|
|
07.11.2024., 19:29
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2022.
|
Quote:
ostoppbar kaže:
kratko pitanje za vas koji radite u školstvu
Mora li škola zakonski imati psihologa? Imamo pedagoga i socijalnog pedagoga, ali ove godine psihologa nemaju
|
Psiholozi sve poletjeli raditi u školi.
Ili rade samo dok otplate edukaciju pa su psihoterapeuti.
Pedagozi su korisni, kad su dobri.
|
|
|
07.11.2024., 19:46
|
|
entirely bonkers
Registracija: Aug 2011.
|
Dobar pedagog je ustvari neprocjenjiv. Nemaš pojma koliko vrijedi dok ga ne susretneš. Radila sam s tri takve kolegice, sve tri su bez iznimke ili prešle na mjesto pedagoga iz nastave, ili su, uz to što su kod nas bile pola pedagoga, drugu polovinu radnog vremena predavale svoj drugi predmet, znači bile s nama u rovovima.
Problem je što su pedagozi koji su od nastave odradili povremenu radionicu na satu razrednika koju održe često potpuno disocirani od stvarnosti rada u razredu i onda sa svojim fiks-idejama završe na suprotstavljenoj strani učiteljima.
|
08.11.2024., 14:29
|
|
dijametralno suprotna
Registracija: Dec 2008.
|
Quote:
manchild kaže:
on je u "hijerarhiji" odmah iza ravnatelja. e sad bolje je pitanje šta ne radi
radi: brine o ponašanju učenika i zove ih na razgovor ako nešto iskalira, zove roditelje na razgovor kad treba dati opomene ili pregledati postupke individualizacije, rade radionice sa učenicima, daju nama smjernice za rad sa nekim učenicima; u školama su katica za sve i prvi na udaru kad roditelji podivljaju
|
ocito se stvari jako razlikuju od skole do skole. 
jer ja znam samo pedagoge koji mozda u malom prstu imaju udzbenike pedagogije, ali su potpuno odlijepljeni od realnosti i radije pisu izvjesca u svoja 4 zida nego da su medju djecom gdje bi prvenstveno trebali biti.
|
08.11.2024., 17:40
|
|
privilegirana
Registracija: May 2009.
|
Quote:
manchild kaže:
on je u "hijerarhiji" odmah iza ravnatelja. e sad bolje je pitanje šta ne radi
|
To si oni vole umišljat i vole da mi to mislimo.
Istina je upravo suprotna - oni su stručni SLUŽBENICI i trebaju služiti nama nastavnicima.
|
|
11.11.2024., 09:32
|
|
Vegetiram
Registracija: Aug 2005.
|
Quote:
ostoppbar kaže:
kratko pitanje za vas koji radite u školstvu
Mora li škola zakonski imati psihologa? Imamo pedagoga i socijalnog pedagoga, ali ove godine psihologa nemaju
|
ove godine ili nikad nisu imali?
Ako nemate ove godine, vrlo lako vam se dogodilo da je otisla na porodiljni ili dala otkaz, a da ne mozete nac zamjenu. jer ih nema ili ne zele radit u skoli (ili toj skoli. doba je interneta, glas o ravnalu i/ili atomosferi siri se jako brzo)
al opcenito, obzirom da mogu radti na xxxx mjesta, skola im je vecinom na zadnjem mjestu.
a kad cujes kakvi stavovi prevladavaju o psiholozima od strane ravnala (trosi novce na testove, pise u nalaze i misljenja ono sto roditelj ne zeli cut....), kolega u zbornici (nije na nasoj strani-stogodtoznacilo), a onda i pritisci roditelja/odvjetnika, uopce ne cudi.
opstaju rijetki entuzijasti ili oni koji ne mogu naci nista bolje (pa radjenjem tablica u svoja 4 zida potvrdjuju traceve da ne rade nista).
sve cesce, vecina kada i bira radit u skoli, bira gimnazije i predaje nastavu psihologije a do pune satnice je strucni suradnik (onda ga manje "mrze" jer je, kako ti lijepo Mad kaze, s njima u rovovima)
morala bih pravilnik izguglat, broj strucnih suradnika ogranicen je brojem ucenika (iako kad se ucenici smanje, strucni suradnik uglavnom ostaje, no kako se povecava, treba pisat molbe ministarstvu za odobrenjem).
u strucne suradnike, osim psiholog, logoped, pedagog, socijalni pedagog, rehabilitator, ulazi i knjiznicar.
pa tako, kada netko iz nastave ima 5 godina pred penziju i pravo na smanjenje opsega rada/satnice, ili iz nekog razloga vise ne moze radit u nastavi a nema uvjete za penziju ili bolovanje, onda se unapredjuje u knjiznicara.
i tako skola dobije knjiznjicara, cak i kad ima vec jednog (i uvijek ga ima kao strucnog suradnika). nakon njih idu pedagozi (jer im je i mogucnost zaposljavanja negdje drugdje manja nego psiholozima ili logopedima). a onda ostali, sukladno interesu i volji ravnala, ali i mogucnostima kada natjecaj izadje.
|
|
|
11.11.2024., 09:37
|
|
Vegetiram
|
Quote:
Hagne kaže:
Psiholozi sve poletjeli raditi u školi.
Ili rade samo dok otplate edukaciju pa su psihoterapeuti.
Pedagozi su korisni, kad su dobri.
|
tocno.
ili odrade porodiljne i/ili bolovanja dok su im mala djeca. Pogotovo sada kada sindikat placa razliku bolovanja za dijete.
pa ih jako cesto i nema i imas ih na papiru.
Ili su samo pripravnici, koji objektivno ne mogu radit nista.(a uz to im je mentor u nekoj drugoj skoli)
|
|
|
11.11.2024., 11:18
|
|
dijametralno suprotna
|
i kakve ovo veze ima s reformama skolstva? 
|
11.11.2024., 12:54
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2007.
|
mene zanima radi li od forumaša u strukovnoj školi i ima li kakvih priprema za modularnu?
|
|
|
11.11.2024., 13:43
|
|
dijametralno suprotna
|
priprema nema, detalja nema, a modularna kao ide od iduce godine. 
|
22.11.2024., 20:25
|
|
Pipi Duga
Registracija: Feb 2003.
|
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...arnji#cxrecs_s
Sto to ovi traze? A nisu se zapitali jesu li ucenici preoptereceni? 7 sati svaki dan, bez organizirane skolske
prehrane. Plus sat vremena do skole i od skole, a gdje je jos učenje, izrada projekata i citanje lektire Unistavaju javno skolstvo i ucenike.
|
22.11.2024., 21:53
|
|
Atrama
Registracija: Jun 2010.
|
Čitala sam te članke o izostancima prije koji mjesec, i nije mi baš bilo jasno kako je 80-90 sati izostanaka puno. Moja je prošle godine (3. osnovne), imala skoro 90 sati izostanaka; dvije jače viroze,par prehlada od 2-3 dana, koji izostanak za kontrolne preglede i nakupi se toga. A di su tek stariji raztefi koji imaju i veću satnicu.
|
22.11.2024., 22:42
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2012.
|
Moja prvasica ima 40 sati izostanka samo što je imala bronhitis. A još nije ni prosinac.
Tako da mi za starije 90 ne zvuči puno 
|
|
|
22.11.2024., 22:58
|
|
entirely bonkers
|
90 sati je PROSJEČAN broj izostanaka po učeniku. U taj broj ulazi i moj sin koji prošle godine nije izostao ni sata. I oni koji su izostali svega desetak-petnaestak sati. Pa računajte koliko su morali izostati neki drugi da NA SVAKOG učenika u Hrvatskoj dolazi 90 izostanaka. A prosjek je kao i uvijek takav da netko jede meso, a netko kupus.
Računajte da je sto izostanaka cca 15 dana, +/- dan amo ili tamo, ovisno o razredu i dnevnom broju sati. 15 dana je TRI PUNA TJEDNA. To je kao prosjek ogromna brojka.
|
23.11.2024., 18:02
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2006.
|
Pa 3 tjedna nije nista cudno ni posebno.
U srednjoj po novom prvo visemanje svi budu "blagoslovljeni" koronom kad se početkom jeseni četvrti razredi vrate s maturanta (to se standardno propisuje 5 dana bolovanja od dr), onda dvije zimske viroza od 3 dana koje opravda roditelj plus 3-4 pojedinacna dana tokom cijele školske godine zbog ovog ili onog razloga (putovanja, natjecanja, boli glava i sl) i evo tri tjedna bez problema.
Prošle godine je još harao hripavac pa su kod moje hrpimice izostajali zbog toga, još dodaj na to ak se netko u razredu "usreci" mononukleozom pa zaglavi na 3-4-5-6 tjedana i prosjek je tu. Možda ove godine bude npr jača gripa, jedne godine je u razredu od sina ih bilo ravno 4 na nastavi (od 28) svi ostali su pobrali gripu, i opet ce natuci po 7-10 dana izostanka tkogod je pobere samo na njoj....
|
|
|
23.11.2024., 19:10
|
|
07-09-13
Registracija: Feb 2009.
|
U tim izostancima su i natjecanja i ortodonti i skijanja i bolesti i pregledi i sprovodi članova obitelji i rodio se mali brat...
Meni 15 dana godišnje (3 tjedna) isto ne izgleda čudno.
Žao mi je kad se djecu odgaja da izbjegavaju obaveze, al to ne mogu iz broja izostanaka izvaditi.
|
23.11.2024., 21:03
|
|
Vegetiram
|
Quote:
Ferrari-Ficho kaže:
U tim izostancima su i natjecanja i ortodonti i skijanja i bolesti i pregledi i sprovodi članova obitelji i rodio se mali brat...
Meni 15 dana godišnje (3 tjedna) isto ne izgleda čudno.
Žao mi je kad se djecu odgaja da izbjegavaju obaveze, al to ne mogu iz broja izostanaka izvaditi.
|
mislim da se skolska natjecanja ne racunaju u konacan broj izostanaka. Upisuju se, ali je nekom drugom bojom oznaceno i na kraju se ne vidi u statistici.
sportska ili muzicka vjerojatno da, al oni koji idu na njih su klinci koji ne izbjegavaju obaveze, nego imaju druge prioritete. uostalom, imaju i odgovaranja po dogovoru temeljem pohadjanja druge skole ili sportske kategorije.
Ortodonti, psihijatri, oftalmolozi....razni drugi specijalisti cije termine si sretan da dobijes unutar nekog razumnog roka i ne biras kada je skola. I vise nego opravdano. Al da, povecava statistiku
Pisalo se o tome kada je cjelodnevna nastava bila aktualna i mene uvijek iznenade ovi koji traze skolu s jednom smjenom; pitam se jel su im djeca kompletno zdrava ili bas namjerno zele samo jednu smjenu da za vrijeme pregleda izostaju (ili su tolko posebni da strucnjaci, ukljucujuci i frizere, samo za njih trebaju raditi popodnevne i/ili nocne smjene).
dolaze tu i putovanja - nasi praznici su idiotno rasporedjeni pa tko nema godisnji kad skolama pase, izvlaci djecu s nastave. Mene frendovi van HR poprilicno cudno gledaju oko izvlacenja iz skole mimo praznika, u Svicarskoj ti maltene zovu socijalnu da to i pokusas. Al oni svaka dva mjeseca imaju praznike, pa si onda mogu i planirat suvisla putovanja, za razliku od nas. U svoju obranu, ne izostaje zbog lijecnika ni bolesti.
za kraj...tupili su nam da treba biti odgovoran i kada kihnes ostat doma, najbolje dva tjedna i najbolje obavijestit i frendove s kojima si u kontaktu (a pogotovo onom jako bliskom kontaktu) i trebat ce vrijeme da se ta navika promijeni. Treba se sjetit kolko se zazivala onlajn nastava i vaznost iste da se ljudi ne zaraze cim broj raste, pa su klinci ostajali doma. neki su nadoknadjivali gradivo da mogu dobit bolju ocjenu, neki izbjegli test da se jos bolje mogu pripremit, i onda bi im to netko trebao oduzet...
nejde to bas tako lako. a onda se i hripavac pojavio, pa sve ispocetka, smao malo manje strogo, al odgovorno....
|
|
|
23.11.2024., 21:42
|
|
entirely bonkers
|
 svi liječnici kojima idemo rade u dvije smjene, kao i frizeri, većina toga se da obaviti popodne.
OK, ortodont i slični specijalisti, ne pitaš nego sretno vičeš HVALAAAAA kad dobiješ termin i izostaju svi odakle trebaju. Ali ne ideš kod ortodonta 15 puta kroz školsku godinu 
|
23.11.2024., 21:54
|
|
Pipi Duga
Registracija: Feb 2003.
|
Quote:
Mad_Hatter kaže:
 svi liječnici kojima idemo rade u dvije smjene, kao i frizeri, većina toga se da obaviti popodne.
OK, ortodont i slični specijalisti, ne pitaš nego sretno vičeš HVALAAAAA kad dobiješ termin i izostaju svi odakle trebaju. Ali ne ideš kod ortodonta 15 puta kroz školsku godinu 
|
Zamisli da im se sad sva djeca pocnu pojavljivati samo u popodnevnoj smjeni. To bi bio prilican pritisak na na cijeli sustav.
|
23.11.2024., 21:58
|
|
entirely bonkers
|
Pa ima djece koja idu u školu po smjenama, njima onda daju jutarnje termine kad su popodne.
Ima djece koja hladno izostaju iz škole zbog zubara, oftalmologa ili - frizera. Na jednom roditeljskom mama opravdava razrednici: sutra xy neće doći u školu, moram ga voditi frizeru.
Ja slušam i ne vjerujem. Žena okom nije trepnula, oguglala valjda.
Ali dobro, mladog xy svako malo, kako moj sin to sroči "boli matematika ili geografija" pa ne dođe u školu, tako da, što je jedan frizer više-manje.
|
23.11.2024., 22:04
|
|
Vegetiram
|
Quote:
soks kaže:
Zamisli da im se sad sva djeca pocnu pojavljivati samo u popodnevnoj smjeni. To bi bio prilican pritisak na na cijeli sustav.
|
to se veterinaru pokusalo objasnit kroz glupu cjelodnevnu.
logopedi imaju ogromnih problema s roditeljma djece u produzenim boravcima, valjda oduvijek. jer svima pase iz 16, najbolje iza 17.
o tome dal je dijete tada odmorno i kolko uopce moze, manje je bitno.
slicno je i s vrtickom djecom, iako, otkad se povecao broj kucne radionosti, djecu cesto dovoze roditleji koji imaju mogucnost rada od kuce, pa valjda lakse mogu skocit i obavit nes za vrticko dijete, a nerjetko im onda i dijete ostane doma taj dan jer vrtici nisu bas sretni da im dijete dodje u 11, ili da im se dijete digne iz vrtica na sat i pol, pa vrati.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 11:30.
|
|
|
|