Quote:
Maziva kaže:
Ne vjeruj ranjenom tovaru. Taj kad kopitom zla udari trava ne raste.
|
Ovo je jedina istina kojom se trebamo voditi ovih par dana do bitke koja će usmjeriti naše živote. Mi zapravo jako malo znamo o tom plemenu južnije od nas. A da nije bilo jedne veličine od čovjeka, teologa, putopisca i prirodoslovca, mi danas o njima nebi znali apsolutno ništa.
Taj veliki čovjek se zvao Alberto Fortis, Talijan. Rođen u Padovi, taj redovnik pustolov se prvi odlučio zaputiti u te mistične krajeve, i donijet civilizaciji neke informacije o njima. Zanimljivo je to ša mu je najzgodnije bilo krenuti iz Fiume, mi smo ga znali uputiti jer smo im najbliže, a i imali smo potrebnu tehnologiju i prijevozna sredstva za dopeljat ga do odredišta. To su naši i odradili, a on nam je vratio sa informacijama koje smo dobili prije bilo koga drugoga. Dakle, Riječani su ti koji su prvi učili o njima.
Danas, riječke trupe iz tih informacija se educira, usavršava svoje djelovanje i priprema za nove izazove sa njima, a bit će ih sve više, testirat će nas svakom prilikom, itekako.
Za ovaj naš sad slučaj navest ćemo jednu karakteristiku koju smo dobili od Fortisa, a to je osveta. Kaže za njih da su Morlaci po prirodi dobri i zahvalni prema svojim dobročinitejima, ali da se moraju paziti oni koji ih uvrijede, ili nedaj Bože nanesu zlo. A mi smo dragi moji Riječani, nedavno pri prelasku Velebita to i učinili. U momentu, kad su imali otvoren put prema toliko željenom blagu nakon 2 desetljeća, mi smo im oteli to pred očima, crno na bijelo. Kad je već sve bilo gotovo i upisano, uzeli smo im te snove. Naravno, oni će reći da smo im ukrali snove, nepošteno i na kvarnjak. Još jedna od karakteristika Morlaka, ali to drugom prilikom.
Dakle, ti Morlaci žive pod jednim jedinim zakonom, a taj zakon znači sljedeće... Chi non si vendica, non si santifica. U prijevodu, "tko se ne osveti, on se ne posveti". Dali treba to ponoviti, ili će to biti dosta? Dali je sad jasno sa kakvim protivnikom imamo posla, i pod kakvim oni idealima žive?
Žive i sanjaju osvetu, od prvog dana kad smo se neokrznuti vratili doma nakon razaranja njihove matične grude. Dali treba naglasiti koliko je sada u ovom momentu bitno biti nikad spremniji i fokusiraniji na to ša god da nam spremaju? A spremaju itekako.
Rušenje svog grada iz čista mira je sigurno jedan kotačić u pokušaju obmane Zaljeva. Kao da su u nekim drugim borbama, a ne da sanjaju izvršenje zapovijedi pod kojom žive, a to je osveta. Nećemo i ne smijemo biti naivni.
Proučit gdje su potreseni i nesigurni, tražit slabu točku, i krvnički bez milosti ubadat dok se ne predaju. Kada dignu bijelu zastavu, tad još par puta nasrnut da budemo 100% sigurni da su se predali. Onda tek možemo počet komunicirat i pregovarat kako im osigurat potpuno siguran povratak kući.
Do onda, Zaljev je maksimalno ugrožen, pali sve alarme koje imamo