Natrag   Forum.hr > Društvo > Pravo

Pravo Pravna pitanja. Podforumi: Nasljeđivanje, Prekršajno i kazneno pravo, Radno, socijalno i obiteljsko pravo, Nekretnine

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 24.07.2009., 11:34   #181
Quote:
Jack of all trades kaže: Pogledaj post
moj frend se bavi airsoftom dost dugo i napucao me jednom u potkoljenicu straga na samom pocetku karijere fejk vojnika, iz nekakvog cuda sta je izgledalo ko tetejac sa recimo 7 metara udaljenosti imala sam golemu modricu pala sam ko pokosena
vjerojatno moze izazvati ozbiljne ozljede ak nekog napucas u recimo lice

a isti majmun od frenda je pijan istom puskom pretio ljudima po jarunu pa je prespavao u stanici verujem pod premisom o zastrasivanju jer to cudo fakat zgleda realno
slicni seronja je u njemackoj popio urednu kaznu za terorizam
po meni potpuno ispravno, a pogotovo bi se dalo primijeniti na ekipu koja naziva i javlja da je negdje podmetnuta bomba
ZgSash is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.08.2009., 08:14   #182
Ja sam htio kupiti plinski pištolj i nisu mi ga prodali jer kažu da za to treba imati dozvola... ( Punoljetan sam )
Dani Groma is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.08.2009., 00:21   #183
Dani Groma, Nino81 je opisao proceduru u koju sam se i ja sam uvjerio, tako bi trebalo biti, neznam zasto u tvom slucaju nije... Jesi li ih pitao kakva dozvola? Jesi siguran da si odabrao plinsko oruzje, a ne nesto drugo? Jedino sto trebas je prijaviti ga i onda dobijes "dozvolu za nosenje" tj. potvrdu da je legalno prijavljen.

-----

Sad mojih par pitanja...

1. Moze li kod mene biti pronadjen bez ikakve dozvole ili potvrde u bilo kojem trenutku startni pistolj od strane policije?

2. Kakve su dozvole i potvrde (ako uopce jesu) potrebne za zracni (airsoft) pistolj? Isto ima funkcije i izgled kao pravi, samo sto ne moze nista drugo ispaljivati osim zraka ili malih bezopasnih predmeta? Prijava na MUP, nista?

3. U kojim okolnostima mogu ispaljivati hitce iz plinskog pistolja? Naravno, uz legalno nosenje... SAMO u samoobrani? Znaci li to da kad bih ispalio hitac morao bih ici i u postaju na davanje iskaza i prepoznavanje napadaca itd? Ili je dozvoljeno i ispaljivanje pod blazim okolnostima, recimo na nekom brdu ili parku (naravno, ne dok su ljudi preblizu, ali realna je mogucnost da ce cuti); to je vjerojatno remecenje javnog reda i mira, ali isto tako bi bilo da se stvarno moram obraniti i pucati... Kazne, ako ih ima?

4. Prasci metaka plinskog pistolja, bas oni 9mm kao sto je HexMaster stavio link na njih, su prilicno raspoznatljivi, i bilo tko tko se razumije u oruzja bi znao razaznati da je to plinsko punjenje. Mene zanimaju corci, tj. metci koji se koriste u filmovima i na vojnim vjezbama te imaju puno dublji i jaci zvuk: mogu li se oni ispucavati iz plinskog oruzja, te kako doci do njih, jesu li potrebne neke dozvole? Ili su oni samo za pravo vatreno oruzje...?

5. Razlikuje li zakon u bilo kojem pogledu papreno i barutno punjenje za plinski pistolj?

Hvala na odgovorima

Zadnje uređivanje Osteron : 17.08.2009. at 01:00.
Osteron is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.08.2009., 19:45   #184
1. Može. Policajac može lako doći do podatka imaš li potvrdu. Ako se neko sranje dogodilo ima opravdani razlog odvesti te na obavjesni razgovor. Izuzev toga može ti srati, zapisat će te sigurno... no ne može mnogo više od toga.

2. Nikakve. To je oružje kategorije D, i može se slobodno nabavljati.

3. Naravno da si dužan prijaviti napad te svoje djelovanje samoobranom. Za pucanje po prirodi ti iskreno neznam ali u naseljenim područjima definitivno je remečenje javnog reda i mira.

4. U filmovima se koriste najčešće upravo plinski pištolji, također kao i svaki drugi, nemože ispaljivati išta opipljivo (osim raketa uz odgovarajući nastavak)

5. Ne razlikuje. Ili točnije: barutno punjenje se ne spominje.
Quote:
Članak 5:
13) Plinsko oružje su pištolji, revolveri, puške i druge naprave koje pod pritiskom energije barutnog punjenja ili stlačenog plina usmjereno raspršuju neškodljive nadražljive tvari za onesposobljavanje pojedinca koje na ljudsko zdravlje imaju kratkotrajan učinak.
Barutno punjenje je upravo to kako se zove i ne raspršuje ništa nadraživo i za onesposobljavanje osim "pritisak barutnog punjenja"
HexMaster is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.08.2009., 23:25   #185
Quote:
mariobab kaže: Pogledaj post
Nož je u prilično sivoj zoni i nije definirana duljima oštrice još od 50-ih godina prošlog stoljeća.Ali ako kažeš policajcu da ga nosiš za samoobranu, sigurno će ti ga uzeti i zaraditi ćeš prijavu.Nož nije dobro oružje, nož je alat, najstarije ljudsko oruđe i nemojte fantazirati da ćete se obraniti nožem, napadač je vjerojatno spretniji, motiviraniji i nije ga briga za posljedice.Uspijete li se obraniti nožem-znači u brzini pod napadom ga izvuči i upotrijebiti, čekaju vas gadna pitanja ,npr. "zašto ste imali nož"-"pa za samoobranu"-"pa ako ste očekivali da vas netko napadne zašto ste tamo išli?"itd,itd,...u Vel.Britaniji biste bez obzira obrana ili ne završili u zatvoru, jer je nož upotrebljen.

Palica je uz malo vježbe je dobro oružje, ali opet nosi li se opet se postavlja pitanje "misliš li da će ti zatrebati-zašto tamo ideš?"

Lažni pištolji mogu biti opasni, jer može nekoga natjerati da upotrijebi pravi, ne bih se u to upuštao.

Koncepcija samoobrane lisicama nije mi jasna.

Kriminalci kao i svaki predatori biraju najslabije, pa nemojte izgledati kao žrtve i ponašati se tako.Drogirani i pijani kreteni ne biraju, pa je najbolje izbjegavati takva mjesta, umjesto zavaravanja da će se nešto postići noseći oružje.To nije film.Napadi su iznenadni, neočekivani, vrijeme i mjesto bira napadač/i.
Ovako prvo sto moras znati ako ti je namjera samoobrana nemoj se brinuti sto ce biti poslije nego obrani svoj zivot i topom ako ti je pri ruci.Procedura koja slijedi je prijava za posjedovanje topa ali ako je bila samoobrana neces bit kriv za ubojstvo.Dakle pitanja koja ce ti poslije policija postavljati bit ce ti najmanja briga kad izvuces zivu glavu a znaju oni ko je bio napadac a ko zrtva vijeruj mi poslazu se kockice poslije
Quote:
Osteron kaže: Pogledaj post
D

4. Prasci metaka plinskog pistolja, bas oni 9mm kao sto je HexMaster stavio link na njih, su prilicno raspoznatljivi, i bilo tko tko se razumije u oruzja bi znao razaznati da je to plinsko punjenje. Mene zanimaju corci, tj. metci koji se koriste u filmovima i na vojnim vjezbama te imaju puno dublji i jaci zvuk: mogu li se oni ispucavati iz plinskog oruzja, te kako doci do njih, jesu li potrebne neke dozvole? Ili su oni samo za pravo vatreno oruzje...?
Plinski pistolj upotrijebljava corke.Razlika u zvuku je zbog manjeg tlaka koji se razvija u cijevi oruzja na corke zbog nepostojanja zrna koje ima odredjenu tezinu i sire je od cijevi tako da njegovo protijerivanje kroz cijev zahtjeva ogromnu snagu i dize tlakove u pravom oruzju na vise od 2000 bara.Oruzje snimljeno kamerom ima puno slabiji i piskutavi zvuk od onog u stvarnosti zbog premodulacije mikrofona kamere pa se u filmovima cuje dubok zvuk zato sto se zvuk naknadno ubacuje.

Zadnje uređivanje BRZII : 22.08.2009. at 23:36.
BRZII is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.01.2010., 16:32   #186
Quote:
ZgSash kaže: Pogledaj post
netocno
za plinski pistolj dozvola nije potrebna, kao ni za zracno do odredene brzine ispucavanja projektila, samostrijel do odredene snage ...

PIŠTOLJ SE MORA PRIJAVITI ja posjedujem odnosno posjedovao sam ga dok mi ga nije murija oduzela i morao sam ga otići prijaviti u Mup cim sam ga kupio imao sam par dana da ga prijavim jer trgovac šalje moje podatke u policiju.To ti je po novom nije prije bilo tako.
Lučko32281 is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.01.2010., 16:46   #187
Pitanje:
Prije gotovo 6mj.policija mi je oduzela plinski pištolj,dobio sam potvrdu o oduzimanju istog i par komada plinkse municije.
Kada cu dobiti neki poziv za sud i da li postoji mogucnost da ga vrate?
Lučko32281 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.02.2010., 23:11   #188
Quote:
Lučko32281 kaže: Pogledaj post
Pitanje:
Prije gotovo 6mj.policija mi je oduzela plinski pištolj,dobio sam potvrdu o oduzimanju istog i par komada plinkse municije.
Kada cu dobiti neki poziv za sud i da li postoji mogucnost da ga vrate?
Postupak može trajati i više mjeseci, tako da se ne brijneš zbog vremena. Možeš nazvati pisarnicu prekršajnog suda i pitati za svoj spis, a potom nazvati i suca. O oduzimanju odlučuje sudac u presudi, tako da ti ga možda vrati, a možda i ne. Na žalost, nema konkretnijeg odgovora, sve ćeš saznati na ročištu kada bude sazvano.
drot13 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.02.2010., 23:30   #189
preporuka... plinski pištolji. čakije, palice, sjekire i bogte pitaj šta vas neće izvući od ničega...ako ste u mogućnost nabavite neš malo na bubanj (neće se zaglavit, lako se čisti i održava).. stane u pederušu bilo koju...

i kakva je situacija u HR ako ga potegnete budite spremni i pucati..
magjar07 is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.02.2010., 10:34   #190
... i odlezati i nositi na savjesti i sjebati si ostatak zivota

oruzje se koristi iskljucivo hladne glave i svjestan da vec samim tim sto ga posjedujes , da si u startu kriv
ZgSash is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.02.2010., 21:50   #191
Quote:
magjar07 kaže: Pogledaj post
preporuka... plinski pištolji. čakije, palice, sjekire i bogte pitaj šta vas neće izvući od ničega...ako ste u mogućnost nabavite neš malo na bubanj (neće se zaglavit, lako se čisti i održava).. stane u pederušu bilo koju...

i kakva je situacija u HR ako ga potegnete budite spremni i pucati..
onaj tko se prijeti oruzjem mora moci i pucati ili je najebo od prvog prolaznika.
jos sam ja iz slavonije tako da u ovom slucaju ce prolaznik izvuci svoju bibliju i opucati
Double size is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.02.2010., 21:59   #192
govorio sam onim ljudima koji bi kupili i nosili plinski pištolj... bolje da si onda kupe pravi... u cca 90%slučajeva gan će uplašiti napadača (bilo pijanac dosadni, bilo čopor klinaca koji se iživljavaju na prolaznicima, itd,,,, ).. ali u svim tim slučajevima budite spremni da ćete možda morati pucati.. a nužna obrana (samoobrana) je kod nas dosta sivo područje i vaša sudbina ovisi o sucu i odvjetniku
magjar07 is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.02.2010., 22:00   #193
Quote:
ZgSash kaže: Pogledaj post
... i odlezati i nositi na savjesti i sjebati si ostatak zivota

oruzje se koristi iskljucivo hladne glave i svjestan da vec samim tim sto ga posjedujes , da si u startu kriv
pojedovanje i neovlašteno nošenje se može prekvalificirat kao prekršaj i biti sankcionirano novčanom kaznom...
inače npr da mi žena radi negdje do kasno i da nisam u mogućnosti doći po nju bilo bi mi drago da je naoružana

pa evo vam primjer friški.. manijak pobjego iz vrapča u petak a oni tek danas to objave......
magjar07 is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.02.2010., 22:21   #194
ma ne znam meni je totalno glupavo toliko zabranjivati oruzje, kako u americi svaka budala moze imati pistolj. mislim da se se za jedno pedesetak godina, kada ne bude toliko manijaka od rata moci nabavljati oruzje lakse nego sada. prije svega to je zarada.
eto recimo ja sam odlucio kupiti hs 2000 samo zato jer se proizvodi kod nas, a prijatelj mi kaze da ce dolaziti nenajavljene kontrole iz murije da vide jeli imam jos oruzja ali bez dozvole. to mi nebi bilo bas zgodno.
malo je off ali sada mi palo na pamet pitanje. kako zakon stoji sa oruzjem kojima su izvadene udarne igle da vise ne pucaju. sjecam se da sam davno o tome citao da to srede u policiji ali ne znam vise.

i netko je iznad pitao kako se zna razlika imedu startnog pilnskog i obicnog. vrlo jednostavno- startni je puno manji, tako mi je trgovac rekao dok sam gledao neku repliku berette. s tim da sam morao dati osobnu samo da uzmem pistolj u ruku, normalno i imati 18
Double size is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.02.2010., 23:13   #195
meni su svake godine dolazili kad sam imal 3 puške doma... kao provjeriti ser brojeve i to... jedna je bila remingtonka maltene antikna (prodala se za dobru lovu ) tak da su obično samo tu zagledavali
magjar07 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.02.2010., 02:14   #196
dobro je znati
Double size is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.02.2010., 11:25   #197
Quote:
Double size kaže: Pogledaj post
malo je off ali sada mi palo na pamet pitanje. kako zakon stoji sa oruzjem kojima su izvadene udarne igle da vise ne pucaju. sjecam se da sam davno o tome citao da to srede u policiji ali ne znam vise.
po novome moraš dati zavariti cijev,tj totalno nesposobiti oružje
to je od sad nedavno u primjeni
i to moraš napraviti kod ovlaštenog oružara

po meni je glupavo, posebno što sam tako morao onesposobiti staru dvocjevku vjerojatno antikvitetne vrijednosti ( znam da je bilo problema s njom i zato što kad je proizvedena nije bilo brojeva, i neka luda marka ), iz koje i da pokušam nekog upucati bi valjda sebe ubio
bila je prije toga rastavljena na polici dobrih 5g., a iz nje je pucano valjda prije više od 25g. zadnji put
više me smeta što zajebavaju ljude koji imaju takve legalne uspomene, a praktički na svakom koraku (slavonija posebno) se može kupiti oružje
Old 03.02.2010., 12:27   #198
Quote:
magjar07 kaže: Pogledaj post
... inače npr da mi žena radi negdje do kasno i da nisam u mogućnosti doći po nju bilo bi mi drago da je naoružana...
Frka je u tome što više ljudi strada od vlastitog oružja.
drot13 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.02.2010., 12:39   #199
Quote:
Double size kaže: Pogledaj post
... i netko je iznad pitao kako se zna razlika imedu startnog pilnskog i obicnog. vrlo jednostavno- startni je puno manji, tako mi je trgovac rekao dok sam gledao neku repliku berette...
Razlika je u namjeni, a ne veličini.
Ili, kako bi rekli, nije bitna veličina, nego tehnika.
drot13 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.02.2010., 14:14   #200
Quote:
drot13 kaže: Pogledaj post
nije bitna veličina, nego tehnika.
vidi vidi ti naseg drota kako se tjesi..

(sorry, sala mala.. )
zuba is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:27.