Natrag   Forum.hr > Društvo > Svijet oko nas

Svijet oko nas Za one koji poštuju prirodu...
Podforum Poljoprivreda

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 03.06.2009., 12:26   #261
kakav je ovo paukić? obožavam ih... te njihove okice i nožice

~Evelyn is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2009., 12:35   #262
Quote:
Svjetlana kaže: Pogledaj post
Jel' to Skolopendra? Čini mi se da ona grize i da je lagano otrovna
Jes, Scolopendra, imala ju u ruci 100 puta i nikad me nije ugrizla

Malčice jest otrovna, ali za tebe zanemarivo. Ove naše, naravno.
Tropske su za poludit jake i agresivne :jabijednu:

Quote:
Striga. Ta luđakuša piči po zidu
1. strige su sve stonoge sa 1 parom nogu po segmentu (podrazed Chilopoda). Postoji još jedan, Diplopoda, a to su one šumske kobasičaste koje jako sporo hodaju, imaju 2 para nogu/kolutiću
2. vidi, ako te mazne, nećeš više stradati nego da te ubola pčela. Ono što pouzdano znam je da žive gdje ima sitnijih kukčića kojima se hrani (predator je). Viđam ih nekad u svom dvorištu ljeti no ne diram ih. No, kako tebi ipak žive u kući, makni im hranu i imaš mir.
3. u najgorem slučaju, ako ju baš ne možeš ignorirati, raspali ju nečim i ne škropi insekticidima. Sigurno nije imuna na tvrdo ukoričene knjige

Quote:
I kako se riješiti onih srebrnih ribica ili kako ih već zovu...?
Zovu ih šećerci kod nas, bezopasni su potpuno. Toliko su primitivni da ni krila nemaju Kreću se u kućama gdje ima povećane vlažnosti, žive u sjeni gdje ima prašine.
It is cruel, you know, that music should be so beautiful. It has the beauty of loneliness of pain: of strength and freedom. The beauty of disappointment and never-satisfied love. The cruel beauty of nature and everlasting beauty of monotony.
Göttspöđä is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2009., 12:36   #263
Evelyn, Imageshack ti ne prikazuje slike.
It is cruel, you know, that music should be so beautiful. It has the beauty of loneliness of pain: of strength and freedom. The beauty of disappointment and never-satisfied love. The cruel beauty of nature and everlasting beauty of monotony.
Göttspöđä is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2009., 12:40   #264
meni se sve normalno vidi
~Evelyn is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2009., 13:04   #265
Quote:
gotterdamerung kaže: Pogledaj post
Tropske su za poludit jake i agresivne :jabijednu:
Ja bi tebi svoju susjedu poslala.
Ona je jaka i agresivna.

Quote:
1. strige su sve stonoge sa 1 parom nogu po segmentu (podrazed Chilopoda). Postoji još jedan, Diplopoda, a to su one šumske kobasičaste koje jako sporo hodaju, imaju 2 para nogu/kolutiću
Zašto mi te lijepe diplopode nisu u kući umjesto ovih ljigotina. Život je okrutan.

Quote:
2. vidi, ako te mazne, nećeš više stradati nego da te ubola pčela. Ono što pouzdano znam je da žive gdje ima sitnijih kukčića kojima se hrani (predator je). Viđam ih nekad u svom dvorištu ljeti no ne diram ih. No, kako tebi ipak žive u kući, makni im hranu i imaš mir.
Hm...moguće je da su joj šećerci hrana. To bi značilo da kad ne bi bilo striga bilo bi još više šećeraca. A opet, da nema šećeraca ne bi bilo ni striga...Definitivno se moram rješiti šećeraca.
Svjetlana is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.06.2009., 22:09   #266

uspili smo prošli vikend na moru uhvatiti u kadar jednog velikog plavca

i par riječi o njemu:

To je jedna skupina plavih leptira čije gusjenice jedan dio života - čak deset mjeseci, provode u mravinjacima. Naime, ženke leptira polažu jaja na cvjetne pupove ovipozicijskih biljaka. Desetak dana nakon polaganja iz jaja izlaze gusjenice, hrane se biljkom, presvlače i nakon tri tjedna napuštaju biljku. Udomljuju ih mravi domaćini, unoseći ih u mravinjake koji su blizu biljci hraniteljici. Gusjenice svih vrsta velikih plavaca izlučuju tvari koje privlače mrave i istovremeno smanjuju njihovu agresivnost jer uspješan život u mravinjaku ovisi o mogućnosti kamuflaže, a načini na koji to rade razlikuju se među vrstama. U mravinjaku se gusjenice hrane jajima ili ličinkama (to su tzv. predatorske vrste) ili bivaju hranjene ispljuvcima ili trofičkim jajima kao da su mravlje ličinke (tzv. kukavičje vrste). Dolaskom proljeća zakukulje se i provode još mjesec dana u »komori« u blizini površine zemlje te u srpnju, ovisno o nadmorskoj visini, odrasli leptiri izlaze iz zemlje. Obično ih više izlazi u isti dan jer je veća vjerojatnost preživljavanja. Aktivni su oko mjesec dana, kada se pare, polažu jaja i ciklus se ponavlja.

I još sam našla:
"Oblaci lijepih plavih leptira stigli su u Bosnu i Hercegovinu nekako s pocetkom rata. Ovi insekti, sirokih plavih krila oiviceni bijelom linijom, postali su poznati po tome sto nepogresivo lociraju masovne grobnice. Strucnjaci su vec dokazali: gdje su masovne grobnice tu su rojevi plavih leptira, a gdje su plavi leptiri tu je divlji cvijet. Plavi leptir se iskljucivo hrani divljim cvijetom, Artemisijom (estragon)."
luna_lunatik is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2009., 12:43   #267
Zna li netko koja je ovo zivotinja?

Inace jucer mi je to uletilo u kucu, pa me bas zanima
neki_123 is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2009., 12:48   #268
Izgleda kao strizibuba.
Svjetlana is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2009., 12:57   #269
Hrastova štoviše. Cerambyx cerdo
Göttspöđä is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2009., 13:56   #270
Hvala

Sad vidim da je bila prilicno velika...
neki_123 is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2009., 14:09   #271
Ništa, i drugi put, daj još

Može biti Cerambyx cerdo i Microcerambyx scopolii, ti ćeš reći. Odoka su oblikom, zupcima, ticalima itd. jako slične, samo što je Microcerambyx drastično manja, skoro upola, duga je oko 30-ak mm dok je Cerambyx jedan od najvećih kukaca kontinentalne Europe. Viđaju ih često po šumama u svibnju na bazgovim cvjetovima gdje rade na populiranju planeta svojim podmlatkom . BTW ako je ticalo dugo kao i tijelo, dakle, do vrška zatka, onda je to koka. Ako je ticalo do 1,5x duže od tijela, onda imaš muškića. Ovako odoka jest muškić
Ima vrsta gdje su ticala puuuuuuuno duža nego tijelo...
Göttspöđä is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2009., 16:15   #272
to leti onako... uspravno ( ) jelda?
Odgovori s citatom
Old 17.06.2009., 19:55   #273
Tipično!

Dok se ja trudim naći ovakvoga po raznim šumama i pripizdinama, neki_123 ga nađe u kući! Bolje da i ja prijeđem na pasivan lov

Dobra fotka!
LynxB is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2009., 20:04   #274
Hehe, meni je uletio u kucu iako su vrata bila otvorena samo nekoliko centimetara...a prva reakcija je bilo da smo se svi razbjezali kad smo vidjeli da nesto veliko leti po boravku

Sad mi je zao sto nisam napravio bolju fotku...ovo sam onako bezveze uslikao.

Svkako se mora rec da je veliki bio, najveci kukac kojeg sam do sad vidio.

Evo ovo sam danas fotografirao:

Visoka rezolucija
http://i42.tinypic.com/2rclox1.jpg
neki_123 is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2009., 20:12   #275
Maloprije vidjeh takvu u živici... Assasin bug

Lynkše, ti se baviš kukcima aktivno?

PhD, ne razmem, leti uspravno
Göttspöđä is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2009., 20:19   #276
Pa da, leti uspravno. Kad leti tijelo nije u vodoravnom polozaju ko obicno nego u okomitom.

Lynx jesu ono tvoje slike na pticica? Slike su stvarno odlicne, iako neznam kako mozes one zmije fotografirat
neki_123 is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2009., 20:31   #277
gotterdamerung, prošle godine sam otkrio da su i kukci itekako zanimljivi, pa sam se počeo malo aktivnije baviti njima

Da, ovo je assasin bug, možda Rhinocoris iracundus (ne znam hrvatski naziv nažalost). Uglavnom, vrsta stjenice.
LynxB is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2009., 20:41   #278
Quote:
PhD, ne razmem, leti uspravno
Quote:
neki_123 kaže: Pogledaj post
Pa da, leti uspravno. Kad leti tijelo nije u vodoravnom polozaju ko obicno nego u okomitom.
hvala neki (tko god da si ) na odg.
Odgovori s citatom
Old 17.06.2009., 20:58   #279
Čini se da tako leti jer ima ispružene noge. Teško da bi takav kukac, štapićast, mogao baš uspravno letjeti ali znam sad na šta misliš.
Göttspöđä is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2009., 21:03   #280
Quote:
LynxB kaže: Pogledaj post
gotterdamerung, prošle godine sam otkrio da su i kukci itekako zanimljivi, pa sam se počeo malo aktivnije baviti njima
Od svih živina su apsolutno najzanimljiviji, a najviše me zanimaju gusjenice i kukuljice

Mene to trese već skoro 10 godina, brijem da se ne vidi makar ne tako jako
Göttspöđä is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:50.