Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Rekreacija

Rekreacija Trčanje, teretana, plivanje, bicikl, joga, planinarenje, oprema, ostali načini dangubljenja

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 10.11.2024., 16:45   #1
Jedriličarstvo i nautika

Dobar dan svima, nisam siguran dali je već neko otvorio temu o jedrilicama pa evo jedno mjesto gdje bih volio da podijelite vaša iskustva, znanje, omiljene lokacije....sve
Mene osobno najviše zanima jedrenje po jadranu i egeju jer ću to svakako zapocetu u bliskoj budućnosti. S tim u vezi me zanima ako netko ima iskustvo sa cijenama vezova, sidrištima, na kojem ste brodu eventualno jedrili, koje je najbolje vrijeme ili mjesto na jadranu za jedrenje.
Ili ako posjedujete jedrilicu, koju, dužina, penta, tip, gdje je vežete i slično.
Ja sam tek zapoceo jedriti prošle godine po velikim jezerima i imam 8m (26 stopa) dugačku jedrilicu, krstaš, 1980 godište od jednog lokalnog kanadskog proizvođača koji više ne radi. Imam vanbrodski motor tohatsu 6. Trup je kao i velika većina svih jedrilica od fiberglass-a, 2 jedra (krstaš, sloop), 1 jarbol ~24 stope, đenova je sa furlerom, 4 ljudi može spavati u kabini, težina 2 tone.
Ne usudim se još izaći na jači vjetar (preko 20 čvorova) prije nego dobro provjerim "rigging" i ne sakupim dovoljno iskustva. Najbrže što sam išao jest 6,5 čvorova a za navigaciju koristim navionics app koja mi je baš super. Na njoj mi ostaju sve statistike za svaki izlazak na jezero. Gaz broda je 4 stope.
Old 10.11.2024., 16:49   #2

Ovo je za mene jedan od najboljih youtube kanala za uvod u jedrenje. Sa ovog videa možete dobiti dosta znanja i doći dobro pripremljeni na prvo jedrenje u kojem možete aktivno sudjelovati.
Old 10.11.2024., 16:54   #3
https://youtu.be/ezdU5z-FWkI?feature=shared putopis

https://youtu.be/LT9ydOaIyTo?si=nPBumKcFsDej3eBZ
Porodica pustolova
Old 10.11.2024., 17:01   #4
https://youtu.be/-qsrAscWkew?si=t5t9DZ5p6EDHm_Tm
Ovaj dečko je solo doplovio od SF do Hawai na 26 stopa jedrilici
Atlantika na 28 stopa dugoj od istočne obale us do irske, isto solo....prošlo ljeto je proveo na Mediteranu pa na kraj sezone izašao i uz zapadnu obalu afrike (casablanka, rabat..), onda kanari pa opet preko Atlantika, na zapad.

Nije nikakav milioner....brod mu je sasvim skroman, ali sve je sam na njemu radio i popravio što treba.
Old 28.11.2024., 23:44   #5
Najbolje ti je nabavit peljare za Jadran,tamo ima puno toga sto tebi treba,pretpostavljam da je za Egej isto.
Nauticke karte ti dolaze u lokalnim izdanjima,npr.dio Kvarnera,ali ne cijeli.
zacky is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.02.2025., 21:50   #6
Oduvjek mi je želja naučiti jedriti.. al nekako nije baš jednostavno ako ne poznaješ nikoga. Po ljeti svi skiperi rade za velike pare pa im se baš neda zezati sa početnicima a po zimi je mrtvilo.
Old 03.03.2025., 18:16   #7
Quote:
Trexus kaže: Pogledaj post
Oduvjek mi je želja naučiti jedriti.. al nekako nije baš jednostavno ako ne poznaješ nikoga. Po ljeti svi skiperi rade za velike pare pa im se baš neda zezati sa početnicima a po zimi je mrtvilo.
Nemoj ni probavati kada je vrh sezone, odi u 4 ili 10 mjesecu. Sakupi ekipu, nemoj sam (zbog troskova). Kontaktiraj neki tebi najbliži klub, za početak. Nemoj odustati nikako jer jedrenje je prelijepo i u njemu ima za svakog ponešto, od takmičenja pa do laganog besciljnog lutanja sa ribom na gradelama i flašom vina, o učenju da i ne govorimo....od upravljanja samom jedrilicom (koje zaljubljenik "pojede u dva dana") pa do njezinog odrzavanja i jos upoznavanje s osnovama metereologije....mislim, sve skupa to je jedno prekrasno iskustvo i veoma korisno znanje. Jadran je zajeban jer je izgleda skuplji od Egeja i Jonskog mora, ali je zato nešto pitomiji....manji su valovi. Opet, s druge strane, sto se tiče vremena, Jadran je nepredvidljiv. Svakako treba biti oprezan. Ono sto je čarobno za sva tri mora je da se covjek moze nauzivati bez da se upušta u prevelike rizike kao sto je npr višednevna plovidba po otvorenom moru. Mogu se dozivjeti sve cari visednevne plovidbe i širine mora na sigurnoj udaljenosti od kopna (priobalna plovidba)....oba mora imaju bezbroj otoka i otočića. Mislim....to je najljepsi dio svijeta.
https://youtu.be/U9bR3mbtcKg?si=dqC2w7tmnzD_dk3e ovo je kanal jednog skipera početnika. Radi kao skiper iz hobija, a njegov nivo znanja i iskustva mozes relativno brzo i lako dostići.
Nemoj da te cijena odvrati jer samo upravljanje jedrilicom se jednako nauči i na maloj jedrilici od 3-4 metra, pa i na manjoj (optimist klasa).
Samo naprijed
Old 03.03.2025., 18:45   #8
Na jadranu je veliki problem vez... skup je zaista i ne znam koliko se uopce isplati placati ga, ukoliko se plovilo bar donekle ne koristi u komercijalne svrhe. A samih brodova ima za pristupacnu cijenu, ali zahtjevaju malo ulaganja i novca i truda. Gledao sam s vremena na vrijeme na njuskalu i moze se naci 7-9 metara za oko 5000€ u plovnom stanju.
Old 04.03.2025., 11:23   #9
Quote:
Trexus kaže: Pogledaj post
i ja bi htio naučiti jedriti, ako saznaš neke informacije slobodno javi
turbo_seljak is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.03.2025., 12:27   #10
https://www.sailing360.com/hr/skola-jedrenja.html
Quote:
turbo_seljak kaže: Pogledaj post
i ja bi htio naučiti jedriti, ako saznaš neke informacije slobodno javi
Link za jedan od tečajeva za početnike. Prošao sam jedan takav i osim pristajanja (za to treba vise vremena i iskustva i ovisi od velicine i tezina broda)sve osnovne stvari se nauce. Kurs koji sam ja prosao je otprilike 65% na jedrilici i 35% teorija i ispit. Sve skupa traje 40 sati...dakle ili 2 vikenda ili 5 radnih dana.
Old 04.03.2025., 12:29   #11
Meni je zelja nauciti navigaciju bez GPS. Pogledao sam par videa....jako zanimljivo.
Old 04.03.2025., 19:27   #12
Još jedna škola
https://anasail.com/
Coco_Nut is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2025., 13:51   #13
Igor Stropnik
Ovaj video od 45min sadrži sve informacije "kako se vozi jedrilica".
Igor je master klas jedrilicar i avanturist.
Old 16.06.2025., 12:20   #14
Pojeftinio najam jedrilica na Jadranu. Moguce je rentati jedrilicu od min 9m sa 2 kabine za ~200€ dan. Nađe se i za manje. To su cijene bez skipera. Da biste jedrili bez skipera, potreban je tecaji jedrenja i VHF radio tecaj.
Nemam pojma koliko je najam nekakvog srednjeg apartmana na pristojnoj lokaciji, ali sam prilicno siguran da je cijena jedrilice na dan prilicno konkurentna i uz to pruža 10 puta ljepse iskustvo od cmarenja na nekoj prepunoj plaži.
Old 16.06.2025., 12:56   #15
Jel to baš po danu ili možeš i prenoćiti na brodu? Jel se može po noći negdje usidriti ili moraš plaćati vez i lučke pristojbe?
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 20:34.