Biciklizam Na dva kotača uokolo |
|
|
29.11.2020., 17:23
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2004.
|
Nećemo voziti po makadamu, sigurno. Prednost dajemo udobnosti - tu bi gradski trebali biti bolji, čak i za poludnevne ture?
Mogu zamisliti da damo do 2000eur po biciklu, ali to je gornja granica. Ako se ne može kupiti nešto korektno do tog iznosa, nećemo ni kupovati.
Guglao sam, hvala! Može li savjet za trgovine?
|
|
|
29.11.2020., 23:10
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2008.
|
Kakva su vam inače iskustva s bicikliranjem?
Pitam iz razloga ako ste početnici onda će vam bilo koji do vaše trenutne maksimalne financijske konstrukcije biti dobri.
Ak već imate iskustva s bicikliranjem i znate kaj od opreme na biciklu želite, tada će vam ti početni bicikli biti preslabi.
Tek nakon 15000 kn i to ako imate sreće da ih imaju na lageru ima neš bicikala. A lager kod nas je trenutno jako slab, pogotovo u tom početnom segmentu jer se prodaju ko blesavi.
Najbolje da otiđete do vama konkretne trgovine i tam se zapišete pa kad dođe, dođe.
|
|
|
29.11.2020., 23:18
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2004.
|
Nismo početnici, ali ne zamaramo se previše s tehničkim detaljima.
Ne mora biti u Hrvatskoj - može i Njemačka na primjer, neka online trgovina.
|
|
|
05.01.2021., 21:28
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2017.
|
Ne nalazim u HRV nigdje neke MTB bicikle "na gas"? Doma imamo električni Cube ali žena bi željela imati gas na biciklu. U servisima su nam rekli da na Cube bicikle se ne može ugraditi gas, a ne vidim nigdje u ponudi neki gotov e-bike s gasom.
Ima netko neki prijedlog?
|
|
|
20.01.2021., 07:42
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2010.
|
Kad se kupuje električni bicikl, dobije li se punjač za njega? Mislim na naše web shopove.
|
|
|
22.01.2021., 10:21
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2008.
|
Quote:
pearljam kaže:
Kad se kupuje električni bicikl, dobije li se punjač za njega? Mislim na naše web shopove.
|
Uz giant ide
|
|
|
04.02.2021., 17:44
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2007.
|
Zamjena prednjeg lančanika?
Nakon dugog premišljanja počastio sam se s ebiciklom (Trek Verve +) s Bosch Active Line motorom. Zadovoljan sam, pomaže mi na usponima i kad je vjetar u prsa, npr. danas.
Iako spadam u vetrane (70+) povremeno mogu voziti dionice brzinom većom od 25 km/h ili s isključenim motorom, ali pri tome mi je previsoka kadenca, čak na najtežem prijenosu.
Rješenje je u povećanju broja zubi na prednjem lančaniku s 40 na 42(44). Je li netko to radio i kakva su iskustva?
|
|
|
04.02.2021., 21:44
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2016.
|
Prije nego se uputiš u takve pothvate, preporučam igranje na http://www.gear-calculator.com/ ili nekoj sličnoj stranici.
O kojim brzinama (km/h) se radi? S trenutnim prijenosom u najvećoj brzini (40 naprijed, 11 nazad) bi trebao ići oko 40 km/h na normalnoj kadenci od 80 
|
|
|
05.02.2021., 17:16
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
cestovnjak kaže:
... S trenutnim prijenosom u najvećoj brzini (40 naprijed, 11 nazad) bi trebao ići oko 40 km/h na normalnoj kadenci od 80 
|
Meni je normalna kadenca oko 60, a nisam ni dobro prebrojao zube naprijed. Naprijed je 38 zubi, a najmanja šajba otraga je 12 (Shimano CS-HG200-8). U kombinaciji s gumama 50-622 brzina je oko 25 km/h, taman na granici kad motor prestane pomagati.
Ne želim (ili ne mogu  ) vrtiti puno brže, a ponekad bih volio pojuriti niz neku blagu nizbrdicu. Ali mogu uživati u vožnji i bez toga!
|
|
|
14.03.2021., 11:55
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2021.
|
Radim kao Woltov dostavljač i planiram si kupiti e-bicikl. Spreman sam uložiti potreban novac i mislim da će mi pomoći s vremenom, brzinom, uzbrdicama.. Vjerujem da ću uspijevati odrađivati više narudžbi i samim time bit će više zarade.
Čuo sam od jedne osobe da bateriju e-bicikle možeš doma napuniti do otprilike 20 kilometara, a preostalu kilometražu moraš napuniti na mjestima predviđenim za to.
Je li to istina? Idealno bi mi bilo da mogu kod kuće preko noći napuniti bateriju do kraja.
|
|
|
14.03.2021., 12:16
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Jul 2008.
|
Puniš e-bike kao i mobitel, do 100% doma preko utičnice i punjača od bicikla.
|
|
|
14.03.2021., 12:24
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2013.
|
Quote:
MarkGrown kaže:
Radim kao Woltov dostavljač i planiram si kupiti e-bicikl. Spreman sam uložiti potreban novac i mislim da će mi pomoći s vremenom, brzinom, uzbrdicama.. Vjerujem da ću uspijevati odrađivati više narudžbi i samim time bit će više zarade.
Čuo sam od jedne osobe da bateriju e-bicikle možeš doma napuniti do otprilike 20 kilometara, a preostalu kilometražu moraš napuniti na mjestima predviđenim za to.
Je li to istina? Idealno bi mi bilo da mogu kod kuće preko noći napuniti bateriju do kraja.
|
El. bicikl te neće učiniti bržim jer si uz brdo brži a niz brdo sporiji, sporiji si i na ravnome ako vozis iznad 25 km/h. Vozim cestovnjaka i elektricni i razlika u brzini je na strani cestovnjaka no sa elektricnim si manje umoran. Prosjek otkucaja srca na cestovnom mi je cca 145 a na elektricnom ga mogu drzati na 90 sto govori o umoru. To za punjenje je potpuno netočno. Svaki se puni na obicnoj uticnici i mislim da bi u normalnim uvjetima sa prosjecnom baterijom mogao prijeci cca 60 km. Pune se relativno brzo. Sve u svemu, na elektricnom ces se oznojiti, manje nego na obicnom, voznja na njemu ima svoje veselje, buducnost je sigurno u el. biciklima, npr. Haibike je presao samo na el. bicikle, ali ako gledas neku isplativost ulaganja sto se tice posla trebas dobro razmisliti....
|
|
|
14.03.2021., 18:21
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2021.
|
Čao ljudi, ja sam oduševljen npr. ovom uslugom unajmljivanja bicikla nextbike. Sa jednog kraja grada na drugi za cca 10 minuta. Ne samo da se ne umorim nego nema traženja parkinga u centru grada. Sad mi je posao 5 minuta hodanja, al vjerovatno ce se selit na drugi kraj grada gdje je problem sa parkingom. Pretplata je 200 kuna za cijelu godinu i neogranicen broj voznji do pola sata. Inace, imam normalnu mountin biku sa kojom se vozam malo na duze staze po gradu rekreativno, al ovo je tako prakticno. Svaka stanica je udaljena cca 500 metara jedna od druge tako da je pokrivenost dobra. Nema brige da ce mi tko ukrast biciklu vec je samo ostavim i idem dalje gdje trebam. Jedno sam vrime razmisljao da zamjenim svoju biku za elektricnu, al jednostavno ne vidim sad potrebu. Imam najbolje iz oba svijeta.
|
|
|
14.03.2021., 21:07
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Nov 2018.
|
Quote:
SaltG1880 kaže:
Čao ljudi, ja sam oduševljen npr. ovom uslugom unajmljivanja bicikla nextbike. Sa jednog kraja grada na drugi za cca 10 minuta. Ne samo da se ne umorim nego nema traženja parkinga u centru grada. Sad mi je posao 5 minuta hodanja, al vjerovatno ce se selit na drugi kraj grada gdje je problem sa parkingom. Pretplata je 200 kuna za cijelu godinu i neogranicen broj voznji do pola sata. Inace, imam normalnu mountin biku sa kojom se vozam malo na duze staze po gradu rekreativno, al ovo je tako prakticno. Svaka stanica je udaljena cca 500 metara jedna od druge tako da je pokrivenost dobra. Nema brige da ce mi tko ukrast biciklu vec je samo ostavim i idem dalje gdje trebam. Jedno sam vrime razmisljao da zamjenim svoju biku za elektricnu, al jednostavno ne vidim sad potrebu. Imam najbolje iz oba svijeta.
|
Istina, ali vrijedi isključivo ako imaš stanice tamo gdje ideš, ispred stana te blizu posla, također da ima dostupnih bicikli. Znalo mi se desit da uzmem e-biciklu, odem negdje, obavim što imam, vratim se za 10min, a bicikli više nema, bar ne e, pa pedalaj s običnom uzbrdo (tako sam mogao otić s svojom klasičnom, lakša je za pedalat).
|
|
|
14.03.2021., 21:44
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Frank Knight kaže:
Istina, ali vrijedi isključivo ako imaš stanice tamo gdje ideš, ispred stana te blizu posla, također da ima dostupnih bicikli. Znalo mi se desit da uzmem e-biciklu, odem negdje, obavim što imam, vratim se za 10min, a bicikli više nema, bar ne e, pa pedalaj s običnom uzbrdo (tako sam mogao otić s svojom klasičnom, lakša je za pedalat).
|
Je, to zna mi dignit živce  . Onda, pedalam do sljedece gdje ima elektricna, al opet bolje jer se ne moram bojat za biciklu da ce mi je netko ukrast. Ne znam zasto ne povecaju udio elektricnih jer pari mi se da je vecini to gust uzimat, a ne one obicne. Imaju kila, a ukoliko ima puno uzbrdica zna bit zajebano  . Svejedno, vidim da puno vise sad vozim biciklu jer sam se ulinijo dosta u pandemiji. Tipa odem do rive, malo prosetam, popijen kavu i nazad. Tako da za pare koje bi potrosio na dva malo veca obroka u McDonaldsu definitivno se isplati.U 10 minuta sa jednog kraja grada na drugi sto je super, a ne uznojin se ni priblizno kao na obicnoj. Za dignit heart rate i malo rekreacije definitvno mi je bolja manualna jer ne moram pazit na vrijeme. Sva sreca stanica mi je doslovno ispred stana i dobro su rasporeden po gradu. Ima barem jedna u svako djelu grada tako da sam sve u svemu zadovoljan.
P.S. Sad su ti uveli opciju da mos parkirat biciklu ( za npr izletit u ducan/ljekarnu ) i bicikla se locka ( naravno vrime ti tece ). Obavis, uzmes i nazad.
|
|
|
14.03.2021., 23:03
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
SaltG1880 kaže:
Je, to zna mi dignit živce  . Onda, pedalam do sljedece gdje ima elektricna, al opet bolje jer se ne moram bojat za biciklu da ce mi je netko ukrast. Ne znam zasto ne povecaju udio elektricnih jer pari mi se da je vecini to gust uzimat, a ne one obicne. Imaju kila, a ukoliko ima puno uzbrdica zna bit zajebano  . Svejedno, vidim da puno vise sad vozim biciklu jer sam se ulinijo dosta u pandemiji. Tipa odem do rive, malo prosetam, popijen kavu i nazad. Tako da za pare koje bi potrosio na dva malo veca obroka u McDonaldsu definitivno se isplati.U 10 minuta sa jednog kraja grada na drugi sto je super, a ne uznojin se ni priblizno kao na obicnoj. Za dignit heart rate i malo rekreacije definitvno mi je bolja manualna jer ne moram pazit na vrijeme. Sva sreca stanica mi je doslovno ispred stana i dobro su rasporeden po gradu. Ima barem jedna u svako djelu grada tako da sam sve u svemu zadovoljan.
P.S. Sad su ti uveli opciju da mos parkirat biciklu ( za npr izletit u ducan/ljekarnu ) i bicikla se locka ( naravno vrime ti tece ). Obavis, uzmes i nazad.
|
Mislim da možeš parkirat odavno, ali vrijeme teče kao da nije parkirana, pa ustvari služi samo lokot. Mogli bi dodat neku povoljniju tarifu sad otkad više nema pola sata free. Ne znam koliko treba proći između povrata i ponovnog uzimanja, jer je i s pretplatom (200kn) pola sata free, drugih pola sata se plaća 10kn za e (5kn za običnu), npr. ako je želiš uzeti na duži period. Prije par mjeseci su znatno povećali broj stanica, to je dobro, fali mi još jedino na benama ili negdje na vrhu marjana, makar se bez problema može od rive (sv. frane) preko marjana s južne strane, vidilice do spust sjevernom i kroz varoš.
ps. ja sam nedavno pedalao do sljedeće gdje ima el, pa je ispalo da je neispravna, ne želi otključat, pa sam pedalao do sljedeće, ta isto neispravna, ispala mi pedala, pa sam pedalao još dalje, nakraju sam odpedalao više nego da sam izravno otišao doma.  Rekao sebi "ne treba mi ovo", ali ne vidim povoljne e-bicikle (ova za rent navodno vrijedi 25.000 kn) i još nema više poticaja. Uzeo bi prošle godine da su ostavili poticaj, ovako još važem što mi je isplativije.
|
|
|
14.03.2021., 23:26
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Frank Knight kaže:
Mislim da možeš parkirat odavno, ali vrijeme teče kao da nije parkirana, pa ustvari služi samo lokot. Mogli bi dodat neku povoljniju tarifu sad otkad više nema pola sata free. Ne znam koliko treba proći između povrata i ponovnog uzimanja, jer je i s pretplatom (200kn) pola sata free, drugih pola sata se plaća 10kn za e (5kn za običnu), npr. ako je želiš uzeti na duži period. Prije par mjeseci su znatno povećali broj stanica, to je dobro, fali mi još jedino na benama ili negdje na vrhu marjana, makar se bez problema može od rive (sv. frane) preko marjana s južne strane, vidilice do spust sjevernom i kroz varoš.
ps. ja sam nedavno pedalao do sljedeće gdje ima el, pa je ispalo da je neispravna, ne želi otključat, pa sam pedalao do sljedeće, ta isto neispravna, ispala mi pedala, pa sam pedalao još dalje, nakraju sam odpedalao više nego da sam izravno otišao doma.  Rekao sebi "ne treba mi ovo", ali ne vidim povoljne e-bicikle (ova za rent navodno vrijedi 25.000 kn) i još nema više poticaja. Uzeo bi prošle godine da su ostavili poticaj, ovako još važem što mi je isplativije.
|
A znam da je prije po ure prvih besplatno. Sve se bojim da je ovo ka sa dilerima. Navuce te sa nekom jeftinom cijenom i onda samo minjaju uvjete i dizu cijene  . Vidit cemo kako ce ic. Sad daju neogranice broj voznji od pola ure dok npr. u uk, prvi po ure je besplatno cak i sa preplatom i onda naplacuju svako po ure neki iznos.Vjerovatno naš grad dobro subvencijonira, pa me zanima koliko ce uspit musti sa cijenama kad se ljudi navuku  . Zasad mi se isplati.
|
|
|
14.03.2021., 23:44
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
SaltG1880 kaže:
A znam da je prije po ure prvih besplatno. Sve se bojim da je ovo ka sa dilerima. Navuce te sa nekom jeftinom cijenom i onda samo minjaju uvjete i dizu cijene  . Vidit cemo kako ce ic. Sad daju neogranice broj voznji od pola ure dok npr. u uk, prvi po ure je besplatno cak i sa preplatom i onda naplacuju svako po ure neki iznos.Vjerovatno naš grad dobro subvencijonira, pa me zanima koliko ce uspit musti sa cijenama kad se ljudi navuku  . Zasad mi se isplati.
|
Dugo je bilo prvih po ure besplatno za svih, to je financirala eu, nedavno su to ukinuli i sad ako nemaš pretplatu plaćaš i za tih prvih pola sata. To je bio taj period navlačenja, sad vjerujem da neće više dizat.
U UK je, afair, 2 funte i za tu lovu imaš neograničen broj vožnji od 30min u okviru 24h.
|
|
|
15.03.2021., 11:51
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2021.
|
|
|
|
15.03.2021., 12:13
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
veteran kaže:
...
Iako spadam u vetrane (70+) povremeno mogu voziti dionice brzinom većom od 25 km/h ili s isključenim motorom, ali pri tome mi je previsoka kadenca, čak na najtežem prijenosu.
Rješenje je u povećanju broja zubi na prednjem lančaniku s 40 na 42(44). Je li netko to radio i kakva su iskustva?
|
Sam ću odgovoriti na postavljeno pitanje!
Naručio iz Njemačke lančanik s 42 zuba, DHL ga donio za tri dana, ukupni trošak 19 EUR. Zamijenio za 15 minuta i sad imam bicikl po želji. Lanac nije trebalo produživati.
Po ravnom s lakoćom dostignem 30 km/h, a nisam bitno otežao vožnju uzbrdo. Tu puno pomaže struja.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 19:14.
|
|
|
|