Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 06.10.2017., 21:37   #101
Ok, hvala vam puno na odgovorima. Uzeti ću najvjerojatnije sadolin classic lazuru(one mi nekako najbolje izgledaju na uzorcima) i lak ne znam još koji, ovaj jedan mi preporučuje hempel, i napraviti kako ste mi rekli. Samo me još zanima mogu li to nanositi malim valjkom kao ovaj na slici ili da se držim pinela ili japanske špatule? Kad bih kupio jap. špatulu da li je ona pogodna za nanošenje lazure ili samo laka?

Le Male is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.10.2017., 22:05   #102
probaj samo sa lakom i dva tanka puta
kanjar is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.10.2017., 22:43   #103
Quote:
kanjar kaže: Pogledaj post
probaj samo sa lakom i dva tanka puta
To misliš da samo lak nanosim jap. špatulom u dva tanka sloja, a lazuru pinelom ili valjkom?
Le Male is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.10.2017., 23:44   #104
Ne možeš niti pinelom niti valjkom nanijeti lakom to mogu samo školovani majstori. Poznavao sam ih samo nekoliko i gledao lakiranja vrata, ali za samogradnju, probaj sam japanskom špatulom a ako se vide crte okrivi mene ili sebe. Dakle lazura pinelom
a lak špatulom 2x barem
kanjar is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.10.2017., 00:19   #105
Lazura se može nanijeti bilo čime, tragovi će ostati samo ako je nanosi ful debelo (čak možda ni tada) ili ako bude curaka. Ne znam što je pinel, al lazura se može utrljat i krpicom (isprobano) i kistom (isprobano) i valjkom (isprobano) - rezultat isti, ako se radi kako treba. Ponovno bih naglasio brisanje krpicom nakon nanošenja jer to nisam ja izmislio, ali sam isprobao. Kad farbam lazurom nešto po ćemu će padat kiša onda natopim to lazurom da drvo što više upije, ovdje nema potrebe za tim i bolji rezultat će biti ako nakon nanošenja lazure odmah utrljaš/obrišeš višak koji se nije upio pa ako ti je presvijetlo ponoviš još jednu, dvije, ... pet ruku.
Za lakiranje nemam savijet. I sam ću probat ovo japansko čudo idući puta. Do sad sam probao kistom i valjkom, lak na vodenoj bazi i onaj dvokomponentni za parkete i nisam bio zadovoljan - vidli su se tragovi. Rijetko, al kad trebam, uzmem auto lak u spreju i to ispadne puno bolje.
mario_bla is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.10.2017., 12:53   #106
Lazuru sam dosad stavljao dva-tri puta i to pinelom/kistom i ispalo je ok. Ovaj u Građe me uvjerava da će mi lazura bolje ispasti ako je nanesem onim malim valjkom.
Samo mi je ova zadnja belinka beltop uv plus kojom sam bojao štokove ispala čudno. Naime uzeo sam bijelu boju i prve dvije ruke su ispale relativno ok i htio sam dati još jednu ruku jer nisam bio zadovoljan što se na nekim mjestima vidi golo drvo. Tu treću ruku sam radio skoro mjesec dana poslije prve dvije i boja mi je povukla na žućkastu, možda je boja stajanjem promjenila nijansu, oksidirala ili što već, ali sad mi baš ide na živce jer su vrata čisto bijela, a štok žućkasti.

Znači da prebrišem krpicom(kojom?) odmah nakon prve ruke lazure? Na nekom video klipu sam gledao da nakon nanošenja prvog sloja lazure sačekaju da se osuši pa lagano pobruse pa krenu s stavljanjem drugog sloja.

Strah me da ne uprskam ovo s nanošenjem laka, za lazuru mi je lako... Najrađe bi stavio onaj sadolin extra što u sebi već ima nešto laka i gotova priča.
Le Male is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.10.2017., 22:29   #107
E baš me zanima, kak je ovo završilo jer sam ovih dana na lazuru špricala transparentni lak, sjajni, dupli-color i ispalo je fantastično. Istina, potrošila sam malo više vremena jer sam svaku plohu koja se lakirala stavljala u horizontalu i čekala da se osuši da izbjegnem curenje ako negdje našpricam previše.
A dva sloja lazure ispod laka su ipak prednost jer se dobije punoća boje.
Prezadovoljna sam postignutim.
anita is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.10.2017., 19:01   #108
@anita još nisam stigao završiti radni stol, pobrušen je i čeka da stavim lazuru na njega. Uhvatili me moji da im pobrusim vrata od kuhinje od starog brodskog laka i stavim lazuru. To sam napravio, stavio sam im tankoslojnu lazuru sadolin od ariša u dvije ruke i ispalo je ok, a mislio sam s istom tom lazurom premazati stol, ali ipak nisam jer mi nije to boja za stol koju želim. Onako je žućkasto smeđkasta, za vrata sasvim ok, ali ne za ovo. Mislio sam ispočetka stavljati neku tamniju nijansu kao orah ili hrast rustikalni, ali ipak sam odustao od toga. Obišao sam sve trgovine s bojom i sad se trenutno lomim između lazure bukve i hrasta. Na bukvu bih išao zato što mi je većinom namještaj u sobi u izgledu bukve, ali našao sam sad prije par dana na lazuru od hrasta hrvatske proizvodnje - http://www.iskra.hr/dekorit.html. I sviđa mi se što nije ni presvijetla ni pretamna(tako izgleda na uzorku), neka zlatna sredina. Radio sam prije par dana s nekim sredstvom za hidroizolaciju od iste firme i ispalo je dobro, pa rekoh zašto im ne dati šansu i kod lazure. Ovu nijansu bukve sam našao samo od Chromosa(ultraton). Obje lazure su mat i imaju uv zaštitu. Kupio sam transparentni mat lak od Hempela, mislim da ću ga dati u dvije ruke. Odlučio sam stol pituravati s valjkom, premda sam vrata pituravao s kistom, mislim da će mi za stol bolje odgovarati valjak. Kupio sam i mali valjak od velura i spužve, ovaj u trgovini mi kaže da je bolje da nanosim to s ovim od spužve jer će ljepše ostati. Primjetio sam da tonovi lazura znaju ispasti dosta drugačije od onih uzoraka u trgovini, pa me tu malo strah jer ne znam kako će izgledati krajnji rezultat.
Le Male is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.12.2017., 09:29   #109
Bok,

dali postoji lazura u ovoj nijansi (vidi sliku) :

http://www.interdompaneli.hr/system/...7-2560df84.jpg

ili

http://www.drvo-trgovina.hr/upload/k...st_toskana.jpg

znači dali postiji uopće takva nijanska boje za drvo za kupiti kod nas ?

nešto sam čuo da su to nekakve vintage boje ?

hvala
BundyBoy is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.12.2017., 15:28   #110
Pozdrav. Molim savjet. Renoviram unutrašnje stubište tj ogradu od drveta i metalnih stupića. Metal sam farbala hempel temeljnom i dva tanja sloja završne hardlux metal efect farbe antracit sive. Sad bi prešla na drvo. Ne znam što konkretno uzet i koju nijansu. Kupila sam ovo sa slike hempel lazuru koja ima laka u sebi hrast rustik ali bi zamijenila za bor ili možda ariš. Ne znam kako će ispast ta nijansa. Što bi mi preporučili? Evo slike

Poslano sa mog Redmi 4A koristeći Tapatalk
mirna1982 is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.12.2017., 13:31   #111
Samo svjetle boje, tamne zaobiđi. Kad jednom premažeš s tamnim tonom, sve je gotovo, uvijek ostaje tamno.
__________________
"Otišel, otišel sem z mala vu svet na kraju se vrnul pun briga i let'. Skrivećki, skrivećki sem došel nazaj
vu selo mi drago, vu hrvatski kraj." (Vice Vukov)
Majstor is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.12.2017., 17:41   #112
Quote:
Majstor kaže: Pogledaj post
Samo svjetle boje, tamne zaobiđi. Kad jednom premažeš s tamnim tonom, sve je gotovo, uvijek ostaje tamno.
Znači da uzmem nijansu bor? A da li je ova lak lazura prikladna za ovo što radim? Dva sloja toga? Ili je bolje uzeti nesto drugo?

Poslano sa mog Redmi 4A koristeći Tapatalk
mirna1982 is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.12.2017., 18:30   #113
ili bor ili ariš ali to ti nije lak lazura
kanjar is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.12.2017., 18:58   #114
Quote:
kanjar kaže: Pogledaj post
ili bor ili ariš ali to ti nije lak lazura
Nego što je to? Što bi mi preporučili? Ionako idem zamijeniti ovu nijansu a treba mi bar duplo toliko premaza. Da li da uzmem isto ovo samo bez laka? Ili Belinka proizvode, belton, beltop?

Poslano sa mog Redmi 4A koristeći Tapatalk
mirna1982 is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.12.2017., 20:02   #115
ja bi samo prelakirao tankoslojno nakon finog šmirglanja, ovo drvo fino izgleda. Imaš za kupiti u količini 0,75 dvokomponentni lak za parkete i to je to
kanjar is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.12.2017., 21:00   #116
Quote:
kanjar kaže: Pogledaj post
ja bi samo prelakirao tankoslojno nakon finog šmirglanja, ovo drvo fino izgleda. Imaš za kupiti u količini 0,75 dvokomponentni lak za parkete i to je to
Ok. Hvala na savjetu. Ali meni je ipak ova sadašnja boja drveta malo dosadna, bljedunjava. Ja bih unijela malo promjene ali ne velike... Hmmm
mirna1982 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2018., 13:40   #117
Jedna stvar me zanima...

Radio sam grilje,skidao staru boju do kraja(osim nešto na teško dostupnim mjestima),nešto sitno pokitao i ostavio da se suši,potom nanio prvu ruku Sadolin Clasic (hrast),pa potom dva puta prešao sa Sadolin Extra (palisander).Sve u razmacima 20-24 sata.Dakle,recimo standardno,tj. uglavnom po uputstvima sa YouTube :
https://www.youtube.com/watch?v=9_p9H1pmUI4

Sada,to nekako i izgleda,ali ja nisam 100% uvjeren da je to kvalitetno,pa me zanima nakon koliko vremena ću se moći uvjeriti da li sam to koliko-toliko dobro odradio,ili nisam...

Koštalo me i vremena,i pripreme,i kupnje brusilica,šmirgla,lazure i td.,pa ako se pokaže da sam to zahebao,biti će to teška spoznaja...Ali da bi se pokazalo ili ne,treba proći vrijeme,godina,dvije,ili koliko već?
Šta pokazuje da takav posao nije dobro odrađen?
izdvojeno m is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2018., 21:58   #118
Možeš bit 100 posto siguran da si napravio dobro, tj. maksimalno dobro koliko je to moguće s lazurama. Tu se praktički nema što pogriješit... Čak i tamo gdje nisi savršeno ošmirglao, lazura se upila u drvo i štitit će ga. Ti si k tome još stavio 3 ruke...
mario_bla is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.06.2018., 19:52   #119
mario_bla

Biti će dobro ako tako bude,sada vjerujem još više da će biti tako.

Malo sam se pribojavao debljine nanosa,tj.zadnjeg,vidi se da je drvo zasićeno lazurom,da tako kažem,ali išao sam po uputama,osim što nakon Sadolin Classic-a nisam lagano ošmirglao (sa 180),pa potom išao dalje sa Sadolin Extra...Na ambalaži piše "Ne ljušti se",pa mi i to daje nadu da će biti OK...
U biti,priprema je sve,kako kažu.Ja sam prije radio grilje premazima,sada prvi puta lazurom,pa ne znam šta očekivati.Ako je dobro odrađeno,trebalo bi štititi drvo dosta godina,s tim da se prati situacija,tj.da se - kada se primjeti problem - određeni dio izbrusi do drva i ponovo nanese lazura.
izdvojeno m is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.06.2018., 20:20   #120
Zanimaju me iskustva s Bondexovim lazurama i usporedba s ostalima na tržištu. Gdje bi Bondex bio pozicioniran?
anita is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor



Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 17:36.