Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest > Vojna povijest i tehnologija

Vojna povijest i tehnologija Od praćke do ratova zvijezda.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 12.10.2018., 12:54   #2141
Quote:
Loxhr kaže: Pogledaj post
Pustite željezariju, u ovo treba ulagati odmah!!
http://www.poslovni.hr/tehnologija/d...odmorje-345883
Sjajno...,bravo!!
Old 12.10.2018., 12:55   #2142
Pazi sad ovo, od "prednosti" samohodke, prepoznaješ mogućnost bježanije. Za tvoju informaciju to je i glavni smisao u odnosu na vučeni top, a tu je i smanjenje posade.
Ljuta ptica is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.10.2018., 14:37   #2143
Quote:
Loxhr kaže: Pogledaj post
Pustite željezariju, u ovo treba ulagati odmah!!
http://www.poslovni.hr/tehnologija/d...odmorje-345883
Ovo ne da je tragu onoga što sam pisao, nego je sama bit: imaš domaću pamet, potom razvoj na domaćem sveučilištu, inovativan proizvod valjda bez pandana u Svijetu, sve to opet kao dio cijelog jednog sustava... to je na korak od komercijalizacije: jedno ozbiljno ispitivanje i valjda bi trebalo okrenuti još jedan krug optimizacije za efikasniju proizvodnju...

A onda imamo i ovo:

Prof.dr. Zoran Vukić nam objašnjava da je nastup na BTS-ovoj radionici bio uspješan, no pomalo žalosno će konstatirati da su više interesa pokazali strani nego domaći stručnjaci.

LAPOST je sredstva za aPad osigurao kroz europski projekt CADDY, financiran iz okvirnog programa FP7 EU, te kroz svoj EU projekt subCULTron. "Dalje smo platformu usavršavali i uz financijsku podršku američke mornarice, kroz projekt Adria, Ureda za pomorska istraživanja (Office of Naval Research).

No, nažalost postoji nesrazmjer, jer je razvojno-istraživački segment dominantan i teško nalazi pravog sugovornika u domaćem gospodarstvu . Nekoliko firmi koje se bave robotikom nije dovoljno da iskoristi znatan potencijal s dva fakulteta.

Mi bismo izgleda bez problema pronašli kritičnu masu koja bi izlobirala neke HV pandane Nora i Sora, o državnom trošku spašavali privatnu kompaniju poput Agrokora, i to novim troškovima za "borgove", nakon što smo osigurali da valjda 90% EU sredstava pokupi ta ista kompanija... a ovako nešto je tek igračka nekih entuzijasta, koje financiraju EU i ameri, koji u tome vide nešto...

Tko zna, možda smo mi stvarno tek razina za šrafljenje D-30 haubica na FAP-ove i ništa više?
električni_zec is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.10.2018., 14:44   #2144
Ne, mi smo razina konobara i sobarice, jer su/će šarafđije otići šerafiti u Njemačku.
Loxhr is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.10.2018., 18:30   #2145
Quote:
električni_zec kaže: Pogledaj post
Ovo ne da je tragu onoga što sam pisao, nego je sama bit: imaš domaću pamet, potom razvoj na domaćem sveučilištu, inovativan proizvod valjda bez pandana u Svijetu, sve to opet kao dio cijelog jednog sustava... to je na korak od komercijalizacije: jedno ozbiljno ispitivanje i valjda bi trebalo okrenuti još jedan krug optimizacije za efikasniju proizvodnju...

A onda imamo i ovo:

Prof.dr. Zoran Vukić nam objašnjava da je nastup na BTS-ovoj radionici bio uspješan, no pomalo žalosno će konstatirati da su više interesa pokazali strani nego domaći stručnjaci.

LAPOST je sredstva za aPad osigurao kroz europski projekt CADDY, financiran iz okvirnog programa FP7 EU, te kroz svoj EU projekt subCULTron. "Dalje smo platformu usavršavali i uz financijsku podršku američke mornarice, kroz projekt Adria, Ureda za pomorska istraživanja (Office of Naval Research).

No, nažalost postoji nesrazmjer, jer je razvojno-istraživački segment dominantan i teško nalazi pravog sugovornika u domaćem gospodarstvu . Nekoliko firmi koje se bave robotikom nije dovoljno da iskoristi znatan potencijal s dva fakulteta.

Mi bismo izgleda bez problema pronašli kritičnu masu koja bi izlobirala neke HV pandane Nora i Sora, o državnom trošku spašavali privatnu kompaniju poput Agrokora, i to novim troškovima za "borgove", nakon što smo osigurali da valjda 90% EU sredstava pokupi ta ista kompanija... a ovako nešto je tek igračka nekih entuzijasta, koje financiraju EU i ameri, koji u tome vide nešto...

Tko zna, možda smo mi stvarno tek razina za šrafljenje D-30 haubica na FAP-ove i ništa više?
Vi sa zavidnim IQom, upravo služite kao potvrda onome što ja i još neki sa ispodprosječnim IQom ovdje pričamo.
Ne postoji ništa što će Hrvat raditi osim mijenjati posteljinu u apartmanu ili prat guzicu Švabi, jer to je jedino što "se isplati".
I potpuno je nebitno radi li se o topu zašarafljenom na FAP ili ultra turbo modernom dronu s AI sposobnostima, Hrvatu se ništa ne isplati i sve je glupo, a on je tako jebeno pametan i sposoban da je odmah skužio da je najbolje da ništa ne radi.
pinzgauer is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.10.2018., 19:24   #2146
Quote:
pinzgauer kaže: Pogledaj post
Vi sa zavidnim IQom, upravo služite kao potvrda onome što ja i još neki sa ispodprosječnim IQom ovdje pričamo.
Ne postoji ništa što će Hrvat raditi osim mijenjati posteljinu u apartmanu ili prat guzicu Švabi, jer to je jedino što "se isplati".
I potpuno je nebitno radi li se o topu zašarafljenom na FAP ili ultra turbo modernom dronu s AI sposobnostima, Hrvatu se ništa ne isplati i sve je glupo, a on je tako jebeno pametan i sposoban da je odmah skužio da je najbolje da ništa ne radi.
Malo proturječiš sam sebi unutar istog posta, nije mi jasno kako si me okrakterizirao: da sam skužio da je najbolje ništa ne radit, ili je najbolje konobarit i mijenjat posteljinu?

I nije svejedno da li stavljamo top na FAP-a, ili moderni dron. Očito moram ponoviti još jednom:
- Srbija je imala vozilo (FAP) u vlastitoj režiji, imala je hrpu haubica JNA po skladištima, imala je besposlene resurse u vidu pogona koji to mogu odraditi, koje plaća "puno za prazno". Ono što je linkano je prosto haubica D-30 pričvršćena na FAP
- Hrvatska kupuje rabljene MAN-ove kamione i za najprostije logističke potrebe, od "cijevi" ima uglavnom ono zatečeno nakon rata.

Uočavaš li neku razliku?

Nadalje, veći dio te srpske novokomponirane tehnike je wannabee ponuda Yugoimporta, većina (Lazar, Miloš, Alas, Lorana,...) nije prošla ni njihov TOC (tehnički opitni centar), niti je ikada implementirana u vojsci, nego je želja jedne državne firme (ala naš Alan) da se nešto radi...
Primjer haubice Aleksandar 155mm: počelo je kao haubica 152mm (ex-Nora) i FAP kao platforma, završava kao 155mm (kalibar koji nije usvojen u srpskoj vojsci, te se vjerojatno uvozi) i kamion Kamaz (ruski) kao platforma... nitko ne zna koliki je komercijalni potencijal ovoga, a još manje koliki je trošak razvoja, kad usred istog promijeniš gotovo sve parametre projekta??

Da se vratim na razliku: slobodno pronađi moj post gdje se ja protivim razvoju novije tehnologije, tipa malog drona (ono što ekipa s FESB-a radi) ovog gore linkanog projekta,... odnosno projekata koji sadrže mali vrijednosni udio uvoznih komponenti i veliki udio "domaće pameti" u finalnoj vrijednosti!

Sve što sam mislio (i pisao) je da sami trebamo birati vlastito "bojište" i vlastite "bitke", pojednostavljeno da ciljamo proizvode gdje ćemo najviše naplatiti ono čega imamo neiskorišteno (pamet), a prođemo najjeftinije s uvozom onoga čega nemamo.

To nema veze sa "zavidnim, ni ispodprosječnim IQ-om", niti sam ikad o tome palamudio, kako ti insinuiraš. Ja sebe ne vidim kapacitetom za sudjelovanje u bilo kakvom projketu takve vrste, ali bih se mogao dragovoljno javiti za "streljački vod" za onoga tko spička naše novce za Sore, Nore... nauštrb financiranja znanstvenika i projekata poput ovih gore...
električni_zec is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.10.2018., 20:30   #2147
rič improvizacija, koja je sastavni dio bića u hrvata, je stvar kao i vegeta. jednostavno se želi mišat u sve,pa i onda kad joj tu nije misto. dakle vegetom se može namazat komad mesa koji ide na pečenje,može se dodati i u juhu,ali ne ide u sladoled, ne dodaje se u vino, ...
improvizaciju zahtjevaju prilike na terenu,ali ne i topništvo,oklopnjaci,mornarica i zrakoplovstvo. iznimno se može zbog potreba na terenu prekršit to pravilo a,li to su neke rijetke prilike. vrime škverskih i radioničkih uradaka stvar su prošlosti za redovne opskrbe i nekakvu normalnu izgardnju i modernizaciju vojske.
postoje i razlozo zašto se neke topničke cijevi stavljaju na gusjenice i razlog za to, kao šta postoji i razlog da se kakva cijev postavi i na kamion,ali postoji i razlog zašto još uvik postoji vučeno topništvo. koga to zanima neka lipo ode u soldate i neka izuči.
stvar koliko ko ima IQ je relevantna i ne kaže nešto o samoj osbi,da li je psihopat ili "normalan". i na kraju ovo nije znanstveni i stručni forum. ovo je forum za svekoliki puk. i znalce i one koji to žele postati.
karabin is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.10.2018., 22:04   #2148
Quote:
električni_zec kaže: Pogledaj post
Malo proturječiš sam sebi unutar istog posta, nije mi jasno kako si me okrakterizirao: da sam skužio da je najbolje ništa ne radit, ili je najbolje konobarit i mijenjat posteljinu?

I nije svejedno da li stavljamo top na FAP-a, ili moderni dron. Očito moram ponoviti još jednom:
- Srbija je imala vozilo (FAP) u vlastitoj režiji, imala je hrpu haubica JNA po skladištima, imala je besposlene resurse u vidu pogona koji to mogu odraditi, koje plaća "puno za prazno". Ono što je linkano je prosto haubica D-30 pričvršćena na FAP
- Hrvatska kupuje rabljene MAN-ove kamione i za najprostije logističke potrebe, od "cijevi" ima uglavnom ono zatečeno nakon rata.

Uočavaš li neku razliku?

Nadalje, veći dio te srpske novokomponirane tehnike je wannabee ponuda Yugoimporta, većina (Lazar, Miloš, Alas, Lorana,...) nije prošla ni njihov TOC (tehnički opitni centar), niti je ikada implementirana u vojsci, nego je želja jedne državne firme (ala naš Alan) da se nešto radi...
Primjer haubice Aleksandar 155mm: počelo je kao haubica 152mm (ex-Nora) i FAP kao platforma, završava kao 155mm (kalibar koji nije usvojen u srpskoj vojsci, te se vjerojatno uvozi) i kamion Kamaz (ruski) kao platforma... nitko ne zna koliki je komercijalni potencijal ovoga, a još manje koliki je trošak razvoja, kad usred istog promijeniš gotovo sve parametre projekta??

Da se vratim na razliku: slobodno pronađi moj post gdje se ja protivim razvoju novije tehnologije, tipa malog drona (ono što ekipa s FESB-a radi) ovog gore linkanog projekta,... odnosno projekata koji sadrže mali vrijednosni udio uvoznih komponenti i veliki udio "domaće pameti" u finalnoj vrijednosti!

Sve što sam mislio (i pisao) je da sami trebamo birati vlastito "bojište" i vlastite "bitke", pojednostavljeno da ciljamo proizvode gdje ćemo najviše naplatiti ono čega imamo neiskorišteno (pamet), a prođemo najjeftinije s uvozom onoga čega nemamo.

To nema veze sa "zavidnim, ni ispodprosječnim IQ-om", niti sam ikad o tome palamudio, kako ti insinuiraš. Ja sebe ne vidim kapacitetom za sudjelovanje u bilo kakvom projketu takve vrste, ali bih se mogao dragovoljno javiti za "streljački vod" za onoga tko spička naše novce za Sore, Nore... nauštrb financiranja znanstvenika i projekata poput ovih gore...

Kolega zec, ja samo konstatiram da Srbi nešto rade.
Možda rade za kuac, možda su glupi, možda je to sve za debile.
Ali oni nešto rade.
Mi ne radimo ništa.
Da li je to stvarno zato što smo pametniji od njih?

Zadnji put kad sam trebao grijač za električni bojler su mi prodali grijač srpske proizvodnje.
Zadnji put kad sam trebao tavu za pečenje su mi prodali tavu srpskog proizvođača.
Zadnji put kad sam trebao prskalicu za prskanje voćki su mi prodali prskalicu srpskog proizvođača.
Sve to su mi prodali u Hrvatskoj.

Možda su Srbi za kuac, možda su glupi, možda je to sve za debile i ne isplati se.
Možda smo mi pametni što kurtza ne proizvodimo i ne radimo.

A možda smo sposobni samo kukati, pametovati i mlatiti praznu slamu dok čekamo slijedeću donaciju.
pinzgauer is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2018., 02:56   #2149
Obrisao sam niz postova zbog trolanja i vrijeđanja. Ako nastavite, slijedit će crveni kartoni!
Old 17.10.2018., 19:11   #2150
domaći taktički radio vulgaris

evo malo i nekakvih konkretnih info u vezi ove domaće veze
https://youtu.be/bFCnsj3VO3w
jedangrafitni is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.10.2018., 16:35   #2151
The Central European Defence Cooperation (CEDC) is a military collaboration consisting of the Central European states of Austria, the Czech Republic, Slovakia, Hungary, Slovenia and Croatia.
https://en.wikipedia.org/wiki/Centra...ce_Cooperation

Ova organizacija kojoj smo član počela je razvijati sustav prepoznavanja oružja masovnog uništenja u vidu kemijskog, biološkog, nuklearng i drugog oružja tog tipa.

"Austria, Croatia, Hungary, Slovenia, Slovakia, and the Czech Republic have teamed up to develop a new sensor network to detect weapons of mass destruction."
"A prototype of the WMD sensor network is planned for the end of 2020"
"For the sensor network, the four partners selected 13 local companies as industry partners. "

https://www.defenseone.com/ideas/201.../?oref=d-river

pinzgauer is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.11.2018., 10:09   #2152
U brodogradilište Viktor Lenac stigao “USNS Yuma”

U remontno brodogradilište Viktor Lenac, u četvrtak je stigao američki vojni katamaran “USNS Yuma”, piše portal Brodovi u Rijeci.

Brod je dimenzijama isti kao i dosadašnji katamarani koji su stizali u Lenac (Trenton, Carson City, Choctaw County). Dugačak je 103, širok 29 metara, a može potegnuti brzinom od 43 čvora.

“Yuma” će u Lencu, ako ne bude neplaniranih aktivnosti provesti 90 dana, od čega će 45 dana biti u doku.
karabin is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.11.2018., 12:44   #2153
Quote:
goran2hr kaže: Pogledaj post
Odličan post.
Kada ti je polazna pretpostavka - "da se to ne može" (makar i ne znaš zašto) - onda sigurno i ne možeš. Naš žalosni mentalni sklop.

Dva brata u osrednjoj hali, mogu izraditi mlazni avion (https://www.youtube.com/watch?v=tfX2kpUL20Q), ali zato jedna država sa svim svojim institutima i resursima, nije u stanju izraditi ništa. Ne može se.

Pa da je i slabije kvalitete i više cijene, nisi poslije ovisan o nikome i novac ti je ostao u državi.
Nitko ti ne brani da otvoriš vlastitu firmu i započneš sa razvojem bilo čega!
A to da "nisi ovisan" o nikome i da novac "ostaje u državi", to fino isprintaj i okači o rep najblžoj mački! Ako ništa drugo, moraš uvoziti sirovine, tu već počinje ozbiljna ovisnost. A pa i da je slabije kvalitete i više cijene, izvoli pa to TI plati i TI idi u rat sa tim. Mislim da bi revidirao stav!
JeZloba is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.11.2018., 10:17   #2154
Quote:
JeZloba kaže: Pogledaj post
Nitko ti ne brani da otvoriš vlastitu firmu i započneš sa razvojem bilo čega!
A to da "nisi ovisan" o nikome i da novac "ostaje u državi", to fino isprintaj i okači o rep najblžoj mački! Ako ništa drugo, moraš uvoziti sirovine, tu već počinje ozbiljna ovisnost. A pa i da je slabije kvalitete i više cijene, izvoli pa to TI plati i TI idi u rat sa tim. Mislim da bi revidirao stav!
Ja jesam otvorio proizvodno poduzeće i u njemu radim već 20 godina. Vjerujem da JeZloba nije otvorio svoje poduzeće i ne razvija ništa.

Naše iskustvo i je upravo takvo, da SR Hrvatskoj nije bila dozvoljena vojna proizvodnja, pa smo bili ovisni o drugima. A kod pokušaja osamostaljenja, još smo dobili i embargo. Tako da nas je ta "ovisnost" i te kako koštala, ne samo u novcu. U eventualnom novom sukobu, nema garancije da se povijest ne bi ponovila, pa da nam uskrate naoružanje, rezervne dijelove, remont, streljivo, pa čak i strojeve (ako bi onda navrat nanos pokušali pokrenuti proizvodnju).
Važna je stvar (po sigurnost zemlje) i da novac ostaje u državi. Zaposliti svoje ljude, da ostanu ovdje, hrane obitelji (demografija - vrlo važna stvar za sigurnost zemlje) i da se dobije temelj za budući razvoj.

Prijatelj mi je početkom devedesetih surađivao s jednom firmom iz Češke. Radilo se o medicinskim uređajima, a proizvodnja je krenula u jednoj neožbukanoj garaži. Dosta i improviziraju, pa čak koriste i pumpe, koje se inače ugrađuju u perilice rublja. Njihovi uređaju su bili lošiji od njemačkih, čak i skuplji, ali sve češke bolnice su kupovale od njih, a ne iz uvoza. Nekoliko godina poslije, ta firma radi vrhunske uređaje, u novoj zgradi i izvozi. No eto, Česi su glupi, a mi pametni. I gdje su danas oni, a gdje mi?

Kada kažem slabije kvalitete i više cijene, mislim u granicama razuma. Naravno da se neke stvari moraju i uvoziti, ali to treba izbjegavati ako je ikako moguće. I ako je slabije kvalitete, ne mislim da to treba biti loše ili nefunkcionalno.

Ja i jesam doživio, da sam otišao u rat sa nečim slabije kvalitete, a visoke cijene. Pa sam tako dobio rabljenu (ispranu) maskirnu odoru, DDR kacigu, JNA SMB košulje i opasač, te "rumunjku". A to sve zato, jer je moja domovina u tom trenutku bila "ovisna" i bolje mi nije mogla pružiti. I ja se nisam bunio.
goran2hr is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.12.2018., 23:28   #2155
Evo jedan članak iz pera novinara Jutarnjeg lista Jana Ivanjeka. Osobno je ispitivao proizvode hrvatske vojne industrije u sklopu prigodne vojne vježbe. Ima nešto o odjeći Kroko, radiju TAKRAD, pušci VHS-2 i pištoljima HS-a...
Više na https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...preme/8179370/
bbx is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2019., 23:12   #2156
Dubinsko snimanje Uljanika: U data roomu i treći ulagač, njemački brodograditelj?

Do ulaska strateškog partnera u Uljanik trebat će iznaći najmanje 150 milijuna kuna.

Još deset dana potencijalni ulagači obavljat će dubinsko snimanje pulske brodograđevne grupacije Uljanik.

Prvi je u data-room ušao Brodosplit koji nastupa u partnerstvu s talijanskim Fincantierijem, a ministar gospodarstva Darko Horvat potvrdio je da je drugi interesent australska grupacija Scenic, čiji vlasnik Glen Moroney u srijedu stiže na razgovor u Ministarstvo gospodarstva. Neslužbeno se čuje da bi ovaj tjedan u pulski data-room trebali bi doći i predstavnici jednog njemačkog brodogradilišta, a ministar Horvat najavio je i da očekuje dolazak predstavnika ukrajinskog Smart holdinga.
Bez obzira na stanje i okolnosti, posebice u 3. maju u kojemu je po prijedlogu Fine pokrenut postupak otvaranja stečajnog postupka, Horvat je i dalje optimističan. Od predsjednika Uprave Uljanika Emila Bulića u petak je Horvat, kako je izjavio, dobio uvjeravanje da će oba investitora koja su trenutno u data-roomu nakon dubinskog snimanja 25. siječnja stići i s konkretnim ponudama, te da su oba spremni sudjelovati u privremenom financiranju do početka realizacije programa restrukturiranja.

Drugim riječima, potencijalni partner bi i prije nego njegova ponuda bila u cijelosti prihvaćena trebao ući u aranžman s vlastitim učešćem, a što bez uključivanje države s nekim jamstvom za slučaj da se ugovor na koncu ne zaključi opet nije realno očekivati.
Budući da program restrukturiranja treba proći ocjenjivanje i potom pregovore države i odabranog partnera, a nakon toga i postupak odobravanja od Europske komisije, do ulaska strateškog partnera trebat će, kako i sam Bulić kaže, dva do tri mjeseca. Do tada potrebno je iznaći najmanje 150 milijuna kuna kako bi se premostilo teško razdoblje, posebice u 3. maju u koji će danas ući izabrani privremeni stečajni upravitelj Zdravko Čupković.
On bi u narednih 15 dana trebao utvrditi ispunjava li riječko brodogradilište sve uvjete za otvaranje stečajnog postupka i o tome izvijestiti riječki trgovački sud. Ključno za njegovo izvješće bit će postojanje ponuđača za restrukturiranje Uljanik grupe ili još važnije za preuzimanje 3. maja.
Zasad sve upućuje da će u konačnici natjecanje biti za 3. maj, iako ministar Horvat nastoji uvjeriti kako je podjednak interes ulagača i za grupu i za 3. maj. Iz Vlade, pak, već neslužbeno šalju signal da će se preferirati ponudu za cijeli "paket".
karabin is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.03.2019., 10:20   #2157
Zanimljivo
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...okosi/8444423/
Loxhr is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.03.2019., 14:42   #2158
Zanimljivo, mlađi akter 27 god., 91. pripravnik u škveru, a 96-ste. se sićan da je moj bivši gazda od njega kupija pola hale, ( kasnije i sve ), državne firme Rad iz Trogira, šta se bavila bravariojn. Radili smo u pola, još je kratko drža ljude i onda proda sve i ljude rastira. To je dobija u valu ratne privatizacije, ko zna na koji naćin. Brzo je rasturija firmu i zaposlene, nije baš da nije dobija ništa od države....
pinco is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.04.2019., 15:48   #2159
Šestan-Busch
Old 26.04.2019., 09:19   #2160
Na Alanovu štandu uz izloženo minobacačko streljivo nije bilo puno drugih noviteta, no u tu kategoriju spadaju tri proizvoda tvrtke ATIR: daljinski upravljana oružna stanica RWS Lynx 40 s automatskim bacačem granata 40 x 53 mm, pripadajuće granate te kompozitni oklop. Inače, na stanicu se mogu montirati različiti kalibri oružja: od 5,56 mm, 7,62 mm, 12,7 mm, 30 mm do spomenutog bacača. Postavljena je na daljinski upravljanoj platformi s neovisnim ciljničkim sustavom. Oružna stanica ima platformu za oružje i optički sustav girostabiliziran u dvjema osima. Optički sustav za gađanje sadrži tri kanala: dnevni, termalni i laserski. Dizajn je fleksibilan i modularan, integriran s odgovarajućim digitalnim sustavom upravljanja paljbom (DFCS), omogućava jednostavnu ugradnju oružja te konstrukcijsku prilagodbu na različite tipove vozila.

https://hrvatski-vojnik.hr/asda-2019...od-ocekivanog/

Jeli iko zna dali je bacač granata njihov proizvod.
husar100 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 16:34.