|
|
28.02.2019., 21:28
|
|
[kronična parezija]
Registracija: Jul 2009.
|
Quote:
vlovrec kaže:
Znači ti si protiv waldorfskog odgoja?
|
Da.
Ne bih ukinula vrtiće i škole (svatko neka bira), ali ne bih nikada upisala svoje dijete tamo. 
|
|
|
21.05.2023., 17:44
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2023.
|
Malac genijalac
Pozdrav.
Ne znam da li je negdje već obrađivana tema o školici aritmetike “Malac genijalac”, pa sam odlučila otvoriti temu kako bi od vas tražila mišljenje i iskustvo ukoliko ga imate da tom školicom.
Ako imate, da li ste zadovoljni?
Imam dijete od 4 god. i pohađa već godinu dana Malac genijalac te ne vidim bas neko napredak u bilo kojem smislu kod njega, nego sve sto je naučio je bilo ono sto sam ja sa njim kod kuće radila.
Razgovarala sam sa prijateljicama koje su također nezadovoljne pristupom i naučenim, ali željela sam i ovdje potražiti vaše mišljenje i iskustvo sa tom školicom ako imate.
Hvala svima unaprijed.
|
|
|
22.05.2023., 13:12
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2011.
|
Ima li dijete i inače sklonost brojevima, računanju i matematici? Mislim da usvajanje, napredovanje i učenje ovisi u toj dobi isključivo o tome. Moj mali od 4g ne ide na tu, ali niti ijednu drugu intelektualnu radionicu, mimo vrtića u kojem imaju određeni nivo obrazovnog programa i onog što radimo doma usput. Zna brojiti nešto, prepoznati nekoliko brojeva, pokoje slovo, ali vrlo vrlo površno i pogađajuće (što me nimalo ne zabrinjava jer već imam iskustva i znam da će sve to raditi kad ga zainteresira i bude spreman), ali zato ide na sport godinu dana jer je jako aktivan, motorički spretan i tu uživa, briljira i napredak je doslovno vidljiv iz tjedna u tjedan.
Ako dijete ide godinu dana i niste primijetili značajan napredak ni interes, volju i želju, onda preispitajte aktivnost i pokušajte pronaći nešto drugo u čemu bi se dijete više pronašlo.
Nisu svi isti, neka djeca s 4 godine već vrlo lijepo čitaju slikovnice sami i pišu riječi i kratke rečenice. Drugu uopće ne zanima koji je nešto broj ili slovo, ali im zato neka druga aktivnost leži, plivaju, skaču, trče, pjevaju.
Po meni tek u školskom dobu možemo poticati nešto što djetetu ne leži, ali će možda uz adekvatno objašnjavanje i dovoljno vježbe usvojiti i usavršiti. Ovo u razdoblju prije škole usvajaju čisto na temelju vlastitog interesa, zanimanja i sklonosti i zato se bez obzira na uložen trud rezultati razlikuju. Šteta je što ljudi često potroše velike svote bez da im se objasni da veliki dio usvojenog ovisi isključivo o djetetu.
|
|
|
22.05.2023., 16:51
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2023.
|
Quote:
tiluriumm kaže:
Ima li dijete i inače sklonost brojevima, računanju i matematici? Mislim da usvajanje, napredovanje i učenje ovisi u toj dobi isključivo o tome. Moj mali od 4g ne ide na tu, ali niti ijednu drugu intelektualnu radionicu, mimo vrtića u kojem imaju određeni nivo obrazovnog programa i onog što radimo doma usput. Zna brojiti nešto, prepoznati nekoliko brojeva, pokoje slovo, ali vrlo vrlo površno i pogađajuće (što me nimalo ne zabrinjava jer već imam iskustva i znam da će sve to raditi kad ga zainteresira i bude spreman), ali zato ide na sport godinu dana jer je jako aktivan, motorički spretan i tu uživa, briljira i napredak je doslovno vidljiv iz tjedna u tjedan.
Ako dijete ide godinu dana i niste primijetili značajan napredak ni interes, volju i želju, onda preispitajte aktivnost i pokušajte pronaći nešto drugo u čemu bi se dijete više pronašlo.
Nisu svi isti, neka djeca s 4 godine već vrlo lijepo čitaju slikovnice sami i pišu riječi i kratke rečenice. Drugu uopće ne zanima koji je nešto broj ili slovo, ali im zato neka druga aktivnost leži, plivaju, skaču, trče, pjevaju.
Po meni tek u školskom dobu možemo poticati nešto što djetetu ne leži, ali će možda uz adekvatno objašnjavanje i dovoljno vježbe usvojiti i usavršiti. Ovo u razdoblju prije škole usvajaju čisto na temelju vlastitog interesa, zanimanja i sklonosti i zato se bez obzira na uložen trud rezultati razlikuju. Šteta je što ljudi često potroše velike svote bez da im se objasni da veliki dio usvojenog ovisi isključivo o djetetu.
|
Razumijem sto ste željeli reci i puno vam hvala na razmišljaju. Jedino mi je čudno da doma bez problema usvaja bilo sto sto radimo sa slovima i brojevima, a od tamo ništa ne “donese”, pa sam zbunjena. Rekla bih da ga ne interesira da mi sam doma ne predloži da ide pisati po svojoj bilježnici.
|
|
|
22.05.2023., 19:22
|
|
Registrirani korisnik
|
Možda mu ne paše taj sistem ili mu nije legla osoba koja predaje pa ga ne zanima, ne dopire do njega i ne usvaja. Možda bi mu bolje sjele NTC Hrvatska radionice učenja ili nešto drugo.
U svakom slučaju ako vidite da nije to to, tražite nešto drugo. Godina dana je skroz ok period da vidite je li mu paše ili ne.
|
|
|
22.05.2023., 21:12
|
|
...pahuljice padajte...
Registracija: Sep 2003.
|
Pisala sam daaaavno na temi, al samo da potpisem ovo od tiluriumm. Moj je strasno bio osjetljiv na osobe... isao je nekoliko godina u vrtickoj dobi na matematicku radionicu i odlicno mu je legla, strasno puno toga je zapamtio (evo i sad u 6. razredu se zna sjetiti kako ovo sto sad uce iz matematike zapravo kuzi jos iz vrtica kad mu je teta XY objasnjavala na pizzama). No onda su promijenili ljude i dosla mu je neka koju nikako nije mogao probavit, plus su promijenili i prostor koji mu isto nikako nije legao.... i nis od tog, zali boze vremena i novaca (a isti program, ista ustanova, samo su dva faktora izmijenili)
Slicno iskustvo smo imali i s Helen Doron. Sve super u superlativima culi... ajme potrefila mu se ticerica koja je bila katastrofa i grupa sa jos gorim roditeljima i djecom koji su dopustali da njihovi klnci skacu po drugima, uzimaju im bojice, teta nije znala izac na kraj s roditeljima ni s klincima, uglavnom nakon tri-cetiri sata smo odustali jer je bilo bacanje novaca u vjetar.
|
|
|
24.05.2023., 10:29
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2018.
|
Slozio bih se sa chocolatecookie i slicnim stavovima. Forsiranja roditelja u predskolskoj i ranoj skolskoj dobi obicno imaju suprotan ucinak na djecu i stvore averziju prema aktivnosti koja u kasnijoj dobi postane podsvjesna.
Svako dijete ima nesto sto mu lezi i nesto za sto pokazuje interes po meni je puno bolje usmjeravati dijete u tom smjeru. I prvo krenuti sam pa ako zadrzi interes nakon mjesec, dva i ako roditelj nema mogucnosti pruziti mu daljnje napredovanje onda ga upisati na dodatnu aktivnost.
Ucenje odredjenih algoritama i njihovo brzo papagajsko ponavljanje po meni nemaju neku veliku vrijednost, pogotovo ne u predskolskoj dobi. Puno bolje je poticati dijete da dodje samo do odredjenog algoritma, bez obzira koliko isti nesavrsen bio.
|
|
|
18.09.2023., 22:02
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2005.
|
Tinker Labs
Ima netko iskustva sa Tinker Labs ekipom? Par roditelja s kojima sam pricao kazu da je format ok, da djecu obuku u kute pa mješaju boju i sl. ali da je vecina ekipe, roditelja pogotovo, neka hipsterska scena, uživljeni roditelji a zalutaju i obični ljudi.. pa je i cijena mjesečnog pohađanja velika za jedan školski sat tjedno. I da se svaka ‘dodatna aktivnost’ neki drugi dan, npr. Vikendom, naplaćuje posebno, tipa 100 kn, sto se sazna tek nakon sto event prodje. Voditeljica onda više preferira hipstersku ekipu, kazu da je dosta ulizivanja i toleriranja kako klinci ne bi odustali, i da je odnos voditeljice u maniri ‘mrtvog puhala’, a povratne informacije nema.
Imaju vise lokacija pa ako netko zna za slicne stvari za djecu nek jave.
Pozz
|
|
|
19.09.2023., 08:16
|
|
Registrirani korisnik
|
Nemam iskustva, ali ne bih nikad upisala dijete negdje gdje cijene i detalje programa skrivaju ko zmija noge. Ako ne mogu lako doći do osnovnih informacija o nečemu, nego se moram dopisivati s nekim i moliti nije moj đir. Mimo toga svako toliko se pohvale nekim bespovratnim EU sredstvima, a očito to nije vidljivo ni na cijeni ni na ponudi, tipa da zbog tih sredstava bude radionica dvaput, umjesto jednom tjedno za istu cijenu. Nekakav ljetni kamp 5 dana po 4h s marendom je bio 100€ po djetetu. Cijena određuje i klijentelu, pa bili oni hipsteri, što god to značilo, ili ne, tamo sigurno nema prosječnog naroda koji može i hoće dati za neku dječju aktivnost 100-150€ ili više, pošto ako već nešto rade tamo onda će dio toga htjeti imati i doma pa moraš i kupovati nešto mimo članarine. Ako netko iz nižeg staleža i zaluta, opet nije zdrav u glavi jer logika nalaže da se pokriješ koliko ti je lancun dug. Ako ćeš plaćati djetetu nešto što ti je van mogućnosti, umjesto da sam s njima doma radiš pokuse s balonima, coca colom, mentolom, šećerom, sodom, brašnom, ljigavcima i ostale jednostavne fore koje vjerojatno tamo rade i gledaš Adu znanstvenicu isl. logično da nisi baš prizeman.
Nemam neki problem s postojanjem takvih programa, nemam problem ni s njihovim cijenama, a ni klijentelom kojoj teže, ali smatram da su generalno precijenjene, ne bi da pohođenje osigurava dodatne bodove za fer ili kemijsko biotehnološki itd... Trozmanenkaste brojke za tečaj/školicu bih platila samo odraslom djetetu koje zna svoje afinitete, želje i ciljeve u životu i to mu donosi nešto konkretno. Igraonicu za dijete ne.
U zadnje vrijeme popularne su i druge neke radionice po STEM principu, radionice robotike, mentalni treninzi, radionice s Legom... Svima je zajedničko da su cijene članarina za sat, dva tjedno poravnate ili veće od cijene 10h vrtića.
Takvih povoljnijih redovitih programa baš i nema, bude ponekad nekakvih radionica po gradskim knjižnicama i po igraonicama u Jungle Kids i Twister koje su u centrima. Dosad nismo išli jer su moji još maleni i pretpostavljam da bude dosta gužve tu, ali vidim reklame tu i tamo.
|
|
|
19.09.2023., 08:24
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2005.
|
Bravo za spomen knjižnica, ali mislim da je to za školarce najčešće, plus kada sam ih pitao onda su rekli da većina knjižnica ima problem sa nedostatkom ljudi i financija.. pa sad da se nadovežem na EU sredstva: super da su ljudi proaktivni i uzimaju eu novce, a živa istina da se to ne vidi na cijeni za korisnike. Nedavno sam vidio da neka teretana ima ‘eu projekte’ al to je više kroz promociju na webu, ali i dalje svi plaćaju istu članarinu.
Ako ima tema o ‘razvoju djece kod kuce’, home made radionice i sl. slobodno javite link.
Poz
|
|
|
19.09.2023., 08:32
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2010.
|
Znam djevojcicu koja je isla na Tinker i bilo joj je lijepo, to mi je rekla mama, s malom nisam pricala o tome.
Trebali su u mom kvartu otvoriti lokaciju, ja sam im poslala poruku, nisu odgovorili, a i promijenili su kasnije lokaciju pa mi to nije odgovaralo. To je bilo dok je mali isao u vrtic.
U skoli ima nesto slicno i jeftinije, ali mali nije htio ici, nasao je nesto drugo sto mu je ok i sto ga veseli pa ide na to.
Koliko kostaju tinkeri?
|
|
|
19.09.2023., 08:48
|
|
Registrirani korisnik
|
U Splitu je u Gradskoj baš nedavno bila radionica s legom i bude svako toliko, od 4g, ali se nama poklopila s treningom, a prije je moj bio malen. Ali ako nekad uspijemo iskombinirati svakako ću ga potaknut da odemo.
Kod nas budu radionice i u prirodoslovnom i sličnim gradskim muzejima, i to vrlo često, ali one jesu za školsku djecu, eventualno 6+, pa ćemo to pričekati.
U Zagrebu znam da Tehnički muzej ima, tu smo bili jednom na Nikola Tesla radionici u sklopu obilaska muzeja. Taj muzej mi je sam po sebi super za obilaziti, a ni muzej iluzija nije loš, s tim da se malo prije prođe i prouči malo pozadina pa da se može s djetetom malo pričati i odgovarati mu što, kako, zašto, a ne u smislu to je čarolija isl 
|
|
|
19.09.2023., 09:47
|
|
Atrama
Registracija: Jun 2010.
|
Moje dijete ide na Tinker drugu godinu za redom. Ne znam o kakvoj hipsterskoj ekipi je riječ, možda to ovisi o samoj lokaciji. Da je skupo, je. 50€ mjesečno u Zg, a jednom tjedno je. Plus materijali godišnje 60€. Možda su cijene drukčije po gradovima. Ako se preskoči sat zbog bolesti ili obaveza,može se nadoknaditi idući tjedan.
Mala obožava ići. Svaki tjedan je druga tema, dosta je raznoliko. Kemiju naravno svi najviše vole. Grupe nisu velike, mislim max 10 djece. Al kod moje ih nema ni toliko jer nisu dugo otvoreni na toj lokaciji.
|
19.09.2023., 10:44
|
|
Registrirani korisnik
|
Moguće da je različito po lokacijama i grupama. U nekom starom članku iz 2020. piše od 300kn. 50€ i nije toliko puno jer slični programi su po 90, 130 + €.
|
|
|
29.09.2023., 08:07
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2011.
|
u Splitu je Tinker 45 eura plus materijali 60 eura.
mi smo se mislili bi li upisali malu, al kako su zatvorili podružnicu na St3 i imaju samo u Jokera, zaključio sam da bolje da odem s malom na igralište nego da ju vozim tamo, pijem kavu sat vremena ili bauljam po dućanima pa onda vozim nazad.
imaju vikendima one one-off tematske radionice (npr o dinosaurima, planetima, kemičarsku), na to smo ju par puta odveli i bilo joj je super.
al uz 2 treninga tjedno još ju i na to voziti... pa na krau bi se pretvorio u taxi koji svoje dijete vidi samo u retrovizoru
|
|
|
07.10.2023., 17:23
|
|
u potrazi za šparogama
Registracija: Jul 2008.
|
Kako se sazna kad su te radionice?
Meni se cinilo previse 50 ojra mjesecno za jednom tjedno, jos je tada imala druge treninge, pa je stvarno tjedan bio natrpan za jos jednu obavezu, a nema sanse da im sve teme budu jednako zanimljive. Super su primjeri na pokaznim radionicama, taman da zagrije klince.
|
|
|
09.10.2023., 07:15
|
|
Atrama
|
Za vikend radionice stave objavu na društvenim mrežama
|
09.10.2023., 13:10
|
|
u potrazi za šparogama
|
Hm, mislila sam kako ih pratim. Bas cu provjeriti.
|
|
|
09.10.2023., 16:18
|
|
Atrama
|
Baš sam išla gledati, znam da sam vidjela najavu za slajm radionicu, al sad ne mogu naći. Znači vjerojatno je bila u story-u.
|
09.10.2023., 19:13
|
|
u potrazi za šparogama
|
Evo zapratila sam ih, bila je jucer ta sa slimeom.
|
|
|
 |
|
Tematski alati |
|
Opcije prikaza |
Linearni mod
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 20:02.
|
|
|
|