Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Automobili

Automobili Život na kotačima
Podforumi: Nautika, Motori i skuteri, Autoplin

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 30.04.2018., 19:46   #1
Question Financijski leasing - iskustva

Pozdrav,

Planiram uskoro uzeti financijski leasing. Kao i za sve, prvo citam misljenja prije nego sto se uputim u bilo sto.

Citao sam zadnju temu koja je izumrla prije 3 godine i u njoj su ljudi vise-manje bili negativni, iako ja ne vidim nista lose u financijskom leasingu.

Zato ne znam, da li je to samo bio klasican balkanski mentalitet ili se mozda nesto promijenilo sto se tice financijskog leasinga?

Koliko sam uspio shvatiti o financijskom leasingu i prema informacijama koje pisu na web stranici autokuce kod koje mislim uzeti financijski leasing, ne vidim nista negativno o tome.

Jeftinije bi ispalo uzeti kredit, ali danas su mi odbili zahtjev jer nisam "stalno" zaposlen. Razumijem, banke imaju svoje uvjete, iako sam zaposlen na odredeno uz stalno produzenje ugovora svakih nekoliko mjeseci i primanjima si mogu priustiti kredit, buduci da bi rata iznosila manje ili jednako od 33% mjesecne place (ovisno koje auto uzmem, logicno)

Ali dobro, prijedimo na stvar.

Moje razumijevanje financijskog leasinga je da uzmes "kredit" kod autokuce. Platis akontaciju unaprijed, a ostalo mjesecnim ratama + kamata.

Kada sam zbrojio sve iz otplatnog plana, ispada da cca. placam 8-10 tisuca kuna vise od vrijednosti auta u tom trenutku, sto je za mene prihvatljivo jer mogu otplacivati na 2 godine i ne moram platiti sve odjednom.

Uz to, autokuca nudi 2 godine odrzavanje vozila i godinu dana jamstva.

Meni to zvuci odlicno, zato mi nisu jasne kritike iz drugih tema.

Spominjalo se i da po isteku leasinga placas 30% vrijednosti vozila da ga mozes otkupiti, sto je vjerujem operativni leasing, a ne financijski. Operativnim leasingom se otplacuje smanjenje vrijednosti vozila + trosak leasinga, tako da ako nakon x godina ostaje neplacena vrijednost, nju placas cijelokupno i auto je tvoje.
Financijskim leasingom, bar ja tako razumijem, unaprijed placas odredenu akontaciju, a ostatak vrijednosti na leasing/kredit + kamate.

Npr. auto od 80.000 kuna, 20.000 kuna unaprijed kao akontacija, a ostatak 1440 kuna mjesecno na dvije godine.

Jednostavnom racunicom ispada da auto placas 20.000 + (48*1440) = 89.120 kuna.
To je porast cijene od 11,4 %, sto se na prvu cini puno, ali za mene je to prihvatljivo jer se taj postotak mnozi sa manjim iznosom. Ako bi na leasing uzeo auto od 300.000 kuna pa na to jos 11,4% to je vec dosta velik iznos, dodatnih 34.000 kuna, pa iz tog zakljucka mogu razumijeti negativna misljenja.

Ali tko vec uzima novo auto!? Popusio si pola vrijednosti samo sto si sjeo u njega, a jos pola kad sa njime odvozis iz dvorista autokuce.

Uglavnom, ovo je moje razumijevanje na temu "financijski leasing". Ako grijesim, molim da me ispravite.
-FliP is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2018., 20:11   #2
Quote:
-FliP kaže: Pogledaj post

Ali tko vec uzima novo auto!? Popusio si pola vrijednosti samo sto si sjeo u njega, a jos pola kad sa njime odvozis iz dvorista autokuce.

Uglavnom, ovo je moje razumijevanje na temu "financijski leasing". Ako grijesim, molim da me ispravite.
Novi auto uzimaju oni koji imaju novaca da bi ga mogli kupiti kasnije oni koji nemaju novaca
pilif12 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2018., 20:16   #3
Da, za krajnjeg korisnika nema bitne razlike između bankovnog kredita i financijskog leasinga.

Kod operativnog nema otkupa vozila na kraju financiranja. Efektivno se plaća sama uporaba vozila; vlasnik ostaje leasing kuća.

Financijski može imati relativno velike rate pa se na kraju vozilo otkupi za simboličan iznos, ili male rate i značajan iznos za otkup.

Da ima muljanja - ima: traži da dobiješ unaprijed sve uvjete i ugovor i da ih na miru kod kuće pročitaš. (Meni jedna auto kuća nije htjela dati da išta vidim osim tek kad budem potpisivao, pa sam radije odustao od svega.)
ptae2000e is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2018., 20:52   #4
Quote:
ptae2000e kaže: Pogledaj post
Da, za krajnjeg korisnika nema bitne razlike između bankovnog kredita i financijskog leasinga.

Kod operativnog nema otkupa vozila na kraju financiranja. Efektivno se plaća sama uporaba vozila; vlasnik ostaje leasing kuća.

Financijski može imati relativno velike rate pa se na kraju vozilo otkupi za simboličan iznos, ili male rate i značajan iznos za otkup.

Da ima muljanja - ima: traži da dobiješ unaprijed sve uvjete i ugovor i da ih na miru kod kuće pročitaš. (Meni jedna auto kuća nije htjela dati da išta vidim osim tek kad budem potpisivao, pa sam radije odustao od svega.)
Hvala na odgovoru.

Ako sam te dobro shvatio, i kod financijskog leasinga nakon isteka ugovora placas otkup?

Dakle, za primjer moja racunica: 20.000 + (48*1440) = 89.120 kuna i na to jos XY iznos otkupa, ili smatras otkupom cijelokupan iznos koji si platio autokuci nakon x godina financijskog leasinga?

Quote:
pilif12 kaže: Pogledaj post
Novi auto uzimaju oni koji imaju novaca da bi ga mogli kupiti kasnije oni koji nemaju novaca
Ne bih se bas slozio. U autokucuma "polovna" ili "rabljena" su 90% rent a car-ovi ili operativni leasingi koji nisu otkupljeni. Rijetko tko u danasnje vrijeme kupuje nove aute u smislu dodes, platis cijeli iznos i odes. Dobro je, svako ima pravo na svoje misljenje. Tko moze, svaka cast. Za mene je to bacanje novca.
-FliP is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2018., 22:10   #5
Quote:
-FliP; kaže:
. Rijetko tko u danasnje vrijeme kupuje nove aute u smislu dodes, platis cijeli iznos i odes. Dobro je, svako ima pravo na svoje misljenje. Tko moze, svaka cast. Za mene je to bacanje novca.
Tjesi se ti tjesi
europe2seoul is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2018., 22:18   #6
Zadnja tri automobila uzeo sam na financijski leasing i ako se što ne promijeni, opet ću tako kad dođe vrijeme.
Pet godina, 60 jednakih rata; zadnjom ratom isplatio sam auto u cjelosti i postao je time moj, takav je svaki put bio ugovor.
Za prezadnji sam imao kupca tri mjeseca prije isteka leasinga pa sam zadnje tri rate platio odjednom. Moglo je i tako.
Nikakvo loše iskustvo nisam imao.
Old 30.04.2018., 22:27   #7
Ja se isto dvoumim izmedju financijskog leasinga i auto kredita. Ne vidim neku veliku razliku niti u ratama, niti icem drugom (osim da je vlasnik automobila leasing kuca, ali auto ionako vozim dok se ne pocne raspadati pa me to ne dira previse). Vidjet cu na kraju sve uvjete jednog i drugog, ako ne bude razlike u cijeni, uzet cu ono sto je jednostavnije.

Meni je bitna stavka ovo spomenuto u postu iznad - da se moze otplacivati vise rata odjednom i time smanjivati iznos rata do kraja otplate ili smanjivati rok otplate. U Zubaku mi je covjek rekao da se to najnormalnije moze kao i kod kredita, ali slazem se da u svakom slucaju treba procitati ugovor, pogotovo ako nemas iskustva s time, a po mogucnosti dati jos nekome na pregled tko je vise u tim vodama.
filip989 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2018., 22:30   #8
Novi auto se nikako ne isplati kupiti, bilo to u kešu, kreditu ili u 4-5 godina leasinga da se auto skroz isplati.

Štose leasinga tiće, jedno pitanje, misliš li auto zadržati ili ne? Ako ne, plaćaš 4-5 godina i složiš si najmanju ratu, ako da onda složiš na 5 god. da sve otplatiš. kamata na leasing je puno manja nego na kredit.
Old 30.04.2018., 22:31   #9
I btw. posto ti je i kasko obavezan (mislim da u bilo kojem slucaju, ispravite me), provjeri dobro jesi li ugovorom vezan za odredjenu osigiravajucu kucu.

Ja imam aute i kucu osiguranu kod prijatelja, azubak primjerice daje prvu godinu obaveznog osiguranja besplatno u CO. Ako das manje od 20% ucesca onda si vezan za osiguranje i kasko kod njih, ako das 20 ili vise onda mozes gdje ti pase. Sto je po meni sasvim u redu ponuda, plus to sto je prva godina osiguranja besplatna, a dalje ides gdje hoces.
filip989 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2018., 22:32   #10
Quote:
Brichi kaže: Pogledaj post
Zadnja tri automobila uzeo sam na financijski leasing i ako se što ne promijeni, opet ću tako kad dođe vrijeme.
Pet godina, 60 jednakih rata; zadnjom ratom isplatio sam auto u cjelosti i postao je time moj, takav je svaki put bio ugovor.
Za prezadnji sam imao kupca tri mjeseca prije isteka leasinga pa sam zadnje tri rate platio odjednom. Moglo je i tako.
Nikakvo loše iskustvo nisam imao.
Puno hvala na odgovoru.

Sve vise mi se cini kako je financijski leasing pravi odabir.

Cak sam primjetio nesto zanimljivo u racunici (osim ako je njihov kalkulator za otplatni plan kriv): vise se isplati uzeti financijski leasing na 60 mjeseci umjesto 48.

Evo zasto: Na web stranici auto kuce nasao sam zanimljivo auto za 95.500 kuna.
Neka akontacija u oba slucaja bude 18.500 kuna.

Slucaj 48 mjeseci, izracunao mi je mjesecnu ratu 2.281 kuna, tako da 18.500 + (48*2281) = 127.988 kuna.

Slucaj 60 mjeseci, izracunao mi je mjesecnu ratu 1.448 kuna, tako da 18.500 + (60*1448) = 105.380 kuna

Ne znam da li je to bug u sustavu, ali duze je stvarno jeftinije. Otplacujes godinu dana duze, ali je rata prakticki neosjetna, a jos te na kraju ispadne jeftinije nego da se dvije godine tlacis sa vecom ratom.

Too good to be true. Za svaki slucaj cu provjerit njihov kalkulator sa jos nekoliko vozila da potvrdim teoriju.

EDIT: Kalkulirao sam sa drugim vozilom, opcija 60 mjeseci ispada 3000 kuna skuplje u ovom slucaju.
-FliP is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2018., 22:37   #11
Zajebi kalkulatore dok nemas crno na bijelo ponudu salona. Racunao je meni i zabin kalkulator kredita cudesa, pa kad dobijes njihove papire, situacija je malo drugacija.
filip989 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2018., 22:38   #12
Quote:
WXW kaže: Pogledaj post
Novi auto se nikako ne isplati kupiti, bilo to u kešu, kreditu ili u 4-5 godina leasinga da se auto skroz isplati.

Štose leasinga tiće, jedno pitanje, misliš li auto zadržati ili ne? Ako ne, plaćaš 4-5 godina i složiš si najmanju ratu, ako da onda složiš na 5 god. da sve otplatiš. kamata na leasing je puno manja nego na kredit.
Planiram zadrzat auto, tj otkupit cim prije. Leasing na 2-3 godine mi se zasad cini dobra opcija.
Rate su niske, a brzo se rijesim tog "kredita", jer ce mi uskoro trebat pravi stambeni za kad dobijem stalni ugovor na poslu.

Isto tako vjerujem da banci nije vidljivo da imam leasing/kredit sa autokucom? Naravno, treba nesto tipa trajnog naloga i mogu vidjeti na sto mi sve odlaze pare, ali smatram da financijski leasing ne bi trebao utjecati na "kreditnu sposobnost" da mi daju stambeni kad ih budem trazio.
-FliP is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2018., 22:42   #13
Kako ne? Leasing ili kredit su rashod, i svakako utječu na kreditnu sposobnost.
Old 30.04.2018., 23:19   #14
Quote:
Planiram zadrzat auto, tj otkupit cim prije. Leasing na 2-3 godine mi se zasad cini dobra opcija.
Rate su niske, a brzo se rijesim tog "kredita", jer ce mi uskoro trebat pravi stambeni za kad dobijem stalni ugovor na poslu.

Isto tako vjerujem da banci nije vidljivo da imam leasing/kredit sa autokucom? Naravno, treba nesto tipa trajnog naloga i mogu vidjeti na sto mi sve odlaze pare, ali smatram da financijski leasing ne bi trebao utjecati na "kreditnu sposobnost" da mi daju stambeni kad ih budem trazio.
Malo si ti to zabrljavio. Leasing ili ti ga najam vozila,zato je financijska institucija vlasnik vozila do isteka odnosno kompletne isplate. Vozilo gubi vrijednost ma kakav god model uzeo,i u mjesečnu ratu možeš uglavit razne pogodnosti npr. servis,pakete asistencije itd. Sve ovisi koliko si spreman platit. Fora je recimo kad si neka manga pa uzimaš flotno. E onda imaš nekakvog asa u rukavu.

Kao fizička osoba imaš mogućnost da vratiš auto ili da ga otkupiš. Poznajem pojedince koji taman na smjeni modela vraćaju stari i uzimaju novi. Pogađaš,doživotna lizaljka. Stvari koje moraš pripazit su full kasko za vrijeme trajanja ugovora,ograničena kilometraža,koja se ako na kraju ne otkupiš auto masno naplati po višku pređenih km,u slučaju totalke institucija se naplati,a tebi ostane kita,unatoč otplaćenim ratama. Ovo su neke "sitnice" na koje bi trebalo obratit pažnju.

Ili kako su ti već sugerirali,traži ponudu,pa lijepo doma na sunčani balkon,pivo,noge na ogradu i čitaj lagano. Do zadnjeg slova

Edit: E da,a stambeni... E to je već druga zajebancija. Svi mjesečni rashodi ulaze u bonitet,lizaljka,pretplate,najam stana,garaže,alimentacije,uzdržavanje... I stalni radni odnos ti nije nikakva garancija da prolaziš. Pogotovu friško zasnovani
Old 30.04.2018., 23:32   #15
Tako znaci, bas sve gledaju..

Dobro, to je tema za drugi put. Bitno mi je prvo rijesit financiranje. Poslao sam nekoliko upita i cekam odgovor. Sutra vjerojatno ne rade, ali nadam se sto prije odgovoru.
-FliP is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2018., 23:56   #16
Quote:
Tako znaci, bas sve gledaju..

Dobro, to je tema za drugi put. Bitno mi je prvo rijesit financiranje. Poslao sam nekoliko upita i cekam odgovor. Sutra vjerojatno ne rade, ali nadam se sto prije odgovoru.
Mda,to sam izostavio. Ako si i sad na određeno,nema onda ni od lizaljke kruva. Eventualno da ti smuvaju neki ugovor na rok trajanja ugovora o radu,ali sumnjam da će se s tim natezat. Jbg,stabilno radno mjesto je osnov za sve vrste financiranja valjda
Old 01.05.2018., 10:04   #17
Jedan frend je nedavno bio u pbz-u, radi na ugovor i navodno su mu rekli da se moze dobiti najnormalnije gotovinski kredit ako ugovore potpisujes bez prekida neki odredjeni period, mislim da godinu dana.

Ne znam koliko tu ima istine ili je on nesto krivo shvatio, ali to je zadnja informacija koju sam ja cuo.
filip989 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2018., 10:10   #18
Quote:
filip989 kaže: Pogledaj post
Jedan frend je nedavno bio u pbz-u, radi na ugovor i navodno su mu rekli da se moze dobiti najnormalnije gotovinski kredit ako ugovore potpisujes bez prekida neki odredjeni period, mislim da godinu dana.

Ne znam koliko tu ima istine ili je on nesto krivo shvatio, ali to je zadnja informacija koju sam ja cuo.
Lako za financiranje; ali uzimati visegodisnji kredit odnosno leasing a da nemas stalni posao je suludo. To banke prepoznaju a leasing drustva ti daju auto jer ako ne platis ti odmah isti uzmu i dalje prodaju a onda usput tebe gone za troskove i kaznu ali nema veze jer su u plusu ovako i onako pa kada i ta lova dodje ok imaju vremena cekati. I kako je to stabilna firma koja ne daje stalne ugovore na neodredjeno nego stalno obnavljaju na odredjeno. Neozbiljna a time jos gore za uzimat kredit.
europe2seoul is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2018., 10:24   #19
Quote:
europe2seoul kaže: Pogledaj post
Lako za financiranje; ali uzimati visegodisnji kredit odnosno leasing a da nemas stalni posao je suludo. To banke prepoznaju a leasing drustva ti daju auto jer ako ne platis ti odmah isti uzmu i dalje prodaju a onda usput tebe gone za troskove i kaznu ali nema veze jer su u plusu ovako i onako pa kada i ta lova dodje ok imaju vremena cekati. I kako je to stabilna firma koja ne daje stalne ugovore na neodredjeno nego stalno obnavljaju na odredjeno. Neozbiljna a time jos gore za uzimat kredit.
Bitno da autokuce daju financiranje jer nemaju sta izgubit. Svako sam za sebe mora odluciti da li si moze priustiti financiranje ili ne.

Ja svakako mogu, samo me koci ta mala formalna prepreka sto mi ugovor nije na neodredeno, nego na odredeno i obnavlja se pri isteku ugovora. Slijedece obnavljanje bi trebalo biti na neodredeno, ali to banke naravno ne zanima.
Sto se firme tice, ona je itekako stabilna i ozbiljna, ali to nije tema ove rasprave.
-FliP is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2018., 10:25   #20
Quote:
europe2seoul kaže: Pogledaj post
U to nisam htio ulaziti jer ot najbolje zna koje su mu mogucnosti.
Osobno imam dva prijatelja koji su na ugovorima na odredjeno. Jedan je kod privatnika i to je trenutno najjaca firma u okolici. Blizu 100 zaposlenika, place su im solidne, najmanja je oko 5000 i placeni su im svi prekovremeni i rad vikendom. A opet rade na ugovore, a nitko ne dobije otkaz iz cista mira ili po isteku ugovora.
Drugi radi u drzavnoj firmi

Hocu reci, ugovor na odredjeno ne mora znaciti da ces dobit pedalu, ali je kod nas valjda zastupljen taj robovlasnicki mentalitet da je bolje drzat radnika pod kontrolom i imat ga na ugovoru, nego imati radnika koji je siguran u svoje radno mjesto i ne boji se svaka tri mjeseca sta ce biti s njim.
filip989 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 14:47.