se simptomi, nego uzroci, ako ti je namjera liječiti..
|
Joj daj, čovjek može biti isprovociran, no sve i da te netko toliko naljuti kao normalna osoba prije ćeš udarit neki predmet, nešto sa strane nego čovjeka.
Ako te partner nakon otkaza još izvijeđa ... mislim, možda i jesi bedak kad si ženio takvu budalu.
O tome koliko je posljedica egzistencijalne nesigurnosti, dva friška - Sve je lako kad si mlad . Bit će da im je falilo ptičjeg mlijeka.
|
|
|
21.03.2019., 10:23
|
|
Registrirani korisnik
|
Dakle žene koje bacaju tanjure, žlice, vilice i noževe na muževe jednostavno nisu normalne ili je tu samo riječ o bezazlenim hormonima..?
Možda bi ih trebalo prijaviti za obiteljsko nasilje?
Ako vidis da ti žena opali šamar djetetu, da li bi trebalo zvati policiju? Oduzeti roditeljsku skrb?
Ako žena ima muža koji je cipelari svaki dan da li je i ona sama sebi kriva što se za njega uopće udala, jer je znala kakav je?
Čitava tema obiluje petitio principii argumentima.
|
|
|
21.03.2019., 10:37
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2006.
|
Ne radi se o šamaru ili svojevoljnom ostajanju u vezi s nasilnima.
Radi se o tome da se ozbiljne fizičke napade ne tretira kao nestašluk i o tome da kad čovjek potraži pomoć, pomoć i dobije.
|
|
|
21.03.2019., 10:53
|
|
Rolling with hedgehogs
Registracija: Oct 2007.
|
Quote:
Knosos kaže:
Dakle žene koje bacaju tanjure, žlice, vilice i noževe na muževe jednostavno nisu normalne ili je tu samo riječ o bezazlenim hormonima..?
Možda bi ih trebalo prijaviti za obiteljsko nasilje?
Ako vidis da ti žena opali šamar djetetu, da li bi trebalo zvati policiju? Oduzeti roditeljsku skrb?
Ako žena ima muža koji je cipelari svaki dan da li je i ona sama sebi kriva što se za njega uopće udala, jer je znala kakav je?
Čitava tema obiluje petitio principii argumentima.
|
Da li bi ti stvarno prijavio da te žena mlati? Ili bi ti bilo važnije da ti pajde iz lokalne krčme ne pomisle da si neka pičkasta papčina?
|
21.03.2019., 11:00
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Illana kaže:
Ne radi se o šamaru ili svojevoljnom ostajanju u vezi s nasilnima.
Radi se o tome da se ozbiljne fizičke napade ne tretira kao nestašluk i o tome da kad čovjek potraži pomoć, pomoć i dobije.
|
Ozbiljni fizički napadi se niti sada ne tretiraju kao nestašluk.
|
|
|
21.03.2019., 11:01
|
|
anonimac dakako
Registracija: Jun 2003.
|
Quote:
shtefy kaže:
Da li bi ti stvarno prijavio da te žena mlati? Ili bi ti bilo važnije da ti pajde iz lokalne krčme ne pomisle da si neka pičkasta papčina?
ali..
Ja poznam jedno lika kojeg je zena tokom brakorazvodne parnice osamarila na ulici.
On je to prijavio ne pajdasima vec socijalnoj radnici a ova mu je rekla "pa to je samo znak da ona vas jos uvijek voli".
|
21.03.2019., 11:02
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
shtefy kaže:
|
Što je bolje, prijaviti ženu da ti šamara dijete ili joj odvaliti šljagu u glavu?
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 12:58.
|
|
|
|