Sam svoj majstor Radionica u kući |
|
|
18.02.2012., 08:55
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2009.
|
Samogradnja kotla za centralno grijanje na drva
Prijedlog projektnog zadatka za idejno rjesenje:
- Svaki kotao treba imati dovoljno snage da zagrije stambeni prostor i u onih par dana najnizih zimskih temperatura na optimalnu teperaturu za ugodan boravak.
- U sve ostale dane koji su u prosjeku nesto topliji od najnizih zimskih temperatura visak topline i snage kotao predaje u obavezan spremnik topline. Snaga spremnika se izracunava po obrascu za 1 kW snage kotla potrebna je zapremina za 55 litara vode u spremniku. Primjeri: za kotao snage 20 kW potreban je spremnik 1100 lit, odnosno za kotao snage 23 kW potreban je spremnik 1265 lit itd.
- Dimnjak bude u potpunosti odgovarao karakteristikama kotla, tako da kotao moze uvijek prema potrebi razviti punu snagu. Ukoliko takav dimnjak vec ne postoji, smatra se da bude izradjen prije pustanja kotla u trajni rad.
- Unutrasnjost kotla, loziste, treba imati sto veci kapacitet za drva, tako da se na taj nacin osigura najmanji broj dnevnih ciklusa posluzivanja od strane vlasnika – korisnika kotla, punjenja ogrjevom.
- Na dnu lozista bude resetka od lijevanog zeljeza.
- Ispod lozista je prostor za pepeljaru, s vratima na kojima se nalazi pokretan pokopac (ciji su položaj i otvorenost regulirani s regulatorom propuha).
- Loziste treba biti koncipirano s donjim bocnim izgaranjem i vodoravnim polazom izgorjelih plinova prema cijevnom izmjenjivacu.
- Kotao bi trebao imati mogucnost univerzalnog prikljucenja na dimnjak na standardiziranoj visini od poda; to znaci s lijeve, desne i straznje strane, a putem brzo i lako premjestive dimnjace. Sama dimnjaca bi trebala na sebi imati ugradjen leptir (regulator, zaklopku svejedno kako to nazvali) koji ima pilastu, nazubljenu ili drugu mogucnost stupnjevite regulacije i samokocenja.
- U kotlu će biti cijevni izmjenjivac topline dimnih plinova na vodu. Optimalan promjer cijevi za izradu izmjenjivaca je 50 – 60 mm. Ukupan broj cijevi u cijevnom izmjenjivacu bude definiran tako da zbroj povrsina presjeka svijetlih otvora svih cijevi odgovara i bude priblizno jednaka povrsini presjeka svijetlog otvora dimnjaka. Cijevni izmjenjivac može biti ugrađen vodorano ili okomito, s tim da mora uvijek imati osiguran jednostavan pristup za ciscenje.
- Efikasnost izgaranja treba biti osigurana primjenom elementa od samota unutar kotla.
- Kotao mora biti jednostavan i pristupacan za lako i brzo ciscenje njegove unutrasnjosti, a pozeljno je da njegovi otvori – vrata budu visenamjenski.
- Vrata na otvoru za punjenje s drvima moraju biti dovoljno velika za punjenje s velikim komadima cijepanica duzine 30 do 50 cm.
- Pozeljno je de se kod otvaranja vrata za punjenje s drvima preko poluge automatski otvori izravna cirkulacija iz lozista u u dimnjak , kako bi se time izbjegao izlazak dima u kotlovnicu.
- Regulacija kolicine zraka za gorenje vrsila bi se sa regulatorom propuha s lancem (samson i drugi nazivi.)
- Treba postojati jednostavna i efikasna mogucnost dovocenja i regulacije sekundarnog zraka u kotao.
- Kotao mora imati ugradjenu spiralu dovoljno dimenzioniranu za prinudno ohladivanje u slucaju potrebe, preko automatskog ventila iz gradskog vodovoda.
- Kotao mora imati priklucke za sigurnosni ventil, odzracivanje i termo manometar.
- Kotao mora imati standardizirane prikljucke za punjenje i praznjenje, te za izlaz vrele zagrijane vode i ulaz, povrat ohladjene vode iz sistema.
- Izolacija kotla treba biti od minimalno 5 cm debele kamene ili staklene vune.
- Najniži dijelovi kotla bi trebali biti izdignuti od poda nekoliko cm.
Nadam se da je za pocetak i ovo dovoljno, lijepo molim postavite vase skice, crteze detalja, nacrte, pokazite nam Vaše gotove radove, otvaram raspravu
Srdacan pozdrav,
|
18.02.2012., 18:54
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2011.
|
Sad na posao ! Svi koji imaju skize ovamo s njima.
|
|
|
18.02.2012., 20:30
|
|
Registrirani korisnik
|
Pitanje:
Može li ovo bez ventilatora?
Uploaded with ImageShack.us
|
|
|
18.02.2012., 21:17
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
duxamir kaže:
Sad na posao ! Svi koji imaju skize ovamo s njima.
|
Hvala ti za podrsku.
( Samogradnja za mene nije obrt ili nacin da zaradim koju kunu, kako je na drugom forumu napisana poretpostavka jednog od forumasa.)
|
18.02.2012., 22:03
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2006.
|
Quote:
duxamir kaže:
Pitanje:
|
jako tesko da bi se ustabilila piroliza
sugestija-- horizontalni izmenjivaci izvlace vise energije
|
18.02.2012., 23:45
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2010.
|
Quote:
duxamir kaže:
Pitanje:
|
U principu može , ali uz poteškoće kod potpale.Pogledaj BOSCH 2000 B , moram potražiti link sa presjekom kroz kotao , a budem postavio fotke koje su bile na forumu prije par mjeseci.
Bosch ima jednu klapnu koja se otvori kod potpale i ta klapna omogućava dimnim plinovima da nakon prvog prolaska prema gore idu direktno u dimnjak, kad se kotao razgori onda se ručno klapna prebaci i dimni plinovi" idu po lojtrici dol i gor"-
Ta klapna je malo neozbiljno napravljena , ko da su je radili Lolek i Bolek , ide cijelom širinom kotla i prevelika je , teško je to dihtat , mogla je biti velika ko šaka, jednako bi dobro radilo, a bolje dihtalo.
Drugo trebalo je napraviti neku automatiku da ta klapna sama padne nakon nekog vremena ili neke temperature , a ne ostaviti na milost i zaborav meni i sličnima.
|
|
|
18.02.2012., 23:50
|
|
Registrirani korisnik
|
Izmjenivači horizontalno ?
Razmišljo sam o tome prvobitno, ali konstrukcija kotla ode u velike dimenzije, mislim u dužinu.
Nisam imao ideju kako da lozište bude veliko, a izmjenjivači hotizontalno.
Ideja je bila da konstrukcija bude takva da kotlu netreba ventilator, a da bude što efikasniji u radu.
A bez ventilatora mislim da pirolizu nije nikako moguće ustabiliti, jedino bi ovakav kotao imao daleko bolje izgaranje od ovih klasičnih što se prodaju.
@plus: naravno da neceš graditi kotao i ići ga prodavat, a i ako budeš znam gdje ću kupiti idući kotao 
|
|
|
19.02.2012., 00:17
|
|
Registrirani korisnik
|
na ovom linku je kotao tehnicki jako jednostavan
zanimljivost je kako su izveli ventilator i upuhivanje i predgrijavanje zraka u loziste druga zanimljivost tvornica je iskoristila motor i turbinu od usisavaca
kotel datira iz 80" i malo jih je napravljenih
http://dc.communityprinters.com/jetstream/
|
19.02.2012., 07:42
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
sasase kaže:
na ovom linku je kotao tehnicki jako jednostavan
zanimljivost je kako su izveli ventilator i upuhivanje i predgrijavanje zraka u loziste druga zanimljivost tvornica je iskoristila motor i turbinu od usisavaca
kotel datira iz 80" i malo jih je napravljenih
http://dc.communityprinters.com/jetstream/
|
Upravo sam ti htio pisati pp da postaviš taj link , a bilo bi dobro da postaviš i linkove koji se vrte na slovenskom forumu i Kuznjecova naravno.
|
|
|
19.02.2012., 08:25
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
duxamir kaže:
Izmjenivači horizontalno ?
Razmišljo sam o tome prvobitno, ali konstrukcija kotla ode u velike dimenzije, mislim u dužinu.
Nisam imao ideju kako da lozište bude veliko, a izmjenjivači hotizontalno.
Ideja je bila da konstrukcija bude takva da kotlu netreba ventilator, a da bude što efikasniji u radu.
A bez ventilatora mislim da pirolizu nije nikako moguće ustabiliti, jedino bi ovakav kotao imao daleko bolje izgaranje od ovih klasičnih što se prodaju.
@plus: naravno da neceš graditi kotao i ići ga prodavat, a i ako budeš znam gdje ću kupiti idući kotao 
|
Ja sam radio kotlove sa horizontalnim cijevnim registrima i to je varijanta koja uvijek ima smisla kod velikih jedinica , otvaranjem nekih vrata čisti se sve , puno je lakše izvući turbulator dugačak 3 metra u dvorište , nego kroz krov van.
Horizontalna varijanta je dobra i zbog toga što se dimni plinovi iz jednog registra kreču u drugi višlji što je prirodni tok strujanja, za razliku od vertikalnog koji je prisiljen ići dolje gore.
Nema teoretskih ni praktičnih osnova da je prijenos topline kod horizontalnih cijevi bolji od vertikalnih, čak naprotiv, ono što kod vertikalnih samo pada dolje kod horizontalnih legne u cijev i zaštopava se.
Vertikalna organizacija cijevnog registra je dobra zbog toga što kotao kojeg rezmatramo treba imati veliku visinu jer jedino ta visina ( štos drva )osigurava dugi period rada kotla.
Radio sam i kotlove ekstreme visine 3m i sa autonomijom od 24 sata , ali neka visina od 1500 mm je realna .
Organizacija kotla koju si dao sa tri prolaza vrlo brzo dovede do jako hladnih dimnih plinova i male visine kotla što nije poželjno za štos drva.
Moja su ispitivanja pokazala da cijevni registar VBR koji se sastoji od 16 vertikalnih cijevi promjera 2 cola i dužine 1500 mm sa normalnim drvima uredno vozi 35 kilovata i izlaznom temperaturom od cca 130 C sa turbulatorima dužine 1500 mm.
Ta visina od 1500 mm je kritična, ako je VBR visok 1500 mm plus neka kutija ispod i kutija iznad već smo kod visine 2m , to prolazi kroz vrata bez problema ali problemi nastaju sa vađenjem turbulatora i drot kefom i sajlom za čiščenje cijevi.
Turbulatori mogu biti iz dijelova po pol metra i spojeni karikama , ili cijeli turbulator može biti lanac ( skupo i teško ) ili opruga , koja se voli produžiti i rastegnuti kod vertikalnih struktura.
Visina VBR a od 1000-1250 mm je nešto što ima smisla i to je Malčer konstruktivno razradio, Ta visina daje malo bolju komociju u nekim kotlovnicama visine 2,2 do 2,5m što je naša realnost. VBR od 1250 mm daje komociju u konstrukciji ostalih dijelova kotla do 2 metra visine , kod toga računam da je kotao na vilama malog palet viličara , na maloj paleti i da ne udara u štok vrata od 2m. Pri tome gornja kutija za dim može biti skinuta.
Takva vertikalna konfiguracija VBR sa samo jednim prolazom prema gore je logična i zbog toga što ne treba ventilator dimnih plinova, iako se on može postaviti u nekim ekstremnim situacijama loših dimnjaka.
Druga alternativa lošim dimnjacima je skraćivanje turbulatora i dizanje temperature dimnih plinova , što je lako ostvarivo ako su turbulatori iz tri dijela spojeni karikama.
Inače rad takvog vertikalnog registra bez turbulatora nije dobar , nikada nije dobro da dimni plinovi u prvom prolazu dok su vrući idu slobodno kroz vertikalne cijevi prema gore , neke cijevi postaju vodeće i kroz njih prolazi sav tok, a u nekima se tok zaustavlja ili ide u kontra smjeru i taloži se katran i garež , te se cijevi sigurno za par dana zabetoniraju. Minimalno bi trebalo biti pol metra turbulatora da se izbalansira tok u svim cijevima , a to je ok jer i sa najlošijim dimnjakom još uvijek ide solidan tok i temperatura nije veća od 250 C.
Zadnje uređivanje ramzay : 19.02.2012. at 08:38.
|
|
|
19.02.2012., 08:39
|
|
Registrirani korisnik
|
|
19.02.2012., 08:59
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
ramzay kaže:
Upravo sam ti htio pisati pp da postaviš taj link , a bilo bi dobro da postaviš i linkove koji se vrte na slovenskom forumu i Kuznjecova naravno.
|
Postovani sasase i ramzay jako se veselim da ste se aktivirali na ovoj novo otvorenoj temi, jer da se niste i jednome i drugome od Vas bi morao napraviti ovo  . Ako Vam nije mozda jasno zasto: jednostavno zato sto Vas ima tako malo koji poznajete problematiku tako dobro kao Vi i oni koji su radili u TPK  i slicnim industrijama. Veseli me da velikodusno i nesebicno dijelite sa nama ostalima Vase veliko poznavanje ove problematike.
|
19.02.2012., 09:48
|
|
Registrirani korisnik
|
plus
u ovom kotlu je sve od navedenog u pocetku osim cijevnog izmenjivaca VBR
police imaju prednost napram VBR iz razloga jer se necu zastopat tolko brzo i nece se osjetit toliko njihovo zastopavanje u iskoristenju i samom radu kotla pa stime mislim da je za univerzalnog zderaca to prednost
http://smokelessheat.com/productpage.aspx?pid=45
|
19.02.2012., 11:05
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
sasase kaže:
plus
u ovom kotlu je sve od navedenog u pocetku osim cijevnog izmenjivaca VBR
police imaju prednost napram VBR iz razloga jer se necu zastopat tolko brzo i nece se osjetit toliko njihovo zastopavanje u iskoristenju i samom radu kotla pa stime mislim da je za univerzalnog zderaca to prednost
http://smokelessheat.com/productpage.aspx?pid=45
|
sasase, u potpunosti se slazem s tobom,
Dakle poštovani forumasi jasno nam je da ima i drugih tehnickih rjesenja za kotlove osim cijevnih izmjenjivaca toplote, medju nama popularno nazvani VBR pa nitko ne treba ni jednog trena biti ogranicen uvodnim / prvotnim opisanim idejnim rjesenjem, jedino sto je vazno je dobro se i pouzdano grijati dok je vani cica zima.
Svi su dobronamjerni i konstuktivni prijedlozi dobro dosli.
Ima li medju nama kakav dobrovoljac da bude izradjivao foto robote detalja, sklopova ili cijelih idejnih rjesenja kotlova a na temelju ovdje napisanih nasih "opisnih" sugestija, prijedloga, kritika, izmjena i dopuna ...
Srdacan pozdrav, 
|
19.02.2012., 11:09
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
ramzay kaže:
bilo bi dobro
|
saljem Vam pp
Srdacan pozdrav 
|
19.02.2012., 18:49
|
|
Registrirani korisnik
|
Kritika primljena. Ipak je više glava pametnije od jedne.
Vertikalni izmjenjivači izbačeni. Problem oko izvlačenja turbulatora.
Trazim novo rješenje.
Draži mi je VBR od pločastog izmjenivača.
|
|
|
19.02.2012., 19:22
|
|
Registrirani korisnik
|
Jedan CTC sa horizontalnim cjevnim registrom i nešto izvađenih turbulatora , ja se ipak nadam da naš svežder neće morati raditi na pelete i biti ovako zasran .
S te strane se slažem sa SASASE da bi rupa od pol metra bila ok za ovakve uvjete izgaranja.
Da ponovim ovo je CTC sa prikrpanim Centrometal Pelet setom .
|
|
|
19.02.2012., 20:02
|
|
Registrirani korisnik
|
Vodoravni VBR
Punukan prethodnom fotografijom otisao sam fotografirati VBR u mojoj peci.
Ovako izgleda VBR u mojoj peci nakon 3 mjeseca i 19 dana kurenja, a da ni jednom nije ciscen. Jedina je aktivnost na peci bila naknadna montaza turbulatora u cijevi.
(Kurim s drvima i bosanskim ugljenom.)
|
19.02.2012., 22:31
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
duxamir kaže:
Kritika primljena. Ipak je više glava pametnije od jedne.
Vertikalni izmjenjivači izbačeni. Problem oko izvlačenja turbulatora.
Trazim novo rješenje.
Draži mi je VBR od pločastog izmjenivača.
|
Teško da imaš neki drugi izlaz , jednom je SASASE dao jedan kotao koji ima cijevi koje počinju horizontalno , a nakon koljena idu vertikalno , i čiste se sa nivoa poda guranjem drot kefe sa sajlom , budem to valjda negdje našao , ali on bu to prije mene .
kuc kuc sasa
|
|
|
19.02.2012., 22:37
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
sasase kaže:
|
E sad da još netko prenese moju kritiku sa slovenskog foruma Kuznjecova i njegovih suludih ideja o tome da će se dušik i vodena para lijepo razdvojiti od kisika i sami odšetati kroz vertikalnu pukotinu na peči SUHI ŠAVpa možemo počet radit.
|
|
|
 |
|
Tematski alati |
|
Opcije prikaza |
Linearni mod
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 10:16.
|
|
|
|