Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Automobili

Automobili Život na kotačima
Podforumi: Nautika, Motori i skuteri, Autoplin

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 21.08.2023., 16:44   #181
Quote:
werdas kaže: Pogledaj post
To kaj raspalis na 250 tih par minuta bu prezivil svaki motor. Ionak neides na 24h lemansa s takvim autima pa ni frka.
da u DE... takve aute tj. autije tjeraju samo koji minut i odman vraćaju na 130kmh...
flagelant is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.08.2023., 17:05   #182
Quote:
shimano kaže: Pogledaj post

Kao 0W bez aditiva moze da postane 20? Zagrevanjem samo moze da postane tanje. Da bi postalo "deblje" moraju se dodati aditivi.
Zagrijavanjem tekucine dolazi do isparavanja pa ostane krutina tak da ti je kriva teorija.
Old 21.08.2023., 17:16   #183
Quote:
Zagrijavanjem tekucine dolazi do isparavanja pa ostane krutina tak da ti je kriva teorija.
Dobro si mi to rekao, da znam. Vise necu da startujem auto, jer ako se zageje isparice mi ulje
shimano is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.08.2023., 18:02   #184
Quote:
Dobro si mi to rekao, da znam. Vise necu da startujem auto, jer ako se zageje isparice mi ulje
Teško priznat da si ispao neznalica?
Jel se sjećaš kak su na jugu odspajali iberlauf da puše uljne pare u pod a ne natrag u motor?
Čak imaš YTB testove ulja si se ljepo vidi talog koji nastaje zagrijavanjem ulja.
Old 21.08.2023., 18:06   #185
Quote:
Teško priznat da si ispao neznalica?
Jel se sjećaš kak su na jugu odspajali iberlauf da puše uljne pare u pod a ne natrag u motor?
Čak imaš YTB testove ulja si se ljepo vidi talog koji nastaje zagrijavanjem ulja.
Ma u pravu si. Da ti priznam 5 litara dolijem ulja od zamene do zamene, zbog isparenja.
shimano is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.08.2023., 18:15   #186
Quote:
Ma u pravu si. Da ti priznam 5 litara dolijem ulja od zamene do zamene, zbog isparenja.
Stručnjače ostavi juhu na šporetu da krčka pa javi jel rijeđa il gušća nakon par sati...
Old 21.08.2023., 18:20   #187
Quote:
Stručnjače ostavi juhu na šporetu da krčka pa javi jel rijeđa il gušća nakon par sati...
Original ko juha. Vidis kako si se lepo setio. To mi toliko ispari da ostane sam aditiv. I to sve moram sa lopaticom da sastruzem iz kartera, ne ostane mi ni kap ulja. Kako se nisam setio pre da je to od toga.
Ti si prosvetitelj moj. Hvala ti.
shimano is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.08.2023., 20:29   #188
Quote:
Nije malo, zato sto svaki inzinjer zna da za taj i taj zazor lezajeva, potrebna ta i ta, najmanja dozvoljena debljina uljnog filama, koja garantuje da nece doci do dodira metalnih delova. To se zove "smična stabilnost" a ona je na navecim iskusenjima pri velikm temperaturama, pun gas, vuca prikolice i sl.

To je ono sto od pocetka pisem. Sada su te obrade jos napredovale, pa dozvoljavaju daleko tanja ulja.
I nema pomaka dok ti se ne nabije na nos?

Ajde nađi koliki su ti zazori na modernim motorima koji traže 0W20 ulja.
Quote:
Pisali smo o 0w40 uljima. Ja sam rekao da je 0 baza i da ne moze da bude deblja nego jeste, jer prvi broj pokazuje maximalnu mogucu viskoznost (debljinu) na niskim temperaturama. Debljinu postize aditivima.
Ajde još jednom.
Lekcija: kako se radi 0W40 ulje.

Uzmeš bazno ulje SAE10 i iz njega radiš 0W40. To bazno ulje je po svojoj SADAŠNJOJ kvaliteti 10W10. Kapiraš? Probaj se skoncentrirati.
To ulje je SADA, bez ikakvih aditiva, 10W10.

To bazno ulje našopaš s aditivima da bi postao 0W po mjerenjima za hladni start. To je SAMO ZA HLADNO. Za toplo je i dalje gradacija 10.
I imaš ulje 0W10 a nisi ga tretirao nikakvim aditivima za poboljšanje viskoziteta na toplo.

Tek onda se dodaju aditivi koji neće dozvoliti pad viskoziteta na radnoj temperaturi motora i od kojih će ulje 0W10 postati 0W40.

Kad pokopčaš ovo, javi.
Quote:
A ti si onda napisao ovo
" Bez aditiva za viskozitet, ulje 0W PAO bi odgovaralo specifikaciji 0W20."
Da, jesam, i gore ti je primjer.
S time da je kvalitetno PAO ulje u svom baznom obliku već multigradno, bez aditiva.

Quote:
Kao 0W bez aditiva moze da postane 20? Zagrevanjem samo moze da postane tanje. Da bi postalo "deblje" moraju se dodati aditivi.
A jebi ga Pero, ja jedno ti drugo.
I wonder is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.08.2023., 22:46   #189
Ako sam te dobro razumeo. ti kazes da ako je osnova 10w, pomocu nekih aditiva ono postaje 0W. Jesam li dobro razumeo?
Ako je tako voleo bih da mi pokazes gde pise da postoje aditivi koji smanjuju viskoznost. Svuda kada se spominju aditivi, samo pise da povecavaju viskoznost, sto je i lako razumljivo. Kako smanjuju viskoznost? Pokazi mi ako ima da to negde pise.

Sto se tice zazora potrebnih za odredjena ulja to sama vec kacio, ali ne mogu sada da nadjem. Evo ovo dole je nesto slicno.
https://www.substech.com/dokuwiki/do...ngine_bearings
shimano is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.08.2023., 09:52   #190
0W-20 motor oils are manufactured with high-quality synthetic base oils and high-technology additives that enable them to flow smoothly at low temperatures and provide the best engine protection and performance.
https://www.rally-america.com/is-0w-20-oil-synthetic/

Nisam pitao za materijale od ulja nego tehnički list na kojem su navedeni zazori za radilicu, ležajeve i slično.
Da vidimo kakve su to super moderne obrade i koliko su manje te tolerancije.
I wonder is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.08.2023., 13:17   #191
Ok, nema potrebe da idemo dalje, ocigledno je da se necemo sloziti. Prvo si kontradiktoran samom sebi. U postu *137* kazes da menja viskoznost bez ikakvih aditiva. Onda u postu *188* kazes da ipak ima aditiva ali koji spustaju viskoznost.Verovatno si shvatio da ono sto si pricao nije moguce.
Zati ovo sto si linkovao nigde eksplicitne ne govori da su to aditivi koji spustaju viskoznost, nego da zahvaljujuci njima mogu da se voze tanka ulja. Da li je moguce da na ovolikom internet nebu ne mozes da mi nadjes jedan clanak, gde jasno kaze, ovo su aditivi za skidanje viskoznosti?
Kada se obelezava taj aditiv svuda pise ovo, index improvers (VII), u prevodu pojacivac vrednosti viskoznosti, i to je ujedno jedini aditiv koji se spomine za povecanje viskoznosti. Nigde nisam nasao da postoji za smanjenje sto je i logicno.
Jednostavno, prvi broj je temelj, na koji se nadogradjuju aditivi i sve drugo.

Sto se tice teh dokumentacije za zazore, odakle mislis da ja mogu da imam teh dokumetaciju za npr Toyotu koja koristi 0W16 ulja? Tesko da ti ja to mogu dati na uvid. Na ovoj temi mislim da sam pre mozda pola godine kacio link gde je pisalo koji su potrebni zazori za koje viskoznosti, ali ne nalazim ponovo.
Sve jedno, nema potrebe da teramo dalje. Pozz.
shimano is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.08.2023., 16:38   #192
Quote:
Ok, nema potrebe da idemo dalje, ocigledno je da se necemo sloziti. Prvo si kontradiktoran samom sebi. U postu *137* kazes da menja viskoznost bez ikakvih aditiva. Onda u postu *188* kazes da ipak ima aditiva ali koji spustaju viskoznost.Verovatno si shvatio da ono sto si pricao nije moguce.
Viskozitet se ne može mijenjati bez aditiva.
A ovo "bez aditiva" se je odnosilo na onaj dio za topli motor.
Quote:
Zati ovo sto si linkovao nigde eksplicitne ne govori da su to aditivi koji spustaju viskoznost, nego da zahvaljujuci njima mogu da se voze tanka ulja. Da li je moguce da na ovolikom internet nebu ne mozes da mi nadjes jedan clanak, gde jasno kaze, ovo su aditivi za skidanje viskoznosti?
Pitaj tribologe.
Ako zbog aditiva ulje bolje teče dok je hladno, onda je to kakav aditiv?

Quote:
Sto se tice teh dokumentacije za zazore, odakle mislis da ja mogu da imam teh dokumetaciju za npr Toyotu koja koristi 0W16 ulja?
Postoji tehnička dokumentacija za puno motora i naznačene tolerancije.
Za starije bez problema, za novije malo teže ali se može.
I wonder is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.08.2023., 17:00   #193
Quote:
I wonder kaže: Pogledaj post
Viskozitet se ne može mijenjati bez aditiva.
A ovo "bez aditiva" se je odnosilo na onaj dio za topli motor.

Pitaj tribologe.
Ako zbog aditiva ulje bolje teče dok je hladno, onda je to kakav aditiv?

Postoji tehnička dokumentacija za puno motora i naznačene tolerancije.
Za starije bez problema, za novije malo teže ali se može.
Ja sam to razumeo ovako. Da se zahvaljujuci aditivima mogu voziti izuzetno tanka ulja, zato sto posle aditivi stupaju na scenu i daju potrebnu debljinu ulju.

Opet kazem, nadji jedan clanak o postojanu aditiva koji sluze za smanjenje debljine ulja i kako se ti aditivi zovu. A ja cu da ti nadjem hiljadu, gde pise da povecavaju debljinu ulja.

Inace kada opisuju rad aditiva, ono sto sam ja probao da objasnim putem malih opruga koje se sire na toploti, video sam bolji opis. Kazu "aditive zamislite kao male hobotnice koje se sa povecanjem temperature sire i daju potrebnu debljinu ulju. Znaci svuda gde nadjes podatke o modifikatorima viskoznosti, stoji da povecavaju viskoznost.

Pa sam nalazio sledece, da se na niskim temperaturama, lanac molekula skuplja, i ne utce na viskoznost tecnosti. Na visokim temperaturama, lanac se opusta i dolazi do povecanja viskoznosi.
Znaci suprotno od onoga tvoga da neki aditivi smanjuju viskoznost.

To increase multi-viscosity of oil, Viscosity Index (VI) improvers are used.

The higher the VI, the smaller the relative change in viscosity with temperature.

Viscosity modifiers are polymeric molecules that are sensitive to temperature. At low temperatures, the molecule chain contracts and does not impact the fluid viscosity. At high temperatures, the chain relaxes and an increase in viscosity occurs.

Multi-grade viscosity motor oils are able to perform at a wide range of temperatures. For an SAE 0W-20 oil, the “0” is the cold-temperature viscosity rating (the "W" stands for "Winter"), and the “20” is the high temperature viscosity rating. Multigrade viscosity motor oil flows well at low temperatures, but still protects the engine at high temperatures.
shimano is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.08.2023., 18:02   #194
U ulje ide od 10 do 30% dodataka tak da doslovno ima svega unutra za svakakve funkcije.
Znaci 7dcl ulja i 3dcl aditiva za napravit litru motornog ulja.
Old 22.08.2023., 18:50   #195
0W ili 5W je oznaka razreda koji odredeno ulje po ponasanju/performansama i tecivosti (na preciziranim niskim temperaturama) zadovoljava.
Isto tako su 30 i 40 oznake razreda kojem to ulje pripada kada je na radnoj temperaturi od 100°C.
Iz toga u grubo mozes zakljuciti kako se neko ulje ponasa.

Zagrijavanjem ulje postaje rijeđe. Viscosity improveri djeluju protiv toga, omogucuju da ulje ima odredeni zeljeni viskozitet na radnoj temperaturi. Ok.

Hladenjem postaje gusce.
Sto se dogada kada se ulje izlozi ekstremno niskim temperaturama?
Sto se dogodi npr. mineralnom ulju da prestane teci?
Naravno da se dodaju aditivi koji taj ucinak umanjuju.

PAO ulje samo po sebi ne treba te aditive jer je superiorne tecivosti na ekstremno niskim temperaturama.
U konacnoj formulaciji vjerojatno ih ima (ali u manjoj mjeri), jer vjerojatno formulacija sadrzi i odreden udio mineralnog ulja koje IMA PROBLEM na niskim temperaturama.

Pokusaj shvatiti kako odredeno PAO bazno ulje vec u startu bez aditiva moze pokrivati taj raspon 0W-20. Ili 5W-20.
Ulje nije 0W. To nije tocna gustoca ulja.
Bazno ulje je ponasanjem 0W-20. I mozemo ga precizno utvrditi testiranjem. To je raspon.

A finalni proizvod oznacen kao 0w-40 onda nastane mijesanjem npr. PAO baznog ulja (jednog ili dva), nesto GTL-a ili nesto mineralnog ulja i aditiva.
Gasoline is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.08.2023., 19:17   #196
Quote:
Gasoline kaže: Pogledaj post
0W ili 5W je oznaka razreda koji odredeno ulje po ponasanju/performansama i tecivosti (na preciziranim niskim temperaturama) zadovoljava.
Isto tako su 30 i 40 oznake razreda kojem to ulje pripada kada je na radnoj temperaturi od 100°C.
Iz toga u grubo mozes zakljuciti kako se neko ulje ponasa.

Zagrijavanjem ulje postaje rijeđe. Viscosity improveri djeluju protiv toga, omogucuju da ulje ima odredeni zeljeni viskozitet na radnoj temperaturi. Ok.

Hladenjem postaje gusce.
Sto se dogada kada se ulje izlozi ekstremno niskim temperaturama?
Sto se dogodi npr. mineralnom ulju da prestane teci?
Naravno da se dodaju aditivi koji taj ucinak umanjuju.

PAO ulje samo po sebi ne treba te aditive jer je superiorne tecivosti na ekstremno niskim temperaturama.
U konacnoj formulaciji vjerojatno ih ima (ali u manjoj mjeri), jer vjerojatno formulacija sadrzi i odreden udio mineralnog ulja koje IMA PROBLEM na niskim temperaturama.

Pokusaj shvatiti kako odredeno PAO bazno ulje vec u startu bez aditiva moze pokrivati taj raspon 0W-20. Ili 5W-20.
Ulje nije 0W. To nije tocna gustoca ulja.
Bazno ulje je ponasanjem 0W-20. I mozemo ga precizno utvrditi testiranjem. To je raspon.

A finalni proizvod oznacen kao 0w-40 onda nastane mijesanjem npr. PAO baznog ulja (jednog ili dva), nesto GTL-a ili nesto mineralnog ulja i aditiva.
Tečljivost ulja za prvi broj se meri otprilike ovako. Imaš neku posudu sa uljem, baždarenu rupu, temperatura -40 C. Sada se meri vreme za kolko isteče ulje. OW, može da istekne za neko tačno unapred
definisano vreme. Ne može da istekne za vreme isto 0 i kao 20w. Prema tome 0 je 0, ne može da bude na tom načinu merenja i jedno i drugo. Ono je najgušće na toj temperaturi, zagrevanjem postaje samo tanje i ne može da bude 20 bez aditiva.
shimano is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.08.2023., 19:18   #197
Ima gdje na akciji 10w40?
Zna netko koliko je na Ini njihovo?
bond007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.08.2023., 21:27   #198
Maloprije vidjeh u plodinama Valvoline 4 litre 20 eura.

Poslano sa mog M2010J19CG koristeći Tapatalk
jerx1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.08.2023., 21:39   #199
Quote:
Ja sam to razumeo ovako. Da se zahvaljujuci aditivima mogu voziti izuzetno tanka ulja, zato sto posle aditivi stupaju na scenu i daju potrebnu debljinu ulju.
Ne znam ja što si ti razumio ali ti fale detalji.

0W ulje ne postoji.
0W ulje se radi od SAE5 ulja kojem se dodaju aditivi.
Viskozitet oba ulja je isti ali je zbog aditiva 0W ulje "tekućije", ostaje tekuće na nižim temperaturama.

Usporedi vrijednosti:
0W
https://msdspds.castrol.com/bpglis/FusionPDS.nsf/Files/7B9337CEA39CEBFB802584C6007D7CE6/$File/bpxe-bjlw36.pdf

5W
https://msdspds.castrol.com/bpglis/fusionpds.nsf/files/855eda91e5358a7a80257bf200518884/$file/bpxe-9bzrhu.pdf

Što se "hladnog" dijela tiče, vrijednosti su iste ili slične.

Problem je što 5W ulje možeš napraviti iz dosta aditiviranog HC ulja ali 0W ne možeš nego se radi iz PAO ulja.
Quote:
Opet kazem, nadji jedan clanak o postojanu aditiva koji sluze za smanjenje debljine ulja i kako se ti aditivi zovu. A ja cu da ti nadjem hiljadu, gde pise da povecavaju debljinu ulja.
Dvije različite stvari. Ti pričaš o VI a ovo je drugo.
Quote:
Inace kada opisuju rad aditiva, ono sto sam ja probao da objasnim putem malih opruga koje se sire na toploti, video sam bolji opis. Kazu "aditive zamislite kao male hobotnice koje se sa povecanjem temperature sire i daju potrebnu debljinu ulju. Znaci svuda gde nadjes podatke o modifikatorima viskoznosti, stoji da povecavaju viskoznost.
Viskozitet je isti ili skoro isti. Pour point je drugačiji.
I wonder is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.08.2023., 21:59   #200
Opet netacno. Postoje ulja viskoznosti koje god hoces. Evo citat.

Hidrokreking: Katalitički proces koji se koristi za konverziju težih (jeftinijih) frakcija nafte u lakše, u skuplje i vrednije komponente goriva i maziva. Proces se odvija u prisustvu katalizatora i vodonika pri visokim pritiscima i temperaturama. Krekovanjem se konvertuju teže frakcija nafte u lakše, odnosno, kidanjem C-C veze ugljovodonika viših molarnih masa nastaju ugljovodonici manje molarne mase.

Znaci mozes da napravis koliko hoces lake-tanke derivate nafte ili gasa.
Posto vecina ulja ima Pour Point na nekih -40 c, zato se sa testovima krece od neke te temperature, jer niza nije potrebna.
Onda ta debljina ulja koja je najtanja je nazvana OW, pa 5W....

Od kojih se 5W prave OW ulja??? Gde to nadje. Daj da procitam.
Jos uvek cekam da mi pokazes te aditive koji smanjuju viskozitet.
shimano is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 23:59.