Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika

Politika Najstariji zanat na svijetu
Podforumi: Politička scena, Europska unija, Svijet, Blisko politici, Rat u Ukrajini

Pogledaj rezultate ankete: Vaše mišljenje o vladinim mjerama?
Potpuno podržavam 24 18.60%
Podržavam, ali treba pojačati restrikcije 13 10.08%
Podržavam, ali treba smanjiti restrikcije 46 35.66%
Ne podržavam nimalo, ovo je histerija 46 35.66%
Glasovatelji: 129. Ne možete glasovati u ovoj anketi

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 26.03.2020., 13:21   #1
Slažete li se s vladinim mjerama oko suzbijanja virusa ili smatrate da su štetne?

Volio bih postaviti anketu u vezi s trenutnom situacijom.

Podupirete li trenutne mjere?
Mislite li da ih treba totalno postrožiti?
Mislite li da ih treba ublažiti?
Ili smatrate da je ovo sve masovna histerija i da treba ukinuti karantenu?
zoroasterix is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2020., 13:36   #2
Nisam glasao. Treba na kratki rok vrlo stroge mjere (potpuna karantena par tjedana), a nakon toga epidemiološki strogo pratiti i najrigoroznije kažnjavati kršitelje (samo)izolacije, a ostale pustiti da koliko toliko normalno žive i rade.
Old 26.03.2020., 13:37   #3
Quote:
marcuscato kaže: Pogledaj post
Nisam glasao. Treba na kratki rok vrlo stroge mjere (potpuna karantena par tjedana), a nakon toga epidemiološki strogo pratiti i najrigoroznije kažnjavati kršitelje (samo)izolacije, a ostale pustiti da koliko toliko normalno žive i rade.
Znači da zasad podupireš mjere.
zoroasterix is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2020., 13:41   #4
Trentno podržavam, ali na restrikcijama treba poraditi. Neke stvari uzrokuju sad više štete nego koristi.

Isto tako smatram da s obzirom na prazne gradove i disciplinu koju vidim kod ljudi, "razočaranost Hrvatima" i prijetnje strožim mjerama direktno doprinose padu imuniteta kod mnogih. A ne govori se o bitnim stvarima, racionalno, pa trgovine brane ulazak bez maske.
The Sydney was a Chatham class light cruiser, capable of 25.5kts and armed with eight 6in guns. By now the Emden was somewhat below peak condition, and her own top speed was probably somewhat below its 24.1kt best. When the Sydney appeared at 9.15 am on 9 November, the Emden stood and fought.
otompotom is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2020., 13:45   #5
Normalno da ne podržavam.
Mjere su čista histerija, kontraproduktivne i najbliži put ka ekonomskoj propasti.
Odlučili su se zaigrati Hitlera i Napoleona u jednom.
Smotani2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2020., 13:46   #6
Quote:
Smotani2 kaže: Pogledaj post
Normalno da ne podržavam.
Mjere su čista histerija, kontraproduktivne i najbliži put ka ekonomskoj propasti.
Odlučili su se zaigrati Hitlera i Napoleona u jednom.
Ako nam se desi talijanski scenarij, put ka ekonomskoj propasti je još kraći
Srebrni-medvjed is online now  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2020., 13:49   #7
Quote:
Srebrni-medvjed kaže: Pogledaj post
Talijanski scenarij ce producirat dug u zdravstvu koju nece niti smotani otplatit svojim uplatama poreza.
Alessio Rastani is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2020., 13:58   #8
Quote:
Alessio Rastani kaže: Pogledaj post
Talijanski scenarij ce producirat dug u zdravstvu koju nece niti smotani otplatit svojim uplatama poreza.
Hrvati misle da su u državni proračun uplatili trilijune kuna i da imaju pravo na sve.

Jedan pregled kod doktora kad imate grlobolju košta državu 500 kuna. Liječenje karcinoma košta 200.000 kuna
To što je smotani odvojio za zdravstvo ne pokriva ništa, zato se za zdravstvo odvaja još ekstra novca iz proračuna
Srebrni-medvjed is online now  
Odgovori s citatom
Old 27.03.2020., 05:10   #9
Quote:
Hrvati misle da su u državni proračun uplatili trilijune kuna i da imaju pravo na sve.

Jedan pregled kod doktora kad imate grlobolju košta državu 500 kuna. Liječenje karcinoma košta 200.000 kuna
To što je smotani odvojio za zdravstvo ne pokriva ništa, zato se za zdravstvo odvaja još ekstra novca iz proračuna

Zanima me kako ćeš se liječiti kad će se za godinu dana za zdravstvo izdvajati 12 mlrd kuna umjesto dosadašnjih 26.
Da li će ti i onda smotani biti kriv, ili ćeš barem malo požaliti da smotani ne uplaćuje u proračun (zajedno sa stotinama tisuća drugih) ?
Smotani2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.03.2020., 20:23   #10
Quote:

Nema to veze. Ljudi u hrvatskoj su davali za crkve, političke izbore i sportske arene.

Znanost su pljuvali a medicinske djelatnike preselili. Kolaps zdravstva se desio puno prije covida.

No zato mnogi nisu naučili odvajati - kućne ljubimce od društva a ni smeće. Pa higijenu prostora zagađuju što govnima kućnih ljubimaca što ispušnim otrovima automobila što svim ostalim smećem.

Kinezi su tek nedavno banirali krijumčarenje divljih životinja, a znanstvenici upozorili da kod ljuskavaca (pangolina) postoje virusi puno sličnima covid-19.

Ljuskavci su najkrijumčarenija vrsta u Kini, od 2006 do 2017 blizu 100 000 su ih prokrijumčarili. Tko zna što su im uradili. Možda su se ljuskavci ljudima osvetili.

A školstvo tek sada ima doživjeti totalni krah u Hrvatskoj. A to je preko interneta.

Tko preživi do 2022 bit će mu zanimljivo.
john newman is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2020., 13:57   #11
Podržavam jedino zatvaranje škola i on line nastavu, podržavam preporuke o higijeni i socijalnoj distanci, podržavam i ograničenje broja ljudi u jednom trenutku u trgovini i više ništa.
Zabranu rada ne podržavam, ako su zabranili rad onda trebaju nadoknaditi izgubljenu dobit ili dati radnicima punu plaću ili nešto pametnije od toga. ali zabraniti ljudima rad, a jedina podrška u vidu odgode davanja je jako loše.

Kad realni sektor potone do kraja vidjet ćemo kakva će biti kvaliteta zdravstvenog sustava i koliko će javni sektor moći održati svoje plaće.

Ubijaju ekonomiju da virus ne preoptereti zdravstveni sustav, a kako će zdravstveni sustav funkcionirati kad ne bude realnog sektora nitko ne pita.
tek onda ćemo vidjeti preopterećenje. A još kad ne bude lijekova.

Malo mi je čudno sve ovo kad se sjetim kako su se donedavno vodili ratovi za ekonomiju, slalo se mlade zdrave ljude da ginu za kontrolu trgovačkih puteva i resursa, a sad ubijaju ekonomiju radi virusa koji zapravo nije jako smrtonosan, kažu da zaštite starije. A kad ovo završi opet će da ne trepnu negdje započeti rat da nekome spriječe naftovod, plinovod, put svile i tako nešto.
Kexx is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2020., 14:05   #12
Quote:
Kexx kaže: Pogledaj post
Podržavam jedino zatvaranje škola i on line nastavu, podržavam preporuke o higijeni i socijalnoj distanci, podržavam i ograničenje broja ljudi u jednom trenutku u trgovini i više ništa.
Zabranu rada ne podržavam, ako su zabranili rad onda trebaju nadoknaditi izgubljenu dobit ili dati radnicima punu plaću ili nešto pametnije od toga. ali zabraniti ljudima rad, a jedina podrška u vidu odgode davanja je jako loše.

Kad realni sektor potone do kraja vidjet ćemo kakva će biti kvaliteta zdravstvenog sustava i koliko će javni sektor moći održati svoje plaće.

Ubijaju ekonomiju da virus ne preoptereti zdravstveni sustav, a kako će zdravstveni sustav funkcionirati kad ne bude realnog sektora nitko ne pita.

Malo mi je čudno sve ovo kad se sjetim kako su se donedavno vodili ratovi za ekonomiju, slalo se mlade zdrave ljude da ginu za kontrolu trgovačkih puteva i resursa, a sad ubijaju ekonomiju radi virusa koji zapravo nije jako smrtonosan, kažu da zaštite starije. A kad ovo završi opet će da ne trepnu negdje započeti rat da nekome spriječe naftovod, plinovod, put svile i tako nešto.

Ovo je i moje mišljenje
Old 26.03.2020., 14:45   #13
Podržavam sve do Uskrsa, a za poslije ne garantiram, ovisit će o brojkama. Pobunit se ne mogu jer nemam kome, nema pasa na ulici, mogu lajat na mjesec. Što tu može mali jebivjetar pod policijskom represijom. Svakako neću raditi nikakve pizdarije, jer kakva god da je, draža mi je "sloboda" u svom domu nego u zatvoru. Za druge ne mogu tvrditi hoće li i kada će ispizditi na živce, jer kako se kaže:

Možete praviti sve ljude budalama neko vrijeme.
Možete praviti neke ljude budalama svo vrijeme.
Ali ne možete praviti sve ljude budalama svo vrijeme.
Nick Marshall is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2020., 15:36   #14
Quote:
.

Dodala bih ovome: podržavam zabranu svih okupljanja (više od 15 ljudi npr - uz održavanje razmaka 1-2m), podržavam poticanje da svi koji mogu rade od kuće.
Uz mjere higijene (koje je trebalo ODMAH pojačati čim se pojavio prvi zaraženi!)

I NIŠTA DRUGO!

( dakle - nešto između "podržavam, ali treba smanjiti restrikcije" i "ovo je histerija")
tessaa is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2020., 18:59   #15
Quote:
tessaa kaže: Pogledaj post

Dodala bih ovome: podržavam zabranu svih okupljanja (više od 15 ljudi npr - uz održavanje razmaka 1-2m), podržavam poticanje da svi koji mogu rade od kuće.
Uz mjere higijene (koje je trebalo ODMAH pojačati čim se pojavio prvi zaraženi!)

I NIŠTA DRUGO!

( dakle - nešto između "podržavam, ali treba smanjiti restrikcije" i "ovo je histerija")
Sve druge mjere su uvedene zato jer su ljudi preveliki idioti da bi se drzali uputa i potrebne su drasticne represivne mjere da bi se sprijecilo idiote da ne sire okolo bolest.
Old 27.03.2020., 01:26   #16
Quote:

Slažem se s tobom.

Treba zatvoriti, i držati zatvorenim kafiće, restorane, škole, teretane i druga slična mjesta još dogledno vrijeme. Upravo zato što se u svim tim mijestima boravi sate i sate. U školi se boravi 6,7 sati i udiše se isti zrak među 30 učenika. U kafićima isto. U teretanama, manje, ali ljudi se znoje, radi im tijelo i naravno da je veća mogunost širenja kapljčnim putem.

Naravno da ako želimo suzbiti širenje zaraze među širom populacijom moramo zatvoriti takva mjesta.

Ali nema smisla zatvoriti jednu Metalku, trgovinu sa sanitarijama, čavlima, građevinskim materijalom. A onda držati otvorenu neku trafiku ili pekaru gdje je velika cirkulacija ljudi, gdje ljudi dodiruju pult, kruh stoji na policama i propuh lako može viruse, i bacile donjeti do njih. To je prilično selektivna mjera.

Također nema smisla ograničavati kretanje automobilom iz Požege u Našice ili iz Belog Manastira u Osijek. Zaista ne vidim smisao takve mjere.
Kao što je neki forumaš napisao. Ta zabrana napuštanja prebivališta bi trebala biti zabrana napuštanja pojedinih regija unutar Hrvatske.

Zašto se uvela ta mjera? Pa da se prvenstveno zaštite vikendanška mjesta, otoci, gradovi u Dalmaciji, gdje ljudi ljetuju kako ne bi sad zagrepčanci i ostali došli i potakle se migracije. Koje jesu čak nastale zbog onog iznenadnog potresa koji je priča sama za sebe.
Ali zaista ne vidim smisao da se autom može putovati od Dubeca do Črnomerca ili Jaruna, a ne može se ići od Svete Nedjelje do zapada Zagreba.
Ili iz jednog sela u drugo. To zaista nema smisla. Kao da virusi poznaju općinske i druge granice

To su mjere same sebi svrha. I dopizdit će ljudima i ekonomiji.
dekrement is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.03.2020., 03:28   #17
Quote:
dekrement kaže: Pogledaj post

Također nema smisla ograničavati kretanje automobilom iz Požege u Našice ili iz Belog Manastira u Osijek. Zaista ne vidim smisao takve mjere.
Kao što je neki forumaš napisao. Ta zabrana napuštanja prebivališta bi trebala biti zabrana napuštanja pojedinih regija unutar Hrvatske.

Zašto se uvela ta mjera? Pa da se prvenstveno zaštite vikendanška mjesta, otoci, gradovi u Dalmaciji, gdje ljudi ljetuju kako ne bi sad zagrepčanci i ostali došli i potakle se migracije. Koje jesu čak nastale zbog onog iznenadnog potresa koji je priča sama za sebe.
Ali zaista ne vidim smisao da se autom može putovati od Dubeca do Črnomerca ili Jaruna, a ne može se ići od Svete Nedjelje do zapada Zagreba.
Ili iz jednog sela u drugo. To zaista nema smisla. Kao da virusi poznaju općinske i druge granice

.

Hvala bogu što je nekim ljudima ipak ostavio zdrav razum u ovom nerazumnom teatru apsurda!
tessaa is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.03.2020., 12:38   #18
Quote:

Sve točno!

I ovo:

Quote:
dekrement kaže: Pogledaj post
... Treba zatvoriti, i držati zatvorenim kafiće, restorane, škole, teretane i druga slična mjesta još dogledno vrijeme. Upravo zato što se u svim tim mijestima boravi sate i sate. U školi se boravi 6,7 sati i udiše se isti zrak među 30 učenika. U kafićima isto. U teretanama, manje, ali ljudi se znoje, radi im tijelo i naravno da je veća mogunost širenja kapljčnim putem.

Naravno da ako želimo suzbiti širenje zaraze među širom populacijom moramo zatvoriti takva mjesta.

Ali nema smisla zatvoriti jednu Metalku, trgovinu sa sanitarijama, čavlima, građevinskim materijalom. A onda držati otvorenu neku trafiku ili pekaru gdje je velika cirkulacija ljudi, gdje ljudi dodiruju pult, kruh stoji na policama i propuh lako može viruse, i bacile donjeti do njih. To je prilično selektivna mjera.

Kao što je neki forumaš napisao. Ta zabrana napuštanja prebivališta bi trebala biti zabrana napuštanja pojedinih regija unutar Hrvatske. ...
Hlebyn is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.03.2020., 13:02   #19
Ova naslovna anketa nije naravno rađena na reprezentativnom uzorku... ali dobro je ponekad baciti pogled i na nju.
(već sam ju komentirala - ali je moj post misteriozno nestao...kao da ljudi sami ne vide i ne znaju izračunati...)
Dakle trenutno na uzorku od 56 forumaša: 71% - ili podržava mjere- ali ne i restrikcije - ili ih uopće ne podržava.

Očekujem uskoro i neku telefonsku anketu, sa zadovoljstvom ću na nju odgovoriti!
I baš me zanimaju rezultati. I naravno - reprezentativnost uzorka.
tessaa is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.03.2020., 01:25   #20
Quote:
Da li se ti slažeš s ovim i ovakvim suzbijanjem infekcije

Pismo ministru Viliju

"Dakle, ovo je pismo koje bih htjela poslati ministru Viliju, zato što imam par pitanja za ministra, stožer i cijeli zdravstveni sustav, jer mi neke stvari stvarno nisu jasne, ali pitanja ću postaviti na kraju. Prvo ću ispričati svoju priču.

Idemo od početka: dakle, ja sam zaražena koronavirusom. Iz Splita sam, kažu među prvih sedam u Splitu, majka sam troje djece, imam 42 godine. Koliko znam, nisam bila ni s kim u kontaktu tko ima koronavirus, a nisam ni bila u inozemstvu. Simptome sam dobila u prošlu srijedu navečer s temperaturom od 37, išla je maksimalno do 37,4.U petak sam nazvala svoju doktoricu, opisala joj simptome. Ona zna kojim se poslom bavim, da sam u konstantnom kontaktu s klijentima i predložila je testiranje. Rekla mi je da moram otići do infektologije u Splitu, došla sam tamo, rekli su mi da sam prekršila protokol, da je moja doktorica morala zakazati termin. Nisu znali šta će sa mnom, pa me nazvao epidemiolog i postavio mi dva pitanja: Jesam li bila u inozemstvu? Moj odgovor je bio ne. Jesam li bila u kontaktu s nekim tko ima koronavirus? Moj odgovor je bio ne znam, jer zaista ne znam. Epidemiolog nije znao šta bi mi savjetovao, ali inzistirala sam i pitala da li će riskirat ili će me testirat. Napokon su me odlučili testirati i dobila sam nalaz u subotu popodne.

Pozitivna sam.

Bijeg u vikendicu na osami

Zaboravila sam napomenuti da smo prije prvih simptoma, kao odgovorna obitelj, a na inzistiranje mog supruga, otišli u karantenu na osamu, u vikendicu, jer nas je suprug htio zaštititi, a jedino sam ja išla na posao, jer nisam imala izbora. Nakon dojave o pozitivnom nalazu iz bolnice su me zvali da odmah dođem. Onda su me nazvali kasnije da im dobro zvučim, da misle kako nisam kritično i da imaju sada neke druge slučajeve kritičnije od mene te me zamolili da dođem ujutro.

Kontaktirali su me ujutro, pitali me kako sam, rekla sam da sam isto, da ne gubim dah, da sam malaksala, ali da sam u suštini dobro. Rekli su se javiti kada da dođem u bolnicu. Pitala sam budem li okej, hoću li ostati, trebam li odmah uzeti stvari, imala sam milijun pitanja. Rekli su da će mi se javiti i da pričekam.

"Rekli su mi da sam odbila pregled"

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Vrijeme je prolazilo, nitko se nije javljao. Nakon dva-tri sata zvala sam ih i pitala jesu li zaboravili na mene. Ženska osoba, ne znam je li bila medicinska sestra ili doktorica, rekla mi je da imaju informaciju da sam odbila pregled. Svašta. Rekla sam – naravno da nisam odbila pregled, napokon sam dobila termin i otišla na pregled u bolnicu. Nalaz je bio uredan, nisam više imala temperaturu ni respiratorne probleme i doktorica, infektologinja mi je predložila kućno liječenje.

E, sad ja imam par pitanja: Mene zanima šta je to kućno liječenje od takozvanog smrtonosnog virusa? Koje će to osoblje provesti moje kućno liječenje? Moj suprug i troje djece, bez ikakve zaštite dok vas oni na infektologiji pregledavaju u astronautskim odijelima?

Otkako sam bolesna, nitko me nije kontaktirao ni pitao kako bolest, napreduje ili ne napreduje. U međuvremenu je i moj kolega s posla pozitivan i moja nevjesta, također. Svi idu na kućno liječenje. Moja nevjesta je čak inzistirala da ostane u bolnici, jer joj suprug, moj djever, spada u rizičnu skupinu, on je visokotlakaš. Odlučili su ga testirati, negativan je i poslali su ga kući da je liječi. Dakle, imam kolegu s posla koji ima četvero djece i suprugu, obitelj mog djevera, dvoje djece i on, visokorizičar, kod mene doma troje djece i suprug, to je četvero ljudi. Ukupno 12 potencijalno oboljelih.

"Danas mi je loš dan"

Ispraznili su bolnicu na Križinama, čeka bolesnike, Arena u Splitu priprema krevete. Moje pitanje je za koga ako smo svi poslani na kućno liječenje i možemo doći u bolnicu jedino ako krene otežano disanje i ako smo stvarno loše. Danas mi je sedmi dan i stvarno je loš, bol u kostima, mišićima, disanje je ok. Zvala sam jutros infektologa, pitala ga kako mi može pomoć. Rekao je da je to sve normalno, da su to simptomi bolesti i ako budem imala problema s disanjem, onda mogu doći do bolnice. Do tada sam na kućnoj njezi. Koliko znam, ima dvadesetak bolesnih u Splitu, po mojim podacima, četvoro nas je na kućnoj njezi. Čemu onda ova drama, stvarno mi više nije jasno. Kažu, ne smijemo se dovesti u situaciju kao Italija da u bolnici biramo koga spasiti, a koga ne. Mislim da ste to napravili odmah, odlučili ste poslati bolesne kući dok su vam bolnice prazne i odlučili ste ugroziti moje najbliže. Mogli ste ih barem sačuvati od mene same, dok nisu zaraženi, ali niste.

I zato mislim da biste vi trebali pljeskati mojoj obitelji, mome mužu, obitelji svih koji imamo koronavirus i liječimo se u vlastitim kućama, bez maski, bez zaštite, bez adekvatne opreme. I hvala ni na čemu. Eto toliko od mene", stoji u poruci žene s koronavirusom.

I ona će se, kladili bismo se, izvući iz ove zdravstvene nevolje. Nažalost, vjerojatno će se od kaznenog progona izvući i bijednici koji joj s nepoznatih brojeva šalju uznemirujuće poruke i prijetnje te je optužuju za ugrožavanje svoga i obiteljskog zdravlja. Iako je uradila doslovno sve što je trebala i mogla.
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 08:36.