Natrag   Forum.hr > Razno > Arhiva > Izbori parlamentarni 2020.

Tematski alati Opcije prikaza
Old 06.07.2020., 11:08   #1
Izlaznost samo 46% - apokalipsa

Evo dogodilo da prvi put u povijesti izlaznost manja od 50%. na lokalnim ako se korona nastavi bit će još niža
Old 06.07.2020., 11:17   #2
Quote:
manchild kaže: Pogledaj post
Evo dogodilo da prvi put u povijesti izlaznost manja od 50%. na izlaznim ako se korona nastavi bit će još niža
Dobra tema... a ovaj članak upozorava na trend i iznosi neke dobre razloge za njega...

Rekordno niska izlaznost na izbore: 'Ovo je poruka političkim elitama - uključivanje građana samo u izbore nije dovoljno'
cestar is offline  
Old 06.07.2020., 11:24   #3
Koliko dobivam informacije iz društvenih mreža, napravili su velike majmunarije ljudima na moru s biralištima. Tipa čovjek iz Primoštena nije moga glasat u Primoštenu,već u Šibeniku. Čovjek iz Brača morao je na 30 km udaljeno mjesto na glasovanje. Ako netko to može pojasniti?
Mnogi su odustali zbog takvih vratolomija, em su stari, em im nitko ne može čuvat djecu, em nemaju prijevoz, em im se naprosto ne da potrošit 2-3 h života.

Sve se to dalo riješiti elektroničkim glasovanjem. Znate,jedno od obećanja koje je aktualni izborni pobjednik trebao realizirati do ove godine
Walkman is offline  
Old 06.07.2020., 11:29   #4
Nitko nije spomenuo nisku izlaznost od naših vrlih političara, doduše njih to nije ni briga, vladajući su odlično pogodili, nitko živ nije zainteresiran za izbore u ljeti,ljudi nisu ni bili svjesni izbora.
water strider is online now  
Old 06.07.2020., 12:04   #5
Meni ionako nije jasno što motivira pojedinačnog čovjeka da izlazi na nekakve 'izbore'
Apemant is offline  
Old 06.07.2020., 12:20   #6
Meni je od postotaka zanimljiviji apsolutni broj IZAŠLIH na izbore. Naročito u usporedbi sa istim brojem 2011 ili 2015.
Frasier is offline  
Old 06.07.2020., 12:22   #7
Postdemokracija.
Demokratski rituali ostaju, stvari se rješavaju na drugoj razini.
Old 06.07.2020., 16:20   #8
Quote:
Walkman kaže: Pogledaj post
Koliko dobivam informacije iz društvenih mreža, napravili su velike majmunarije ljudima na moru s biralištima. Tipa čovjek iz Primoštena nije moga glasat u Primoštenu,već u Šibeniku. Čovjek iz Brača morao je na 30 km udaljeno mjesto na glasovanje. Ako netko to može pojasniti?
Mnogi su odustali zbog takvih vratolomija, em su stari, em im nitko ne može čuvat djecu, em nemaju prijevoz, em im se naprosto ne da potrošit 2-3 h života.

Sve se to dalo riješiti elektroničkim glasovanjem. Znate,jedno od obećanja koje je aktualni izborni pobjednik trebao realizirati do ove godine
nije to problem
problem je u skoro dva miliona građana sa pravom glasa a kojima je bilo teško dignuti guzicu.

Nije HDZ dobio izbore kaj je jako dobar
HDZ u ovoj državi podržava cca 20% građana. Ono, kaj god da se dogodi oni su uvijek za HDZ. A ti su i disciplinirani i uvijek izlaze na izbore

sa 620.000 glasova (a to je cca 16% od ukupnog broja birača) su dobili 66 mandata

2015-te sa 770.000 glasova dobili su 59 mandata. Od toga HDZ-u 49, a 10 partnerima
Old 06.07.2020., 16:50   #9
Quote:
twistdrum kaže: Pogledaj post
nije to problem
problem je u skoro dva miliona građana sa pravom glasa a kojima je bilo teško dignuti guzicu.

Nije HDZ dobio izbore kaj je jako dobar
HDZ u ovoj državi podržava cca 20% građana. Ono, kaj god da se dogodi oni su uvijek za HDZ. A ti su i disciplinirani i uvijek izlaze na izbore

sa 620.000 glasova (a to je cca 16% od ukupnog broja birača) su dobili 66 mandata

2015-te sa 770.000 glasova dobili su 59 mandata. Od toga HDZ-u 49, a 10 partnerima
Teško je biti stalno razočaran vlastitim odabirom... nekima nepodnošljivo, pa radije ne izlaze na izbore. Ne zamjeram...
cestar is offline  
Old 06.07.2020., 16:52   #10
Quote:
cestar kaže: Pogledaj post
Teško je biti stalno razočaran vlastitim odabirom... nekima nepodnošljivo, pa radije ne izlaze na izbore. Ne zamjeram...
o čemu ti?

skoro 2 miliona ljudi nije izašlo
Old 06.07.2020., 17:19   #11
gledam po tv-u izjave mladih zašto se nisu odlučili glasati, a ni ne trebam, dovoljna mi je vlastita okolina, osobno sam tek nedavno napunio 20 godina i svjestan sam da moji vršnjaci nisu politični na mojoj razini, ali ja doslovno ne mogu nabrojati više od 3 osobe od svih mojih vršnjaka koje poznajem da znam da su iskoristili pravo glasa! prijatelj koji je radio oko izborne logistike kaže da je u njegovoj smjeni bilo jedva 20 njih mlađih od 25, ogromna dominacija stare populacije i penzionera (riječ je o VIII. izbornoj)

ne znam je li tolika apolitičnost mladih uobičajena i je li to trend današnjice ali meni je to tužno, pa izbor ovih izbora je zaista pokrivao kompletan politički spektar, potrebno je samo odrediti svoje svjetonazorsko i ekonomsko stajalište i imaš opciju, na žalost mislim da većina ljudi općenito a posebice mladih nije ni svjesno svojeg političkog pozicioniranja i nema nikakve navike razmišljati šire jer su klasično hrvatski naučili stavljati sebe u podređeni položaj kojim drugi vladaju a oni na to ne utječu

na predsjedničkim izborima situacija još bude dobra, lakše im je odlučiti na temelju osoba i karaktera, ali kad dođu parlamentarni koji su neusporedivo važniji gdje treba pokazati minimum političkog razumijevanja dogodi se opći potop
sebastianpgptvk is offline  
Old 06.07.2020., 17:26   #12
Quote:
o čemu ti?

Kada je u povijesti demokratskih izbora svih 100% birača izašlo na birališta? To se nije dogodilo ni u zemljama s obveznim glasovanjem.
Walkman is offline  
Old 06.07.2020., 17:28   #13
Quote:
Walkman kaže: Pogledaj post
Kada je u povijesti demokratskih izbora svih 100% birača izašlo na birališta? To se nije dogodilo ni u zemljama s obveznim glasovanjem.
S. Koreja?

afirčki dikatori 70tih?
Old 06.07.2020., 17:30   #14
Quote:
sebastianpgptvk kaže: Pogledaj post
gledam po tv-u izjave mladih zašto se nisu odlučili glasati, a ni ne trebam, dovoljna mi je vlastita okolina, osobno sam tek nedavno napunio 20 godina i svjestan sam da moji vršnjaci nisu politični na mojoj razini, ali ja doslovno ne mogu nabrojiti više od 3 osobe od svih mojih vršnjaka koje poznajem da znam da su iskoristili pravo glasa! prijatelj koji je radio oko izborne logistike kaže da je u njegovoj smjeni bilo jedva 20 njih mlađih od 25, ogromna dominacija stare populacije i penzionera (riječ je o VIII. izbornoj)

ne znam je li tolika apolitičnost mladih uobičajena i je li to trend današnjice ali meni je to tužno, pa izbor ovih izbora je zaista pokrivao kompletan politički spektar, potrebno je samo odrediti svoje svjetonazorsko i ekonomsko stajalište i imaš opciju, na žalost mislim da većina ljudi općenito a posebice mladih nije ni svjesno svojeg političkog pozicioniranja i nema nikakve navike razmišljati šire jer su klasično hrvatski naučili stavljati sebe u podređeni položaj kojim drugi vladaju a oni na to ne utječu

na predsjedničkim izborima situacija još bude dobra, lakše im je odlučiti na temelju osoba i karaktera, ali kad dođu parlamentarni koji su neusporedivo važniji gdje treba pokazati minimum političkog razumijevanja dogodi se opći potop
Svjetski trendovi da bi svi prava, ali ne i odgovornosti.
Tzv.: trend "snowflakes".

P.S. lijepo od tebe sto si glasao i sto si svjestan vaznosti odlaska na izbore.
nasmijanonebo is offline  
Old 06.07.2020., 17:52   #15
Ponavljam, Corona pandemija, ljeto, masovno iseljavanje od 2016.

Realno, izlazak je solidan.
Old 06.07.2020., 20:37   #16
Quote:
manchild kaže: Pogledaj post
S. Koreja?

afirčki dikatori 70tih?
Demokratskih izbora
Walkman is offline  
Old 06.07.2020., 20:50   #17
Na izborima se dosad nije dešavala nikakva promjena pa je izašla lojalna stranačka mašinerija plus ponešta glasača protiv. Tek kad se pojavi pouzdana i konkretna opcija koja neće biti prirepak duopola i koja će ponuditi radikalne zaokrete u politici izvan ideoloških prepucavanja i apstraktnih fraza, može se očekivati znatno veća izlaznost, pogotovo mlađih birača. Da se nije stvarala fobija od jačanja "ekstremne desnice" i mobilizacija oko Možemo, vjerujem da bi izlaznost bila ispod 40%, pogotovo u Zagrebu.
Muspelheim is offline  
Old 06.07.2020., 21:20   #18
Puhovski je u pravu...Izbori su trebali biti do 13.12.2020.
Ira Tegern is offline  
Old 06.07.2020., 21:35   #19
Quote:
o čemu ti?

Znajući tebe, ti računaš na pobjedu SDP-a, što je po meni opet daleko od definicije promjene.
Točnije, HDZ je na ovima osvojio 602462 glasa, a SDP 414530.
Imamo milijun ljudi koji vole dokazano loše političare.

Idemo dalje (no pun intended)...
Možemo je dobio 115862 glasa. Iako pohvalna skupina mladih educiranih ljudi koji pucaju na poštenje, njihov ideološki pogled samo je modernija verzija socijalističke slikovnice u kojoj SDP i HDZ žive. Nikakvo smanjivanje poreza, nameta i birokracije. Naprotiv.
Škoro 180733 glasa. HDZ u sjeni (mnogi i jesu bivši HDZ-ovci), aktivirat će se onoliko koliko ih treba kad HDZ-u zatreba ručica za izglasavanje.
Most 115862 glasa. HDZ-ova prezrena ljubavnica. Daj im 1-2 ministarstva i bit će mirni.
HDZSDP sateliti (Reformisti,HNS) malo manje od 100 000 glasova.

Od izašlih,dakle, imaš 1,5 milijuna glasova koji glasuju za stranke koje na ovaj ili onaj način budu na strani statusa quo: ili su sami duopol ili će biti kupljeni od duopola kad izvanredne mjere to od njih zatraže.

I sad, ti očekuješ da preostalih 2 milijuna ljudi se usuglasi i NE glasuju za navedene stranke - jer to je jedini način da se stvarno provedu korjenite reforme u RH.
No da ti olakšam, opet naglašavam da nikad nisu postojali izbori sa 100% izlaznošću.
Neka se nadmaši izlaznost iz 2000. godine (76%) te zaokružimo na 80% kao all-time rekord. To znači da ti treba cca 1.5 milijuna sigurnih glasova koji su protiv gornjih stranaka, ali su za korjenite reforme (javna uprava plaćena po učinkovitosti i bez nepotizma i klijentelizma, smanjenje korupcije, ubrzani i transparentni pravosudni postupci, ukidanje svih parafiskalnih nameta i rezanje fiskalnih nameta bar za pola, ukidanje stotine općina + županije, ispitivanje porijekla imovine itd itd) - to si možda mogao pronaći negdje 2005 ili 2010, ali sada takve možeš tražit raspršene po Švedskoj, Australiji, Irskoj, Kanadi i Njemačkoj.
I opet si u banani - 1.5 milijuna ljuda za status quo protiv moožda 1.5 milijuna ljudi koji su protiv statusa quo. Čak i u takvim nategnutim scenarijima mit o promjeni nabolje da birači koji ne izlaze - izlaze - ne funkcionira.
Walkman is offline  
Old 06.07.2020., 21:49   #20
Lose, to znaci da puno ljudi uopce:
1. ne dozivljava demokraciju
2. boli ih tuki kaj ce biti sutra
3. nemaju za koga glasati
Lose.

Drastične situacije, zahtijevaju drastične mjere!
freelancer is offline  

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 05:55.