Je, danas postoje razni specijalizirani kanali i svatko si sluša što hoće, ali nastavno na ovo (i nevezano za, konkretno, Kataneca)...
Quote:
Anderlon kaže:
Koji je današnji sustav isfuravanja novih bendova? Nemaju nikakve šanse. Samo luđaci poput Kataneca izdrže toliko dugo. Bojim se da danas nitko ne bi skužio prvi album Buldožera, Paket aranžman… Sve je to bila podjednako čudna glazba u ono doba kad se pojavila.
|
Nedavno se i
Dubravko Jagatić osvrnuo na tu situaciju za Muziku, članak naslova
Muzika za gluhe, slijepe i nijeme urednike HRT-a:
Quote:
Ako nečega ima u velikim količinama u Hrvatskoj onda su to sigurno bez svake sumnje glazbeni festivali posvećeni svim glazbenim žanrovima. Vrhunac glazbene produkcije HRT-a je prijenos DORE i Eurosonga, dodjela nagrade Porin, show program poput The Voicea ili pak A strane i to je to. Što se doista događa na sceni, tko puni dvorane, čiji su koncerti najposjećeniji, koga muzički kritičari najviše hvale, tko su nove zvijezde u usponu je za njih nevažno.
|
Dakle primjećuje kako na HRT-u nema emisije koja bi se bavila aktualnim trendovima u glazbi, a niti popratila sve što se kod nas, kako je primijetio Jagatić, događa. Možda ima vijest na njihovom portalu i koju recku u Dnevniku, ali koliko znam, nema specijalizirane emisije koja bi uz to, predstavila mlade snage, a bilo ih je prije (poput Garaže, ne znam je li i Katanec nekad tamo nastupio, vidim da je zadnje nešto bilo prije dvije godine).
Ali općenito, na javnom servisu nema emisije koja bi se bavila suvremenom rock kulturom, a nije da se nema što popratiti, pustiti koji isječak i prokomentirati. Kao što kaže Jagatić:
Quote:
Nekada je nacionalna televizija, devedesetih čak ponosno nazivana i katedralom duha, imala svoje novinare specijalizirane za glazbu među kojima je jedan od najistaknutijih bio Ante Batinović ali ne treba zaboraviti niti rad Aleksandra Kostadinova kao i čitav niz urednika i voditelja spomenutih muzičkih emisija koji su se trudili napraviti što više intervjua s gostujućim muzičarima. Nerijetko su odlazili i na službena putovanja kako bi posjetili neki koncert u nekoj drugoj državi i napravili intervju s muzičkom zvijezdom koja uskoro dolazi u Hrvatsku ili je zbog nekog razloga u žiži interesa u tom momentu. Teško je uopće objasniti nekome tko ne živi u Hrvatskoj da nacionalna televizija u potpunosti ima zatvorene oči na sve te muzičke festivale koji se održavaju u Hrvatskoj, na čitav niz gostovanja najvećih svjetskih muzičkih zvijezda, na brojne muzičke događaje na globalnoj sceni i u krajnjem slučaju zašto žmiri na hrvatsku i regionalnu muzičku scenu koja nikada nije bila toliko uzbudljiva, sadržajnija i kvalitetnija nego što je danas
|
E sad, pitanje je ima li volje, htijenja i znanja za makar neku emisiju od pola sata ili je neki drugi razlog, ali ovo je dobro primijećeno. Kaj vi velite na to? Dobro, ja skoro da ne gledam tv, ali imam HRTi i znam si pustiti nešto što me zanima, što sam propustio i slično, nešto za što sam dobio preporuku ili načuo da ima nečeg zanimljivog. Imam svoj način otkrivanja glazbe, ali ni to nije poanta, kvalitetan sadržaj bi se možda gledao bez obzira.