|
|
10.03.2023., 22:55
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2012.
|
puno bolja naslovnica nego za kamen mudraca
|
11.03.2023., 08:13
|
|
Perverzni djevac
Registracija: Mar 2007.
|
Quote:
Eddard Stark kaže:
Nego meni je stvarno čudno da nakon takvog uspjeha. Nikad nije napisala prequele ili npr. dvije knjige o Voldemortu.
|
Ja bih volio vidjet cijelu knjigu tipa All About Hermione.
Quote:
Eng3lthal kaže:
odmah mi je upalo u oko da je erised postao Zrcalo avons
kasnije ću ostale detalje pregledati
|
Quote:
Jobi kaže:
Jedina koje se ja sjećam Crnković je Mirror of Erised preveo kao Zrcalo Aljež, a kasnije je Dubravka pustila Erised kao u originalu.
|
U bh. prijevodu je Ogledalo ejnžeč (čežnje).
|
11.03.2023., 22:23
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2006.
|
Izaslo mi na fejsu da je Odaja Tajni u pretprodaji i vidjela sam “Neprijatelji nasljednika cuvajte se” i moram se naviknuti na ovaj novi prijevod jer onaj stari mi je u uhu. Nije losiji nego meni cudan.
|
|
12.03.2023., 00:37
|
|
chargé d'affaires
|
Umm a kako je bilo prije
|
|
|
12.03.2023., 08:34
|
|
Registrirani korisnik
|
Neprijatelji bastinika cuvajte se
|
|
12.03.2023., 12:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2007.
|
Dubravka je izjavila da će koristiti suvremeni govor kako bi se lakše povezala s mladim čitateljima, ali mislim da je taj pomalo arhaični stil prijevod baš ono što je davalo određenu čaroliju Harry Potteru. Ovako dojmi sterilno. Ja se jako mučim s čitanjem njenog prijevoda Kamena mudraca. Uopće se ne mogu uživiti.
|
|
|
12.03.2023., 13:27
|
|
Registrirani korisnik
|
Ako mi dodje u ruke novi prijevod svakako cu ga uzeti jer me zanima kakav je. Mozda je “problem” u tome sto smo se mi, starija generacija, navikli na stari prijevod jer smo se prvo s njim susreli. Prije nekoliko stranica se pisalo o novom prijevodu i neke stvari mi nisu sjele.
|
|
12.03.2023., 18:38
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Mar 2021.
|
Možda bih mogao pročitati napokon i ostale knjige. Pročitao sam jedino prve dvije-tri. Nije mi bio sjeo Potter ko klincu, tko zna... Možda novi prijevod to popravi.
|
|
|
12.03.2023., 18:57
|
|
Bridgeburner
Registracija: Mar 2022.
|
Quote:
Eng3lthal kaže:
puno bolja naslovnica nego za kamen mudraca
|
Vjerojatno najbolja naslovnica od svih sedam.
|
15.03.2023., 19:07
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2021.
|
Ja sam bio skeptican. Al' knjige su mi se svidjele. Preporucam svima koji pate od depresije.
|
|
|
15.03.2023., 19:57
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Jan 2021.
|
Baština ili naslijeđe?
Glasam za baštinu.
Kulturno naslijeđe...
Kulturna baština...
Da, glasam za baštinu.
Ima tu neku tajanstvenu notu u sebi.
|
|
|
03.04.2023., 15:15
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2013.
|
|
|
|
07.04.2023., 06:16
|
|
Perverzni djevac
Registracija: Mar 2007.
|
^
Pročitao si cijelu knjigu uz jedan capuccino? 
|
12.04.2023., 23:01
|
|
Registrirani korisnik
|
Izgleda da će se serija stvarno snimati i da će Rowling biti uključena što je meni super jer se bojim da bi inače moglo biti go woke, go broke. Iako ni njezino ime ne znači da će biti drugačije, ali mirnija sam. Čitam da mnogi već lude jer neće biti originalne postave iz filmova. Meni je to sasvim ok. Bit će neobično vidjeti druge glumce, ali ako serija bude dobra nimalo mi neće nedostajati.
|
|
13.04.2023., 10:58
|
|
chargé d'affaires
|
Meni je već godinama bila želja da konačno naprave pravdu i da ekraniziraju knjige u svaki detalj, a to može nuditi samo forma serije i sistem 1 knjiga = 1 sezona.
Tako da, ako stvarno namjeravaju ići dalje s ovom idejom, ja apsolutno podržavam. Pa neće biti ni prva ni zadnja knjiga koja će dobiti više ekranizacija. Koliko npr. verzija "Knjige o džungli" postoji i svaka je totalno drukčija?  Evo recimo ove dvije najnovije, Netflixova "Mowgli" i Disneyjeva "The Jungle Book", veze nemaju jedna s drugom po ideji, atmosferi, a predložak i priča je ista.
Bilo bi zanimljivo na skroz drugi način vidjeti svima nam poznatu priču i zaista se nadam da Yates neće imati veze s ovim, jednostavno treba nešto novo i potpuno drugačije.
Ja sam osobno bio razočaran s Yatesovim filmovima iako su i oni imali svojih super trenutaka, ali generalno, kad usporedim s knjigama, reakcija mi je bila užasno "meh". Na primjer ona knjižurina od Reda feniksa je valjda malo savršenstvo, a film nekako bezličan i dosadan.
Nije baš lako prenijeti tu atmosferu knjiga na ekran, ali forma serije je apsolutno way to go. I naravno da ne želim gledati stare glumce. Hoću refresh od svega, a pogotovo od dosadašnje režije. Toliko toga iz knjiga zapravo nismo vidjeli, neke stvari su jednostavno toliko površno odrađene (a i morale su biti zbog ograničenog trajanja filma). Očekujem savršenstvo, znam da ga neću dobiti, ali vjerujem da će se konačno moći posvetiti detaljima, sporednim likovima itd., pa možda i dodavat kakve minorne subplotove za osvježenje ako Rowling pristane. Moglo bi se i modernizirati u smislu da imamo češće flashbackove na prošlost, epizode kao backstory nekih likova itd...
Što se tiče woke kulture, bit će zanimljivo vidjeti kako će to implementirati, jer prilično sam siguran da hoće. Vjerojatno će pokoji lik biti gay (možda Neville  ) ili trans (Lavender Brown?  ), i iskreno ne vjerujem da će Rowling imati što protiv. A one njene transfobne izjave za koje su se svi uhvatili... to je ona tipična polemika treba li trans-ženama dati da se npr. natječu u sportovima skupa sa cis-ženama s obzirom da su u biološkoj prednosti kao nekadašnji muškarci. Ona se tu kao žena osjetila diskriminirano, ali isto tako je izjavila da "voli i poštuje trans osobe" pa neka to i pokaže.
|
|
|
13.04.2023., 11:36
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Nov 2009.
|
HBO je potvrdio: Stiže serija o Harryju Potteru, objavili su najavu
STIŽU odlične vijesti za ljubitelje Harryja Pottera - HBO Max potvrdio je snimanje serije. Već neko vrijeme se pričalo da je Warner Bros. Discovery spreman vratiti se u Hogwarts, a sada je to napokon potvrđeno.
"Vaše pismo za Hogwarts je ovdje. Max je naručio prvu Harry Potter televizijsku seriju, vjernu adaptaciju kultnih knjiga", napisali su na Twitteru uz video najavu. U nešto više od sat vremena ova je objava pregledana gotovo tri milijuna puta, a fanovi su oduševljeni.
Zasad nema detalja o tome što će točno serija pokrivati ni tko glumi glavne junake, ali Variety piše da je planirana serija s potpuno novom glumačkom postavom. Svaka od sezona preuzimala bi radnju iz jedne od sedam knjiga, što znači da bi se serija snimala godinama.
"Svaka sezona bit će autentična prema izvornim knjigama i donijet će Harryja Pottera i njegove nevjerojatne pustolovine novoj publici diljem svijeta, dok će originalni, klasični i omiljeni filmovi ostati u središtu franšize i dostupni za gledanje diljem svijeta", najavljeno je.
"Drago nam je što publici pružamo priliku da otkrije Hogwarts na potpuno novi način. Harry Potter je kulturni fenomen i jasno je da postoji trajna ljubav i žeđ za čarobnjačkim svijetom", rekao je direktor HBO-a Casey Bloys.
Ranije se pisalo kako bi autorica knjiga J.K. Rowling trebala sudjelovati u kreiranju serije, a i ta je vijest sada potvrđena. "U partnerstvu s Warner Bros. Televisionom i J.K. Rowling, ova nova Max Original serija zaronit će duboko u svaku od kultnih knjiga u kojima su obožavatelji nastavili uživati svih ovih godina", dodao je Casey.
Rowling će, piše Variety, biti izvršna producentica zajedno s Neilom Blairom i Ruth Kenley-Letts. David Heyman trenutno je u pregovorima za posao producenta.
"Predanost HBO Maxa očuvanju integriteta mojih knjiga važna mi je i radujem se što ću biti dio ove nove adaptacije koja će omogućiti stupanj dubine i detalja koji mogu pružiti samo duge televizijske serije", rekla je Rowling. Prvu knjigu o Harryju Potteru objavila je 1997., a posljednju 2007. godine. Sve su knjige, naravno, bile bestseleri.
Warner Bros. je dugi niz godina planirao snimiti ovu seriju, no do sada je u fokusu bio spin-off Fantastic Beasts. Filmski serijal koji se prikazivao od 2001. do 2011. godine generirao je čak 7.7 milijardi dolara. Nakon toga snimljen je spin-off Fantastic Beasts, zatim Harry Potter and the Cursed Child te, posljednje, videoigra Hogwarts Legacy.
https://www.index.hr/chill/clanak/hb...u/2454569.aspx
|
|
|
13.04.2023., 16:33
|
|
Registrirani korisnik
|
Nemam ništa protiv serije, zbilja joj se radujem ako će stvarno uključivati sve iz knjiga jer filmovi tu nisu odradili dobar posao (sasvim razumljivo s obzirom koliko bi trebali trajati). Međutim, ako će pokušati biti (pre)politički korektni ili woke mene su izgubili kao gledatelja (nije da će im to teško pasti  )
|
|
14.04.2023., 11:29
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2015.
|
Uopće ne sumnjam da će udavit seriju nekim oblikom političke korektnosti tako da se nimalo ne veselim.
Filmovi nisu savršeni, imaju svojih mana, ali imali smo sreću što su dolazili u vrijeme kada woke nije bio trend u filmskoj industriji pa smo dobili skroz solidnu adaptaciju knjiga. U suprotnom, kladim se da bi odavno gledali gay romance između Harrya i Rona.
Druga stvar radi koje se ne veselim je jer su filmovi još uvijek relativno svježi i uopće ne vidim potrebu da se tako brzo radi nova adaptacija. Potrebu očito vide samo oni koji će zaraditi na tome. Casting glumaca u filmovima je bio odlično pogođen i misao da će sad opet milkat istu priču s novim glumcima mi se uopće ne sviđa.
Šta ćeš, kad novac zamiriši, razum ne pita. Cijena kapitalizma. 
|
16.04.2023., 16:02
|
|
Registrirani korisnik
|
Što se tiče ekranizacije, ovo su stvari koje bih volio vidjeti
- casting: mnogi glumci bili su jednostavno prestari za uloge koje su igrali. James i Lily imali su 21 godinu kada su ubijeni, a ostatak Harača su bili u ranim tridesetima u trenutku Harryjeva školovanja. Rickman je imao 54 godine u Kamenu Mudraca. Harry, Ron i Hermiona su djeca / tinejdžeri prosječnog fizičkog izgleda. Dapače, neprivlačni. Emma u Peharu uopće nije imala Pepeljuga trenutak, jer je ionako lijepa Emma bila silazila niz stepenice još ljepša. Biti hrabar, a ne hollywoodski površan.
- bolja karakterizacija likova. Ovo POGOTOVO! Ginny čiji je lik uništen u filmovima. U knjigama je hrabra i borbena; u filmovima je mutava (ovako su slično ekranizirali i Cho, ali ona nije toliko važan lik). Dumbledore: prva dva filma su pogodila srž lika; no Dumbledora nakon Zatočenika Askabana je promašen. Dumbledore iz knjige nikada ne bi onako vikao na Harryja kao što je to napravio Dumbledore u Peharu. Ron koji je komičan, ali nije comic relief. U filmovima je on comic relief i glup. Ron nikada nije bio glup ili comic relif. On je samo bio netko tko je imao nešto što Harry i Hermiona nisu baš imali: životnu školu i poznavanje čarobnjačkog svijeta.. Oni troje su se nadopunjavali. U filmovima su mogli slobodno izbaciti Rona jer je postao nevažan i nebitan za trio. Evo jedan primjer: u Odaji Hermiona ne zna što znači mutnjak. To joj Hagrid i Ron objašnjavaju. U filmovima ona to zna. Hermiona jest inteligentna i jest pametna, ali nije sveznajuća. To je zapravo bila kritika njenog lika: ona je štreberica kojoj fali prava životna škola pa tako rendomli stvari, životne – ne poznaje. Njen najveći strah je bio pad ispita (bauk). Filmovi nisu prepoznali ili nisu htjeli prepoznati te suptilne, ali relativno duboke razlike između trojca.
- ekranizacija likova poput Winky, Gauntova, Peevsa, Ludo, Siriusov brat i vezano za navedeno, neka poglavlja i subplotovi koji nisu ekranizirani: posjeti Svetom Mungu, Harači, Nevile kao potencijalni "Odabrani", detaljnija Voldemortova biografija, Arijana, ZBLJUV, metlobojska sezona u Redu feniksa, blizanci i ucijenjivanje Luda tokom Plamenog pehara kao i detaljniji pozadina Barty Croucha JR. itd. I ovo nije bitno samo kako bi knjige bile vjernije i detaljnije ekranizirane nego kako bi se bolje razumijeli likovi.
Npr. mi upoznavanje s Gauntovim saznajemo da su oni direktni nasljednici Salazara Slytherina. Znači, Voldemort nije samo neki rendom njegov nasljednik; poznaje se obiteljsko stablo i Slytherinovi nasljednici. Nakon toga, mi saznajemo kako je Voldemort začet: pomoću ljubavnog napitka. I to je navedeno zašto on, prirodno, nije mogao osjećati ljubav, jer je začet pod imitacijom ljubavi. Ipak, mogao se razviti u relativno normalnog čovjeka da se za njega njegova majka borila kao što je Lilly za Harryja. No, njegova majka, ostavljena zbog ljubavi, predala se, iako je imala veće šanse za život od Lilly. Ona je mogla, pomoću čarolije, svom sinu dati kakav-takav život. Barem život u obiteljskom domu pod majčinom zaštitom i ljubavlju. No ništa joj to nije bilo bitno jer ju je frajer ostavio. I zbog toga on, od samog začeća pa do rođenja - nema prisutnost nikakve ljubavi u svom životu. I razvija se u sociopata. Tako da detaljnija ekranizacija nam bolje objašnjava likove, a nije samo u funkciji da zadovolji fanove.
|
|
|
17.05.2023., 21:13
|
|
Registrirani korisnik
|
Na NSK je prijavlje Azkaban, znači i on uskoro u prodaji.
EDIT: postavljen ISSUU
https://issuu.com/svijetknjige/docs/...k_azkabana_web
Tisak Lipanj.
S ovim je Dubravka prevela tri izdanja koja u originalu nije prevela. Ostala 4 nastavka prevela je za Algoritam.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 00:13.
|
|
|
|