Banke, osiguranja, krediti Ja ne radim za novac. Ja radim za kamatu. |
|
|
15.01.2008., 14:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2006.
|
Kreditne kartice i limiti
Mislim da ova tema nikada nije bila do sada na forumu.
Koje kreditne kartice imate u novčaniku te koliki su njihovi limiti.
|
|
|
15.01.2008., 14:18
|
|
Dnevnoy Dozor
Registracija: Aug 2007.
Lokacija: I'm in love with my lust, burning angel wings to dust...
|
Ako stignem napisati, evo da ti prvi odgovorim; imam Diners (kao što znaš!), uzeo sam ga prije 4 mjeseca, i za sad mi je limit nekakvih 4.500kn i poseban limit za obročnu kupnju nekakvih 4.000kn. S obzirom da se urednim podmirivanjem računa povećava, i s obzirom da nisam provjeravao sad već neko vrijeme, a uredno ih plaćam, tko zna... sad ću ih baš ići nazvati...
P.S. Jel' se javila Lavica02 u vezi AMEX related postova na Dinersu...?
|
|
|
15.01.2008., 14:22
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Johnny B. DL kaže:
P.S. Jel' se javila Lavica02 u vezi AMEX related postova na Dinersu...?
|
Nije ništa odgovorila na forumu, niti se je meni javila.
Bumo vidjeli 
|
|
|
15.01.2008., 14:26
|
|
Registrirani korisnik
|
Visa Classic 50.000 kn
Amex revolving (zelena) 30.000 kn
Amex Jubilarna
Amex Platinum
Mastercard Standardni 25.000 kn
Go card 22.000 kn
|
|
|
15.01.2008., 14:28
|
|
Dnevnoy Dozor
|
Quote:
marko27 kaže:
Visa Classic 50.000 kn
Amex Jubilarna
Amex Platinum
Go card 22.000 kn
|
Pa frende, svaka čast... fino si se ti opskrbio... E, sad me zanima jesi li i ti jedan od onih koji "pretače iz šupljeg u prazno" pa jedan kredit po kartici pokriva drugim ili... ?
|
|
|
15.01.2008., 14:37
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Johnny B. DL kaže:
Pa frende, svaka čast... fino si se ti opskrbio... E, sad me zanima jesi li i ti jedan od onih koji "pretače iz šupljeg u prazno" pa jedan kredit po kartici pokriva drugim ili... ?
|
Niti pod razno ne pretačem iz šupljeg u prazno jer na taj način možeš samo plaćati naknade banci za podizanje gotovine.
Visa Classic je dobivena na temelju oročenog depozita. Ne koristim ju skoro nikad ili vrlo rijetko. Tu je ako zatreba. Ako nekad pretjeram 
Go card i Mastercard standard isto koristim vrlo rijetko.
Jedino što peglam su Amexove kartice. 
|
|
|
15.01.2008., 14:30
|
|
:)
Registracija: Nov 2006.
|
Quote:
marko27 kaže:
Visa Classic 50.000 kn
Amex Jubilarna
Amex Platinum
Go card 22.000 kn
|
I koliko mjesečno ukupno potrošiš/trebaš platiti za sve?
|
|
|
15.01.2008., 14:36
|
|
Dnevnoy Dozor
|
Evo, sad sam zvao Diners, limit je, hvala Bogu, još uvijek isti (kažem hvala Bogu jer sam nekad nepromišljena budala koja će potrošiti pa razbijati glavu kako to platiti, i da mi nema žene, Bog zna kako bi to završilo!!!), i treba proći 6 mjeseci da bi se limit povećao... Btw, za sad mi je čist' dosta, a da se nadopunim, vani mi je limit 300 EUR... budali poput mene i previše... 
|
|
|
15.01.2008., 14:39
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
mokry kaže:
I koliko mjesečno ukupno potrošiš/trebaš platiti za sve?
|
Visa Classic / Mastercard standardni i go koristim vrlo rijetko
Amex revolving oko 800 kn
Amex Jubilarnu rijetko korisim
Amex Platinum između 1500 do 10000 kn, kako kada, ali iznosi su većinom oko 4000 kn
|
|
|
15.01.2008., 14:22
|
|
Talog društvenih mreža
Registracija: Jun 2003.
|
Diners, šest tisuća kuna u zemlji, tisuću eura u inozemstvu.
|
|
15.01.2008., 14:25
|
|
Dnevnoy Dozor
|
Quote:
marko27 kaže:
Mislim da ova tema nikada nije bila do sada na forumu.
|
A kad smo već kod toga, mogao bi biti fer. pa i ti nama priznati "koliko smiješ biti rastrošan"...
|
|
|
15.01.2008., 14:28
|
|
:)
Registracija: Nov 2006.
|
Quote:
marko27 kaže:
|
Diners. Prilično velik limit s obzirom da je studentska - 5000kn u RH (vani 680eura). 
|
|
|
15.01.2008., 14:39
|
|
I drive.
Registracija: Apr 2003.
|
Mastercard.
Limit 13 000 kn.
Ne peglam ju, ali uskace kad nesto kasni.
|
15.01.2008., 19:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2006.
|
Dozvolite, da samo onako FYI napisem kako se to radi u SAD.
Ja zapravo ni ne znam koliko kreditnih kartica trenutno imam. Cini mi se da sam dosao do ~15; razlicite Visa, Amex, MC (master card), Discovery, svih mogucih boja. Limiti su od tamo negde $10k do $30k po kartici. Izgleda, da to bankama uopce ne smeta jer mi jos uvijek redovito salju pre-approved ponude za nove kreditne kartice, pored ponuda za pun k...c nekih drugih vrsta kredita, koje me ne interesiraju. Evo, juce sam dobio ponudu za novu kreditnu karticu sa 0% kamatnom stopom sve do 2009 godine.
Ne pitajte kako sam dosao do toliko kartica.  Uvijek je bio neki razlog... Na pocetku sam bio sretan, da su mi dali prvu VISA karticu. Za koju godinu sam zatrazio MC i AMEX, jer ponekad se moze platiti samo sa ovom ili onom karticom, izmedu ostalih razloga.
Kasnije sam dosao do bolje kartice gde mi na kraju godine vrate 1,2 ili 3% od potrosenog novca, pa rekoh bolje ista nego nista.
Kasnije, khm, su mi poceli nuditi jos bolje kreditne kartice sa 0% kamatnom stopom (free money) za godinu ili dvije. Ja uzmem jednu i pocnem svaki mijesec sa njom placati sve zivo. U to vrijeme sam koristio samo tu karticu za sve, ali bi banci na kraju mijeseca slao, kao sto tu kazu, minimum payment, npr. 2% duga, znaci puno manje nego bi potrosio (ko jih sljivi, ionako imam 0% kamate  ). Tako bi se polako za x mijeseci priblizio limitu kartice. Sto sada? Nista lakse...
Dignem novu kreditnu karticu sa 0% balance transfer i prenosim dug iz prve kartice (da je oslobodim za daljnu potrosnju, jer mi jos uvijek vazi promocijska 0% kamatna stopa  ) na novu sa promocijskom ratom od 0% za godinu, dvije, na kojoj bi banci vsaki mijesec placao minimum payment od 2%. Tako sam u to vrijeme koristio 2 kartice; zapravo samo jednu jer sam na drugu samo stavio dug iz prve.  Novac, kojim bi inace mogao redovito placati te dugove/potrosnju sam "trosio" na ulaganje i kad bi zavrsila promocijska 0% kamatna stopa platio bi stari dug u cijelini ili napravio novi balance transfer  na novu karticu sa 0% promocijskom kamatnom stopom.
I tako to... Jednom sam uzeo karticu na kojoj su mi dali promocijsku ponudu za, kao sto tu kazu, cash advance, 0% za 15 mijeseci. Odmah prenosim $15.000 (blizu limita na kartici) na svoj "tekuci racun" i banci svaki mijesec placam 2% od te svote. Investiram $15.000, nakon 15 mijeseci banci vratim preostali dio od $15.000 ili napravim "balance transfer" na novu kreditnu karticu sa promocijskom 0% kamatnom stopom.  Ja u toj "shemi" nikada nisam platio kamate... Koliko mi je poznato, cak neki koji sede u USA kongresu rade isto.
Na kraju samo jos da kazem, da ova 'igra' niti nije tako jednostavna kao moze izgledati, jer ipak treba svasta tu znati oko FICO broja (kako dobra musterija si, specificno za SAD), da se ga zadrzi na visokom nivou, da bi se moglo dobiti novu karticu sa promocijskom kamatnom stopom od 0%. Trajalo je godinama, da sam dobio te limite na kreditnim karticama i sistematicki sam radio na tome. Nuzna je disciplina, da se sve to redovito placa, inace bi brzo mogao doci kraj. I naravno, nuzno je znanje, da se moze sa investiranjem stvarati profit, jer inace cemu svrha svega toga...
Tako to rade neki Amerikanci. Hope you had a good laugh... 
|
|
|
14.02.2008., 15:33
|
|
Živi dugo i množi se...
Registracija: Feb 2008.
|
Ja koristim Diners već 5 mjeseci i totalno sam nezadovoljan..
Kao novi sam korisnik i na rate sam kupio telkač i zdrobio 7.00o tisuća kuna (na pun kufer rata), te s mi javili da kao nesmijem trošiti više na rate jer sam prešao nekakv limit.
Ali mi nije jasno kako mogu imati limit za plaćanje na rate kad mi mjesečni računi ispadaju više od kompletnog dugovanja.
Gdje je logika?
Znači jednokratno mogu potrošiti 12.000 kuna kao novi korisnik ali nemogu potrošiti na rate..
Totalno revoltiran izrezao sam kartice i sad imam puzzle i sve plaćam gotovinom..
Diners no more!!!
|
14.02.2008., 16:04
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Diego1 kaže:
Diners no more!!!
|
Probaj uzeti Amex. Bit ćeš i više nego zadovoljan. 
|
|
|
29.03.2008., 17:52
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2007.
|
evo da vam malo ispricam kako je to u njemackoj
ja zivim u hrvatskoj, ucenik sam...srednja skola, gimnazija.... kad sam bio jednom prilikom u njmeackoj, moji su mi otvorili tekuci racun u jednoj banci, racun glasi na mene, i dobio sam i maestro karticu. dozvoljeni minus nemam, ali moze se desit da slucajno udjem zbog trajnog naloga ili tak nest u minus par eurica...ugl. meni je to bilo super, jer su oni meni mogli uplatit novac u bilo koje doba dana, i meni bi novac sjeo, te bi ga onda mogao dici...cak mogu besplatno dizati novac na bankomatima zagrebacke banke...ali nije bitno sad....ugl. u njmeackoj kad otvoris racun, automatski te upisuju u jednu knjigu, zbirku, koja se zove SCHUFA! ta SCHUFA je zapravo najbitnija u njemackoj sto se tice kredita i tih kartica, jer ako ti je SCHUFA ''cista'', mozes placat na rate, mozes dobivat kartice itd. ugl. moras vodit brigu da ti SCUFA bude cista, odnosno placati racune, ne dovodite se u situacije da se zaduzujes i ne platis neke racune itd. inace dobijes upis u SCHUFU, i onda je jako tesko dobit kredit, kartice, pa cak i stan...
onda sam na sao na adresi obrisan link MC za 0€!! nema nikakvih troskova, ama bas nikakvih! tesko je vjerovat, ali mozete provjerot! radi se o mastercardu gold, revolving! 1,54% mjesecna kamata! racun stize 1. u mjesecu, i imas rok 20 dana da podmiris racun, inace ti ide kamata na to, svaki mjesec! placanje u inozemstvu, dizanje s bankomata, ama bas sve je besplatno! za dizanje gotovine ti racunaju 1,94%....i sve se obracunava na mjesecnoj razini! jednostavno super! ja sam dobio pocetni limit 300€, svaka dva mjeseca se povecava, odnosno udvostrucuje limit...pa vi sad gledajte, koliko je RH udaljena od zapada...a valjda cemo i mi jednog dana imati ovako nesto...ali do tad  )
Zadnje uređivanje Lavica02 : 29.03.2008. at 18:29.
Reason: brisanje link-a
|
|
|
02.04.2008., 13:02
|
|
Dnevnoy Dozor
|
Quote:
Diego1 kaže:
Kao novi sam korisnik i na rate sam kupio telkač i zdrobio 7.00o tisuća kuna (na pun kufer rata), te s mi javili da kao nesmijem trošiti više na rate jer sam prešao nekakv limit.
Ali mi nije jasno kako mogu imati limit za plaćanje na rate kad mi mjesečni računi ispadaju više od kompletnog dugovanja.
Gdje je logika?
Znači jednokratno mogu potrošiti 12.000 kuna kao novi korisnik ali nemogu potrošiti na rate..
|
Pobrkao si nešto- Diners osnovna kartica ima dva limita; jedan za kupovinu "odmah" a drugi za kupovinu na rate. Razlikuju se i ne možeš ih spojiti zajedno prilikom kupnje. Imaš dve teme o Dinersu, pa malo nađi, da ti Lavica02 ne preseli post tamo, pa da se ne izgubiš... 
|
|
|
09.04.2008., 01:15
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2006.
|
imam Visu classic, limit 7.500kn i vrag je odnio dabogda, navukla me u minus do grla, sad jedem kruh i vodu da se nekako iskoprcam.
Imao bih usput jedno pitanje za one koji znaju:
postoje li neke kamate na koristenje Vise classic osim onih sto uzimaju 20kn provizije za skidanje gotovine i mjesecno 20kn za koristenje? Gospodja na salteru mi je rekla da nema a ja sa skeptik.
Isto me zanima koliko dugo vi koristite te kreditne i jeli to uopce zdravo za osobne financije, pitanje je mozda malo glupo ali mislim da sam ja u krivu sto u zadnjih pola godina sva placanja vrsim preko kreditne jer se ne mogu sastat sa gotovinom nikako. Vrtim iz supljeg u prazno, na kraju miseca posudim u brata 1-2k kn da pokrijem prosli jer sama placa to ne moze, sad stedim maksimalno, auto ne vozim uopce vec nekoliko dana...samo da mi se vratit na koristenje debitne
hvala
|
|
|
09.04.2008., 11:32
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2007.
|
Visa electron
imam jedno pitanje,a nezelim otvarati novu temu...
posjedujem 3 kartice, pbz maestro tekuci racun, erste maestro tekuci racun i erste visa electron devizna...
preko pbz-a mogu kupovati na kredit do 6 rata,ali mi ne odgovara jer placu u erste ponovno primam (povratak u staru firmu)...
posto maestro od erste ne dozvoljava kredite, htio bih kreditnu karticu...
master card standrad je obicna kreditna,jel tako? koja je razlika u ono ELLE kretinoj kartici?
uostalom, da li mi ova visa electron moze posluziti kao kreditna kartica? na njoj imam sumu manju od 1000 kn, to sam dobio inozemnu plaću..
imam ugovor za stalno,redovita primanja...jel mogu dobiti uopce kreditnu?
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 14:00.
|
|
|
|