|
|
11.11.2004., 10:51
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2004.
|
Garaža - gradnja / sanacija / prodaja
pozdrav svima,
razmišljam o gradnji garaže za automobil i zanimaju me iskustva ostalih ljudi sa foruma:
-gradnja ciglom ili montažna gradnja (pocinčani lim,drvo..)
-cijene,brzina gradnje
-predpriprema(temelji-koje dubine,armirani beton?),sada je podloga zemlja
-firme koje se time bave i koje ev. možete preporučiti-
-razni "nevidljivi"problemi s kojima se može suočiti u praksi,kako prije tako i nakon gradnje garaže
unaprijed hvala!

|
|
|
11.11.2004., 13:24
|
|
2 tz i 3 sz lista
Registracija: Feb 2003.
|
Re: Garaža-gradnja
Quote:
tik kaže:
pozdrav svima,
razmišljam o gradnji garaže za automobil i zanimaju me iskustva ostalih ljudi sa foruma:
-gradnja ciglom ili montažna gradnja (pocinčani lim,drvo..)
-cijene,brzina gradnje
-predpriprema(temelji-koje dubine,armirani beton?),sada je podloga zemlja
-firme koje se time bave i koje ev. možete preporučiti-
-razni "nevidljivi"problemi s kojima se može suočiti u praksi,kako prije tako i nakon gradnje garaže
unaprijed hvala!
|
za početak nam kaži da li imaš građevinsku dozvolu ako nemaš da li je misliš vaditi i da li je na toj lokaciji uopće moguće graditi samostojeći objekt, jer garaža sa čvsrtim temeljima (zidana) je samostojeći objekt za koji trebaš imati građevinsku dozvolu, a uz nju ti idu i sve suglasnosti
|
|
|
11.11.2004., 13:59
|
|
Registrirani korisnik
|
nemam nikakvu dozvolu niti sam radio na tome
pokušao bi to napraviti što jednostavnije ,tako da ako kažeš da za zidanu garažu treba dozvola onda bi se odlučio na neku montažnu?!
no, čini mi se da bi i za montažnu garažu trebalo napraviti kakve temelje,tipa cigle zalivene betonom ili armirana betonska deka..
u svakom slučaju nisam stručnjak ni za dozvole ni za gradnju tako da su svi savjeti i komentari dobrodošli 
|
|
|
11.11.2004., 14:19
|
|
2 tz i 3 sz lista
|
Quote:
tik kaže:
nemam nikakvu dozvolu niti sam radio na tome
pokušao bi to napraviti što jednostavnije ,tako da ako kažeš da za zidanu garažu treba dozvola onda bi se odlučio na neku montažnu?!
no, čini mi se da bi i za montažnu garažu trebalo napraviti kakve temelje,tipa cigle zalivene betonom ili armirana betonska deka..
u svakom slučaju nisam stručnjak ni za dozvole ni za gradnju tako da su svi savjeti i komentari dobrodošli
|
ako ne misliš vaditi građevinsku dozvolu onda je riješenje montažna garaža na divljaka
najprije zvekneš četri temeljne stope digneš nekeve čelične ili drvene stupove, napraviš kroviše i podkonstruciju, koje obiješ sa nekavom oplatom (može i ondulin ploče) kad se susjedi smire izbetoniraš ploču i garaža gotova
|
|
|
11.11.2004., 14:52
|
|
Registrirani korisnik
|
hm,
pod montažno sam mislio one limene garaže koje kupiš već skrojene i samo ti je postave na tvoju prethodno priprmljenu podlogu..
i ovo tvoje ne izgleda loše, samo mi nije jasno na kakvim temeljima bi ležali ti stupovi..- znaš li možda okvirne troškove svega toga?
-  jeli to imaš iskustva? 
|
|
|
18.11.2004., 12:40
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2003.
|
Imam dvije zidane garaže, a prošlu jesen napravio sam i treću garažu, montažnu i jeftinu! Konstrukcija je od metalnih četverokutnih cijevi, stranice su od običnog lesonita izvana zaštičenog s lazurnom bojom.. Krov je od bitumenskih ploča.. Svega par dana posla, ako se razumiješ u bravarske poslove i imaš potrebni alat!
|
|
|
18.11.2004., 22:15
|
|
Sve Super Stvari Su Sa...
Registracija: Mar 2003.
|
Ma možeš gradit i garažu bez građevinske, sam neznam kolka joj je max veličina?
|
|
|
19.11.2004., 11:05
|
|
Registrirani korisnik
|
champ-ne razumijem se baš u te poslove tako da bi to trebali odraditi majstori..
ima li netko okvirne cijene ili konkretne (i provjerene  ) majstore za to?
|
|
|
22.11.2004., 08:16
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2003.
|
Kompletan materijal, dakle firkant cijevi, plosnato željezo, pocinčani lim, bitumenske ploče za krov i ostalo došlo bi ti nekih tri tisuće kuna.. Za posao ne znam, ali mislim da je cijena gotove limene garaže nekih 12.000 kuna!
|
|
|
27.11.2004., 01:01
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2003.
|
Garaža-gradnja
Garaža-gradnja
Hm , u HR bas i nema nekog izbora , sve se svodi na 2 varijante , ili kupis gotovu limenu , ili gradis .
Po svitu imas jos ohoho varijanti od satora , drva lima , betona , mislim montaznih , , plastike , aluminija , cak i od kartona , ali obzirom da nisi sam svojmajstor , preporucam ti montazno limenu.
Ali da ti ipak dam savijet , koji ce ti svi reci da ne valja , ali ces me se sijetiti , kad budes nesto htio promijeniti .
Dakle , umijesto termelja , izlij dvostruko armiranu betonsku plocu , velicine garaze .
U slucaju da je zelis pomaknuti ili preseliti , najmis dizalicu i podigne cijeli temelj , koji je u stvari ova ploca .
|
28.11.2004., 01:03
|
|
Registrirani korisnik
|
Smijes graditi bez gradevinske dozvole ako ti je brtuo povrsina 20 metara kvadratnih. Mozda i nesto vise ali za 20 sam siguran. 
|
|
|
30.11.2004., 18:00
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2004.
|
Ja bih ti preporučio drvenu kostrukciju sa pokrovom od ondulin ploča . Za temelje napravi armrirano betonsku podlogu . Žica za temelj ti nije skupa a neće ti podloga tako lako puknuti .
Ako želiš da zaštitiš auto sa strane kupi one gotove drvene pregrade za vrt kod peveca ili u bauhausu . Nacrte takvih nadstrešnica imaš po internetu samo ih malo potraži !
Radnike nađi po bauštelama ! Dnevnica im je oko 200 kuna a sa tim su u par dana gotovi .
|
|
|
01.12.2004., 15:57
|
|
Registrirani korisnik
|
hvala svima 
|
|
|
03.12.2006., 20:47
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2006.
|
Cijena izgradnje podzemne garaže
Molim konkretan savjet.
Imam određen proračun koliko će me koštati izgradnja kuće, ali zbog specifičnosti mog terena jako bi lijepo došla i podzemna garaža. E, s obzirom da sam financijski relativno limitirana, koliko košta izgradnja podzemne garaže širine 8 i duljine 7 metara (bruto), standarde visine 2,5m. Garaža bi zapravo bila ukopana u brijeg, a u ravnini sa cestom (moje gradilište je na uzvisini). Sve standardni materijali, ne znam koji se upotrebljavaju, ali neki klasični proračun. Thanx
|
|
|
04.12.2006., 11:11
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2005.
|
Quote:
Renata kaže:
Molim konkretan savjet.
Imam određen proračun koliko će me koštati izgradnja kuće, ali zbog specifičnosti mog terena jako bi lijepo došla i podzemna garaža. E, s obzirom da sam financijski relativno limitirana, koliko košta izgradnja podzemne garaže širine 8 i duljine 7 metara (bruto), standarde visine 2,5m. Garaža bi zapravo bila ukopana u brijeg, a u ravnini sa cestom (moje gradilište je na uzvisini). Sve standardni materijali, ne znam koji se upotrebljavaju, ali neki klasični proračun. Thanx
|
bok,
ja nisam gradio navedenu garazu, ali kolega sa posla je.
on je to gradio naknadno, imao je kuću na uzvisini isto i onda je ukopao u brijeg.
njegova ima cca. 40m2 nutarnje površine. tocan proracun koliko ga je izasla nemam- koliko se sjecam mislim da je bilo rjeci o 120000kn. Njegova ima i sanitarni cvor i jos neke sitnice. Navodno najvise ga je zeznuo iskop jer se ispostavilo da ima puno vise prikolica za odvesti nego sto je bilo planirano.
ako hoces mogu ga pitati koliko ga je tocno izaslo i prave dimenzije...
|
|
04.12.2006., 11:21
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2006.
|
iskop ne bi smio biti tako skup u cijeloj toj računici, a i iskop ću imati svejedno prilikom gradnje, neovisno o garaži.
16000 Eur je jako mnogo. ja ne mislim imati sanitarni čvor. ah, nisam znala da je tako skupo. razmislit ću još o ideji garaže
|
|
|
04.12.2006., 13:09
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2005.
|
Quote:
Renata kaže:
iskop ne bi smio biti tako skup u cijeloj toj računici, a i iskop ću imati svejedno prilikom gradnje, neovisno o garaži.
16000 Eur je jako mnogo. ja ne mislim imati sanitarni čvor. ah, nisam znala da je tako skupo. razmislit ću još o ideji garaže
|
bio sam sad popricao sa kolegom- njegova garaza je vanjskih dimenzija 7x7m.
Ali je on izgradio visinu 3m- da moze biti i za poslovni prostor. nadalje on je imao problema jer je morao napraviti dodatna i specijalna ucvrscenja da mu garaza ne otklizi( to je radjeno u gracanima-zg). morao je i ucvrstiti bocni zid jer mu se naslanja na susjedove stepenice. imao je dosta sahti, i drenaznih odvoda.
naravno to je sve poskupilo cijenu izgradnje- a kako kaze i sam iskop je bio dosta skup jer je umjesto 2 prikolice bilo skoro 7 prikolica za odvesti.
on je imao sistem kljuc u ruke, zajedno sa finalnom obradom(fasada i okolno uredjenje).
po meni, nista te ne kosta da se raspitas odnosno zatrazis ponude od raznih izvodjaca, pa vidis koliko bi te tvoj konkretan slucaj dosao.
|
|
06.12.2006., 20:09
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Nov 2006.
|
i vlage i moguce poplave uvjek...
|
|
|
07.12.2006., 08:10
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2006.
|
evo brzinski troškovnik:
1. iskop i odvoz zemlje
10 x 10 x 3 = 300 m3 x 50 kn = 15.000 kn
2. betoniranje ploče
8 x 7 x 0,30 = 16,8 m3 x 650 kn = 10.920 kn
3. betoniranje zidova
(8 + 7 x 2) x 2,5 x 0,20 = 11 x 650 kn = 7150 kn
4. oplata zidova
(8 + 7 x 2) x 2,5 x 2 = 110 m2 x 75 kn = 8.250 kn
5. betoniranje ploče
8 x 7 x 0,20 = 11,2 m3 x 650 = 7.280 kn
6. oplata ploče
8 x 7 = 56 m2 x 110 kn = 6.160 kn
7. armatura za sve
cca 3000 kg x 7,50 = 22.500 kn
8. Hidroizolacija horizontalna dole i vertikalna
8 x 7 + (8 + 7 x 2) x 2,5 = 111 m2 x 130 kn = 14.430 kn
9. Termoizolacija
8 x 7 + (8 + 7 x 2) x 2,5 = 111 m2 x 95 kn = 10.545 kn
ukupno: 102.235 kn + pdv
na ovo treba dodati unutarnje uređenje (žbukanje, ličenje), te garažna vrata i eventualno elektro instalaciju
|
|
|
19.04.2007., 23:04
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2003.
|
Gradnja garaže
Slabo ima postova o garažama
Planiram izgraditi garažu u dvorištu. Imam stari temelj od stare kuće (ili bar dijela kuće) koji planiram iskoristiti i malo dograditi po potrebi.
Želim napraviti garažu za 2 automobila i uz garažu s jedne strane ljetnu kuhinju, s druge strane malu ostavu (bicikl, kosilica itd).
Plan je suziti kuhinju i ostavu tek toliko da bude funkcionalno (ne treba mi npr. stol u kuhinji, samo elementi i prolaz).
Imam i dosta starih cigala, mislim da bi se moglo složiti više od pola zidova od toga, možda i više.
Razmišljam o gradnji tom ciglom, 3 zida, gore drvene grede i one limene ploče, eventualno neki stiropor ispod ploča da baš ne bude pakao ljeti.
Ne znam ništa o tome, pa me zanima za početak koje su standardne dimenzije za garažu (duplu), šta mi otprilike treba i s kojom lovom bi se to moglo izvesti (materijal)... na šta posebno paziti?
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 06:57.
|
|
|
|