Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo > Dionice

Dionice Ne zaboravi na stop-loss

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 24.11.2022., 11:50   #181
Jos me zanima, npr.ako je prije isplate dividende u Njemačkoj odbijen porez za dividendu, dali onda moram i u Hrvatskoj platiti porez na dividendu?
Pitam jer Hrvatska ima sa Njemačkom ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.
Secret-lover-zg is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.11.2022., 12:14   #182
Da, trebao bi. Stranica 8:

Njemačka. Praksa Njemačke u većini je ugovora zadržavanje pune porezne stope na
izvoru, a zatim vraćanje preplaćenog poreza na zahtjev. Kako bi dobio povrat više plaće-
nog poreza, porezni obveznik mora podnijeti poseban zahtjev za to ili, da bi izbjegao spo-
menuto, uložiti zahtjev za izuzeće od plaćanja poreza na izvoru (IBFD, 2005:177)

https://hrcak.srce.hr/file/18860

Dakle Nijemci withholdaju puni iznos od 26,xx % i ti još platiš našima njihovo, a onda bi (u teoriji) trebao Nijemcima slati nekakav poseban zahtjev da ti vrate preplaćeni iznos, a to je sve iznad 15% kolika je stopa prema ugovoru o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Procedura namjerno zakomplicirana i skupa tako da većina nas ju neće ni pokretati. Njemačke dionice nisu za nas najbolji izbor ako ih kupuješ isključivo za dividende. Iznimka su neke firme, među kojima npr Deutsche Telekom, o2 Telefonica, Vonovia, mislim i osiguravatelji tipa Allianz i MunichRe gdje daju mogućnost isplate dividende u dionicama. Onda ne platiš porez na dividendu. Doduše ako te dividendne dionice prodaš u roku manjem od 2 godine onda moraš na njih platit porez od 10%+ prirez u Hrvatskoj.
Frasier is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.11.2022., 12:21   #183
Znači ako sam dobro shvatio, za dobivenu dividendu na njemacke dionice svakako moram platiti porez u Hrvatskoj bez obzira dali su mi u Njemackoj vec naplatili porez na dividendu?
Pa onda eventualno ako želim slati Njemcima poseban zahtjev za povrat preplacenog iznosa mogu to učiniti.

Jesam li dobro shvatio?
Odgovori s citatom
Old 24.11.2022., 12:26   #184
Naravno da možeš, samo je pitanje da li ti se to isplati s obzirom na cijenu i kompliciranost procedure. Nekom bogatom tko primi npr milijun € dividende od Allianza se zasigurno isplati. Taj ima nekog poreznog savjetnika i koga već tko mu obavi sve potrebno i troškovi budu zanemarivi u odnosu na iznosi primljene dividende. Nama malima za iznos od par desetaka ili par stotina € ne znam baš.
Frasier is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.11.2022., 12:29   #185
Ma ne planiram to raditi jer neda mi se s time zezati ...bitna mi je samo ova informacija da za dividendu u svakom slučaju ipak moram platiti porez u Hrvatskoj .
Odgovori s citatom
Old 24.11.2022., 12:42   #186
Ovi u poreznoj ni sami nisu sigurni pa je moguće da će ti iz različitih područnih ureda PU dati dva različita odgovora, jedni kažu da trebaš drugi da ne trebaš pa si ti misli.
Frasier is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.11.2022., 12:46   #187
Pošalji upit i poreznoj (ako si odlučio platiti), također pitaj i brokera iako oni u pravilu ne rješavaju takva pitanja, ali ne košta pitati, ne bih se ni najmanje začudio da broker može "uložiti zahtjev za izuzeće od plaćanja poreza na izvoru" te u skladu s tim Njemačka zadrži 15% ili možda ne zarži ništa pa platiš Hr 10 ili 15%. Ne znam o kojem se iznosu radi, ali svakako ne košta pitati.
Frank Knight is online now  
Odgovori s citatom
Old 24.11.2022., 12:51   #188
Buni me ovaj dio s porezom na dividendu...jer ako je u Njemačkoj automatski odbijen porez na dividendu, zašto onda moram plaćati taj porez i u Hrvatskoj ako postoji ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja?

Ako pošaljem upit poreznoj, oni će naravno reći da trebam platiti . Brokera sam vec pitao, ali skužio sam da se njima ne petlja u te porezne priče. Radi se o Admiral Marketsu
Odgovori s citatom
Old 24.11.2022., 13:25   #189
Ne znam, nisam imao iskustva s njemačkim dionicama, a ne želim nagađati, iako bi očekivao da plaćaš na jednom mjestu, eventualno ako je porez u Njemačkoj niži, plaćaš razliku. Ali, naravno, postoje razna rješenja.
Odgovori s citatom
Old 24.11.2022., 13:47   #190
Question

U Njemačkoj je porez viši nego u Hrvatskoj, zato mi i nije jasno ako sam već platio viši porez na dividendu u Njemačkoj zašto plaćati ponovno porez u Hrvatskoj, ako države imaju ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja?
Odgovori s citatom
Old 28.12.2022., 16:01   #191
Imam jedno pitanje. Recimo da sam kupovao neku dionicu u više navrata
1. 500 komada po 100kn
2. 500 kom po 120kn
3. 500 kom 150kn
4. 500 kom po 90kn
...

Recimo da je trenutna vrijednost 95kn i želim prodati na primjer 300 komada s gubitkom (da ne moram plaćati porez na dobit što sam ostvario prodajom neke druge dionice). Da li mogu prilikom prijave poreza napisati da sam prodao 300 komada po 95kn uz nabavnu cijenu od 150kn i navesti da je dobit -16.500kn? Ili mora ići po FIFO metodi (kao što obično se vodi u brokerskim aplikacijama)?
Old 28.12.2022., 16:45   #192
Po FIFO metodi, znači kupio si 300 po 100, prodao po 95, gubitak po dionici je 5, odnosno 1500 na 300 dionica.

Možeš prodati svih 2000 po 95 i odmah kupiti. Ako ti je ovako prosjek 130, prodao si po 95, realizirao si gubitak od 35. Samo što ćeš tad morati čekati 2 godine od danas ili sutra, kad već prodaš, da bi mogao prodati bez cgt.
Odgovori s citatom
Old 29.12.2022., 02:49   #193
Quote:
Secret-lover-zg kaže: Pogledaj post
Znači ako sam dobro shvatio, za dobivenu dividendu na njemacke dionice svakako moram platiti porez u Hrvatskoj bez obzira dali su mi u Njemackoj vec naplatili porez na dividendu?
Samo ako si platio manje od 10%, onda razliku do 10% trebaš platiti.

Evo ti cijeli postupak i forumlari i sve ti je opisao.https://www.porezna-uprava.hr/HR_obr...csf=1&e=AmtQYw
Junius is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.12.2022., 02:50   #194
Quote:
Frank Knight kaže: Pogledaj post
"uložiti zahtjev za izuzeće od plaćanja poreza na izvoru"
To je samo za zemlje sa kojima nemamo potpisan sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.
Junius is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.12.2022., 02:52   #195
Quote:
Secret-lover-zg kaže: Pogledaj post
U Njemačkoj je porez viši nego u Hrvatskoj, zato mi i nije jasno ako sam već platio viši porez na dividendu u Njemačkoj zašto plaćati ponovno porez u Hrvatskoj, ako države imaju ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja?
Ne trebaš platiti ništa, niti išta prijaviti. Samo zadrži potvrde.
Junius is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.01.2023., 09:47   #196
Quote:
Junius kaže: Pogledaj post
Ne trebaš platiti ništa, niti išta prijaviti. Samo zadrži potvrde.
Dobio sam sljedeći odgovor od porezne uprave:

* predaja INO-IZJAVE https://www.porezna-uprava.hr/HR_obr...no_Izjava.aspx u roku od osam dana od dana ostvarenog prvog primitka u tekućoj godini, kojom se odgađa plaćanje poreza u RH
* do 31. siječnja predaja INO-DOH obrasca https://www.porezna-uprava.hr/HR_obr...e/Ino_doh.aspx kojim se prijavljuje dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka ostvaren u prethodnoj godini - temeljem INO-DOH obrasca omogućeno je i uračunavanje poreza plaćenog u drugoj državi u tuzemnu obvezu (ako je kao metoda izbjegavanja dvostrukog oporezivanja u ugovoru - odbitak tj. uračunavanje) ali samo na temelju potvrde inozemnog poreznog tijela ili za to ovlaštene osobe o uplaćenom porezu u inozemstvu (misli se na instituciju koja je u drugoj državi ovlaštena izdavati službene potvrde o plaćenom porezu umjesto Porezne uprave). Dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka smatra se konačnim dohotkom i on se ne uključuje u godišnji obračun niti u poseban postupak koji PU provodi po službenoj dužnosti, te se za isti ne može ostvariti povrat poreza (čl. 49. i 52. Zakona). Temeljem čl. 88. st. 1. Pravilnika porezni obveznik rezident koji ostvari konačni dohodak iz čl. 55. st. 1. Zakona izravno iz inozemstva ili u inozemstvu, plaćeni porez u inozemstvu može uračunati u tuzemni porez najviše do iznosa poreza obračunanog na konačni dohodak koji bi platio u tuzemstvu

Po ovome sto porezna kaže, moras imati dokaz ovlaštenog tijela u Njemačkoj da su ti naplatili porez, a neki kažu da ta procedura košta 50-60 eura. Sad ne znam dali je dovoljno umjesto te potvrde njemačkog ovlaštenog tijela kao dokaz imati neki izvod od brokera iz kojeg se vidi da je porez na dividendu odbijen u Njemačkoj.

Bas sam zbunjen.
Odgovori s citatom
Old 04.01.2023., 09:53   #197
Iz mog iskustva - trebao bi biti dovoljan izvod od brokera u kojem se vidi koliki je iznos bruto/neto dividende, koliki je plaćeni porez u Njemačkoj te datum isplate.
Frasier is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.01.2023., 10:23   #198
Quote:
Frasier kaže: Pogledaj post
Iz mog iskustva - trebao bi biti dovoljan izvod od brokera u kojem se vidi koliki je iznos bruto/neto dividende, koliki je plaćeni porez u Njemačkoj te datum isplate.
Samo problem je opet sto broker (Admiral Markets) sve to obavlja elektronski, odnosno ne mozes ti od brokera dobiti neku potvrdu sa nekim zigom ili potpisom da si dobio dividendu i da ti je odbijen porez, nego moras na temelju isprintanih izvješća brokera zbrajati i oduzimati iznose da bi dobio izračun dividende i poreza na dividendu tako da mozda porezna može reći da to nije relevantan dokaz.
Odgovori s citatom
Old 21.01.2023., 09:45   #199
S obzirom da su Hrvatska i SAD sklopile ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, znači li to da se ne treba oporezivati dividenda ostvarena u SAD-u jer je tamo već oporezovana? Konkretno, za sve ostvarene dividende u 2022. ne treba ništa prijaviti ove godine porez?
Papichulo is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.01.2023., 13:02   #200
Quote:
Papichulo kaže: Pogledaj post
S obzirom da su Hrvatska i SAD sklopile ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, znači li to da se ne treba oporezivati dividenda ostvarena u SAD-u jer je tamo već oporezovana? Konkretno, za sve ostvarene dividende u 2022. ne treba ništa prijaviti ove godine porez?
Ugovor nije valjan dok ga ne potvrdi Senat u US i Sabor kod nas. Za Sabor nema straha, dok bi s Senatom mogao biti problem jer treba 2/3 glasova, što znači da se moraju složiti vladajući i oporba što nije čest slučaj (oporba bojkotira čisto iz prkosa). Neke države čekaju već 10 godina ratifikaciju u Senatu, ali se nadam da će u našem slučaju to ipak ići mnogo brže.

Svakako, još uvijek Ameri uzmu 30% po odbitku, teoretski bi trebao prijaviti tu dividendu i u Hr te platiti 10% poreza na dividendu plus prirez. Neki tvrde da naša porezna nije baš aktivna kod naplate tog poreza s obzirom da su s svjesni kako je porez plaćen u US, ali to je na svakom da oduči za sebe.

Teoretski bi i mogao tražit potvrdu od američkog IRS-a te je priložit našoj poreznoj, ali mislim da to još nitko nije radio jer se ne isplati zajebavat zbog manjih iznosa (u slučaju da uopće plate). Izvod brokera koji pokazuje da je skinuto 30% naša porezna ne priznaje, treba biti službeni.
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:59.