Društvene znanosti Sociologija, antropologija, etnologija...
Podforum: Jezikoslovlje |
|
|
29.11.2024., 15:53
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2023.
|
Moda
Baš sam se iznenadila kad sam vidjela da se opet mogu nositi široke traperice i one normalne (ni široke ni uske). Zanima me općenito tko određuje modu za "obične" ljude i kako to funkcionira? Netko mora upravljati time, ne vjerujem da se npr. svima odjednom počnu sviđati pripijene trapke, pa onda opet svima odjednom široke.
Koje su ovako neke teorije o modi i trendovima u društvu? Ne mora biti samo o odjeći, općenito zašto neke stvari zažive i postanu prihvaćene i viralne dok neke neslavno propadnu? Da li je to spontani proces ili "kontrolirani" od nekud?
Ima li moda neku funkciju za društvo?
Možete i reći za sebe kako funkcionirate po tom pitanju, jeste li pomodni ili "svoji", pratite li ili kreirate trendove ili ste izvan svega toga. Što mora imati nešto da bi vas privuklo i zainteresiralo, da biste to prihvatili i nastavili širiti?
|
|
|
29.11.2024., 18:38
|
|
wannabe mentalist
Registracija: Dec 2002.
|
Zamisli da se prodaja širokih hlača smanji za 70%. Netko bi pomislio da će trgovina onda naručiti 70% manje širokih hlača. Ali ne ide to tako, trgovina odjeće nema prostora za držati jako puno različitih artikala, za svačiji ukus ponešto. Ako žele da sve bude uredno složeno i pregledno, a ne nabacano, imaju prostora samo za manji broj različitih artikala, koje još treba imati i u različitim veličinama. Stoga odlučuju da široke hlače neće više uopće naručivati. I tako više-manje svi dućani odluče, zbog istog razloga. A kad dućani prestanu naručivati široke hlače, onda ih i proizvođači prestanu proizvoditi. I tako dođe do situacije da širokih hlača više uopće nema na tržištu, iako još uvijek ima onih koji bi ih htjeli kupiti. Slično, naravno, bude i za druge odjevne predmete.
Ista logika ne vrijedi za sitne artikle, kao npr. nakit, za koji nije problem imati puno različitih artikala u dućanu, tim više što njih ne treba imati u različitim veličinama. Zato kod nakita nije tako izražen efekt da neke stvari potpuno "izađu" iz mode.
Eto to bi bila neka moja teorija. Naravno da ima tu i drugih efekata, nije to tako jednodimenzionalno, ali čini mi se da je dobar dio fenomena "izlaska" iz mode objašnjiv upravo ovim mehanizmom.
|
29.11.2024., 19:56
|
|
Jednoborg
Registracija: Oct 2006.
|
Menscini da su neki globalni trendovi dosta logicni - is bogatijeg prema siromasnijemu, iz vise klase prema nizoj, od celebritija prema konzumentima... Vise manje u skladu sa opcim kretanjima drustvenih utjecaja. Isto se moze reci za promjene u jeziku npr.
Jedna specificna stvar koju nalazim vrlo fascinantnom je prelazak utjecaja iz vojne odjece u civilnu. Musko odjelo, kravata, stikle (koje su muskarci nosili prije zena) su bastardizacije vojnih uniformi. U svoje vrijeme je to u skladu vjerojatno sa gornjim principima, odnosno vjerojatno je vojska bila nositelj drustvenog prestiza.
Medjutim danas nije u tolikoj mjeri, ali i dalje je tu trend pa su maskirne uniforme u nekoj mjeri presle u civilnu modu.
Zanimljivo je kako je tu dendencija iz vojne u musku civilnu, iz neformalne u formalnu i iz muske u zensku.
Nagadjao bih kako u moderno vrijeme pritisak indurstrije i njena aktivna marketinska manipulacija trendovima (npr guranje zeljenog novog trenda kroz sistem "klasnog spustanja" na nacin da se angazira celebritije) te promjene cine puno brzima danas nego prije 100 godina. Posebno u zadnjim desetljecima tzv brze mode kada su se krpice pocele kupovati gotovo za jednokratnu upotrebu, treba gurati jako brze promjene trenda da bi se odrzavao takav ekoloski opasan trend nepotrebnih kupnji.
Funkcija je vjerojatno ona socialnog signaliziranja nakon sto se predje prag nuznog za prezivljavanje. Signalizira se pripadnost nekoj grupi, nekoj ideji, nekoj subkulturi itd. Na razini mikroizbora sluzi i za prikrivanje fizickih nedostataka i naglasavanje prednosti, no nagadjam da to nije toliko stvari sireg trenda, ili samo jednim djelom te je dobrim djelom pitanje mogucnosti unutar istog.
Tu potrebu za tribalistickim pripadnostima i simbolima pripadnosti zasigurno marketing planski koristi da bi ovaj ili onaj modni izricaj povezao sa ovim ili onim drustvenim trendom.
Ali prilicno je izvjesno da ima ljudi koji su to sustavnije proucavali za razilku od ovih nagadjanja.
|
|
|
29.11.2024., 20:13
|
|
Ⓡ
Registracija: May 2015.
|
Razni lobiji i onda koji pretegne formira mnijenje. Model zatim ulazi u konfekciju i industrija masovna produkcija..
Kako objasniti činjenicu da je današnji elastin traper zapravo poluproizvod (tanji i s manje pamuka) naspram nekadašnjeg pravog denima ?! itd.
Eto ove trapez u sebi imaju više materijala, vjerojatno će biti još manje kvalitete. A tek onaj poderani u krpama, pa tko je tu modu uspio nametnuti ;D
|
|
|
30.11.2024., 17:18
|
|
wannabe mentalist
Registracija: Dec 2002.
|
Postoji dvije vrste ljudi, oni koji vole često mijenjati odjeću i kupovati novu, te oni kojima je kupovina nove odjeće nužno zlo i staru odjeću nose dok im se ne raspadne. Proizvođači odjeće daleko više zarađuju na ovim prvim, i stoga svoju poslovnu politiku baziraju na tome da ugode njima. Zato je proizvođačima odjeće u interesu da se moda stalno mijenja, kako bi ovi prvi mogli kupovati nove stvari koje se razlikuju od onih koje već imaju. To je razlog zašto proizvođači stalno izmišljaju novu modu.
|
30.11.2024., 17:29
|
|
Jednoborg
Registracija: Oct 2006.
|
Quote:
skeptik kaže:
te oni kojima je kupovina nove odjeće nužno zlo i staru odjeću nose dok im se ne raspadne
|
Hetero muskarci? 
|
|
|
30.11.2024., 17:46
|
|
Ⓡ
Registracija: May 2015.
|
Meni nije nužno zlo jer točno znam kako želim biti obučen. I više manje jesam.
Naravno nije lako naći odjeću i obuću jer je moda mainstream. Ponuda.
|
|
|
30.11.2024., 17:47
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2023.
|
Quote:
skeptik kaže:
Postoji dvije vrste ljudi, oni koji vole često mijenjati odjeću i kupovati novu, te oni kojima je kupovina nove odjeće nužno zlo i staru odjeću nose dok im se ne raspadne. Proizvođači odjeće daleko više zarađuju na ovim prvim, i stoga svoju poslovnu politiku baziraju na tome da ugode njima. Zato je proizvođačima odjeće u interesu da se moda stalno mijenja, kako bi ovi prvi mogli kupovati nove stvari koje se razlikuju od onih koje već imaju. To je razlog zašto proizvođači stalno izmišljaju novu modu.
|
Zapad diktira modne trendove, a ima i know-how da više puta godišnje na tržište plasira (povoljnu i manje kvalitetnu) odjeću “po zadnjoj modi”. Kina, Indija i drugi ne diktiraju modu i žive od kopiranja, ali još uvijek ne uspijevaju sustići zapadne proizvođače. Zato se ti trendovi tako brzo mijenjaju, a odjeća troši.
|
|
|
03.12.2024., 10:00
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2015.
|
Funkcija valjda je neki osjećaj pripadnosti, pokazivanje statusa i slično.
Moram reći da me to sve u potpunosti zaobilazi i oduvijek me zaobilazilo, osim u smislu dostupnosti - ako idem kupit majicu, a u modi je ljubičasto, onda teško nalazim majice koje nisu ljubičaste, pa ću kupit ljubičastu. Pojednostavljeno rečeno. Tako već godinama patim jer su iz nekog razloga u modi cvjetići i ne mogu si kupit ljetnu haljinu jer su sve s tim vražjim cvjetićima.  .
Važno mi je da se u svojoj odjeći osjećam ugodno i da ne razmišljam o njoj, da mi je kao druga koža. Što se drugih ljudi tiče, uspijem se s vremenom naviknut na svašta, tj. pomirit se s gledanjem modnih trendova, koji su mi, najčešće, jedan ružniji od drugog. Čak i tak, uvijek ima ljudi koji znaju nosit i meni u principu odbojne stvari, pa mi zapravo izgledaju vrlo dobro unatoč tomu što njihovu odjeću ne bih niti štapom takla.
Ali to da (odrasli) ljudi nose ono po čem su pljuvali prije koju godinu i obrnuto zato što nešto je ili nije u modi, to mi je bila i ostala misterija.
|
|
|
27.12.2024., 20:04
|
|
🔥🌸🌿🌞🦋
Registracija: Mar 2007.
|
Quote:
miss.silence kaže:
Baš sam se iznenadila kad sam vidjela da se opet mogu nositi široke traperice i one normalne (ni široke ni uske). Zanima me općenito tko određuje modu za "obične" ljude i kako to funkcionira? Netko mora upravljati time, ne vjerujem da se npr. svima odjednom počnu sviđati pripijene trapke, pa onda opet svima odjednom široke.
Koje su ovako neke teorije o modi i trendovima u društvu? Ne mora biti samo o odjeći, općenito zašto neke stvari zažive i postanu prihvaćene i viralne dok neke neslavno propadnu? Da li je to spontani proces ili "kontrolirani" od nekud?
|
Pa ona je kamen temeljac potrošačkog društva. Trendove diktiraju stručLJaci, odnosno modna industrija.
Quote:
miss.silence kaže:
Možete i reći za sebe kako funkcionirate po tom pitanju, jeste li pomodni ili "svoji", pratite li ili kreirate trendove ili ste izvan svega toga. Što mora imati nešto da bi vas privuklo i zainteresiralo, da biste to prihvatili i nastavili širiti?
|
Oduševljena sam time što se danas tenisice smiju nositi uz haljine i suknje, ali i dalje odgovorno tvrdim da tajice nisu hlače.
|
27.12.2024., 21:46
|
|
Shark
Registracija: Oct 2016.
|
Quote:
miss.silence kaže:
|
Nesto kao prirodna uniformiranost - svi dijelovi prirode, ukljucujuci i (ljudska) drustva teze harmoniji, redu, organizaciji, sto se odrazava mnogim putevima.
Arhitektura, moda, umjetnost, drustvena pravila i obicaji, hrana.
Ono, moda kao prirodna svrha za covjeka. A zasto se izmjenjuje? Danas hlace, sutra suknja?
To su cini mi se ostali odgovorili, ali, u navedenom kontekstu, ljudsko je drustvo najfluidnije od ostalih poznatih na Zemlji, neprestano se mijenja i evoluira u drugim smjerovima, mijena mode dodje kao refleksija te cinjenice. Dok ostale vrste imaju trajni izgled, ili, mnogo se sporije mijenjaju.
Osobno - zaboli me za modu, ali, volim udobnu odjecu. Volim tkaninu opcenito, teksturu. Nekad pripijeno, nekad leprsavo, u svakom slucaju volim feeling da je ono sto nosim produzetak mog tijela a ne oklop.
Uopce nemam neki svoj stil, i u biti, sister me oblaci 
Nevjerojatno mi stedi vrijeme a ima odlican ukus.
|
27.12.2024., 21:48
|
|
🔥🌸🌿🌞🦋
|
Quote:
Beljki kaže:
Hetero muskarci? 
|
Od njih sam doznala da postoji nešto što se zove "pederske hlače".
|
30.12.2024., 17:20
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2005.
|
Quote:
skeptik kaže:
|
došlo je do kontaminacije materijom, i greške u analizi
moda je nematerijalna, probajte analizirati frizuru, ko prati modu, sada se brije iznad ušiju, poželjno asimetrično
postoje elementi ljudske prirode koji tjeraju da se oponaša (neko ili nešto)
to je u suštini društvenih mreža, da se prate objave
mene lično apsolutno ne interesira ko šta ima da objavi, niti šta objavljuje, osim kad sam raspoložen, dođem vidjeti ima li šta na forumu
|
|
|
02.01.2025., 09:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2015.
|
Quote:
Beljki kaže:
Hetero muskarci? 
|
Jel se smije napisati 'normalni muškarci'? 
Ono , koji nisu ti neki metroseksualci, nanoseksualci, gejpederi, oni japanski 'grasseaters', štoveć...
Ono, da , boli me neka stvar da li odijevam nešto što je modni trend ili ne.
Općenito me to jako malo dira. Ako mi se sviđa i nije nešto što baš 'strši', meni ok.
Većinu odjeće moja familija i ja kupujemo po second hand shopovima.
Više puta dođem tamo kad dođe nova roba i ne kupim ništa.
Bezbroj puta sam kupio potpuno nove nekorištene stvari koje da odneseš na onaj buvljak sa odjećom odmah bi prodao za 'puta pet' ili čak 'puta deset' novaca.
Nekad kupim puno toga ako je kakva rasprodaja.
Ako je kakva posebna prigoda, potrudit ću se prigodno odjenuti. Za sve ostalo boli me ako netko misli da sam klošar.
|
|
|
02.01.2025., 09:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2015.
|
Quote:
Leteća kaže:
Od njih sam doznala da postoji nešto što se zove "pederske hlače".
|
Recimo to tako da postoje odjevni predmeti koje u nekoj normalnoj situaciji ovi 'normalni' (oni koji su normala, tj prosječna referentna većina) muškaraca ne bi nikada u normalni okolnostima odabrali obući.
Jednom prilikom, frendovi mi došli nešto pomagati, Sunce upržilo, svi imamo nekakve šešire, jedan nema... ode doma (blizu) i vraća se sa velikim roza šeširom sa čipkom.
- Gdi si našel tak pederski šešir?
- Nije pederski nego ženski, to mi je od žene, ona to tak i tak nikad ne nosi...
- Kad žena nosi onda je ženski, kad ga ti nosiš onda je pederski...

|
|
|
02.01.2025., 09:53
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2020.
|
Quote:
miss.silence kaže:
Baš sam se iznenadila kad sam vidjela da se opet mogu nositi široke traperice i one normalne (ni široke ni uske). Zanima me općenito tko određuje modu za "obične" ljude i kako to funkcionira? Netko mora upravljati time, ne vjerujem da se npr. svima odjednom počnu sviđati pripijene trapke, pa onda opet svima odjednom široke...
|
Ne znam, ali početak knjige tipping point ima jednu zanimljivu anegdotu na tu temu. No, ne bih rekla da se sve svodi na primjer iz te anegdote gdje jedan ekstravagantan trendsetter počne nositi cipele iz starinskog dućana koji je pred zatvaranjem i bum pokrene ludilo za tim cipelama.
https://www.litcharts.com/lit/the-ti...s/hush-puppies
|
|
|
16.01.2025., 13:58
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2012.
|
Quote:
miss.silence kaže:
|
Kada sam poceo sazrijevati u glavi, u drugoj polovici svojih dvadesetih, onda sam si odabrao stil koji mi najbolje odgovara. On tada vise nije bio u modi.
Nekoliko godina kasnije sam gledao jedan film, u kojem glavni glumac ima odjecu istu kao i ja, ponasa se isto i ima isti nacin razmisljanja. Onda sam se zamislio, pa se trudim da ne zavrsim kao on, a nacin oblacenja sam zadrzao.
Da se vratim na temu... Roba mi je uglavnom iz second hand kupovine, sto je bila moda u nekom drugom vremenu. A oblacim se tako jer je materijal kvalitetniji, a kroj prakticniji. Osim toga, za svotu koju potrosim na pun ormar takve robe, ovako si ne bih mogao priustiti ni jedan markirani moderni komplet. I tako neupadno obucen se isticem medju vecinom koji nose sadasnju modu (neke sam pitao zasto se tako oblace pa su objasnili zbog isticanja, a kada su svi tako obuceni onda se vise nitko od njih ne istice), iako mi to nije namjera.
|
|
|
16.01.2025., 18:22
|
|
Resetirani korisnik
Registracija: Jul 2023.
|
Quote:
Staromodan kaže:
I tako neupadno obucen se isticem medju vecinom koji nose sadasnju modu (neke sam pitao zasto se tako oblace pa su objasnili zbog isticanja, a kada su svi tako obuceni onda se vise nitko od njih ne istice), iako mi to nije namjera.
|
Jao, ovo me podsjetilo na najomiljeni citat iz knjige "Ljudi govore o modi" Spase Čankovića. Imam je baš ovdje pri ruci pa ću ga prepisati:
Quote:
"Fahro Beharić, radnik iz Bihaća
S MODOM U VEĆINU
Kakva moda, bolan, šta ti je. Na šta ti ja nalčim. Pogledaj ovu raju, koja, kao, prati modu. Svi se kite tim modernim perjem da bi se razlikovali od nas, obične raje. I tako većina bježeći od većine stigne u većinu. Pa ispadne da su oni obična većina a mi posebna manjina. A meni je, matere mi, baš svedno da li sam u većini ili manjini. Važno je, bolan, biti čoek; mene je rahmetli babo tako učio. To ti zapiši."
|
Ta je knjiga skup intervjua, odnosno monologa, raznoraznih profila ljudi koji govore o modi, od prostitutke do časne sestre, od radnika bez posla do filozofa...
|
16.01.2025., 18:47
|
|
🔥🌸🌿🌞🦋
|
Quote:
2120 kaže:
Ta je knjiga skup intervjua, odnosno monologa, raznoraznih profila ljudi koji govore o modi, od prostitutke do časne sestre, od radnika bez posla do filozofa...
|
Ovo s časnom sestrom bi me baš zanimalo.
|
16.01.2025., 19:08
|
|
Resetirani korisnik
Registracija: Jul 2023.
|
Quote:
Leteća kaže:
Ovo s časnom sestrom bi me baš zanimalo.
|
Hehe, vrlo rado ću priložiti fotke ako smijem... valjda smijem. Previše je teksta, raspričala se časna
Orgazam na veš mašini 1
Orgazam na veš masini 2
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:58.
|
|
|
|