Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje

Stanovanje Gdje i kako stanujete, i kako uopće doći do vlastita stana
Podforumi: Vrt, Sam svoj majstor, Interijeri

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 16.11.2023., 06:50   #2041
Quote:
-alien kaže: Pogledaj post
Da , polako ali sigurno zrak - zrak toplinske pumpe (aka klime u Hrvatskoj) iliti mini split u Americi , traže svoj put u skoroj budućnosti. Imaju prednosti ali imaju i mana . Ali tako je u svemu.....
Točno to

Poslano sa mog M2103K19G koristeći Tapatalk
Old 16.11.2023., 08:10   #2042
Quote:
grinccaffe kaže: Pogledaj post
Poneki se žale na taj AY35 model.
Ja sam ga kupio prvenstveno za hlađenje (tek ksnij e sam skužio da je namjenjen/nagnut za grijanje.
Nisi naveo kvadraturu prostora ali ne škrtari (jed an mudar korisnik me savjetovao) jer škrtac uvijek  na kraju duplo plati.
Ipak je to zadnji 2023. model.
P.S.
Neki se neće složiti ali teško da možeš pogriješit i sa zadnjim AY modelom deklariranim da grije n a -20C.
Ovo namijenjen/nagnut za grijanje, pretpostavljam da je tipfeler, da si mislio na FT model?
Ima skica u post-u, sveukupno sa kupaonom je to cca 25kv.

Gledao sam i teh.spec. kompresora i naišao sam na zanimljivu stvar: kompresor u FT35 je isti kao i u najjačem modelu AY serije AY50. Pretpostavljam ako je "nabrijan" u AY na 5kW da bi duži životni vijek trebao imati u FT modelu od 3,5kW

Što se tiče WiFi-ja, pokrivena je viksa i cijelo imanje sa bežičnom mrežom, tak da to nije problem

Edit: ovo što piše do -20, to je temp. do koje je operativna, i naravno da npr. već pri -5 će joj već biti "puno teže". Jedna isto dobra stvar, kod FT modela piše da zadržava nominalne vrijednosti do -15. Jel to tvarno moguće?
The Chosen One is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.11.2023., 10:16   #2043
Za 25m2 bila bi dovoljna snaga 3,5kW/4kW (hla/gri) ali budući da će se tu samo povremeno dolaziti računaj da će sa takvom klimom biti teško brzo ugrijati prostor (hladni zidovi). Ja bi čak razmislio o AP42 ako se još može negdje naći na lageru ili njegovog nasljednika AY42. Oba imaju dvostruki rotacijski kompresor što uopće nije loše, a griju ko ludi i malo troše.
Vidi, ja bi ovo odmah uzeo dok ih još ima:
https://www.ri-klima.hr/hr/klimatiza...-4,2-kw-detail
laguna808 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.11.2023., 10:48   #2044
ovaj FT35 ima vanjsku jedinicu za slona ubit... moja LN35 ima vanjsku jedinicu mase 35 kg, a FT35 ima 40 kg
kljaka-bj is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.11.2023., 11:08   #2045
Ako imaš verziju VG2 kao ja, onda ima još 1kg manje, 34kg
laguna808 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.11.2023., 14:14   #2046
Quote:
laguna808 kaže: Pogledaj post
Za 25m2 bila bi dovoljna snaga 3,5kW/4kW (hla/gri) ali budući da će se tu samo povremeno dolaziti računaj da će sa takvom klimom biti teško brzo ugrijati prostor (hladni zidovi). Ja bi čak razmislio o AP42 ako se još može negdje naći na lageru ili njegovog nasljednika AY42. Oba imaju dvostruki rotacijski kompresor što uopće nije loše, a griju ko ludi i malo troše.
Vidi, ja bi ovo odmah uzeo dok ih još ima:
https://www.ri-klima.hr/hr/klimatiza...-4,2-kw-detail
25m2 je sve zajedno sa kupaonom. Ne znam jel si provjerio skicu kak otprilike to tlocrtno izgleda. Za kupaonu je predviđena i mala grijalica/puhalica iznad vrata "za dogrijavanje ako će trebati " pa sam računao da je ok ovih 4kW za grijanje.
Plan je da se upali npr klima automatski u noći sa četvrtka na petak (jeftina struja ), mi dolazimo u petak poslije posla i doma idemo u nedjelju navečer, a do tad se klima ne bi gasila.
Malo mi glupo da bzvze predimenzioniram sustav sa 5kW+ ako će i ova biti ok sa 4kW grijanja.

AY35 mi je bio prvi izbor (jel ona ima ovaj dvostruki rotacijski kompresor??)
FT35 sam kasnije našao i najviše gledao zbog grijača u vanjskoj jedinici i da zadržava snagu do -15..
A sad je i starija, ali jača, AP serija stigla u obzir po tvojoj preporuci...

Morat ću neki pool postaviti da ljudi glasaju za izbor klime
Odgovori s citatom
Old 16.11.2023., 15:25   #2047
Pozdrav, trebala bi mi klima za ovaj prostor:

https://i.imgur.com/YLGTHe8.jpeg

Uglavnom, klima mi prvenstveno treba za hlađenje, u stanu inače imam radijatore i plinski bojler. Stan je u starijoj kući u Zagrebu i nema riješenu noviju izolaciju. Zbog tlocrta stana jasno mi je da bilo koja klima neće pucati do spavaće, pretpostavljam da mi za spavaću jednostavno treba posebna jedinica smještena u njoj? Većinu vremena se provodi u dnevnoj, a na skici tlocrta je označena već instalirana klima (koja odavno ne radi).

Gledao sam ove dvije klime:

https://www.klimakoncept.hr/hr/fujit...dinica/1817/25

https://www.klimakoncept.hr/hr/fujit...dinica/1745/25

Je li ova prva ok za moje potrebe, koliko ima smisla 2000 kuna više za ovu Super (u smislu da bi mogao dio slabije zime dogrijavati na njoj i ne paliti plin, ne znam bi li to bila ušteda), i postoji li neka bolja opcija u tom nekom rangu cijena?

Hvala
Doktor Jojboli is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.11.2023., 16:20   #2048
Quote:
The Chosen One kaže: Pogledaj post
25m2 je sve zajedno sa kupaonom. Ne znam jel si provjerio skicu kak otprilike to tlocrtno izgleda. Za kupaonu je predviđena i mala grijalica/puhalica iznad vrata "za dogrijavanje ako će trebati " pa sam računao da je ok ovih 4kW za grijanje.
Plan je da se upali npr klima automatski u noći sa četvrtka na petak (jeftina struja ), mi dolazimo u petak poslije posla i doma idemo u nedjelju navečer, a do tad se klima ne bi gasila.
Malo mi glupo da bzvze predimenzioniram sustav sa 5kW+ ako će i ova biti ok sa 4kW grijanja.

Nema

Quote:
FT35 sam kasnije našao i najviše gledao zbog grijača u vanjskoj jedinici i da zadržava snagu do -15..
Teško ćeš naći FT seriju. Ili si ju ti negdje našao? Ako jesi - kupi.

Quote:

Nije da ja sad uvaljujem tu jaču klimu ali pogledaj podatke i ne zaboravi: 4kW i 5,4kW (za AP) su ti nazivni podaci za +7C/20C
Kod vanjske temperature od 0C snage klima padaju, kod -5C su još slabije...

Tvoja viksa je izložena sa sva 4 vanjska zida atmosferi, vjerojatno je i mikroklima na tom mjestu nešto hladnija nego u gradu, a to što je predimenzionirana je u stvari samo u maksimumu, što uopće nije loše za tvoj slučaj - minimum im je isti. S obzirom na akcijsku cijenu ja ne bi puno razmišljao.

laguna808 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.11.2023., 17:08   #2049
I ja mislim da je problem sto je njegova vikendica izlozena ledari sa sva 4 zida, to je drugacije nego u stanu. Ali pitanje je ima li smisla ici na ulazni model od 5.6 kw ili je bolje uzeti neku klimu od 3.8 kw, ali da je dobro optimizirana za grijanje tipa Fujitsu Super Eco Inverter ili Toshiba Shorai. Uzme li prejaku klimu ulazni model tada ce mu dobro zagrijati za vrijeme debelih minusa (i vise trositi), a mozda ce pregrijavati u prijelaznom razdoblju. Ako uzme 3.8 kw, ali klimu koja ne gubi puno snagu na minusima tada ce biti izbalansirana u svim situacijama.
DrTony is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.11.2023., 18:23   #2050
Pozdrav ekipa,trebam pomoc!
Dakle upalim klimu na grijanje postavim na 26 stupnja i krene radit i onda nakon nekog vremena stane(tipa kao da je postigla tu temperaturu i onda stala)
Krilca se kao krenu zatvarat al stanu pred kraj!
I tako tipa stoji 1-2-3 sata uopce ne krene iznova radit!
Ne pokazuje nikakvu gresku na klimi!

https://imgur.com/a/jsi5660
bignike is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.11.2023., 19:01   #2051
Quote:
laguna808 kaže: Pogledaj post
Nema

Teško ćeš naći FT seriju. Ili si ju ti negdje našao? Ako jesi - kupi.

[/IMG]
FT sam našao kod Veka-Ing-a, ko zna di je stajala ili bila reparirana

Ma nije da ja mislim da mi uvaljuje netko nešto, nego slušam savjete i propitkujem još dodatne stvari. Nisam doktor za to pa se snalazim sa informacijama na svim frontovima

Znači između FT35 i AP42 bilo bi bolje uzeti FT35 jer je više projektirana za grijanje?

Iskreno, Fujitsu i ostale marke nisam do sada imao, ostao bih vjeran Mitsubishiju koji me do sada nije iznevjerio, a nadam se da i neće
Odgovori s citatom
Old 16.11.2023., 19:14   #2052
Zna li tko razliku između FTXP35M Comfore i FTXP35N. Jesu M i N oznake kao u slučaju Malezijske i EU verzije ili je nešto drugo u pitanju?
Lesale is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.11.2023., 19:22   #2053
Quote:
Lesale kaže: Pogledaj post
Zna li tko razliku između FTXP35M Comfore i FTXP35N. Jesu M i N oznake kao u slučaju Malezijske i EU verzije ili je nešto drugo u pitanju?
Ne , to su 99% iste klime. M je oznaka za proslogodišnji model a N za 2023. Idu po abecedi.
-alien is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.11.2023., 19:33   #2054
Quote:

I ja imam kuću izloženu da svih strana i mnogi imaju. Po mom mišljenju ap42 je puuuuno prejaka za 25m2. Ljudi griju cijelo prizemlje kuće od 50 m2 sa njom.. Ap35 je taman. Ako se zrak prije zagrije sa jakom klimom , ne zagriju se i zidovi. Za zidove treba par dana konstantnog grijanja i onda je super poslje. 24 sata prije nije dosta. Ja, kada idem usred zime u vikendicu na Pagu gdje bura udara ko luda , susjed mi pali klimu 4 dana prije. I onda je ok.
-alien is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.11.2023., 23:21   #2055
Klima za grijanje

Lijep pozdrav.. Trebam savjet za kupnju klime za sobu od 10m2, ali problem je sto ću boravit 24 sata u njoj jer sam invalid i trebam nešto sa kvalitetnim zrakom i da je ugodno boravit u sobi koja je vanjski zid kuće i ima izolaciju mislim 5 cm stiropor.. Buđet je 1000€ i naginjem Japancima , pa molim vas predložite nešto. Hvala..
Veleslalom77 is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.11.2023., 14:16   #2056
Evo da javim iskustva za Mitsubishi AY35, klima je tiha i ne kakvih čudnih zvukova nisam primjetio ni na unutrašnjoj ni na vanjskoj jedinici .
U starom stanu sam imao AP 35 i jedino mi se u odnosu na nju ne sviđa to što je na AY seriji mat plastika.
Ante590 is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.11.2023., 19:26   #2057
Quote:
Veleslalom77 kaže: Pogledaj post
Lijep pozdrav.. Trebam savjet za kupnju klime za sobu od 10m2, ali problem je sto ću boravit 24 sata u njoj jer sam invalid i trebam nešto sa kvalitetnim zrakom i da je ugodno boravit u sobi koja je vanjski zid kuće i ima izolaciju mislim 5 cm stiropor.. Buđet je 1000€ i naginjem Japancima , pa molim vas predložite nešto. Hvala..
Sigurno ima ekipe tu koja ce dat bolji savjet ali imas :

https://www.klimakoncept.hr/hr/daiki...dinica/1314/23

te

https://www.klimakoncept.hr/hr/toshi...dinica/2414/24

Naravno mozda ima koja druga stranica di su bolje cijene ali ove mi se cine ok za tvoje zahtjeve.
Lesale is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.11.2023., 10:02   #2058
Evo mali osvrt na Haier Flexis 5,2/6,0kW i Haier Tundra 3,6/3,7kW.
Jucer bio prvi hladniji dan (Sisacko-Moslavacka), ujutro -1C, popodne 5-9C, pa sam bas isao vidjeti kako griju i koliko trose.

Uglavnom, odrzavanje temperature je odlicno dok je vani hladno.
Provjeravao sam bas cesto temperaturu u prostoriji i skoro cijelo vrijeme je bila zadana temperatura, tu i tamo odstupanje od 0,5 stupnjeva gore/dolje.
Moram napomenuti da su klime bile ukljucene 24/7 a i da su stvarno radile skoro konstantno. Bilo je mozda 5-6 puta na 15ak minuta (koliko sam uspio primjetit) u cijelom danu da su otisle u stand-by.

U zadnjim postovima sam naveo da odrzava temperaturu u 1-1.5 stupanj, ali se zna zblesirati pa otici 2-3x dnevno i na 2-2,5 iznad/ispod zadane temperature ako je vani "toplo" odnosno recimo nekih 15-20 stupnjeva.
Tako da bih rekao da za prijelazno razbolje ne odrzava idealno, ali u hladnim mjesecima ce biti izgleda super.

Potrosnja:
Flexis 5,2/6,0kW..
Modulira na nekih 600-850W, grije 40-45m2 na 24 stupnja. Potrosnja od ponoci do ponoci 20kW, znaci nekih 2,60€.

Tundra 3,6/3,7kW...
Modulira na nekih 450-600W, grije 30-35m2 na 24 stupnja. Potrosnja od ponoci do ponoci 12kW´m znaci nekih 1,50€.

Imam jos dva Flexisa 3,5/4,2kW u prizemlju koji griju na 23 od 7h do 17h i onda od 17h do 7 na 20 stupnjeva. Njih cu ovih dana provjerit.

Racunam da ce bit jos gladnije i da ce Flexis i Tundra trosit 5€ dnevno kad jos vise zahladi.
Ovi Flexisi u prizemlju racunam da ce biti kad zahladi na nekih 1€ svaki.

Znaci po nekoj mojoj procjeni 7€ dnevno za 4 klime za 130m2 grijanog prostora u hladnijim mjesecima, dok u toplijim mjesecima su trosile duplo manje.
Nek se grijem 150 dana i necu potrosit 1000€ za grijanje a do sad sam trosio 2600€ za loz ulje.
Mislim da ce se isplatiti.
Vidt cu sad kak ce bit ovaj tjedan kad bude -2 ujutro i 3 popodne koliko ce potrositi. Ugrijati prostor ce sigurno, iako nema stiropora/kamene vune a za to sam bio skeptican.
grabowashion is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.11.2023., 10:29   #2059
Potrosnja ti je izmedju 5 i 10 puta veca nego kod mene u 85m2 (dvije klime)

Ne znam kakva ti je izolacija,kod mene je dobra.

Ili je cijena kwh mozda puno skuplja nego kod mene.
rovaccccc is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.11.2023., 10:40   #2060
Quote:
grabowashion kaže: Pogledaj post
Evo mali osvrt na Haier Flexis 5,2/6,0kW i Haier Tundra 3,6/3,7kW.
Jucer bio prvi hladniji dan (Sisacko-Moslavacka), ujutro -1C, popodne 5-9C, pa sam bas isao vidjeti kako griju i koliko trose.

Uglavnom, odrzavanje temperature je odlicno dok je vani hladno.
Provjeravao sam bas cesto temperaturu u prostoriji i skoro cijelo vrijeme je bila zadana temperatura, tu i tamo odstupanje od 0,5 stupnjeva gore/dolje.
Moram napomenuti da su klime bile ukljucene 24/7 a i da su stvarno radile skoro konstantno. Bilo je mozda 5-6 puta na 15ak minuta (koliko sam uspio primjetit) u cijelom danu da su otisle u stand-by.

U zadnjim postovima sam naveo da odrzava temperaturu u 1-1.5 stupanj, ali se zna zblesirati pa otici 2-3x dnevno i na 2-2,5 iznad/ispod zadane temperature ako je vani "toplo" odnosno recimo nekih 15-20 stupnjeva.
Tako da bih rekao da za prijelazno razbolje ne odrzava idealno, ali u hladnim mjesecima ce biti izgleda super.

Potrosnja:
Flexis 5,2/6,0kW..
Modulira na nekih 600-850W, grije 40-45m2 na 24 stupnja. Potrosnja od ponoci do ponoci 20kW, znaci nekih 2,60€.

Tundra 3,6/3,7kW...
Modulira na nekih 450-600W, grije 30-35m2 na 24 stupnja. Potrosnja od ponoci do ponoci 12kW´m znaci nekih 1,50€.

Imam jos dva Flexisa 3,5/4,2kW u prizemlju koji griju na 23 od 7h do 17h i onda od 17h do 7 na 20 stupnjeva. Njih cu ovih dana provjerit.

Racunam da ce bit jos gladnije i da ce Flexis i Tundra trosit 5€ dnevno kad jos vise zahladi.
Ovi Flexisi u prizemlju racunam da ce biti kad zahladi na nekih 1€ svaki.

Znaci po nekoj mojoj procjeni 7€ dnevno za 4 klime za 130m2 grijanog prostora u hladnijim mjesecima, dok u toplijim mjesecima su trosile duplo manje.
Nek se grijem 150 dana i necu potrosit 1000€ za grijanje a do sad sam trosio 2600€ za loz ulje.
Mislim da ce se isplatiti.
Vidt cu sad kak ce bit ovaj tjedan kad bude -2 ujutro i 3 popodne koliko ce potrositi. Ugrijati prostor ce sigurno, iako nema stiropora/kamene vune a za to sam bio skeptican.
Eto vidis da sam govorio istinu kad sam rekao da ces se bez problema ugrijati s tim klimama i da ces potrositi puno manje nego na loz ulje.

Sto se tice drzanja temperature i zblesiranja, tako meni radi Hisense. Dobro drzi temperaturu, ali 1-2 puta dnevno zblesira pa zagrije viska. Gree mi blesira stalno, ne valja nista, a Hisense uglavnom drzi dobro i upotrebljiv je za dnevni boravak, hodnik, zahod... Ali za spavanje po noci nije dobra nijedna klima koja ima obicaj zablesiti jer kad spavas onda ne mozes drkati po daljinskom. Zato za sobu mislim uzeti Toshibu ili Fujitsu koji navodno drze precizno, ne znam da li zablese koji put.
DrTony is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 20:02.