Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika

Politika Najstariji zanat na svijetu
Podforumi: Politička scena, Europska unija, Svijet, Blisko politici, Rat u Ukrajini

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 16.01.2025., 14:21   #1
Građanski bojkot trgovina (ne esencijalni proizvodi)

Potaknut novim, tko zna kojim po redu najavama poskupljenja otvaram ovo pitanje. Ukoliko moderator smatra da je krivi podforum, molim da temu premjesti gdje je prikladnije.

Kako ljudi ne razumiju da ako tjedan, dva, tri... ne kupe niti jedan proizvod bez kojeg mogu "preživjeti", gubitak trgovaca bi bio takav da bi cijene pale u roku odmah. Ne samo to, nego bi narod poručio trgovcima da se ne "zezaju" ubuduće. Ako ne možete bez toga da brutalno dižete cijene svako malo, onda zatvorite trgovinu

Postoji li ikakva građanska incijativa koja je voljna organizirati ovakvu akciju? Gdje su umirovljeničke udruge, stranke?

Ljudi vrijeme je za neku akciju jer ono što se događa zadnjih godinu, dvije nije normalno!

Meni je iskreno prekipjelo i već neko vrijeme ne kupujem dosta toga iz inata. Pozivam i vas da radite isto. Jedino zajedno možemo promijeniti stvari na bolje.

Lp
Strepite is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 14:42   #2
svaka ti je na mjestu

problem je što će prosječni hrvat kukati godinama i zazivati neke plenkoviće da to rješe umjesto njega, ali ovako nešto jednostavno neće probati primjeniti
GemsBond is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 14:50   #3
Nisu li izbori mjesto na kojem se treba rješavati onih koji vode lošu gospodarsku politiku?

Jedna od definicija gluposti je raditi istu stvar i očekivati različiti (bolji) ishod. A Hrvati upravo to rade svaki put. I sad bi građani trebali rješavati ono što su zasrali šufti koje su doveli na vlast samo da bi za koju godinu opet nagradili na izborima iste šufte. Koji će se kroz cijeli mandat kurčiti kako su oni skresali krila trgovcima. Ae.

Priuštit ću si što mogu i hoću, jer mogu. Za dijete se ionako nadam da će imati pameti dati petama vjetra odavde. Oni koji su doveli ove na vlast nek sami kuhaju kruh i peku kiflice po receptu cijenjenog ministra. Bon apetit.
Old 16.01.2025., 15:07   #4
vlast je totalno nemoćna po tom pitanju, da sutra trgovci odluče sve poskupiti 50%, vlada im ne može apsolutno ništa, neka im uvedu ekstraporez, oni će još više poskupiti

ovaj danas sastanak vlade s predstavnicima trgovaca je obično prodavanje magle i neće se postići ništa, obični PR da se zamažu oči građanima

jedini koji mogu nešto napraviti su kupci tako da promijene navike kupovanja, smanjiti potrošnju ili trošiti izvan Hrvatske što većini Hrvata ne bi trebao biti veliki problem jer većina ima auto i prilično su blizu granici

ono što je sigurno, cijene neće ići dolje tako dugo dok ljudi troše kao da problema nema, zapravo vidimo da sad idu cijene dodatno prema gore
GemsBond is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 15:11   #5
Quote:
GemsBond kaže: Pogledaj post
vlast je totalno nemoćna po tom pitanju, da sutra trgovci odluče sve poskupiti 50%, vlada im ne može apsolutno ništa, neka im uvedu ekstraporez, oni će još više poskupiti
I platiti još veći porez.

Mogu vlade puno toga. Druga stvar je što je to nepopularno i što je vladama i političarima bitnije podilaziti onima koji ih financiraju nego onima koji ih biraju.
Old 16.01.2025., 15:21   #6
Quote:
Strepite kaže: Pogledaj post
Potaknut novim, tko zna kojim po redu najavama poskupljenja otvaram ovo pitanje. Ukoliko moderator smatra da je krivi podforum, molim da temu premjesti gdje je prikladnije.

Kako ljudi ne razumiju da ako tjedan, dva, tri... ne kupe niti jedan proizvod bez kojeg mogu "preživjeti", gubitak trgovaca bi bio takav da bi cijene pale u roku odmah. Ne samo to, nego bi narod poručio trgovcima da se ne "zezaju" ubuduće. Ako ne možete bez toga da brutalno dižete cijene svako malo, onda zatvorite trgovinu

Postoji li ikakva građanska incijativa koja je voljna organizirati ovakvu akciju? Gdje su umirovljeničke udruge, stranke?

Ljudi vrijeme je za neku akciju jer ono što se događa zadnjih godinu, dvije nije normalno!

Meni je iskreno prekipjelo i već neko vrijeme ne kupujem dosta toga iz inata. Pozivam i vas da radite isto. Jedino zajedno možemo promijeniti stvari na bolje.

Lp
da i standard padne toliko da je veći broj ljudi gladno, al doslovno gladno, prije bi se povećao kriminalitet među građanstvom nego da se ljudi organiziraju i bojkotiraju. dio toga je i manipulacija, posebno kod nas. jednostavno nije cool biti protestant, imati mišljenje i javno reći da nemaš para. ok, sad smo došli do tog da se bunimo malo kak su cijene nenormalne, al to je vrhunac "akcije". mislim da ima većeg smisla da se ljudi udruže u manje skupine istomišljenika koji mogu i žele trgovati međusobno robama i uslogama jer očekivati prosječnog hrvata ikaj je besmisleno.
Complicated is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 15:29   #7
Hrvati troše više nego ikad usprkos rastu cijena. Trgovine su uvijek pune kao i centri.

Kada je neradna nedjelja, idu na benzinsku po kruh kao da ne mogu dan ranije kupiti.

Nikad kod nas bojkota, a samim time ne vidim zašto bi lanci smanjili cijene.
Old 16.01.2025., 15:36   #8
Quote:

ovaj danas sastanak vlade s predstavnicima trgovaca je obično prodavanje magle i neće se postići ništa, obični PR da se zamažu oči građanima

jedini koji mogu nešto napraviti su kupci tako da promijene navike kupovanja, smanjiti potrošnju ili trošiti izvan Hrvatske što većini Hrvata ne bi trebao biti veliki problem jer većina ima auto i prilično su blizu granici

ono što je sigurno, cijene neće ići dolje tako dugo dok ljudi troše kao da problema nema, zapravo vidimo da sad idu cijene dodatno prema gore
ne može im ništa za poskupljenje od 50 % ali može za kartelsko udruživanje,
prodaju alkohola i duhana maloljetnicima, neplaćene prekovremene.... može se puno toga kad se hoće
dk1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 15:48   #9
Quote:
Strepite kaže: Pogledaj post

Lp
A kako ti ne razumiješ da nisu trgovci ti koji konstantno umpupavaju milijarde "besplatnog" novca u sustav i tako se stvara začarani krug poskupljenja i inflacije?

I nisu potrošači ti koji to mogu zaustaviti, nemojmo se zavaravati.
SkyShark is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 15:59   #10
Quote:
dk1 kaže: Pogledaj post
ne može im ništa za poskupljenje od 50 % ali može za kartelsko udruživanje,
prodaju alkohola i duhana maloljetnicima, neplaćene prekovremene.... može se puno toga kad se hoće
Todorića su mogli oženiti za firmu, ali ne znam kako bi se proveli da probaju nešto od ovog što si napisao protiv stranih trgovačkih lanaca, začas bi išla prosvjedna nota prema EU od strane država članica EU otkud dolaze trgovci i po hitnoj proceduri bi uslijedio pritisak i završilo bi ispričavanjem.
GemsBond is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 16:03   #11
Quote:
SkyShark kaže: Pogledaj post
A kako ti ne razumiješ da nisu trgovci ti koji konstantno umpupavaju milijarde "besplatnog" novca u sustav i tako se stvara začarani krug poskupljenja i inflacije?

U Njemačkoj je u optjecaju 4 puta više novca nego kod nas a imaju manje cijene nego mi.

Potrošači su jedini koji mogu zaustaviti, jer svi trgovački lanci su napravili poslovni plan tj. kalkulaciju prije nego su došli na naše tržište, a ta kalkulacija znači stalni prihod kako bi mogli servisirati poslovanje, bez tih prihoda poslovni plan se ruši i firma ide u stečaj i u najgoroj opciji u likvidaciju.
GemsBond is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 16:07   #12
Ne treba zaboraviti da rast cijena ide u korist hdz-a, jer će se skupiti više para za uhljebe u državnom proračunu, tako da s te strane ne treba uopće misliti da bi oni probali spriječiti inflaciju.
GemsBond is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 16:10   #13
Quote:
U Njemačkoj je u optjecaju 4 puta više novca nego kod nas a imaju manje cijene nego mi.

Potrošači su jedini koji mogu zaustaviti, jer svi trgovački lanci su napravili poslovni plan tj. kalkulaciju prije nego su došli na naše tržište, a ta kalkulacija znači stalni prihod kako bi mogli servisirati poslovanje, bez tih prihoda poslovni plan se ruši i firma ide u stečaj i u najgoroj opciji u likvidaciju.
Njemačka produktivnost i kompletno Njemačko gospodarstvo je jače 10X od HR, tak da ne vidim smisao usporedbe.

Potrošači to ne mogu zaustaviti iz razloga što se stvara "domino efekt". Nisu trgovački lanci jedini poskupili ako se ne varam a ne varam se. Nije problem u trgovcima, nego u političarima. Oni su stvorili problem a ne trgovci
SkyShark is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 16:16   #14
Quote:
Njemačka produktivnost i kompletno Njemačko gospodarstvo je jače 10X od HR, tak da ne vidim smisao usporedbe.
Pa ti si pričao o višku novca u optjecaju koji je upumpan, očito ga ima puno više u optjecaju u Njemačkoj a opet nema divljanja cijena kao kod nas.

Quote:
Potrošači to ne mogu zaustaviti iz razloga što se stvara "domino efekt". Nisu trgovački lanci jedini poskupili ako se ne varam a ne varam se. Nije problem u trgovcima, nego u političarima. Oni su stvorili problem ili da kažem otvoreno, građani su sami stvorili taj problem a sa zaokruživanjem klaunova na izborima.
Potrošač je onaj na kraju lanca koji sve to plaća, ako on ne plati nitko prije njega neće dobiti svoj dio, tako da je jedino potrošač onaj koji ima stvarni utjecaj. Što se tiče domino efekta, pa neka bude bilo kakvog efekta, koga briga, neka propadaju ako se ne znaju prilagoditi, makar teško da će neki propasti budući da imaju ekstra profite vidljive u bilancama.
GemsBond is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 16:21   #15
ja prvi sam počeo bojkotirati određene proizvode još od korone, kad je krenula ova eksplozija cijena. Npr, u zadnjih 4 godine niti jednom nisam kupio Ledo smrznuto voće i povrće, jednostavno nema te akcije, super prilike, popusta, ne znam čega više da im dajem pare nakon što su bezobrazno digli cijenu, a smanjili gramažu pakiranja, i to sve lijepo upakirali u novo pakovanje. Najdraže mi je kad dođem u Konzum, i vidim Ledo police krcate, a nitko to ne želi kupiti, a pored njih prazne npr Kplus smrznute stvari. I to Konzum radi namjerno, makne "svoje" Kplus da ljudi kupuju skuplje Ledo (jer u konačnici njima ista stvar, do prije godinu dvije to je bila ista grupacija), ali valjda su se ljudi opametili pa ne padaju više na to. Ili npr Ledo sladoled, to neću kupit da mi je zadnji. Platit 8 € za quattro? 60 kn za vodu sa šećerom??? Nema te šanse. Isto tako Vindija Kefir koja je bezobrazno digla cijenu, isto tako LinoLada koja košta kao i Nutella, a Nutella svjetski poznati brand, a ovo iz lokalne rupe? Dorina košta skuplje od Milke? Kruh nisam kupio više od 10 godina, mislim da u pekaru nisam zašao sigurno 10 godina. Kad mi se jede, napravim doma, smrznem, kad mi treba spečem i to je to. Ista stvar kava u kafićima. mogu oni pričati kako će sad poskupiti kava, kriza u brazilu, ovo ono, ne tiče me se. Popit ću kavu doma, i koštat će me doma 0,3 €, a ne 3 €.
Problem je što kad bi i došlo do nekog bunta, kad bi i cijene "pale" u smislu da je neka akcija sad, trgovci shvate da su pretjerali, ljudi bi onda masovno se naljepili na te akcije i nakon mjesec dana bi stvari koštale još i više. prosječan hrvat će sve samo se ne promijeniti. i uvijek želi da netko drugi riješi problem, a on će o problemu pričati na kavi.
iggy is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 16:38   #16
Quote:
shtefy kaže: Pogledaj post
Nisu li izbori mjesto na kojem se treba rješavati onih koji vode lošu gospodarsku politiku?

Jedna od definicija gluposti je raditi istu stvar i očekivati različiti (bolji) ishod. A Hrvati upravo to rade svaki put. I sad bi građani trebali rješavati ono što su zasrali šufti koje su doveli na vlast samo da bi za koju godinu opet nagradili na izborima iste šufte. Koji će se kroz cijeli mandat kurčiti kako su oni skresali krila trgovcima. Ae.
Hrvatska je u raljama HDZ-a koji je uhljebio ogromnu količinu ljudi koji pod "moram" skupa sa njihovim članovima obitelji glasaju za iste svaki puta. Nije stvar baš toliko jednostavna kao što ti misliš.

Quote:
shtefy kaže: Pogledaj post
Priuštit ću si što mogu i hoću, jer mogu. Za dijete se ionako nadam da će imati pameti dati petama vjetra odavde. Oni koji su doveli ove na vlast nek sami kuhaju kruh i peku kiflice po receptu cijenjenog ministra. Bon apetit.
Možeš, sve dok u jednom trenutku ne možeš. A onda bon apetit tebi frajeru
Strepite is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 16:40   #17
Quote:
Michael Collins kaže: Pogledaj post
Hrvati troše više nego ikad usprkos rastu cijena. Trgovine su uvijek pune kao i centri.

Kada je neradna nedjelja, idu na benzinsku po kruh kao da ne mogu dan ranije kupiti.

Nikad kod nas bojkota, a samim time ne vidim zašto bi lanci smanjili cijene.
Naravno da troše više kad je u prosjeku sve poskupilo 30% u zadnjih godinu, dvije... A ako netko troši, ne znači da ima, nego da se uvaljuje u sve veće minuse dok jedan dan ne udari glavom u zid. Osobno znam jako puno ljudi koji žive "u minusu" na taj način.
Strepite is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 16:45   #18
Quote:

Naravno, to je jedan od razloga (na svjetskoj razini). I naravno da bi idealno bilo promijeniti politiku, ali zadnji parlamentarni izbori sa rekordnom izlaznošću su dokazali da HDZ drži doslovno cijelu državu kao taoc (uhljebljujući ogromnu količinu ljudi koji zauzvrat sa obiteljima daju glas).

No tkzv. "ekstra profiti" koje kojekakvi trgovci i trgovački lanci unatoč krizi ne žele prilagoditi vremenu također igraju ulogu. Protiv toga se može boriti bojkotom istih. Negdje treba početi
Strepite is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 16:49   #19
Quote:
iggy kaže: Pogledaj post
ja prvi sam počeo bojkotirati određene proizvode još od korone, kad je krenula ova eksplozija cijena. Npr, u zadnjih 4 godine niti jednom nisam kupio Ledo smrznuto voće i povrće, jednostavno nema te akcije, super prilike, popusta, ne znam čega više da im dajem pare nakon što su bezobrazno digli cijenu, a smanjili gramažu pakiranja, i to sve lijepo upakirali u novo pakovanje. Najdraže mi je kad dođem u Konzum, i vidim Ledo police krcate, a nitko to ne želi kupiti, a pored njih prazne npr Kplus smrznute stvari. I to Konzum radi namjerno, makne "svoje" Kplus da ljudi kupuju skuplje Ledo (jer u konačnici njima ista stvar, do prije godinu dvije to je bila ista grupacija), ali valjda su se ljudi opametili pa ne padaju više na to. Ili npr Ledo sladoled, to neću kupit da mi je zadnji. Platit 8 € za quattro? 60 kn za vodu sa šećerom??? Nema te šanse. Isto tako Vindija Kefir koja je bezobrazno digla cijenu, isto tako LinoLada koja košta kao i Nutella, a Nutella svjetski poznati brand, a ovo iz lokalne rupe? Dorina košta skuplje od Milke? Kruh nisam kupio više od 10 godina, mislim da u pekaru nisam zašao sigurno 10 godina. Kad mi se jede, napravim doma, smrznem, kad mi treba spečem i to je to. Ista stvar kava u kafićima. mogu oni pričati kako će sad poskupiti kava, kriza u brazilu, ovo ono, ne tiče me se. Popit ću kavu doma, i koštat će me doma 0,3 €, a ne 3 €.
Problem je što kad bi i došlo do nekog bunta, kad bi i cijene "pale" u smislu da je neka akcija sad, trgovci shvate da su pretjerali, ljudi bi onda masovno se naljepili na te akcije i nakon mjesec dana bi stvari koštale još i više. prosječan hrvat će sve samo se ne promijeniti. i uvijek želi da netko drugi riješi problem, a on će o problemu pričati na kavi.
Slažem se u potpunosti. Praktički isto radimo što se svih proizvoda tiče...

Također, kavu nisam popio u bircu jedno 4 godine. Za 100-150 eura kupiš sasvim dobar espresso aparat sa pjenilicom za mlijeko i radiš kavu bolju nego u bircu sa izraubanim i starim aparatima. No i to sad dolazi pod upitnik jer je cijena kave u zrnu počela brutalno rasti i sve je izvjesnije da se kila neće moći naći ispod 20+ eura uskoro (nedavno nam je u mjestu gdje inače kupujemo žena htjela prodati kilu Arabesce za 26 eura, a cijena do nedavno bila oko 12, naravno da nismo kupili), tako da i tu ide bojkot s naše strane. Mogu bez kave, fak of...
Strepite is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 16:51   #20
Quote:

Potrošači to ne mogu zaustaviti iz razloga što se stvara "domino efekt". Nisu trgovački lanci jedini poskupili ako se ne varam a ne varam se. Nije problem u trgovcima, nego u političarima. Oni su stvorili problem a ne trgovci
Problem je u političarima, ali i u trgovcima, ugostiteljima itd... koji se nipošto ne žele pomiriti sa manjim profitima. Svi mi bi trebali snositi teret loših odluka političara, samo oni ne bi. E pa ne može, dosta je...
Strepite is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 20:03.