|
|
21.07.2020., 19:25
|
|
www.bajcer.com
Registracija: Apr 2013.
|
Quote:
nisam baš tako teško primio kritiku, čak nigdje ni ne vidim nikakvu kritiku
|
Jbg tak mi je djelovalo.
Quote:
doduše postoji općeniti intent da se stvari gurnu u određene 'okvire', fotografija 'mora izgledat na određeni način'. međutim na osnovu onoga što me s osobno dojmi nisam primjetio da ti 'okviri' i ta i takva 'pravila' imaju ikakve veze s tim. od tisuću fotografija dojmi me se možda jedna ili dvije i u oba slućaja je to najčešće jer po nečemu ispadaju iz 'okvira'
|
Ha gle, ja sam mišljenja da, kako ih ti nazivaš, "okviri" nisu bezveze. Nemreš reči da pravila kadriranja i kompozicije ničemu ne služe. Naravno da ih se ne mora stalno i pod svaku cijenu poštivat, ali nisu bezveze. I svaki fotograf ih koristi na svoj način. Netko ih poštuje doslovno, nekome su samo smjernica, netko ih svjesno i namjerno krši... Ja osobno kako kad, ovisi o situaciji. Ne moram se toga držat ko pijan plota, citiram frenda: "Bolje imati i lošiju fotku nego ne imati fotku".
Meni je opčenito malo glupo kaj se danas previše pažnje posvečuje opremi. Poznajem cca 20 ljudi koji se aktivno bave fotografijom. Neki amaterski, nekima je to full time job. I uvijek kad se nekolicina nas okupi na hrpi, uvijek prevladavaju razgovori o opremi. Pa provokacije/zajebancije između klanova Nikon, Canon, pa koji je objektiv bolji, pa drž nedaj... Ne, ne mislim da je oprema zanemariva, i ja sam je kroz godine skupio puno, al to je alat sa kojim se radi, bolja oprema nam olakšava proces, ali i dalje je najbitnije tko tu opremu drži u ruci.
Quote:
fotografija je vrhunski oblik izražavanja i smatram da potrebuje slojevitije razmatrenje od onog površnog kako se to inače čini
zapravo bi vrlo rado 'kritizirao' nečije opuse ali ostavlja se dojam da bi takva vrsta 'kritike' bila za večinu kao i za samog autora blasfemija
|
U pravu si, al ljudima se to u velikoj večini slučajeva ne da. Ima na FB gdje "obitava" više ljudi nego na forumu, neka grupa sa kritikama il tak nešto. I znaš kaj sam skužio? Da dobre i kvalitetne fotografije dobivaju reakcije, komentare, pohvale i poneku malu kritiku ili sugestiju, a manje dobre fotografije kao da su svima na ignore. Nitko ne želi napisat da je loše jer se onda autor obično diže na stražnje noge i nađe se uvrijeđenim.
|
23.07.2020., 19:01
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2019.
|
mogu pisati o tome kako bih ja pokušao uslikati taj motiv, mogu pisati i o tome bih li uopće odlučio okinuti. pri ovim svjetlosnim uvjetima, vjerojatno ne bih. grafit i refleksija su dobre početne točke, no nisu dovoljne. trebalo bi još nešto biti u toj refleksiji, trebao bi taj grafit dodati nekakvu vrijednost, a ne samo biti dokumentiran jer je, eto, relativno vješto napravljen. mene bi vjerojatno privukla neka podudarnost dvaju ili više planova, možda bih je sam pokušao stvoriti drugačijim kadriranjem, ali na licu mjesta.
relativno slično razmišljamo o postprodukciji, s tim da meni ne igraju fotografije snimljene mobitelom, premda sam jednom napisao da mi ima boljih fotki najlošijim mobitelima koje imaju nekakvu priču ili dosjetku, nego standardnog kiča snimljenog vrhunskim aparatima kojima se ispoštovalo sve što se traži (kompozicija, oštrina itd.) i još dodatno nabildalo vještom postprodukcijom.
konkretno, kod ovakvih motiva, sklon sam krupnijem planu, gdje bih pokušao stvoriti začudnost izoliranjem motiva od konteksta. nastojao bih izbjeći vlastitu siluetu osim ako nema konkretnu ulogu u kompoziciji ili priči.
što se tiče refleksije izloga kao motiva, ima par izvanrednih likova na flickru. paton i minas, npr. klikni na fotke pa ćeš im doći do profila.
njihov jedini problem je što su se ograničili na tu nišu i kad vidiš stotine takvih fotografija, to postane prilično dosadno. kad povremeno izađu iz nje, fotografije su im uglavnom osjetno lošije, običnije. ali da se iz njihovih fotografija može puno naučiti o tome kako koristiti refleksiju izloga ili automobilskih prozora, to itekako.
|
|
|
23.07.2020., 20:18
|
|
neodlučan
Registracija: Nov 2006.
|
nisam strucnjak da ocijenim tehnike i umjetnicke dojmove, ali zdravo seljacki meni se ne svidja
previse je tu stvari a nista konkretno
mislim ovaj izlog sto se komentira, ne ove zadnje od rokkina
|
|
|
01.08.2020., 11:11
|
|
N i s a m f o r u m a š
Registracija: Sep 2006.
|
Cekao sam drustvo u autu i onda se sjetio da imam fotic. Iz zajebancije okinuo par fotki i ubrzo je drustvo stiglo pa sam isao dalje. Jucer sam se sjetio toga i isao bacit oko kako to izgleda,pa je ispalo nesto ovakvo.
Kako je to moglo ispasti malo bolje? Od postavki fotica do kompozicije.
Inace 50mm, 1/500, f 2.8, ISO 100.
|
|
|
01.08.2020., 11:37
|
|
Destructive&Constructive
Registracija: Apr 2007.
|
Ne bih tu nista puno mijenjala, ali bih mozda podigla kaziprst malo da se odvoji od ruke u prvom planu, recimo da bude centimetar iznad palca.
S time da je ovo i zanimljiva ideja za temu, ako ima zainteresiranih.
Tema gdje bi se pitalo za kritiku/savjet u vezi odredene fotke, sto je moglo bolje ili kako postici nesto sto nam nije uspjelo.
|
|
|
01.08.2020., 11:44
|
|
N i s a m f o r u m a š
|
Pa ja tako i zamišljam ovu temu. :zube:
Ne samo "dobra ti je fotka" ili "ne valja" nego i baš ovakvi savjeti oko postavki i kompozicije.
Ali i nova tema u vezi toga je dobrodošla. Lajkam.
|
|
|
01.08.2020., 11:45
|
|
Destructive&Constructive
|
Takva bi i trebala biti, ali ljudi bas ne vole cak ni konstruktivnu kritiku.
|
|
|
01.08.2020., 11:46
|
|
Član uprave
Registracija: Sep 2013.
|
Dost dobra ideja za temu.
Kaj se tiče fotke, slažem se sa Sabom, i sviđa mi se ideja, no iako je ovaj lijevi dio u bluru, nešto mi ne štima s njim. Preupadljivo mi djeluje, osobno. Možda i ne treba (blurana) ruka biti toliko u kadru, više bih se fokusirao na retrovizor. Taman da dobiješ i cijeli okvir njegov, nešto u tom smjeru.
Tehničke postavke su uvijek ok ako je dovoljno svjetlo i fokus na mjestu.
|
|
01.08.2020., 11:51
|
|
N i s a m f o r u m a š
|
Lijevi dio je malo zbrckan, možda sam trebao staviti veći f.
|
|
|
01.08.2020., 11:55
|
|
Član uprave
Registracija: Sep 2013.
|
f je po meni ok. Ja bih išao da se ruka manje vidi općenito. Al nije da se ne može igrat, eksperimentirat. Probaj i inače tak, mijenjat samo jednu postavku čisto da vidiš razliku.
|
|
01.08.2020., 12:01
|
|
N i s a m f o r u m a š
|
To i radim ali ovaj put sam baš nabrzinu okinuo 3 fotke od kojih su 2 bile baš krive.
Mislis na malo kropanja? Taman bi se i vrata od auta dolje desno odrezala...
Mislim da bi uz malo veći f i retrovizor bolje ispao, rub bi bio malo oštriji.
|
|
|
01.08.2020., 15:45
|
|
obični
Registracija: Apr 2006.
|
Quote:
Mago de Umago kaže:
Mislis na malo kropanja? Taman bi se i vrata od auta dolje desno odrezala...
|
hm, baš ne crop ali svakako ukloniti taj mali ometajući trokut, možda clone
mene je zaintrigirala ideja potpuno bez blurane ruke, kako vam izgleda nešto ovako:
|
|
|
01.08.2020., 18:48
|
|
N i s a m f o r u m a š
|
Trokut si super riješio, ali ova praznina lijevo me ubija u pojam.
|
|
|
02.08.2020., 00:25
|
|
obični
|
Quote:
Mago de Umago kaže:
Trokut si super riješio, ali ova praznina lijevo me ubija u pojam.
|
nema prednjeg plana za kojeg se može uhvatiti pa djeluje pomalo jezivo - Adams family ruka
Sent from my ANE-LX1 using Tapatalk
|
|
|
02.09.2020., 22:31
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2007.
|
Mago de Umago - bez puno razmišljanja...onoliko koliko si uložio u fotku toliko si i dobio...simple as that...da se razumijemo, fotka nije generalno loša, ali nema uporište, nema neku crtu vodilju, nema neku priču...i ova zblurana ruka u prvom planu mi djeluje....neuredno i dosadno...no hard feelings...ali možeš ti i bolje.
|
|
|
02.11.2020., 12:01
|
|
Custom User Title.
|
Jedna proba uploada (nadam se da će se vidjeti). Noćna, Sony a6000. f4.5, iso100, 15sec. Ali sam ju ufotkao u JPG, ne RAW
Zadnje uređivanje car_iz_Osijeka : 02.11.2020. at 12:42.
|
|
|
02.11.2020., 12:34
|
|
Destructive&Constructive
|
Jako lijepo care.
Ja bih ju mozda kadrirala tako da nemam neba gore, samo ova zgrada da ispuni kadar.
I samo pripazi, 800px je granica dulje strane fotke ovdje, ova tvoja je prevelika.
|
|
|
02.11.2020., 12:43
|
|
Custom User Title.
|
Hvala ti, evo popravio sam i veličinu. (Pre)dugo nisam bio ovdje pa sam zaboravio bonton
|
|
|
02.11.2020., 15:52
|
|
obični
|
efektno i korektno, dobra kompozicija
sitnice:
malkice presvijetla zgrada u pozadini (ona malo lijevo od sredine)
malkice visi u lijevo
|
|
|
04.11.2020., 18:49
|
|
Custom User Title.
|
Puno vam hvala, to je i u post-processingu ful primjenjiva kritika
|
|
|
|
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 03:08.
|
|
|
|