Olimpijske igre 2020. - Tokyo 23.07.-08.08.2021. |
24.08.2021., 22:06
|
|
To sam što jesam!
Registracija: Jan 2015.
|
Paraolimpijske igre - 24. 8. do 5. 9.
Danas popodne održano je svečano otvorenje 16. paraolimpijskih igara u Tokiju, a već noćas počinju i prva natjecanja. Sve će potrajati do 5. rujna, a na HRT-u nećeto moći vidjeti gotovo ništa
Hrvatsku će na ovim igrama predstavljati ukupno 22 sportašica i sportaša (3 više nego u Riju, ali i 3 manje nego u Londonu i Pekingu).
U Tokiju imamo 10 atletičarki i atletičara, troje stolnotenisač(ic)a, četvero plivač(ic)a, jednu judašicu te po jednog natjecatelja u streljaštvu, taekwondou, triatlonu i boćanju.
Do sada su naši na paraolimpijskim igrama osvojili ukupno 19 medalja - broncu u Barceloni (legendarna Milka Milinković u bacanju koplja), 4 bronce u Ateni (Mihovil Španja X3 u plivanju i Jelena Vuković u bacanju diska), 3 zlata i srebro u Pekingu (sve u atletici - Antonia Balek zlata u koplju i kugli, Darko kralj zlato u kugli i Branimir Budetič srebro u koplju), 2 srebra i 3 bronce u Londonu (Darko Kralj u bacanju kugle i Zoran Talić u skoku u dalj srebra, a Mikela Ristoski u skoku u dalj, Branimir Budetić u bacanju koplja i Mihovil Španja na 100 leđno bronce) i 2-2-1 u Riju (Sandra Paović u stolnom tenisu i Mikela Ristoski u skoku u dalj zlatne, Zoran Talić u skoku u dalj te Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić (timski) u stolnom tenisu srebra i Velimir Šandor broncu u bacanju kugle).
Najveće nade za medalje i ovdje će biti kod atletičara, al tu su i stolni tenis, plivanje pa i sportovi u kojima po prvi put imamo predstavnike - taekwondoe, triatlon i boccia. Ustvari, gotovo svi su mogući kandidati za medalje - nigdje konkurencija nije prevelika, jer je gotovo svuda ograničen broj natjecatelja.
Ne znam kolko će ljudi uopće ovo vidjeti (i navraća li tko još uopće na ovaj PDF), al evo, nek se nađe.
|
24.08.2021., 22:40
|
|
To sam što jesam!
|
Prve će u borbu za medalje stolnotenisačica Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić, i to već noćas, a malo iza podne u boj u boj će i Pavao Jozić.
Cure noćas kreću u akciju u pojedinačnom dijelu natjecanja, gdje i nemam baš prevelika očekivanja.
Nastupaju u kategoriji 3 (kategorije su od 1 do 11, s tim da su u 1 igračice s najvećim oštečenjima (od 1 do 3 su u kolicima) a u 11. s najmanjim oštečenjima), u kojoj nastupa ukupno 16 igračica, koje su, logično, podijeljenje u 5 grupa - u 4 su po 3 igračice i u jednoj su četiri igračice - valjda da im ne bude prelako odrediti tko će u drugi krug
Vidim da postoji osmina finala, u kojoj su samo dvije utakmice, pa pretpostavljam da će se sve prvoplasirane i jedna drugoplasirana (da li najbolja drugoplasirana, ili pak ona iz grupe u kojoj su 4 igračice, ne znam) plasirati izravno u četvrtfinale, a ostale 4 drugoplasirane će igrati osminu finala pa će pobjednice u četvrtfinale.
Helena Dretar Karić je rangirana kao 11, a u grupi je s Kineskinjom, koja je druga igračica svijeta (prva je, vjerovali, ili ne, 49-godišnja Šveđanka) i Turkinjom, koja je 10. Logika kaže da meč s Kineskinjom neće dugo trajati, a s Turkinjom se treba potuči za drugo mjesto i osminu finala.
Anđela Mužinić je u nešto boljoj poziciji, a to je i u redu, jer je rangirana kao 5. na svijetu pa je nositeljica grupe E, u kojoj će igrati protiv Meksikanke, Talijanke i Argetinke. Tu bi joj glavna konkurentica za prvo mjesto u grupi 18 godina iskusnija Talijanka.
Anđela ima brncu sa zadnjeg svjetskog, davne 2018., pa možemo reći da je i ovdje kandidatkinja za medalju, al bit će teško. Više, dabome, očekujemo u timskom natjecanju (igra se kao Davis cup - dvaput pojedinačno pa u paru), koje je na rasporedu u sljedeći utorak, a u kojem su cure osvajale medalje na zadnja 3 svjetska prvenstva.
Pavao Jozić je 12. igrač svijeta u kategoriji 7, a u grupi je s Kinezom, koji je 1. na svijetu i Brazilcem, koji je 10. Njemu je već uspjeh i ti što je u Tokiju, a ako uspije pobijediti Brazilca i ući u osminu finala, to će već biti i ljep bonus.
Potrudit ću se stavit štogod i o nastupima i šansama drugih naših sportaša prije njihovih nastupa. U četvrtak će u akciju Paula Novina u plivanju, a u petak Ana Gradečak u atletici...
|
25.08.2021., 13:28
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2008.
|
Ajde piši, bit će zanimljivo čitati. Hvala ti!
Klobučarsko pitanje  - Sandra Paović je završila karijeru?
|
|
|
25.08.2021., 14:10
|
|
Nešto
Registracija: May 2006.
|
Je, malo nakon Rija...
Naši danas:
STOLNI TENIS
Mužinić - Brunelli (ITA) 3:1, Mužinić - Sigala Lopez (MEX) 3:0. U preostalim mečevima i Talijanka i Meksikanka su pobijedile Argentinku tako da je Mužinić već osigurala prvo mjesto neovisno o meču s njom.
Dretar Karić - Xue (CHN) 1:3. Kineskinja je glatko dobila i Turkinju pa susret naše i Turkinje odlučuje tko će dalje.
Jozić - Yan (CHN) 0:3. To je bio jedini današnji meč u grupi u kojoj je još Brazilac.
|
|
|
25.08.2021., 15:53
|
|
To sam što jesam!
|
“Završila karijeru” je najkraće rečeno, al nije netočno 
Nije baš da je to imala u planu, ali tako je na kraju ispalo.
|
25.08.2021., 20:09
|
|
Registrirani korisnik
|
Ustvari ne znam kak je Sandra završila karijeru. Pisalo je nešto da se udala, pa valjda onda promijenila životni stil.
Stvarno se divim mnogim hendikepiranim sportašima. Nadam se da je pravi izraz, nimalo ne želim povrijediti nekog.
Gledam sad na prilogu u Dnevniku, Egipćanin stolnotenisač, bez ruku. Reket drži u ustima i tak vraća lopticu. Za servu si nabaci nogom.
Ma znam da je ovdje ohoho takvih ljudi i priča. Pa i Pistoriusa kad se sjetiš, sportski dio samo.
|
|
|
25.08.2021., 21:40
|
|
To sam što jesam!
|
Ma nije zbog udaje, i on je igrao stolni tenis, ugurala ga je čak i u reprezentaciju, a s vremenom je postao i dost dobar, jer je stalno trenirao s njom. Dobar dečko, desetak godina mlađi od nje pa ju sluša, a to joj valjda odgovara
Zapelo je jer je previše htjela - cijelo vrijeme je imala raznih uvjeta i zahtjeva i svemu joj je odovoljavano, sve dok nije pretjerala - u nekom trenutku je poželjela smijeniti glavnu trenericu reprezentacije (inače, Mirela Šikoronja, i sama bivša reprezentativka Hrvatske), no tu se malo zajebala, jer će u sukobu između trenera ili izbornika i jednog igrača i HPO i savez uvijek stati na stranu trenera/izbornika (to mi je sam predsjednik HPO-a rekao), pogotovo kad znaju da je trener/izbornik u pravu i kad ga podržavaju svi ostali igrači. Tako da, Sandri nije preostalo ništa drugo, nego se maknuti. Šteta, jer je mogla uzeti još hrpu medalja, al jebiga, sama pala, sama se ubila. Ipak, izgleda da joj ni bez toga ne ide tak loše, ima para ko blata.
Al pustimo nju, u ovom kontekstu je nebitna, iako bi bi nam i u Tokiju značila gotovo sigurnu medalju. Imamo i druge koji mogu do medalja.
Danas je to bilo jako dobro. Anđela je najprije pregazila Meksikanku, prepustivši joj tek 10 poena u 3 seta, a potom je i Talijanku riješila bez većih problema. Ne znam gledaju li se međusobni, ili skor u slučaju istog broja pobjeda, al nije ni bitno, jer sutra, navečer po japanskom, a popodne (13:40) po našem vremenu igra protiv Argentinke i ne očekujem da će Argentinka proći bolje od Meksikanke.
Helena je, očekivano, izgubila od Kineskinje, zlatne iz Rija, al pružila joj je sjajan otpor (5:11, 11:13, 12:10, 10:12), a Kineskinja je poslije razbila Turkinju, što nam daje pravo za vjerovati da ju i Helena može dobiti sutra (14:20 po našem vremenu), ali prije svega je to dobra vijest za natjecanje timova, jer vidimo da su naše cure u sjajnoj formi.
Pavao je očekivano izgubio od Kineza, bilo je 11:9, 11:9, 11:7. Sutra Kinez igra s Brazilcem, a Pavao protiv Brazilca igra preksutra odmah na početku dana.
|
25.08.2021., 22:15
|
|
To sam što jesam!
|
Osim stolnotenisačica, sutra nastupa i najmlađa članica naše delegacije - 17-godišnja zagrepčanka Paula Novina.
Pliva 100 prsno u kategoriji SB8 i, nažalost, vjerujem da nema šanse niti za ući u finale, jer previše plivačica ima puno brža prijavljena vremena od nje. Ipak, u zadnjih par godina je napredovala jako puno, a ako tako nastavi, u Parizu od nje možemo očekivati (barem) finale
Na SP-u je prije dvije godine bila deseta, a taj rezultat bi i ovdje bio sjajan.
Slova u plivački kategorijama ovise o disiplini - S je za slobodno, leptir i leđno, SB za prsno, a SM za mješovito.
Brojke označavaju težinu i(li) vrstu tjelesnog oštećenja - od 1 do 10 su za plivač(ic)e s tjelesnim invaliditetom, s tim da su 1 oni s najvećim stupnjem invaliditeta, a oni s 10 s najmanjim stupnje invaliditeta. od 11 do 13 su za slijepe i slabovidne plivač(ic)e - 11 su oni koji su potpuno slijepi, ili ijako slabovidni. Da ne bi bilo varanja, kad plivaju, moraju nositi zacrnjene naočale za plivanje, a da se ne bi zabili u rub bazena i ozlijedili, imaju asistenta, koji stoji uz rub bazena i plješće kad se približavaju rubu (pa mu je nazov tapper). U 12 i 13 vide nešto pa ne moraju imati tappera, ali mogu, ako žele.
u kategoriji 14 s plivači/ce s intelektualnim teškoćama.
|
25.08.2021., 22:55
|
|
Registrirani korisnik
|
Znači Sandra se malo umislila kad je postala zvijezda.
|
|
|
26.08.2021., 08:57
|
|
To sam što jesam!
|
Paula je na kraju završila deveta, za finale je nedostajalo samo stotinke
Šteta, ali popravila je osobni (i hrvatski) rekord za sekundu i pol, tako da je to svejedno sjajan rezultat 
|
26.08.2021., 09:13
|
|
Nešto
|
OnajKojiJeDošao gledam sad biciklizam i zbunjuje me nešto. Kategorija je C2 i sad, znam da se se dosta toga uračunava u klasifikaciju ali ovo mi je ipak nejasno - dakle natječu se Francuz i Australac i Francuz ima obje noge (i koliko god mogu vidjeti uz prijenos, a puštali su i snimke pa se još bolje vidi, obje su funkcionalne - teoretski je možda jedna umjetna ali savršeno izrađena ali i dalje je "tu"), a Australac jednu. Kako to može biti fer natjecanje?
|
|
|
26.08.2021., 09:14
|
|
Registrirani korisnik
|
Čitam i ja, bravo curo!
To mi je super kad dođe na igre ili svjetsko i onda napravi svoj najbolji rezultat.
|
|
|
26.08.2021., 09:25
|
|
Spadalo
Registracija: Jan 2011.
|
Quote:
KLCCLK kaže:
Kako to može biti fer natjecanje?
|
Nisam stručnjak, ali moguće je da netko ima samo jednu nogu potpuno funkcionalnu, a drugi obje, ali s teškim oštećenjima.
U tom slučaju bi u prednosti možda bio ovaj sa zdravom nogom 
|
|
|
26.08.2021., 09:28
|
|
Nešto
|
Pa da, moguće je, ali pogotovo na usporenoj snimci mi se činilo da su ovom obje sasvim funkcionalne, pomiču se koljena normalno, ovako laički se čini da obje "rade" maksimalno...
Btw, sigurno nije ništa "nefer" jer je to bilo finale, utrka za zlato, znači Australac je bio brži od svih ostalih u kvalifikacijama.
|
|
|
26.08.2021., 09:44
|
|
To sam što jesam!
|
Kaže za Francuza - He has hemiplegia on the right side of his body after he had a stroke during birth.
Znači, desna strana, dakle, i noga, mu je nefukcionalna, tak da isto pedalira samo jednom nogom, kao i Australac. Vjerojatno mu je pričvršćena za pedalu pa se pomiče skupa s pedalom, dok lijeva pedalira...
Gdje gledaš?
|
26.08.2021., 10:45
|
|
Nešto
|
https://paralympics.channel4.com/live ali treba VPN britanski. Prenose većinu sportova, ova prva dva dana jedino nisam primijetio mačevanje.
Stolni tenis prenose s dva stola, a danas sve mečeve dosad prenose sa stolova 2 i 6, ako će tako do kraja onda će bit Dretar Karić u prijenosu u 14:20.
Inače, Pepo Puch koji nas je predstavljao u jahanju u Ateni je nakon nesreće koju je imao 2008. postao austrijski paraolimpijac, danas je osvojio srebro u dresuri.
|
|
|
26.08.2021., 14:57
|
|
Nešto
|
Dobar dan za naše danas...
STOLNI TENIS
Mužinić lako dobila i Argentinku za potvrdu prvog mjesta u skupini, Dretar Karić u odlučujućem meču dobila Turkinju i također izborila prolaz dalje.
PLIVANJE
Novina vrlo dobra deveta na 100 prsno sa hrvatskim rekordom i samo 2 stotinke nedostajalo joj je do finala.
|
|
|
26.08.2021., 20:04
|
|
To sam što jesam!
|
Da, danas je bilo dobro, čekamo da vidimo šta će biti sutra, a bit će teško.
Helenina protivnica u osmini finala bit će legendarna Slovakinja Alena Kanova. Ovo su joj šeste ljetne paraolimpijske igre i dosad je osvojila 4 medalje - počela je u Sidneyu sa zlatom, u Ateni je uzela broncu, u Pekingu srebro, u Londonu opet broncu, dok je u Riju ispala u četvrtfinalu. Sa svjetskih prvenstava ima jednu zlatnu i pet srebrnih medalja, a u zadnjem nastupu je također ispala u četvrfinalu. Poželimo joj da joj se silazni trend nastavi
Pobjednica ide na Šveđanku u četvrtfinalu. Kanova je sedma nositeljica, u grupi je pobijedila slabašnu Brazilku, a izgubila od Korejke Jiyu Yoon.
Upravo Yoon će biti protivnica Anđeli Mužinić u četvrtfinalu. Treća je igračica svijeta, ima samo 20 godina, a već je vlasnica paraolimpijske bronce, uzela ju je u Riju, kad je imala 15 godina i to u timu (izgubile su od Ađele i Helene, al ona je ugrala samo u paru, pojedinačno nije stigla, jer su naše dobile prva dva meča), a pojedinačno je bila četvrta.. Na svjetskim prvenstvima još nije nastupala.
Zanimljivo, ispada da bi možda bilo bolje da je Anđela ispala od Talijanke, jer će Talijanka u četvrtfinalu igrati s nešto lošijom Korejkom, koju je Anđela dobila u četvrtfinalu na zadnjem SP-u.
Helena osminu finala igra u 6:00 po našem vremenu, a četvrtfinala su u 11:40.
Pavao igra odlučujuću utakmicu za prolazak u drugi krug u 2:40.
|
26.08.2021., 21:12
|
|
To sam što jesam!
|
Osim stolnotenisač(ic)a, sutra nastupa i jedna naša atletičarka - Ana Gradečak - u bacanju kugle, u kategoriji F41.
Ana je u atletici tek 4 godine, a ove godine postala je europska prvakinja i tako se kvalificirala za Tokio.
Osobni (i hrvatski) rekord joj je 8,23, a čak 7 natjecateljica u Tokiju ima bolji prijavljeni rezultat od nje, a dalje su bacale i ove sezone, tako da se očekuje da će biti 7., ili 8., a sve iznad toga bi značilo da je dosta prebacila osobni rekord pa bi, samim time, to bilo i sjajno.
Ovdje možete pročitati više o klasifikaciji u para atletici, ako vas zanima.
|
26.08.2021., 22:35
|
|
Registrirani korisnik
|
Ta kugla je odmah finale? Bez kvalifikacija?
|
|
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 18:30.
|
|
|
|